View Full Version : Artikli i tutorijali na portalu !
diviner
17-09-2006, 12:01 AM
Krenuli smo sa pisanjem ozbiljnih i veoma korisnih tutorijala na portalu...Za pocetak, nas stalni clan i moderator boggy je za vas napisao jedan veoma ekspeditivan, sazet i veoma koristan tutorijal u vezi akustike malih prostorija.
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24
Ovih dana cemo pozvati i nekoliko stalnih clanova i ponuditi im posao pisca i saradnika rumski foruma, a na konto njihovih dosadasnjih veoma korisnih pisanija (zalaganja i truda), te ovim skrecemo paznju i apelujemo da svako ko zeli postati "neko i nesto" na rumskom, u pozitivnom smislu (i za to obavezno biti nagradjen) treba biti samo malo aktivniji, kako bi bio primjecen (i najbitnije, moze biti potpuno nov clan, znaci junior)...
SHIVA
17-09-2006, 07:14 PM
Odushevljeno pozdravljam ovakvu ideju. Smatram da bi ovakav pristup temama bio daleko konstruktivniji nego diskusija kroz forumske teme. Bilo bi super kad bi se vishe tema moglo pokriti na ovaj nachin.
diviner
17-09-2006, 10:42 PM
Ovih dana cemo pozvati i nekoliko stalnih clanova i ponuditi im posao pisca i saradnika rumski foruma, a na konto njihovih dosadasnjih veoma korisnih pisanija (zalaganja i truda), te ovim skrecemo paznju i apelujemo da svako ko zeli postati "neko i nesto" na rumskom, u pozitivnom smislu (i za to obavezno biti nagradjen) treba biti samo malo aktivniji, kako bi bio primjecen (i najbitnije, moze biti potpuno nov clan, znaci junior)...
diviner
27-09-2006, 11:22 PM
Postavljen tutorijal namjenjen aranziranju nesto ozbiljnije muzike (Orkestracija), pisan od strane naseg supermoda Anite:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=30
Evo ja svecano obecajem da, kad se malo sredim i dodjem sebi, cu napisati neki tutorial! Ljudi nemojte zamjerit, nisam bas redovit zadnje vrijeme. Ozenio se, selio u novi stan (bez interneta jebemu!!), natezem se s radnicima po stanu, u studiju zavrsne radove radim, s bendom puno obaveza... sorry! Al moj ce se zivot sredit (ili cu pravo u ludnicu)!!! Onda cu napisat jedan tutorijal koji mi se duze vrijeme mota po glavi!!
:cool:
diviner
29-09-2006, 10:39 PM
Nema problema shot. Svi imamo obaveza, i ponekad smo onemoguceni da damo maksimum. Vidimo se uskoro ;) .
diviner
29-09-2006, 10:48 PM
Postavljen odlican kejkz-ov tutorijal pisan za apsolutne pocetnike, zeljene znanja o sintezi zvuka...Kejkz-ov nadasve originalan pristup pisanja tutorijala (direktno obracanje), ozbiljan, potkrepljen slikama i nadamo se uskoro zvucnim primjerima, veoma zanimljiv za citanje, obavezuje nas da ga za ulozeni trud dodatno nagradimo :);) , sa zeljom da i drugi krenu njegovim putem.
http://rumski.com/index.php?categoryid=31
Hvala kejkz!
ANITA
29-09-2006, 11:28 PM
Jooj, kad vidim kako se kejkz lijepo potrudio, sve mi je bad sto je moj zbrckani tutorial tamo. SRedit cu ga, obecajem. Cim izadem iz "ludnice" (srecom tu imaju internet :D).
Evo ja svecano obecajem da, kad se malo sredim i dodjem sebi, cu napisati neki tutorial! Ljudi nemojte zamjerit, nisam bas redovit zadnje vrijeme. Ozenio se, selio u novi stan (bez interneta jebemu!!), natezem se s radnicima po stanu, u studiju zavrsne radove radim, s bendom puno obaveza... sorry! Al moj ce se zivot sredit (ili cu pravo u ludnicu)!!! Onda cu napisat jedan tutorijal koji mi se duze vrijeme mota po glavi!!
:cool:
Predlazem ti temu - kao objasniti sopstvenoj, mladoj zeni, da ces medeni mesec provesti u studiju:D
SHIVA
30-09-2006, 11:37 AM
Postavljen odlican kejkz-ov tutorijal pisan za apsolutne pocetnike, zeljene znanja o sintezi zvuka...
Hvala kejkz!
Simpatichno napisan tutorial. Vjerujem da che mnogima biti koristan i nadam se da neche ostati na ovome. Na zhalost vechina tutoriala pokriva upravo ovaj pochetnichki dio, a ostatak je pisan za nuklearne fizichare koi i popis namirnica za kupovinu pishu kroz jednadzhbe i formule. Ono shto nedostaje je gradivo srednjeg nivoa poznavanja i poveznica izmedju osnovnih informacija i raketne injzhinjerije.
Strpljivo chekam da FM dodje na red, a do onda (josh jednom) potpuna podrshka na ovoj odlichnoj ideji, trudu autora i nesebichnom raspolaganju znanjem.
diviner
30-09-2006, 03:24 PM
Bice svega...tek smo krenuli...Uskoro prelazimo na mambo (cim rjesimo problem hostinga, koji cemo nadam se rjesiti putem sponzorstva kako bismo ustedjen novac proslijedili upravo piscima) a onda cemo imati pravu malu redakciju.
diviner
01-10-2006, 11:18 AM
I sto je najbolje, i tutorijali, recenzije, clanci sve je podlozno diskusiji ovdje na forumu, gdje bi smo raspravljali, ispravljali greske, nadopunjavali steceno znanje te tako uvijek imali adekvatne i prave informacije pri ruci.
ANITA
01-10-2006, 01:33 PM
Ima li smisla pricati o kreativnim procesima... i takvim stvarima? Manje tehnickim?
SHIVA
01-10-2006, 01:53 PM
Bice svega...tek smo krenuli...Uskoro prelazimo na mambo (cim rjesimo problem hostinga, koji cemo nadam se rjesiti putem sponzorstva kako bismo ustedjen novac proslijedili upravo piscima) a onda cemo imati pravu malu redakciju.
Lijepo i nesebichno razmishljanje, ali moram upozoriti da pojava novca chesto potakne ruzhne procese kao shto su nepotizam, subjektivnost i zavist, a otvara i moguchgnost da netko pishe tutorial s namjerom da zaradi a ne s namjerom da podjeli znanje. Da se to na kraju ne bi svelo na prevodjenje nekog od tisuchu tutoriala na engleskom jeziku i ubiranje novaca.
Nego kad smo kod toga mota mi se vech neko vrijeme jedna ideja po glavi. Ide ovako:
1) Na server se zakachi par manjih audio fajlova. Npr. jedan drum loop, synth loop i nekakav pad.
2) Svi zainteresirani za pisanje tutoriala na temu npr. kompresije skinu fajlove, obrade ih i poshalju adminima.
3) Obradjeni fajlovi se okache na server bez iformacije o tome tko ih je obradjivao.
4) Chlanovi foruma poslushaju fajlove i vechinski odluche koi fajlovi im zvuche interesantno i samim time koju tehniku zhele savladati. Ne mora nuzhno biti samo jedan fajl (autor) ukoliko vishe fajlova zvuchi dobra i interesantno.
5) Autor(i) odabranih fajlova automatski imaju audio primjer za tutorial i moguchnost da prezentiraju vrlo konkretnu tehniku primjenjenu na audio primjeru. Uz audio primjer i par screenshoot-ova sa vidljivim postavkama plug-inova dovoljno je kratko objashnjenje i tutorial postaje vrlo primjenjiv svakome tko zheli usvojiti tehniku koja ga interesira.
Pa ako vam vech ostane nekih novaca mozhete nagraditi onoga tko objavi 3 tutoriala. Time se definitivno iskljuchuje moguchnost da se netko upusti u pisanje tutoriala samo zbog novchane naknade.
Znam da djeluje malo komplicirano, ali ovako zapravno ne znamo koliko je neki tutorial bio od koristi. Na ovaj nachin bi se pisali samo tutoriali koi nekoga zanimaju. Chlanovi mogu predlagati tehnike koje ih zanimaju, autori imaju priliku prezentirati i nestandardne tehnike za standardne probleme, a svaki tutorial bi umjesto shirokog pojma (npr. sinteza zvuka) pokrivao konkretnu tehniku (npr. paralelna kompresija). Umjesto par shirokih tutoriala teoretskog karaktera imali bi vishe manjih i konkretnih.
SHIVA
01-10-2006, 02:10 PM
Ima li smisla pricati o kreativnim procesima... i takvim stvarima? Manje tehnickim?
Naravno da ima. Tehnichki procesi poput EQ-inga, kompresije, reverbacije i sl. su ipak samo alati. Produkcija glazbe je u osnovi kreativan posao i tehnichki detalji su manje bitan faktor. Dobra muzika je dobra i kad je loshe isproducirana, a losha je losha i kad je producira Bob Katz.
Postoje razlichiti nachini izrazhavanja. Klikanje po sekvenceru je doista dosadno i mene bi strashno zanimalo npr. kakve su nachine izrazhavanja razvili drugi ljudi. Osobno bih volio s drugima prodiskutirati kako (i zashto bash tako) definiraju dinamiku promjena u aranzhmanima. Kako grade chord progression, kako biraju komplementarne elemente i kako odradjuju midi instrumentalizaciju onih instrumenata koi se inache ne sviraju klavijaturom. Postoji brdo tema koje nisu tehnichkog karaktera i nisu podlozhne ocjeni dobra i losha tehnika, a vjerujem da ne bi bile nishta manje interesantne.
Mogli
01-10-2006, 06:14 PM
Naravno da ima. Tehnichki procesi poput EQ-inga, kompresije, reverbacije i sl. su ipak samo alati. Produkcija glazbe je u osnovi kreativan posao i tehnichki detalji su manje bitan faktor. Dobra muzika je dobra i kad je loshe isproducirana, a losha je losha i kad je producira Bob Katz.
Postoje razlichiti nachini izrazhavanja. Klikanje po sekvenceru je doista dosadno i mene bi strashno zanimalo npr. kakve su nachine izrazhavanja razvili drugi ljudi. Osobno bih volio s drugima prodiskutirati kako (i zashto bash tako) definiraju dinamiku promjena u aranzhmanima. Kako grade chord progression, kako biraju komplementarne elemente i kako odradjuju midi instrumentalizaciju onih instrumenata koi se inache ne sviraju klavijaturom. Postoji brdo tema koje nisu tehnichkog karaktera i nisu podlozhne ocjeni dobra i losha tehnika, a vjerujem da ne bi bile nishta manje interesantne.
Svaka tebi cast! Dolazim u Rijeku da te upoznam!;)
diviner
01-10-2006, 06:55 PM
Ima naravno...zasto ne bi. Mada, moje licno misljenje je da o takvim stvarima pricamo na forumu, a da za sada one opste usaglasene postulate (uglavnom tehnicke prirode) postavljamo sajt u "fiksnom" formatu (relativno fiksnom, jer ovdje ipak za razliku od papirnog casopisa, mozemo mjenjati sadrzaj).
Mislim da nije samo moje misljenje, vec realna potreba pocetnika na koje se trebamo skocentrisati (jer oni cine veci dio foruma, i zeljni su znanja) da za sada bude najvise takvih (tehnickih) tutorijala, ali to ne znaci da necemo pisati i napredne i srednje napredne clanke. Zato samo naprijed.
diviner
01-10-2006, 07:00 PM
Lijepo i nesebichno razmishljanje, ali moram upozoriti da pojava novca chesto potakne ruzhne procese kao shto su nepotizam, subjektivnost i zavist, a otvara i moguchgnost da netko pishe tutorial s namjerom da zaradi a ne s namjerom da podjeli znanje. Da se to na kraju ne bi svelo na prevodjenje nekog od tisuchu tutoriala na engleskom jeziku i ubiranje novaca.
:) ...Ma nema sikiracije zbog novca, jer novca nema (stara dobra fora :) )
Ne brini Shiva, pazimo na taj aspekt. Iako subjektivnost, zavist, nepotizam, zlonamjeru nikada necemo moci iskorijeniti, mozemo je smanjiti na najmanju mogucu mjeru, preventivno djelujuci. Novac je inace potreba, a ne zlo (zlo postaje kada se krene u fetisizaciju istog).
Nego kad smo kod toga mota mi se vech neko vrijeme jedna ideja po glavi. Ide ovako:
1) Na server se zakachi par manjih audio fajlova. Npr. jedan drum loop, synth loop i nekakav pad.
2) Svi zainteresirani za pisanje tutoriala na temu npr. kompresije skinu fajlove, obrade ih i poshalju adminima.
3) Obradjeni fajlovi se okache na server bez iformacije o tome tko ih je obradjivao.
4) Chlanovi foruma poslushaju fajlove i vechinski odluche koi fajlovi im zvuche interesantno i samim time koju tehniku zhele savladati. Ne mora nuzhno biti samo jedan fajl (autor) ukoliko vishe fajlova zvuchi dobra i interesantno.
5) Autor(i) odabranih fajlova automatski imaju audio primjer za tutorial i moguchnost da prezentiraju vrlo konkretnu tehniku primjenjenu na audio primjeru. Uz audio primjer i par screenshoot-ova sa vidljivim postavkama plug-inova dovoljno je kratko objashnjenje i tutorial postaje vrlo primjenjiv svakome tko zheli usvojiti tehniku koja ga interesira.
Pa ako vam vech ostane nekih novaca mozhete nagraditi onoga tko objavi 3 tutoriala. Time se definitivno iskljuchuje moguchnost da se netko upusti u pisanje tutoriala samo zbog novchane naknade.
Znam da djeluje malo komplicirano, ali ovako zapravno ne znamo koliko je neki tutorial bio od koristi. Na ovaj nachin bi se pisali samo tutoriali koi nekoga zanimaju. Chlanovi mogu predlagati tehnike koje ih zanimaju, autori imaju priliku prezentirati i nestandardne tehnike za standardne probleme, a svaki tutorial bi umjesto shirokog pojma (npr. sinteza zvuka) pokrivao konkretnu tehniku (npr. paralelna kompresija). Umjesto par shirokih tutoriala teoretskog karaktera imali bi vishe manjih i konkretnih.
Mogu ti reci da ti prijedlog i nije los...Uzecemo ga u obzir. Pazi, sve to o cemu si pricao, mogu sami clanovi foruma organizovati izmedju sebe, ako postoji dobra volja, a na konto nekog teorijski pisanog tutorijala (kako si naveo).
SHIVA
02-10-2006, 09:42 AM
Ne samo da mogu to i sami organizirati nego je uzaludno da itko to organizira ukoliko ne postoji interes. Upravo u tome i jest fazon... umjesto jednosmjerne komunikacije "autor -> chlanovi" imali bi dvosmjernu ili kruzhnu komunikaciju "chlanovi (interes) -> autori (primjeri) -> odabir chlanova -> autori (tutorial)"
Jednako kao shto bi chlanovi imali pogodnost konkretne "on demand" edukacije tako bi i autori imali konkretnu motivaciju. Ne vidim veche frustracije od pisanja opshirnog tutoriala koi nikoga ne zanima.
No da skratim... chisto sumljam da che se ovakva ideja realizirati u skorije vrijeme. Imam neshto iskustva sa drugih foruma i otprilike znam kakav je interes za ovakav vid medjusobne edukacije. Ipak smo mi poprilichno tashta sredina i ljudi nevoljko priznaju da im je znanje potrebno. Naime ovdje se svi jednostavno radjaju pametni :)
ANITA
02-10-2006, 09:28 PM
Oni koji zaista zele pomoci svojim znanjem, a vide i sami kakva su konstantna pitanja, mogu to uciniti na nacin da daju RAW snimku, te druge snimke u nekoliko faza produciranja i time nas evo educirati. Za one koji ce cuti razliku.
MA ustvari... mozda da otvorimo temu pa nek ljudi kazu konkretno kakve bi tutoriale zeljeli (to ne znaci da cemo takve pisati.. haha...) citati!
Evo, upravo cu to uciniti..
Anita
kejkz
11-10-2006, 12:10 PM
Simpatichno napisan tutorial. Vjerujem da che mnogima biti koristan i nadam se da neche ostati na ovome. Na zhalost vechina tutoriala pokriva upravo ovaj pochetnichki dio, a ostatak je pisan za nuklearne fizichare koi i popis namirnica za kupovinu pishu kroz jednadzhbe i formule. Ono shto nedostaje je gradivo srednjeg nivoa poznavanja i poveznica izmedju osnovnih informacija i raketne injzhinjerije.
Strpljivo chekam da FM dodje na red, a do onda (josh jednom) potpuna podrshka na ovoj odlichnoj ideji, trudu autora i nesebichnom raspolaganju znanjem.
Hvala na podr?ci :),
mislim da je najveći problem kada se pi?e neki tutorial upravo doći i shvatiti nivo znanja onih kojima se obraća?. Ja mislim da je tutorial koji sam napisao mogao biti jo? bolje obja?njen, jo? jednostavnije, ali nekada je vrlo te?ko rečima opisati ono ?to je lak?e spoznati praktično, kao ?to je tema koju sam izabrao. Sla?em se da je najveći problem upravo taj srednji nivo, jer on, iako pretpostavlja neko znanje, treba da bude dovoljno razumljiv naj?irem krugu ljudi. Zamislio sam ovu temu tako da ona upravo lagano ide ka sve kompleksnijim temama i načinima programiranja i vrstama sinteze. Sve će pratiti mnogi praktični predlozi za presete. Sve ?to je čisto teorijski ću poku?ati izbaciti.
Takođe, voleo bih ako neko misli da se neki deo mo?e jo? bolje objasniti, ne samo u ovom prvom, nego i u sledećim tutorialima, da se nikako ne uste?e nego da mi to svakako ka?e, jer za mene je znanje upravo zasnovano na komunikaciji, interakciji, a ne na mehaničkom preno?enju znanja od subjekta na objekt. Tu smo da pomegnemo jedni drugima. Niko ne zna dovoljno da bi mogao reći da zna sve o određenoj temi.
Jo? jedan tutorial će biti o svim osnovnim komponentama, ali malo ozbiljnije, a onda ide FM. Mislim da će biti gotov već do kraja ove nedelje, po?to imam dosta vremena.
kejkz
11-10-2006, 12:19 PM
Ovo je odlična ideja!
bilo bi lepo da svako u muzici koju voli i radi ka?e ne?to o načinu programiranja instrumenata, sastavljanju deonica, aran?iranju, načinu izbora instrumenata i zvukova. Npr, kako se gradi ritam u raznim vrstama elektronske muzike, kako se humanizuje jedan aran?man, zanimljive cake sa efektima, pa i načini snimanja za ?ivu muziku (layering, dry vs. wet recording) , načini snimanja različitih insturmenata (izbor mikrofina, prostora, odabir mesta u prostoru)...
Ima jo? toliko toga o čemu se mo?e pisati i gde se mo?e podeliti znanje...
diviner
30-10-2006, 10:42 PM
Novi clanak, nastavak Akustike malih prostorija postavljen:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32
Podsjecam vas da mozete kritikovati clanke u za to predvidjenim sekcijama (za ovaj bio to bilo "Dizajn i konstrukcija studija"), kako bismo zajedno nadopunili i ucinili iste boljim (ukoliko je nephodno).
ANITA
30-10-2006, 10:44 PM
:ups:
Bravo!
diviner
30-10-2006, 11:17 PM
Eeeee....Ali ima jos :)
Osnove sinteze 2. deo
Vladimir Karan - kejkz
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=33
diviner
23-11-2006, 11:57 PM
Eve ga i treci deo:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=34
kejkz, hvala ;)
kejkz
24-11-2006, 01:16 AM
Juhu!
:beer:
A ja vec napisao jos jedan :) Dobro, skoro napisao :mrgreen:
Nema na cemu, meni je pisanje zadovoljstvo! A i odmor od ovog bubnjanja po ceo dan...
SHIVA
24-11-2006, 01:36 PM
Eto doshli smo do meni interesantnog djela. U medjuvremenu sam nabavio jedan dosta opsezhan priruchnik za FM synthezu sa vjezhbama, objashnjenjima, pojednostavljenjim i zakompliciranim formulama i ODLICHNO opisanim elementima koji vrshe interakciju izmedju funkcija na synthu, samog syntha, pojachala, zvuchnika, zraka i nashih ushiju!
Ako nekoga interesira voljan sam to aploudati na svoj server. Priruchnik je na engleskom jeziku.
diviner
19-04-2007, 12:15 PM
Evo ga i zavrsnica:
Sinteza zvuka 4.deo (http://www.rumski.com/forum/../index.php?categoryid=38)
Kejkz, samo nastavi sa dobrim radom.
diviner
13-05-2007, 08:04 PM
Za sve one koji rade sa RME kartama:
RME - DigiCheck & TotalMix
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=40
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.