Log in

View Full Version : Vifa PicoLino DIY pasivni monitori

Moritz
12-09-2006, 04:38 PM
Malo je off topic, ali da li je neko slusao ADAM Artist kutije, i da li neko zna zasigurno da li je bass driver Hexacone ili ne ?
Jako me zanimaju posto mi je prostor u kojem radim dosta skucen a uz monitore koje imam (VIFA PICCOLINO) bi trebalo neko pojacanje,a i planiram da ih nosam dosta . I da, cena kod nas,Tikki ?

Moderator:

Izvuceno iz offtopica u threadu Adam A7... rec je o DIY monitorima baziranim na Vifa drajveru koje koristi Moritz, a zovu se PicoLino

boggy
12-09-2006, 04:52 PM
.... a uz monitore koje imam (VIFA PICCOLINO) ....

kit?
kako si zadovoljan?
imas li kakvu slicicu?

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 05:11 PM
VIFA je nesto najludje sto sam ikada cuo sa obzirom na cenu. Posto je single driver stereo slika i detalj su neverovatni. Teram ih sa YAMAHA A100 pojacalom i jako sam zadovoljan. Ko god ih je cuo kod mene ostao je zzatecen velicinom i kvalitetom zvuka koji iz njih izlazi. Koliko god to neverovatno zvucalo uspevaju da odsviraju 50 hz, doduse -3 ili malo vise (cini mi se)...ovde Transmission Line cini svoje

Moritz
12-09-2006, 05:15 PM
Da xzaboravih , jeste bile su u kitu...nekih 300 tinjak evra sve zajedno.

boggy
12-09-2006, 05:22 PM
Da xzaboravih , jeste bile su u kitu...nekih 300 tinjak evra sve zajedno.

Vifa sa zutim fiberglass-om!!!!! :)

Moritz, imas odlicne monitore, "naduvani" Auratone princip.... :)
Malo nemaju najvisih visokih... ali sve ostalo je sigurno predivno...
Cuvaj ih dobro, uvek ce ti valjati, kakve god monitore kupio kasnije, pogotovo sto si navikao da ne mogu da ti "tresu zidove" i to ti ne smeta :)

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 05:36 PM
Toliko sam zadovoljan da sve sto cujem novo od kutija vrlo opusteno poredim sa mojim Vificama. Istina je, sve preko 16,5-17 khz ne postoji ali zato sve drugo stvarno svira predivno...cak se nosim mislju da sklopim surround set posto sam nasao i sub za njih takodje VIFA :). Svaki miks koji sam na njima uradio (tv, film,pesme) je ispao odlican (gotovo 1:1 ). Nasao sam nekog tipa u Nemackoj koji laserskom frezom sece medijapan za VIFA PICCOLINO i to za male pare, tako da mislim da ce da padne jos koji par za nedaj boze :). Tacno, potpuno sam se odvikao da mi gruva i zuva sto me jako raduje i iz tih razloga razmisljam o ADAM ARTISTU (koji malo vise "gruva" ako se to moze nazvati gruvanjem :rotfl: ) da mi upotpuni sliku.

Moritz
12-09-2006, 05:37 PM
Zapravo je kevlar :D

boggy
12-09-2006, 05:41 PM
....iz tih razloga razmisljam o ADAM ARTISTU (koji malo vise "gruva" ako se to moze nazvati gruvanjem ....

Mislim da je Artistov "bass" drajver nesto malo veci od te tvoje vife... pa ti to lepo dobro preslusaj i proveri pre kupovine... :)

Sto se tice surrounda od piccolina.... to ti je odlicna ideja.

Sto se tice medijapana... javi mi podatke na PM... mada mislim da ce transportni troskovi biti neisplativi... ali me to ipak zanima :)

pozdrav

bogi

boggy
12-09-2006, 05:43 PM
Zapravo je kevlar :D

:)
E sad... cini mi se da je glass fibre cone... ma ko ce ga znati, bitno je da dobro svira

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 05:48 PM
Po prstom se oseca tekstura od tkanja, e sad bem li ga pise da su od kevlara..a na kraju i nije bitno bitno je da rade. Sto se tice transportnih troskova otome ne brinem posto su mi sestra i zet u Minhenu, a uz to zet je totalni zaludjenik za zvucnike (on me je i navukao na VIFE...hvala mu) tako da ...:D. AKo zelis poslacu ti nacrt za pravljenje, imam celu shemu ;). Zaboravih da napisem, imaju jedini problem sto im je oko 120-125 hz mali boost, ali to je ispravljeno u novoj verziji tako da vec trljam ruke

perun
12-09-2006, 05:49 PM
Teram ih sa YAMAHA A100 pojacalom i jako sam zadovoljan. Ko god ih je cuo kod mene ostao je zzatecen velicinom i kvalitetom zvuka koji iz njih izlazi. Koliko god to neverovatno zvucalo uspevaju da odsviraju 50 hz, doduse -3 ili malo vise (cini mi se)...ovde Transmission Line cini svoje

Yamaha A100a??? Sjajno. Ja u stanu koristim nju, ako je tvoja sa A na kraju. Cuvaj je se u studiju, malo laze, ali svira fantasticno... Kazem, u kuci!!! Pravi HiFi, ali mnogo upeglaniji zvuk... Ali opet ne studijski!

Pozdrav... A kako izgleda bash tvoj par VIFA??? Ono je advert fotka...:confused:

boggy
12-09-2006, 05:51 PM
.... ...:D. AKo zelis poslacu ti nacrt za pravljenje, imam celu shemu ;). ....

Ne treba, ali hvala na ponudi.... :)

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 05:52 PM
Gotovo identicno, samo sto je nisam imao dovoljno precozan alat da zakosim gornje ivice, mada i pored toga rade sjajno. Hvala na savetima za A100a ;) , jako fino radi pojacalce, posebno sto sam ga dobio za 100 eura...naravno ebay:da:

Moritz
12-09-2006, 05:53 PM
@ Boggy
red je da pitam :)

boggy
12-09-2006, 06:50 PM
@ Boggy
red je da pitam :)

Naravno... cenim to :)

Ali veruj mi da mi je vec dosta i ovih mojih nacrta i sema... samo mi jos te tvoje Vife fale u zivotu:D :rotfl:

Cuvaj te planove i stancaj zvucnike za surround...

pitam se samo... kako bi ti Vife zvucale sa malo ozbiljnijim pojacalom :mrgreen: ...

Kolika im je nominalna impedansa?

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 07:07 PM
Mislim da je 8 oma, ali me nemoj drzati za rec. Sto se surrounda tice sve sam sigurniji da cu to i uraditi, kada saberem koliko ce me sve kostati dodje ne otprilike malo bolji par aktivnjaka. Inace mogu da se kupe mala pojacala koja mogu da se kace na ledja zvucnika, ne znam sta mislis o ovoj varijanti? Cena im je oko 150-200 e po komadu, nisam detaljnije gledao specs ali mislim da su klasa D, nemam para za neke Bryston-e ili slicno tako da mi ovo deluje kao dobro resenje.

boggy
12-09-2006, 07:26 PM
...Inace mogu da se kupe mala pojacala koja mogu da se kace na ledja zvucnika, ne znam sta mislis o ovoj varijanti? Cena im je oko 150-200 e po komadu, nisam detaljnije gledao specs ali mislim da su klasa D, nemam para za neke Bryston-e ili slicno tako da mi ovo deluje kao dobro resenje.

posalji link... 100W moduli (Flying Mole) su otprlike 400-500EUR u BGD po komadu

pozdrav

bogi

OFF
12-09-2006, 07:57 PM
Posalji meni. Necu da pravim, samo me zanima, cuo sam skoro jako lepe VIFA visoke......;)

studiooff@nst.co.yu

Hvala

boggy
12-09-2006, 08:03 PM
Posalji meni. Necu da pravim, samo me zanima, cuo sam skoro jako lepe VIFA visoke......;)

studiooff@nst.co.yu

Hvala

PRAVI, sto se neckas!!!!!

Neces se prevariti, takav monitor nemas, niti ga mozes kupiti... :)

pozdrav

bogi

OFF
12-09-2006, 08:25 PM
Cuvam kintu za neke pravljene monitore, malo skuplje;)

a i, video si, nisam neki vest poznavalac zvucnika i tehnologije izrade

boggy
12-09-2006, 08:38 PM

Svi monitori su "pravljeni" :p;)

Ma steta je sto se ti drajveri vise ne proizvode, ako se dobro secam... mogu se naci jos po negde u prodavnicama po Evropi... ali za proizvodnju... ne, ne isplati se!
Za diy su jos uvek ok... zato to podrzavam...

Mogu jako nisko da sviraju u transmission line konstrukciji, dobacuju preko 15kHz, nisu neki snagatori, ali nisu ni lenji... ne mogu biti (lako) jedini monitori, ali kao dodatan par vise vrede od jeftinih "hifi" zvucnika koje ljudi koriste za kontrolu miksa... licno ih svrstavam blize auratone fazonu (mada su totalno drugaciji od njih) nego nazovi hifi zvucnicima donje klase.

Naravno ne treba ocekivati cuda od njih... da se razumemo...

Nisu ni mnogo skupi...

Jednostavno... jedna od svetlih tacaka u industriji drajvera.... tako se zadesilo...

pozdrav

bogi

boggy
12-09-2006, 08:49 PM

E... da... jesu luksuz... ali ne skup luksuz :)
A sto se tice tehnologije izrade, siguran sam da ce te mu dodati rotirajuci drveni poklopac na izlazu iz transmission line... za "doziranje" bassa :rotfl:
toliko o "nestrucnosti" i nemastovitosti... :p

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 09:51 PM
@OFF posto su nacrti na papiru moracu da ih skeniram, mada mislim da bi bilo bolje da ti iskopiram i posaljem postom posto su nacrti u razmeri 1:1i mnogo je lakse za snaci se. Javi kako ti odgovara.

OFF
12-09-2006, 10:01 PM
Ma nista, nemoj se onda cimati. Ako te ne mrzi, slikaj samo kutije i okaci ih, bas me zanima

hvala:)

Moritz
12-09-2006, 10:07 PM
Prave te drajvere i dalje, od skoro prave i "PRO" verziju sa namotajima od folije umesto zice (ne znam kako se to strucno zove :kesa: ) i sa poboljsanim odzivom (malo linearniji na pomenutih 120-125hz).
Ovo je link tipa koji pravi samo kutiju http://www.ebelholztechnik.de/galerien/galerien.php?imgdir=PicoLino
http://www.ebelholztechnik.de/shop/downloads/db10bgs1198.pdf

Odnos cena/kvalitet je fenomenalan i zato mislim da bi svako ko se ozbiljnije bavi muzikom i snimanjem trebao da ih ima...bez preterivanja.

boggy
12-09-2006, 10:11 PM
PRELEPO!!!!! :bounce2:

Da li si ih lakirao ili plastificirao.... recimo to me bas zanima...
i posalji mi one linkove za pojacalca da vidim sta je to

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 10:17 PM
:ups:...hm, ovaj to nisu 'moje' kutije nego tog tipa sto sklapa. Evo sad cu da pokusam da fotkam moje pa da posaljem. Inace ta boja koja je na ovoj kutiji ja boja za drvo firme VALLPAINT, prijatelj mi je distributer tih boja i mogu da kazem da su brutalne!!!! nijanse boja i kvalitet pokrivanja su savrseni...i sto je najlepse (barem meni) boje su metalik i hrapave pod prstima.

Moritz
12-09-2006, 10:28 PM
Ovo su moji :ups:...kao sto sam reko nisam imao dovoljno precizan alat da ih zakrivim kako treba pa sam odlucio da ostavim tako nego da nesto zeznem. Zato planiram da kupim ove druge kutije i da napravim bar jos jedan par. Ne mogu da otvorim link sa tim pojacalima, nesto zeza sajt. cim iskopam saljem ti.Zaboravih, obicna crna farba je u pitanju i to bez laka posto ne volim taj "piano look" izgled.

boggy
12-09-2006, 10:35 PM
Ovo su moji :ups:...kao sto sam reko nisam imao dovoljno precizan alat da ih zakrivim kako treba pa sam odlucio da ostavim tako nego da nesto zeznem. Zato planiram da kupim ove druge kutije i da napravim bar jos jedan par. Ne mogu da otvorim link sa tim pojacalima, nesto zeza sajt. cim iskopam saljem ti.

Super su i ovi tvoji... :da:

Ono sto je sjajno u konstrukciji sto je zvucnik visoko iznad povrsine stola i dolazi u visinu usiju... isto tako smanjen je comb filtering od povrsine stola...
Stalci ti skoro ni ne trebaju.

Ovo je skoro idealna stvar za ljude sa skromnim budzetom i bez velikih prohteva (SPL, visoki visoki, fancy look, "poznata" (stolarska) firma, itd)...

Kao sto vidite... vecina proizvodjaca zvucnika su prevashodno stolarske firme... :p

ok, kada ti proradi link... posalji mi.

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 10:46 PM
Zaboravio sam da kazem posto su mi trenutno zidarski radovi u sobi (ne pitaj nista....:banghead: ) kutije su cisto radi reda stavljene tako na sto inace ih drzim na siljcima oko 2cm visine. Sto mi dosta "svira" posto je od punog drveta (relativno tanak 2,5 cm a velike povrsine). Voleo bi da ih cujem na ozbiljnijem pojacalu....jednom :(

boggy
12-09-2006, 10:49 PM
Zaboravio sam da kazem posto su mi trenutno zidarski radovi u sobi (ne pitaj nista....:banghead: ) kutije su cisto radi reda stavljene tako na sto inace ih drzim na siljcima oko 2cm visine. Sto mi dosta "svira" posto je od punog drveta (relativno tanak 2,5 cm a velike povrsine). Voleo bi da ih cujem na ozbiljnijem pojacalu....jednom :(

Stavi ispod njih jastuce od Azmafona 2cm debljine umesto siljaka ako ti sto zvoni...

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 10:50 PM
Vidis...! nije mi padalo na pamet , hvala :)

boggy
12-09-2006, 10:54 PM
Moritz... prebacih, pomalo trapavo, diskusiju u sopstveni thread...

Startuj novi thread sa Adam Artist temom... zasebno...
ovde ce se diskutovati o PicoLinu

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 11:12 PM
Super :bounce2: dobra ideja...bas sam pomislio kako sam coveku ocas posla spamnuo post o ADAM A7. :ups:

Moritz
12-09-2006, 11:22 PM
Dakle, dok se ja ne "usaglasim" sa tim linkom sa pojacalima, imas li neki predlog. Konkretno me zanimaju neka pojacalca tipa Flying Mole za PMC ( da se kace pozadi), ali naravno ne takve cene. Ili predlazes nesto drugo? Namera mi je da napravim mobilan par ala pomenuti ADAM ARTIST (mislim na portabilnost)

boggy
12-09-2006, 11:33 PM
Dakle, dok se ja ne "usaglasim" sa tim linkom sa pojacalima, imas li neki predlog. Konkretno me zanimaju neka pojacalca tipa Flying Mole za PMC ( da se kace pozadi), ali naravno ne takve cene. Ili predlazes nesto drugo? Namera mi je da napravim mobilan par ala pomenuti ADAM ARTIST (mislim na portabilnost)

Flying Mole je dobar izbor...
Nas BoZo Electronics A1802 je u istoj klasi i malo snazniji i jeftiniji.
Jedna od razlika je sto Flying Mole ima switchersko napajanje, a kod nas je klasicno napajanje... oba su inace Class D pojacala vrhunskih karakteristika.

A1802 je tezak 5.3kg....

Sto se tebe tice, tebi je to cak i potencijalno prejako pojacalo... doduse to je uvek slucaj sa studijskim pojacalima... da imaju dovoljno prostora za tranzijente, koji ne mogu spaliti zvucnik, a ne valja ako ih pojacalo odseca.

Videcemo kada nadjes link... ja nemam nijednu preporuku sto se pojacala tice, da bude prihvatljivo, a da budem siguran da nije smece.

Ono sto mene zanima je da probamo nase pojacalo (A1802) sa tim tvojim malim monitorima... posto tek skupljamo spisak zvucnika s kojima se pojacalo harmonicno slaze, i poboljsava zvuk.

Sutra (danas) postoje velike sanse da dolazimo u Novi Sad poslom... javi ako imas vremena i zivaca da se gnjavis. :)

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 11:37 PM
Da se gnjavim!!!!? :bounce2::bounce2::bounce2::bounce2::bounce2::boun ce2: jedva cekam. Mozes me naci preko Buzgeta, verujem da ces prvo kod njih da zaglavis :). Vrlo sam rad za eksperimentisanje, cim budes dolazio i nosio pojacalce sa sobom javljaj !!!!

boggy
12-09-2006, 11:41 PM
Da se gnjavim!!!!? :bounce2::bounce2::bounce2::bounce2::bounce2::boun ce2: jedva cekam. Mozes me naci preko Buzgeta, verujem da ces prvo kod njih da zaglavis :). Vrlo sam rad za eksperimentisanje, cim budes dolazio i nosio pojacalce sa sobom javljaj !!!!

ok... ako dolazimo sutra, nosimo ga. :hyper:
Ovako... imamo SAMO balansirane ulaze i nemamo nikakvu gain kontrolu na njemu... imas li ti tako nesto... neki big knob ili sta slicno?
SPL Volume 2 nam jos uvek nije stigao... :mad:

pozdrav

bogi

Moritz
12-09-2006, 11:48 PM
Jao samo ne sutra!!! :banghead::banghead: , bilo kada samo ne sutra posto moram posle podne poslom za sombor, ili da to bude pre podne (pre 13 h), mada kontam da je to malo vremena za ozbiljno testiranje? Nemam nista slicno Big Knob-u, koristim TOTAL MIX iz RME karte za kontrolu jer sam gain-ove na pojacalu namestio fiksno. Videcu da nesto smislim ako se budemo sutra sreli.

boggy
12-09-2006, 11:54 PM
Jao samo ne sutra!!! :banghead::banghead: , bilo kada samo ne sutra posto moram posle podne poslom za sombor, ili da to bude pre podne (pre 13 h), mada kontam da je to malo vremena za ozbiljno testiranje? Nemam nista slicno Big Knob-u, koristim TOTAL MIX iz RME karte za kontrolu jer sam gain-ove na pojacalu namestio fiksno. Videcu da nesto smislim ako se budemo sutra sreli.

ako dolazimo docicemo do 12h...
NE mora sutra! svake nedelje smo mi u Novom Sadu barem jednom, nekad i vise puta.

Total mix iz RME je sasvim dovoljan, ne treba nam big knob :) super! :)

Cujemo se

pozdrav

bogi

zvincic
13-09-2006, 01:10 AM
btw. slicno izgleda i woofer u EMU PM5 monitorima, samo sto nije zuti nego crni

isto je u pitanju VIFA driver :)

OFF
13-09-2006, 08:36 AM
btw. slicno izgleda i woofer u EMU PM5 monitorima, samo sto nije zuti nego crni

isto je u pitanju VIFA driver :)

VIFA u EMU? Zezas?

boggy
13-09-2006, 10:04 AM
VIFA u EMU? Zezas?
Verovatno je i tweeter Vifa u EMU. Onaj malecki.
Mackie 624 i 824 wooferi su Vifa, za tweeter ne znam.
Mnogi drajveri u PMC su Vifa... DB1, TB2 (kompletno), tweeteri u svim kutijama (i onim najvecim)....

No treba imati u vidu da svaki proizvodjac drajvera ne uspe uvek da napravi da drajver "sjajno" zvuci... a da tako zeli... onaj "zuti" driver se tako "desio"... ima prelep karakter :)

Svi drajveri su im solidnog kvaliteta, uredno dizajnirani, ali svaki zvuci karakteristicno a SAMO poneki (neocekivano) dobro... (vrlo skupo placeno LICNO iskustvo... iz kataloskih podataka se to NE MOZE saznati).

Slicna je prica sa Auratone 5C, Bose driver je IZABRAN, ne zato sto je Bose nego zato sto je dobro zvucao, odnosno nekome se dopao :)

Crne, polipropilenske membrane na Vifinim drajverima zvuce mutavo, gube detalje, i mumlaju, imaju lep bas i relativno su izdrzljve... veoma su popularne kod proizvodjaca jer im je frekventni odziv izuzetno ravan, pa im je skretnica jeftina i jednostavna (to proizvodjaci vole)... a ni drajveri im nisu basnoslovno skupi...

Sve u svemu... Vifa na sve strane :)

pozdrav

bogi

zvincic
13-09-2006, 12:20 PM
VIFA u EMU? Zezas?

ne zezam se

i mene je iznenadilo kad sam vidio...

boggy
15-09-2006, 10:06 AM
Zdravo svima,

Juce smo probali PicoLino monitore sa BoZo A1802 pojacalom... ahm... kao sto smo ocekivali, prejako im je.... njima treba neko malo ClassD pojacalce... samo treba izabrati neko koje solidno svira... a to bas nije lako, bez probanja...

Mislim da bi mu "skretnicu" (u stvari pasivni EQ filter) trebalo redizajnirati... Moritz kaze da modifikovana vec postoji samo je jos nije narucio i ugradio... mislim da bi posle toga trebalo uraditi ponovo testiranje...

Znaci, da ponovim... monitori nisu nikakvi snagatori,... ne mogu da naprave veliki SPL a da im to ne bude poslednje sto ce da urade u svom zivotu.... ali ono sto mogu da sviraju sviraju jako posteno i "ponosno"... uz poravnavanje frekventnog odziva, i izborom dobrog pojacavaca... to bi mogao biti jako dobar polazni monitoring za pocetnika koji ne zeli sebe da zbunjuje sa marketinskim trikovima koji se ugradjuju u danasnje low cost monitore... a sad, ako jos i voli da "majstorise"... eto zabave. :)

Cenu sam zaboravio, ali mislim da se Moritz seca koliko para treba da se odvoji za par.

pozdrav

bogi

Moritz
17-09-2006, 10:07 AM
Samo kratko posto zurim. Novi par Picolino je vec porucen :D i to sa novom zavojnicom i kompletnim kucistem tako da bi pomenuti problem trebao resen. Ne znam kada ce tacno stici ali ce te biti obavesteni cim slete.