PDA

View Full Version : Shta se dobija debljim zicama?

Klon
12-09-2006, 10:18 AM
Zanima me da li bih sa debljim zicama,recimo desetkom ili jedanaesticom
dobio neku bitniju promenu u lead tonu,za akorde bih svakako
bilo osetne razlike,to znam
ali me zanima za lead.Da li se dobija malo "masniji" i puniji ton?
Trenutno sviram sa 9-42 zicama.
Pozdrav!

Arthur
12-09-2006, 10:42 AM
deblji ton

shigumicu
12-09-2006, 11:03 AM
Debljim zicama dobijas lepsi ton kako za lead tako i za akorde. Deblje zice redje brenzuju o pragove i dobijas bolji punch, duze traju (ako redje menjas zice), duze stimuju itd. Meni su 10-ke neki minimum za dobar ton, mada mozda neko bas hoce zvuk 9-ki, zbog ... eto ne znam cega. O osmicama necu ni da razgovaram. :D

perun
12-09-2006, 11:04 AM
Pozdrav!

To je mrak... probaj deblje, ali mnogo deblje zice. Samo pazi da ne budu deblje od prstiju! Onda nema svirke... Samo zavoja!!! :D:D:D

Naravno da ces dobiti nadrkaniji, deblji ton! Pozdrav...

stigma
12-09-2006, 11:20 AM
To je mrak... probaj deblje, ali mnogo deblje zice. Samo pazi da ne budu deblje od prstiju! Onda nema svirke... Samo zavoja!!! :D:D:D

Ovo je mrak...:rotfl:

zvincic
12-09-2006, 12:35 PM
opce poznato je da masan zvuk ovisi prvenstveno o jednom faktoru

broju pojedenih bureka...

FrankoPanko
12-09-2006, 01:16 PM
Cool! To ti je kao kad ?ena iz shtikli sa 9 cm visokom petom uskoci u one sa petom od 12 cm:hyper: ! Boli, ali je do jaja!:cool: Tako ti je i sa zicama!:da:

Arthur
12-09-2006, 02:26 PM
hmmm...meni su i ove 9ke kul... mislim na stikle :D

Max
12-09-2006, 02:38 PM
Cool! To ti je kao kad žena iz shtikli sa 9 cm visokom petom uskoci u one sa petom od 12 cm:hyper: ! Boli, ali je do jaja!:cool: Tako ti je i sa zicama!:da:

cenim tvoj stav :D ( imam osecaj da ce se ovo pretvoriti u off topic o stiklama :rotfl: )

Pozdrav

MD
12-09-2006, 03:58 PM
Pozdrav!

Dobija? puniji ton i masivniji..

Ali deblje ?ice tra?e veću snagu u prstima, pogotovo ako svira? br?e i kompliciranije.:)

zvincic
12-09-2006, 04:15 PM
Dobija? puniji ton i masivniji..

Ali deblje ?ice tra?e veću snagu u prstima, pogotovo ako svira? br?e i kompliciranije.:)

zapravo najvise snage traze kad puno bendas...

lako svirat jazz na 12-kama :D

ali blues....

LAMPASH
12-09-2006, 04:34 PM
A zamislite neshto tipa Satriani sa ogromnim bendinzima sa 13-ticama:)

Oggy
12-09-2006, 04:36 PM
Da... Verovatno zato najtanje zice koje koristi svaki iole pristojni blueser su 12-ke...

Ima tu raznih stvari.
Jako je bitno da gitara moze da nosi deblje zice, jer nije svaka konstrukcijski podobna za to.
Svaka gitara sa tremolom koji se ne zakljucava ima problema sa time. Meni se par puta desilo da su debele zice kad se zategnu izvlacile tremolo po 1,5 cm iz lezista.
Dakle. Gitare sa fixiranom kobilicom su najzgodnije za takve fore jer tada pritisak trpi podeljeno kobilica i trup, a sve sto se oslanja samo na kobilicu 9bridge) je rizicno.

zvincic
12-09-2006, 04:37 PM

boliiiiiiiiii :hyper:

zvincic
12-09-2006, 04:40 PM
Da... Verovatno zato najtanje zice koje koristi svaki iole pristojni blueser su 12-ke...

bapske price....

evo....SRV...i cuveni mit kako je koristio 13-ske i stimao se u Es....

malo morgen...covjek bi na turneji zavrsio na devetkama....jedino je wound zice imao deblje, ali njih ne benda toliko ;)

onda drugi....BB king... ;)

treba svirati na onom na cemu si komodan....nije svatko za 12-ke a bogami nije svatko ni za devetke!

zvuk, IMO ovdje uopce nije bitan posto na njega utjece nekoliko drugih faktora, bitnijih od debljine zica...

onaj tko zna, zvucat ce jednako masno na devetkama kao i na 12-kama...

Oggy
13-09-2006, 02:42 AM
Netacne informacije...

Mislim.. SRV je zavrsio u helikopteru... :)

Mla sala, ali i dalj stoji ono od gore.

Klon
13-09-2006, 04:25 PM
Sta je potrebno da uradim kada sa devetke prelazim na
10-ku,verovatno je samo potrebno malo zategnuti opruge
Floyda da zice ne bi bile prenisko?

Oggy
13-09-2006, 06:21 PM
Mislis "previsoko"?
Debljim zicama, povecava se sila kojom zice zatezu, pa rezultuje izvlacenjem kobilice, a time i dizanjem zica.

RAzlika sa 9 na 10 nije drasticna po gitaru, ali nije na odmet malo zategnuti opruge.
Svakako ce ti to doprineti jos boljem tonu jer sto su opruge mekse, to je i ton mrljaviji i nedefinisaniji.

nenad
13-09-2006, 09:12 PM
a cemu sluze 0.08 ? i na njima se svira..... i te kako se svira !!!!!!!
rasporedi od E1 do E6 onako kako ti odgovara. Nije lose da se vezba na debljim zicama. kada su u pitanju DZ,DZ fore tu bi trebalo nesto deblje zice i ori bato.
ukoliko je u pitanju brz i precizan solo moze se i sa opasno tankim zicama.
VEZBA CINI MAJSTORA.

Oggy
13-09-2006, 09:19 PM
0.08 su za devojcice koje pocinju da sviraju, pa da ih ne bole prstici.
0.09 su za mamine sinove
A od .10 pa navise su prave muskarcine, pa kome je kita duza...

:rotfl::rotfl::rotfl:

nenad
13-09-2006, 09:30 PM
0.08 su za devojcice koje pocinju da sviraju, pa da ih ne bole prstici.
0.09 su za mamine sinove
A od .10 pa navise su prave muskarcine, pa kome je kita duza...

:rotfl::rotfl::rotfl:

a zamisli velika mu kita a jos pa sviri na 0.08 !!
ili pak ne mozes da zamislis !!!

Dushan_S
14-09-2006, 10:44 AM
Evo, ja ne mislim da je debljina žica toliko bitna. Tj, mislim da zavisi. Žice su samo jedna stvar u dugom nizu elemenata koji utiču na zvuk. Koji su to elementi i koja je svirka drastično utiče na to koliko žice imaju veze. Recimo kod neke ekstremnije HM svirke, debljina žica može imati na kraju mnogo više veze sa time da je nezgodno svirati složene ritam gitare na mekanim žicama jer beže i ne pružaju adekvatan otpor. Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid, da bi mi basevi pružali veći otpor. Što se tiče solo-a, što je više distorzije, sve manje ima veze debljina žice, i to je jedan od razloga zašto će neki blues svirač uvek svirati u proseku deblje žice nego rock svirač. Dobar primer relativnosti cele priče su svirači koji imaju zaista masivan ton (koliko god ga neko ne voleo Yngwie je uvek imao lead ton kao kuća a stavljao je čak osmice u nekim fazama). Ton će recimo jako zavisiti od toga koliko su visoko žice, i mislim da je za lep lead mnogo bitnije da se malo žrtvuje to da su žice nisko, pa da se dignu da bi žica slobodnije oscilovala, nego da se stave deblje, a niže uz vrat. Takođe, debljina žica je besmislena ako počinje da biva problem... U normalnom štimu je sve preko 10-ke preterano i nepotrebno za recimo neku tehnološkiju svirku, a opet, sve tanje od 10-ke je besmisleno za neku udaračku rokersku svirku. Stavljanje različite debljine žice ima svoju svrhu, i to treba tako gledati a ne kao neko dokazivanje lične snage, jer ako ćemo realno, lakše bi mi bilo da sviram na 11-icama nego na 8-icama, jer osmice beže i ne mogu da ih artikulišem (ako ćemo o tome šta je teško a šta nije)

bapske price....

evo....SRV...i cuveni mit kako je koristio 13-ske i stimao se u Es....

malo morgen...covjek bi na turneji zavrsio na devetkama....jedino je wound zice imao deblje, ali njih ne benda toliko ;)

zvuk, IMO ovdje uopce nije bitan posto na njega utjece nekoliko drugih faktora, bitnijih od debljine zica...

onaj tko zna, zvucat ce jednako masno na devetkama kao i na 12-kama...Upravo tako... Nego ovo za SRV, ja sam imao Guitar World specijalac posvećen njemu, i mislim da se dobro sećam da je na početku karijere koristio 13-ice, ali je posle prešao na tanje žice, ali definitivno nije koristio 9-ke, nego nešto tipa 11-ice u Es. Takođe je bila priča (isti guitar world) da je sa strane bine stajao guitar tech sa super lepkom (ovo ne bih verovao da mi je neko ispričao, ovako pretpostavljam da su oni dovoljno ozbiljan časopis da ne objavljuju gluposti) i oblepljivao mu vrhove prstiju jer se koža odvajala od mesa. Zato je kasnije prešao na nešto tanje žice. Ali definitivno mislim da je njegov ton dolazio iz te njegove sumanute energije, i da bi isto zvučao i sa 9-kama.

MD
14-09-2006, 03:37 PM
Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid,

Također koristim hibrid pakete.

TOSHO
14-09-2006, 08:46 PM
Ja drapam po desetki jer mi du?e traju tj. ne slomim ih tak brzo :D

stigma
14-09-2006, 09:27 PM
Superslinky devetke, "ljube" prste:)

radsoul
15-09-2006, 07:11 PM
Svirao sam 9-tke dugo vremena,probao da predjem na 11-ke i brzo se navikao,kada sam ponovo stavio 9 ke,a ono veliko razocarenje, i ponovo vratih 11-ke! Nema onog udaranja o pragove i svaki ton je jasan,pogotovo kod hvatova! Mada opet mislim da to dosta zavisi od gitare i same navike coveka!Sto se tice ritam sekcije glas dajem za deblje zice!

Klon
15-09-2006, 07:34 PM
Evo, ja ne mislim da je debljina žica toliko bitna. Tj, mislim da zavisi. Žice su samo jedna stvar u dugom nizu elemenata koji utiču na zvuk. Koji su to elementi i koja je svirka drastično utiče na to koliko žice imaju veze. Recimo kod neke ekstremnije HM svirke, debljina žica može imati na kraju mnogo više veze sa time da je nezgodno svirati složene ritam gitare na mekanim žicama jer beže i ne pružaju adekvatan otpor. Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid, da bi mi basevi pružali veći otpor. Što se tiče solo-a, što je više distorzije, sve manje ima veze debljina žice, i to je jedan od razloga zašto će neki blues svirač uvek svirati u proseku deblje žice nego rock svirač. Dobar primer relativnosti cele priče su svirači koji imaju zaista masivan ton (koliko god ga neko ne voleo Yngwie je uvek imao lead ton kao kuća a stavljao je čak osmice u nekim fazama). Ton će recimo jako zavisiti od toga koliko su visoko žice, i mislim da je za lep lead mnogo bitnije da se malo žrtvuje to da su žice nisko, pa da se dignu da bi žica slobodnije oscilovala, nego da se stave deblje, a niže uz vrat. Takođe, debljina žica je besmislena ako počinje da biva problem... U normalnom štimu je sve preko 10-ke preterano i nepotrebno za recimo neku tehnološkiju svirku, a opet, sve tanje od 10-ke je besmisleno za neku udaračku rokersku svirku. Stavljanje različite debljine žice ima svoju svrhu, i to treba tako gledati a ne kao neko dokazivanje lične snage, jer ako ćemo realno, lakše bi mi bilo da sviram na 11-icama nego na 8-icama, jer osmice beže i ne mogu da ih artikulišem (ako ćemo o tome šta je teško a šta nije)

Upravo tako... Nego ovo za SRV, ja sam imao Guitar World specijalac posvećen njemu, i mislim da se dobro sećam da je na početku karijere koristio 13-ice, ali je posle prešao na tanje žice, ali definitivno nije koristio 9-ke, nego nešto tipa 11-ice u Es. Takođe je bila priča (isti guitar world) da je sa strane bine stajao guitar tech sa super lepkom (ovo ne bih verovao da mi je neko ispričao, ovako pretpostavljam da su oni dovoljno ozbiljan časopis da ne objavljuju gluposti) i oblepljivao mu vrhove prstiju jer se koža odvajala od mesa. Zato je kasnije prešao na nešto tanje žice. Ali definitivno mislim da je njegov ton dolazio iz te njegove sumanute energije, i da bi isto zvučao i sa 9-kama.
Definitivno prelazim na deblje zice,
Dushan_S je ovde debelo nadglasan tako
da cu poslushati vecinu.
Hvala puno,dobri ljudi!

Dushan_S
15-09-2006, 10:20 PM
Pazi, ?ta god ja ili drugi mislili, definitivno ako te zanima, uzmi pa stavi deblje ?ice, d?aba da ti bilo ko priča. Proba? pa stekne? utisak ?ta ti odgovara. Jer nije samo do tona, neki ljudi jednostavno i vole da je ?ica deblja i da im pru?a malo otpor, da se bore. Praksa rulz! :)

MD
16-09-2006, 02:40 AM
Stavljaj, isprobavaj, vidi sam, otkud ta nepisana pravila sad?:)

Radi i sviraj na onome ?to ti najbolje odgovara i onako kako ti najbolje odgovara.
Do toga će? doći preko sistema poku?aja/pogre?ki:D.

Ja sam danas kupio devetke hibrid i sve da mi bog gitare poruči da su jednaestice super stvar ja ih ne bi stavio jer mi ne odgovaraju.:)

Danas sam kupio i za elektroakustaru 11-ke, ali to je potpuno druga stvar i tu bi preporučio deblje.

Kupio sam i za bas, 050-105, znači ne ba? pretanke.

MUzzY
16-09-2006, 11:29 AM

On inace od skora svira na .10 :)

Oggy
16-09-2006, 02:11 PM
Dusanova prica je najkompleksnija i verovatno najvise stoji od svih ovde recenih. On je usao u konkretne detalje koje niko od nas nije izneo kao argument. Mislim takodje i da je njegovo resenje
"problema" najadekvatnije (ono sa hibrid zicama) jer je za sam ritam jako bitan spanung zica, a za soliranje da zica nije pretvrda. Za osnovu svakog dobrog tona na bilo kom zicanom instrumentu je najbitnija (osim samog instrumenta) adekvatna visina zice. Ja sam na svim mojim instrumentima uvek drzao zice najvise moguce, a da stima upravo iz tog razloga.

idekius
16-09-2006, 03:26 PM
Neznam kako to ide kod gitara, ali, kod bas gitara izbor zica zavisi i od kvaliteta i konstrikcije vrata...

Stavi 0.45, ili (ne daj boze) 0.50 na neku neznjikavu gitaru i vise neces biti bassista, vec Robin Hud... mislim, dobices luk za ispaljivanje strela, umesto gitare...

Najveci moj biser sa izborom zica je bio kada sam uzeo RotoSound Billy Sheehan komplet :mrgreen: g=0.43 - e=110 (ili ti sajla, ako uzmemo u obzir da je to 4 string bass) :rotfl:

Do nedavno sam koristio 0.45-105... sad sam malo smanjio trip i prestao da umisljam, pa presao na 0.40-100 i sasvim sam zadovoljan, gitara je meksa, a vrat ne trpi veliko opterecenje...

Ma da... one pauchine sto vi stavljate na onim maleckim i bedastim gitaricama za devojchice... he... to tesko da se moze nazvati zicama:D
Predjite na Bass (instrument za pravog muskarca :da: ), pa da vidite sta su zice :da::cool:

boggy
16-09-2006, 06:02 PM
Neznam kako to ide kod gitara, ali, kod bas gitara izbor zica zavisi i od kvaliteta i konstrikcije vrata...

Stavi 0.45, ili (ne daj boze) 0.50 na neku neznjikavu gitaru i vise neces biti bassista, vec Robin Hud... mislim, dobices luk za ispaljivanje strela, umesto gitare...

Najveci moj biser sa izborom zica je bio kada sam uzeo RotoSound Billy Sheehan komplet :mrgreen: g=0.43 - e=110 (ili ti sajla, ako uzmemo u obzir da je to 4 string bass) :rotfl:

Do nedavno sam koristio 0.45-105... sad sam malo smanjio trip i prestao da umisljam, pa presao na 0.40-100 i sasvim sam zadovoljan, gitara je meksa, a vrat ne trpi veliko opterecenje...

Ma da... one pauchine sto vi stavljate na onim maleckim i bedastim gitaricama za devojchice... he... to tesko da se moze nazvati zicama:D
Predjite na Bass (instrument za pravog muskarca :da: ), pa da vidite sta su zice :da::cool:

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ziveo "basadzija" Deki!!!! :rotfl:

pozdrav

bogi

idekius
16-09-2006, 10:29 PM
Ziveo "basadzija" Deki!!!! :rotfl:

pozdrav

bogi

Ziveo! :da::mrgreen:

boggy
16-09-2006, 10:45 PM
Ziveo! :da::mrgreen:
P: Shta se dobija debljim zicama?
O: Burdu?!

pozdrav

bogi

Oggy
17-09-2006, 12:08 AM
"Ja sam Burdus bez oca i majke, sudbina me odvoji od Rajke..." :rotfl::rotfl::rotfl:

MUzzY
19-09-2006, 05:51 PM
Cek, a mi sto sviramo i bas i gitaru? :D ... mozda Bi? :) hmmm,

Rocket Roll
22-09-2006, 09:56 AM
.010-.052, funkcionise na Stratu, mozda bi bilo "pre-boomy" za humbuckere i mnooogo gaina. Opet, ljudi koji sviraju "clean" kao jazzeri normalno trose trinestice sa "wound G", ali retko sviraju bending, gitare su im najcesce sa Gibsonovom skalom (cca 628 mm) i sviraju (relativno) tiho. Tada cujes razliku, rekao bih. Tona prosto ima vise, isto tako i basa, mozda ima male razlike pri sustainu.

Pre nego se neko naljuti! Ovo je delom "opste mesto" a delom i licno iskustvo, ali nije nuzno istinito za svaku situaciju. Kada sam svirao sa devetkama na cleanu, po mom je osecaju to bilo kao "mjau?", dok je sada blize "vau vau!" :) Opet, da "vozim" puno "blata", ne bih primecivao razliku.