Log in

View Full Version : Buducnost 5.1 formata

OFF
28-08-2006, 01:09 PM
Sta mislis, ima li 5.1 realnu buducnost u mixanju muzike (bez slike, naravno) i sta bi trebalo da se ustali posle vec matorog nam audio CD-a kao format?

Pozdrav

DaBear
28-08-2006, 07:51 PM
Sta mislis, ima li 5.1 realnu buducnost u mixanju muzike (bez slike, naravno) i sta bi trebalo da se ustali posle vec matorog nam audio CD-a kao format?

Pozdrav

Tu i tamo izadje po neki CD re-masterovan u 5.1, ali svi se pomalo hlade od toga...ostace format za kucni DVD (ogromno trziste!) ali za muziku ne!
I tu ima jedno deset standarda..nemogu da se dogovere, a ima i 7,1 surround..
To ce da bude ko kvadrofonija...

Rhino
28-08-2006, 08:46 PM
Nista od 5.1 i ja mislim;)

alavuk
28-08-2006, 11:13 PM
pa ne znam 5.1 izdanje moze lepo da "legne" kao recimo live izdanje mada opet live izdanje bez slike tj vizuelnog zapisa je bulja ... jel neko cuo ili cuo/video kraftwerk-ovo izdanje minimum maximum 5.1 izdanje????

DaBear
28-08-2006, 11:27 PM
pa ne znam 5.1 izdanje moze lepo da "legne" kao recimo live izdanje mada opet live izdanje bez slike tj vizuelnog zapisa je bulja ... jel neko cuo ili cuo/video kraftwerk-ovo izdanje minimum maximum 5.1 izdanje????

Ja sam kupio "limited edition" dupli CD i dupli DVD Minimum Maximum pre 6 meseci, i jos uvek ga nisam izvadio iz kese !!!!??? verovali ili ne.....

puRe
28-08-2006, 11:43 PM
sramota za bilo koga ko se bavi elektronskom muzikom :P :)

alavuk
28-08-2006, 11:43 PM
posalji ga na moju kucnu adrsesu :] ladno imas notebook izdanje ! pu! srecnice :]

puRe
28-08-2006, 11:59 PM
ja imam cd, dvd, notebook i vinil izdanje :)

(ne salim se - cd sam kupio cim je izasao, onda dvd, pa sam skapirao da notebook nije los da se ima, a vinil ima drugi mix) :)

alavuk
29-08-2006, 12:08 AM
ujeeeeeeeeeeeeeeeee ... a ja nema ni zutu banku ni za pirat :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::(:(:(:(:c ry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2:

puRe
29-08-2006, 12:11 AM
ujeeeeeeeeeeeeeeeee ... a ja nema ni zutu banku ni za pirat :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::(:(:(:(:c ry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2::cry2:

:rolleyes:

alavuk
29-08-2006, 12:14 AM
sad ja ocekujem da se neko sazali pa da mi uruci minimum maximum ... malo smo zasli u off ...

OFF
29-08-2006, 08:56 AM
... malo smo zasli u off ...

Perverzno, nema sta

alavuk
29-08-2006, 09:48 AM
ajd' turn me on ! :] sad malo vise off topic kad smo kod ove recenice ako neko ima plocu diane ross gde je ona stvar muscle sa majkl dzeksonom na kraju a strane ima mali loop gde kaze turn me on ... (ne znam zasto sam ovo rek'o al moze da koristi :rotfl::rotfl::rotfl:)

OFF
29-08-2006, 10:21 AM

Svi smo mi manje-vise trenirani da razmisljamo o stereo slici. Ja prosto ne mogu da zamislim neki ozbiljan jazz ili klasicni snimak sa 5.1 postavkom, a opet, elektronika, ambijentali - zasto da ne. Treba imati u vidu i da je home trziste ovog puta prilicno spremno za 5.1 za razliku od kvadrafonije, kad je takav talas tesko bilo pokrenuti - postoji vec dosta 5.1, makar i kompjuterskih sistema. A zamislite samo industriju zvucnika i ostale opreme - umesto 2, prodajes 6 zvucnika.....

Moritz
29-08-2006, 10:49 AM
Svi smo mi manje-vise trenirani da razmisljamo o stereo slici. Ja prosto ne mogu da zamislim neki ozbiljan jazz ili klasicni snimak sa 5.1 postavkom, a opet, elektronika, ambijentali - zasto da ne. Treba imati u vidu i da je home trziste ovog puta prilicno spremno za 5.1 za razliku od kvadrafonije, kad je takav talas tesko bilo pokrenuti - postoji vec dosta 5.1, makar i kompjuterskih sistema. A zamislite samo industriju zvucnika i ostale opreme - umesto 2, prodajes 6 zvucnika.....

Tacno je to sto kazes, vise je stvar navike nego estetike. Jako tesko se prihvata novo a posebno ako to za sobom nosi i finansijski deficit, cuo sam neokoliko izdanja DVD Audio i bio vrlo razocaran jer je skoro 90% zvuka i dalje bilo samo stereo, samo efekti po koji sint i jos koja dzaburika su bili malo prosetani po 5.1 dvoristu. Sa druge strane sam imao priliku da slusam Pink Floyd u SACD 5.1 izdanju i neku klasiku i bio potpuno fasciniran...bio sam potpuno okruzen (opkoljen :D) stvarno poseban osecaj...napominjem da ovo nema veze sa DVD ili SACD rezolucijom da ne budem pogresno shvacen nego sa estetikom mixa. I dalje se drzimo estetike sterea a sada kada imamo potpunu slobodu corak....licno mislim da je velika greska govoriti da Jazz ili klasika ili nesto trece nisu za miksanje u 5.1, svaka muzika mora biti isto tretirana.

Samo da napomenem da sam sva ta slusanja doziveo preko PMC AML-1 5.1 sistema :D .....sta da vam kazem bol u dusi i dalje traje.

boggy
29-08-2006, 11:01 AM
......A zamislite samo industriju zvucnika i ostale opreme - umesto 2, prodajes 6 zvucnika.....
Zamisljam.... :shock: :bounce2: :mrgreen: :)
......sta da vam kazem bol u dusi i dalje traje.....
Nece jos dugo za novosadjane. :)

pozdrav

bogi

p.s. Za neupucene, evo: PMC AML1 review (http://www.6moons.com/audioreviews/pmc/aml1.html)

Arthur
29-08-2006, 11:15 AM
Meni je apsurdna ta prica, jednostavno zaista mnogo ocekujem od 5.1 standarda u buducnosti.. SVE se moze uraditi u njemu da valja, a narocito koncertna izdanja.. toliko slobode, maste, nece jos dugo biti iscrpljeno... a kad smo kod industrije, to znaci i dalji pomak u celoj audio-engineering industriji sa obzirom na tehnicku zahtevnost 5.1 zapisa, a da ne pricamo o 96/24 zvuku koji uz to MOZE da ide.. 5.1 reverbi, procesori.. lele..

ton_majstor
29-08-2006, 11:32 AM
7.1 nije nikakav poseban industrijski standard. Sony-jev SDDS je jedini pravi 8 ch, ali nije kućni format.

7.1 se dobija "interpolacijom" zadnjih surround kanala, radi utiska bolje prostornosti. Recimo da su realno 6.1.

Ne znam zašto sam ovo napisao? :D

Pozdrav!

alavuk
29-08-2006, 11:34 AM
ma idi videx one monitore ... bruka ... elem sto se tice 5.1 kvaliteta tj mixa slusanja, nemam nista protiv toga konacno pravi surround zvuk al' rekox vise mi je to za atmosfericne snimke nego za elektroniku , mozda gresim a nadam se da gresim ...

OFF
29-08-2006, 11:46 AM
....licno mislim da je velika greska govoriti da Jazz ili klasika ili nesto trece nisu za miksanje u 5.1, svaka muzika mora biti isto tretirana.

Mislio sam pre svega na pristup zvani 'nestajanje zvucnika' - stavis slusaoca u publiku i nateras ga da 'vidi' orkestar ispred sebe. A neki avangardniji pristup mixu- zasto da ne. Pa kad se se setim samo kako su zvucali prvi stereo miksevi - svi levo, a vokal desno:mrgreen:

DaBear
29-08-2006, 11:49 AM
Tacno je to sto kazes, vise je stvar navike nego estetike. Jako tesko se prihvata novo a posebno ako to za sobom nosi i finansijski deficit, cuo sam neokoliko izdanja DVD Audio i bio vrlo razocaran jer je skoro 90% zvuka i dalje bilo samo stereo, samo efekti po koji sint i jos koja dzaburika su bili malo prosetani po 5.1 dvoristu. Sa druge strane sam imao priliku da slusam Pink Floyd u SACD 5.1 izdanju i neku klasiku i bio potpuno fasciniran...bio sam potpuno okruzen (opkoljen :D) stvarno poseban osecaj...napominjem da ovo nema veze sa DVD ili SACD rezolucijom da ne budem pogresno shvacen nego sa estetikom mixa. I dalje se drzimo estetike sterea a sada kada imamo potpunu slobodu corak....licno mislim da je velika greska govoriti da Jazz ili klasika ili nesto trece nisu za miksanje u 5.1, svaka muzika mora biti isto tretirana.

Samo da napomenem da sam sva ta slusanja doziveo preko PMC AML-1 5.1 sistema :D .....sta da vam kazem bol u dusi i dalje traje.

Ja imam dobar 5.1 sistem kod kuce, ali imam samo desetak 5,1 muzickih CD-a.. Jean M Jarre - hitovi remiksovani u surround - KOMA!!! Roxy Music Avalon, Pink Floyd..super sve,,ali najveci problem je sto ako nisi u centru, nema svrhe slusati ga...tj ne mozes da slusas dok kuvas, peglas itd...jer nisi u "sweet spot-u". Zato ga puno ljudi ne praktikuje..moras da SEDNES da bi slusao muziku a za to niko nema vremena...
Opet kod DVD-a, ima par mega koji zvuce koma u surroundu (gde sve vreme postoji ambience prostora gde se radnja desava) ali i dalje 90% dvd-a su stereo/ centar + nesto protrci iza !! A najvise sam se razocarao kad sam video da miks u bioskopu i miks na dvd-u nije isti. Miks za dvd se radi ponovo i to puno puta po malim studijima / malte ne kucnim!!!
zasto - ne znam! ali razocaran sam....

Ja mislim da muzika nikad nece biti zastupljena na 5,1 kao na stereo CD-u..
MP3 je sje**o sve!

boggy
29-08-2006, 12:01 PM
Mislio sam pre svega na pristup zvani 'nestajanje zvucnika' -
To ne zavisi od toga da li je sistem 7.1, 5.1, 3.1 ili 2.1 nego od zvucnika i njegove konstrukcije.
I kod stereo slusanja, specijalnom konstrukcijom zvucnika, sobe i sredjivanjem medjusobnih uticaja... moguce je "doziveti" pojacanu iluziju prirodnosti zvukova, odnosno "nestajanja" (osecaja da zvuk dolazi iz nekih) zvucnika...

stavis slusaoca u publiku i nateras ga da 'vidi' orkestar ispred sebe.
Tesko... jako tesko.
Do sada najbolje uspeva da te "dovuce" na binu medju muzicare... ili "opkoli" kako kaze Moritz.
Utisak dolaska celokupne energije spreda... tu je stereo i dalje bolji... jer iluzija koju pruza vise lici na realnost. Ostali zvucnici bi trebali da odrade reverbe i utisak veceg i boljeg prostora za slusanje... na zalost to jako tesko ide, jer niko nema predstavu u kakvoj ces prostoriji da slusas svoj 5.1, a postojece refleksije se ne mogu zanemariti. Znaci dolazimo do akustike... itd... stvar se komplikuje sa stanovista obicnih konzumenata...

A neki avangardniji pristup mixu- zasto da ne. Pa kad se se setim samo kako su zvucali prvi stereo miksevi - svi levo, a vokal desno:mrgreen:
Pa tako nekako... dok se ne nauci ili ne ustanovi nacin kako se od mnostva zvucnika pravi iluzija realnosti sedenja na mestu slusaoca u koncertnoj sali... bice ovako kako navodis da je bilo na pocetku stereo miksanja...
Inace cuo sam da su sa surroundom "stigli" u istrazivanjima do 13.1 sistema... to vec zvuci kao da se neko vadi iz go..na... i gubi kompas. Cekamo strpljivo... valjda ce nesto da smisle.

Edit
---
Film, recimo, i dalje ima smisla, jer te drzi prikovanim za stolicu (DaBear-ovo opazanje)... na jednom mestu... Takodje, ljude zabavlja da im se "dogadjaju" zvukovi oko njih... i filmska industrija moze to da iskoristi... itd.
Sto se muzike tice... mislim da neko od samog pocetka mora da smisli sta zeli sa surround sistemom i da krene da radi miks za to... ali onda je to miks za surround i nema veze sa stereom... sto mora da se radi na drugi nacin ili potpuno drugi covek/studio... mislim da to komplikuje celu pricu u ovo jadno vreme za muzicku produkciju i poskupljuje je a da pri tom nema dovoljno konzumenata za to... u vreme iPod-a i slicnih spravica.
Takodje se primenjuje i mpeg (ili kakva god) kompresija na audio za surround. Poznata je prica da neki vrhunski smiksani filmovi (Fifth Element, Saving private Ryan) prakticno nikada ne napuste studio u izvornom obliku, niti ih ikako mozes cuti kako je recimo zvucao Luc Besson-u u studiju, nego samo u obliku nekog od mnostva "mp3" kompresovanih formata... jer nema jos dovoljno velikog nosaca za toliku kolicinu informacija... DVD je veliki medijum, ali ne dovoljno veliki za video (vec poprilicno kompresovan) i audio.
------------

pozdrav

bogi

LACKY
27-10-2006, 04:18 AM
Ajde da se nadovezem mada ste dosta davno pricali o ovome.
Mislim da ste svi pomalo u pravu.A moja neka vizija izgleda ovako!
Buducnos muzike u kozumnom smislou je MP3, jerbo se da primetiti da diskografi, klasicnog tipa propadaju a ovi novokompomovani (internet distributeri) galopirajuce uzimaju maha.
Elem buducnost vidim u sve vecoj potrosnji muzike u MP3 formatu i u mnogo manjoj ali daleko kvalitetnijoj varijanti. Ta kvalitetnija varijanta bi mogla izgledati kao neki DVD format, na kome imate paralelno zvuk uradjen u npr. 5.1 formatu i super kvalitetni stereo 192/24 formatu. Naravno u manjim tirazim namenjenim audiofilima i sladokuscima.

boggy
27-10-2006, 05:36 AM
....Ta kvalitetnija varijanta bi mogla izgledati kao neki DVD format, na kome imate paralelno zvuk uradjen u npr. 5.1 formatu i super kvalitetni stereo 192/24 formatu. Naravno u manjim tirazim namenjenim audiofilima i sladokuscima.

Pa do sada nije bilo podela na kvalitet i nekvalitet, odnosno da li vinil ili CD, to je bilo sve i sva (uglavnom).

Ako i dodje do podela, onda to znaci da ce taj DVD (kvalitet) biti odmah u startu hendikepiran i polako izumirati, jer je ekonomski neisplativ... ili ce biti apsolutno nedostupan ljudima (zbog previsoke cene)... pa ce doci vreme kada ce se stari CD-ovi prodavati kao vinil ploce...

Treba se setiti da galopirajuci distributeri mp3 formata nemaju nikakve osecaje za muziku, nasuprot osecaju za novac, a njima ce manje novca da ostane ako se bude preterano ulagalo u produkciju...

Nekome je bio cilj centralizacija i drasticno pojeftinjenje distribucije (cak je i "nosac" izbacen... znaci cena je virtuelno 0 (nula))

Takodje treba primetiti da je tek zadnjih godina digitalna audio "tehnika" dosegla kvalitet ravan CD-u (snimanje miksanje na 24/96, pa konverzija ozbiljnim konvertorima u 16/44.1, dithering)... a secamo se kada je CD uveden na "velika" vrata...

Drugim recima, vec smo bili svedoci da je neko SILOM uveo medijum iako nije imao s cime da ga napravi, smarao populaciju svim i svacim, precutkivao jitter i sum kvantizacije, proglasavao ljude budalama i pozivao se na "placebo" efekat... itd... iako su sve te anomalije bile poznate u drugim granama telekomunikacija, ali s obzirom da zbog losih cd-ova ne padaju avioni... koga briga! Vazno je da se "sklonila" jedna industrija, dosla druga, narod kupuje, i "svima" dobro :)

pozdrav

bogi

p.s. Takodje je pitanje postojanja audiofila prilicno veliko... pojavom kompjutera i jos vise, interneta, sve se manji broj ljudi zabavlja muzikom na nacin da sedne u fotelju i potrosi dnevno dva sata samo slusajuci muziku na nekim, kakvim god, uredjajima kupljenim samo za tu namenu, koji nisu racunar na stolu. Ako nesto ne "upali" godinama, pametan covek prodaje... to se vidi po Ebay. Propast Sansui-a i "ostalih" je najavilo ovaj period pre dosta godina. Broj proizvodjaca HiFi audio opreme je desetkovan u odnosu na osamdesete :)

DaBear
27-10-2006, 09:07 AM
Pa bilo je i do sad izdanja za audiofile - SACD (Super Audio CD) u surroundu i sa vecom bitazom i takodje surround DVD Audio ....
Imam 10-ak tih CD-a...zvuci super u surroundu (Jean Michell Jarre hitovi - totalno remiksovano u surroundu, Pink Floyd, Roxy Music..itd...)sve uglavnom dinosaurusi - jer jedino oni mogu da prodaju nesto!
Ali i ovi formati izumiru!!

Ljudi kupuju jako skupu opremu da bi slusasli mp3 !? Ruku na srce...sad privodom kraju instalaciju nekom liku. Uzeli smo Marantz Hard Disk server (licensiran od IMERGE kompanije - oni imaju svoje algoritmove za mp3 - od njih je i LINN licensirao algoritmove!!) 160 GB server sa 4 stereo izlaza - baca 4 razl muzike u 4 sobe..
Kosta £ 2,500 (oko 4000 Eura)!!!

Elem, ima3 mp settinga i nekompresovani. MP3 na 320kb zvuci nenormalno !!? Nosio sam u studio, sluali na Dynaudio, velikim Genelec-ima itd, jako!! NEMA RAZLIKE !
Paralelno pustali sa CDa i NIKO u studiju nije mogao da kaze sta je CD a sta MP3...mega!

Njihov algoritam "grabuje" nekompresovano (!?) i onda nocu, dok mi spavamo, on konvertuje u MP3. Treba mu oko 30-45 minuta po CDu...ali zvuci KOOOMA!!
Prebacio sam svih njegovih 450 CDa, i ima mesta jos 1000 i kusur sati....

Problem je sto masa drugih kodeksa zvuci sranje..a ima ih na desetine....

Arthur
27-10-2006, 10:45 AM
mene samo čudi jedna druga strana te priče - mp3 format je nastao kada je internet u proseku, globalno gledano, bio značajno sporiji nego danas, i kada su harddiskovi i optički mediji bili značajno manje zapremine... danas više nije tako, prosečan iPod ima 4gB zapremine, što guta 4-5 albuma u nekompresovanom formatu.... i prosečnom korisniku interneta na zapadu više nijie potrebna večnost da bi skinuo 30ak megabajta wav stereo formata... ne kontam zašto neko nije krenuo da propagira tu okolnost, da je sada lako slušati ne-kompresovan zvuk...

boggy
27-10-2006, 11:01 AM
.... ne kontam zašto neko nije krenuo da propagira tu okolnost, da je sada lako slušati ne-kompresovan zvuk...

Zato sto ce, recimo, jednog dana (kada u Srbiji bude internet i telefon besplatan...) wav proglasiti velikim "izumom" i prodati svu muziku jos jednom... sad im je to verovatno "kukurikanje pre zore", a i tada ce im (distributerima) transfer wav-a od 33MB biti isto beznacajno jeftin kao sto je sada mp3 od 3MB, a to sada, ipak, nije slucaj.

Prilcno je veliki poremecaj nastao, i traje i dalje, i ko zna na koju ce stranu to da ode... muzike ce biti... u nekom obliku... to je sigurno

pozdrav

bogi

DaBear
27-10-2006, 11:33 AM
mene samo ?udi jedna druga strana te pri?e - mp3 format je nastao kada je internet u proseku, globalno gledano, bio zna?ajno sporiji nego danas, i kada su harddiskovi i opti?ki mediji bili zna?ajno manje zapremine... danas vi?e nije tako, prose?an iPod ima 4gB zapremine, ?to guta 4-5 albuma u nekompresovanom formatu.... i prose?nom korisniku interneta na zapadu vi?e nijie potrebna ve?nost da bi skinuo 30ak megabajta wav stereo formata... ne kontam za?to neko nije krenuo da propagira tu okolnost, da je sada lako slu?ati ne-kompresovan zvuk...

pa zar mislis da se na iPod slusalicama od 5mm cuje razlika od mp3 i nekompresovanog zvuka??
Nema sanse! A onda, sto da imam 4 albuma, kad modu da ima 100 ili vise!!???
Ovde je masovna pojava da ljudi i ne znaju sta slusaju, jer su muziku izkopirali sa necijeg hard diska i pojma nemaju sta je to!!?

Ali odosmo malo off topic (kao i uvek:mrgreen: )

Arthur
27-10-2006, 12:07 PM
na primer, sad sam video da je neki od ovih novih brit bendova uzeo da prodaje singl na usb-sticku.. što je meni totalno kul, cena sticka je ovih dana skroz povoljna, a stane i video zapis

alavuk
27-10-2006, 11:20 PM
za taj usb stick me podseca malo na raspravu o mini disku kao novom mediju ... steta sto se nije probio kako treba...mada je taj usb stick lepa reklama za proizvodjace istog diskografsku kucu i na kraju naravno izvodjace,samo sta ce ljudi sa toliko usb stickova ???? ima da poispadaju iz dzepova ... a i koja je cena takvog "izdanja" :]