PDA

View Full Version : naucna fantastika

strasni zmaj
26-08-2006, 03:11 PM
doktore, jel imate tamo u studiu nekog naucnika, momka entuzijasta koji kuha kave personalu i brise prasinu sa tehnike? ...ili je "nezaposlenima ulaz zabranjen" spika? jesi li ti imao mentora kada si se poceo sa audio inzenjeringom?

DaBear
26-08-2006, 05:24 PM
doktore, jel imate tamo u studiu nekog naucnika, momka entuzijasta koji kuha kave personalu i brise prasinu sa tehnike? ...ili je "nezaposlenima ulaz zabranjen" spika? jesi li ti imao mentora kada si se poceo sa audio inzenjeringom?

Ovi u glavnm SSL studiju uvek imaju asistenta (menjaju se na 1-2 godine..) a kad ima puno posla imaju i "work experience" klince. Mrmoti koji dolaze na praksu 2-3 nedelje, ali uglavnom ciste, peru sudove, kuvaju caj i kafu...ako imaju dva grama mozga, onda ih nekad puste u studio da sede i slusaju....

Ja sam puno radio po studijima pre nego sto sam dosao u London (pre 20 godina)..ovde sam bio jedno vreme u PWL studijima (Stock Aitken & Waterman), 2 nedelje kod Eurithmics-a u novom studiju (pa sam popizdeo i otisao brzo ..) i u nekom residental studiju van Londona, mesec dana. Brzo sam shvatio da ne zelim da budem tape-op, i da radim u studiju kao snimatelj samo...tezak i dug put...Odlucio sam da sam krenem svojim putem..he,he...i potrajalo je bogami!!

Ali sve sam uglavnom naucio sam...probao, zajebao se 100 puta i tako to...

Dushan_S
26-08-2006, 07:07 PM
2 nedelje kod Eurithmics-a u novom studiju (pa sam popizdeo i otisao brzo ..)Off topic, ali ba? sam ne?to malopre sedeo sa drugarem, i u kafiću je i?lo ne?to od njih pa smo pominjali Dave Stewart-ov opus sa bendom. Jel tajna ?to si popizdeo? :)

strasni zmaj
26-08-2006, 07:18 PM
Brzo sam shvatio da ne zelim da budem tape-op, i da radim u studiju kao snimatelj samo...tezak i dug put...Odlucio sam da sam krenem svojim putem..he,he...i potrajalo je bogami!!

Ali sve sam uglavnom naucio sam...probao, zajebao se 100 puta i tako to...

dobro je da je tako. ja bi osobno bio zadovoljan i poslom ustimavanja garage banda. :)

...gledao sam nedavno stranice sae instituta iz ljubljane. 5,5k eura mi se cini malo too much. kakve su cijene takvih stvari u londonu? vjerovatno je veci interes i ima vise ponuda. koja je tvoja procjena o stecenom znanju nakon zavrsetka takvog tecaja?

DaBear
26-08-2006, 07:34 PM
Off topic, ali ba? sam ne?to malopre sedeo sa drugarem, i u kafiću je i?lo ne?to od njih pa smo pominjali Dave Stewart-ov opus sa bendom. Jel tajna ?to si popizdeo? :)

Pa tad su bas reniovirali studio...rade majstori i te fore...i sad ocekuju od tebe da poturis ledja, cistis, nosis dzakove sa djubretom..itd. Nista od sedenja u studiju...Ja sam tad bio mlad (22) i pun sebe , iako veze nisam imao sa zivotom (mislio sam da je to sto sam naucio u Beogradu koma i da sam faca..) a i pare su bile smesne..cista eksploatacija....
Mozda je bila greska, da sam ostao duze ko zna sta bi se desilo...?

Dushan_S
26-08-2006, 07:39 PM
Pa tad su bas reniovirali studio...rade majstori i te fore...i sad ocekuju od tebe da poturis ledja, cistis, nosis dzakove sa djubretom..itd. Nista od sedenja u studiju...Ja sam tad bio mlad (22) i pun sebe , iako veze nisam imao sa zivotom (mislio sam da je to sto sam naucio u Beogradu koma i da sam faca..) a i pare su bile smesne..cista eksploatacija....
Mozda je bila greska, da sam ostao duze ko zna sta bi se desilo...?Mani, mo?da bi morao na svu tu muku i da redovno obdelava? Eni Lenoks, a sve to za manje pare nego sad... bolje ?to si oti?ao ;) :D Hvala na odgovoru!

DaBear
26-08-2006, 07:42 PM
dobro je da je tako. ja bi osobno bio zadovoljan i poslom ustimavanja garage banda. :)

...gledao sam nedavno stranice sae instituta iz ljubljane. 5,5k eura mi se cini malo too much. kakve su cijene takvih stvari u londonu? vjerovatno je veci interes i ima vise ponuda. koja je tvoja procjena o stecenom znanju nakon zavrsetka takvog tecaja?

To je sve lepo ako si 16 godina (toliko su obicno klinci koji pocunju u studiju) i stanujes kod caleta i keve (nemas velike troskove) onda je ok...kod nas u studiju asistent prima ?30 (45E) na dan (kad ima session - kad nema duva ga!) i to je bez obzira da li je u studiju 8 ili 20 sati!! Mozda ti zvuci kao dobra kinta, ali ovde da iznajmis sobu 2x2m da stanujes te kosta ?100 nedeljno, prevoz jos ?25 nedeljno...a gde je klopa, pice , cigare...itd?? teska eksloatacija.

A skole su jos skuplje ovde..ima i kurseva od 2-3 nedelje, meseca..ali sve je to bez veze...ja licno sam video par ljudi koji su izasli iz skole i nisu se nesto proslavili...za te pare, bolje je kupiti sprave i raditi kuci!

strasni zmaj
26-08-2006, 08:28 PM
...za te pare, bolje je kupiti sprave i raditi kuci!

to care! slicno i ja razmisljam. :) ...bolje nabaviti opremu i gnjaviti na forumu! ;)

Danny Lou
27-08-2006, 12:51 PM
pa cekaj nije valjda da su svi ti kursevi cisto uzimanje para? valjda neko moze i nesto da te nauci... naravno na umu mi je i cinjenica da ovaj posao i nije cisti zanat. 99% rada i 1,1% hemije... generalno kakav je pogled ljudi u poslu u UK na silne kurseve i skole?

perun
27-08-2006, 01:43 PM
99% rada i 1,1% hemije...

Hahahahaha, bas si me nasmejao!!! Svaka ti chast... Radniche.;)

DaBear
27-08-2006, 01:56 PM
Hahahahaha, bas si me nasmejao!!! Svaka ti chast... Radniche.;)

Ima bogami vise od 1% hemije!!! ha,ha,ha,...

Ovde je skoro bio clanak u nekom casopisu kako se godisnje ovde izskoluje nekoliko hiljada snimatelja godisnje (!!), a otvori se mozda 10 radnih mesta max!!
Ima puno kratkih kurseva..cisto uzimanje para. Ove duze skole su opet mnogo skupe i dugo traju...pokazu ti oni sve ali to ti ne garantuje da ces se snaci na pravom studio sessionu odmah! Praksa je puno vaznija (po meni...)
Onaj ko se pali na studio i studijki posao, vez sigurno zna nesto..tamo samo dobije priliku da diras pravi mikser (koji verovatno neces vise nikad imati priliku da vidis!) i da radis na opremi koju neces moci da kupis!?

Skole nicu ko pecurke posle kise...drzava ih dotira. Tako, sta se desava, mrmoti otvore skolu, dobiju veci deo para za opremu, naprave sebi studio (!!) onda malo preko dana predaju klincima, nocu i za vikend se zezaju u studiju / rade svoje projekte / snimaju za pare - a PLUS dobijaju (SIGURNU) platu na racun skole...easy life!!!
Ima ona engleska poslovica , ide odprilike:
"Ko nezna, od predaje/poducava druge, a ko zna - on radi biznis/uzima pare!"

perun
27-08-2006, 02:19 PM
Ajde. da ne precenim "talentovane", ali, veruj mi, Mr.Lou, da je talenat 8 puta bitniji. Kakav rad??? O cemu ti pricas??? Naravno da je i on itekako vazan, ali da je presudan...? Gresis!

Produkcija, komponovanje, aranziranje, remiksovanje... Pa, sve je to igra bazirana iskljucivo na licnoj slobodi, ne bi li se nesto pomerilo... a i ako poriv nije "pomeranje", opet je igra, a igra podrazumeva slobodu, kreativnost...

Ta prica sa 99% rada i 1% talenta je komunisticka verzija "istine" primenjiva jedino na izgradnju luke Bar- Beograd! S tim sto je, opet, kod onih koji su je osmislili i projektovali, odnos bio OBRNUT!!! 99% talenta... I, eto, malo rada!

Naravno, ne nipodastavam faktor rada, ali on je tu samo da bi se stvorila rutina, da bi neke stvari za koje ti je bilo potrebno 10 dana, uradio na kraju za 2 ili sl. Bitan je, kao iskustvo, da se ne bi pravile i ponavljale neke greske iz proslosti... ali "radnik" moze da bude skoro svako... A talenat je nesto "bogom dano" i tu nema ali!

Svakako, imas pravo na svoje mishljenje! Pozdrav... Vidimo se na "Koridoru 10"! Hahaaha;)

Danny Lou
27-08-2006, 02:45 PM
Ajnstajn je da malo veci procenat za talenat (95% rad - 5% talenat) ali gledajuci neke aranzmane (uvod,strofa,refren,uvod,strofa,refren,modulacija/improvizacija,refren solo, refren full) a mislim da ih je danas vise i da takvi aranzmani/pjesme bolje prolaze dovodi do one konstatacije 99% rad/zanat 1,1% talenat...
Apsolutno se slazem za slobodu, igru, eksperimentisanje i sve one osjecaje koji ti se javljaju kao kad si sa zenom kojoj radis sta hoces (mimo sadizma i perverzije a u granici "neke" normale :D ). Ali perune kada realno pogledas zemlja u kojoj zivis i trziste za koje radis da li ti daje to sve? Malo je komplikovano pricati a da ne zadjes u filozofiju jer *ebi ga ipak je muzika nematerijalna stvar...
cekam te na Koridoru 11...:)

perun
27-08-2006, 03:00 PM
Ajnstajn je da malo veci procenat za talenat (95% rad - 5% talenat)

Jel' vidis? A ne kao prica za radne akcije posle II svetskog! Pametan je taj Ajnstajn...:mrgreen:

Ali perune kada realno pogledas zemlja u kojoj zivis i trziste za koje radis da li ti daje to sve? Malo je komplikovano pricati a da ne zadjes u filozofiju jer *ebi ga ipak je muzika nematerijalna stvar...

E, pa vidis... Naravno da su "okviri" ovde jako osetni, bez obzira sto mi vec godinama radimo, ajde, nazovi top, ili bolje receno "budzetne" projekte. To nema veze sa novcem, mnoge zanimljive stvari radili smo ili bez novca ili za malo novca... Naravno, ako nam je to bio gusht! Ali, zapamti, nikada ne bi, bez obzira sto odgovaramo za mnogo stvari, firma smo, imamo odredjeni kredibilitet itd.., radili nesto gde se ne prolazimo u bar 10% te price... MI LICNO! Prema tome, kao sto nisi rekao- MUZIKA JE NAZALOST MATERIJALNA STVAR, ali mozemo uvek da joj dodamo i sitnu primesu "nemnaterijalnog", tj. bezinteresnog, i da uzivamo u njoj, makar bila i Shemsa Suljakovic u pitanju!

Pozdrav...;)

cekam te na Koridoru 11...:)

Hahaha, batali... NI "desetku" nisu zavrsili!:mrgreen:

Danny Lou
27-08-2006, 03:30 PM
ha,ha meni jos malo fali da zaplivam takvim stilom...;) valjda ide sve sa godinama.... nema sta perune kad dodjes u bl javi pa da odemo na kafu jos koju pametnu da mi kazes:) pozdrav!

tom
30-08-2006, 04:44 PM
Ne znam koliko je rad a koliko talenat ali 1 posto sigurno nije.

Niko te ne cijeni na osnovu tvojih "naucnih" pretpostavki o aranzmanu vec koliko je on muzikalan,kreativan ajd da kazemo inovativan.Sve je u nekom umjetnickom domenu.

Pa zar nije jednom nasem kolegi(znas dobro kojem) i propao posao jer je beskrajno kenjao o frekvencijama,prostornom rasporedu,gluvim sobama(od cega i ti patis),AKAI-ima,Cool Editu.Naravno,bastardne teze o prednosti Cubase VSt-a spram novijih verzija,itd.Uz sve to,aranzmani su mu zvucali kao nogom ukucan aranzer a ritam sekcija kao sa PSR-38-ce(boing,pljuc,tam,tam,tam,krshhhh....).

Puno nauke a ni na sta ne lici.

Ne bi sad da kao kontraargument iznosim upravo one koji rade van svih pravila a zvuce najbolje na svijetu(Neptunes i ostala bratija i njima slicni) jer bi to bilo pomalo blasfemozno.

Nisi los lik,pitaj pametnije stvari...

PS: I vrati mi 20 KM.

boggy
30-08-2006, 05:27 PM
........jer je beskrajno kenjao o frekvencijama,prostornom rasporedu,gluvim sobama(od cega i ti patis),..............

Hehm... lakse je baviti se ovim pitanjima i ne znati nista o muzickoj produkciji, osim nekog minimuma.
Ako se sve ovo upetlja u pricu oko miksa... onda nema nicega... samo papazjanija... ne moze i jedno i drugo.

pozdrav

bogi

dadson
31-08-2006, 08:41 AM
Zanimljivo ?tivo, ako je 90% ovoga istina:mad:

Studio Nightmares!
...the upshot of all this was that studio managers realised they could train up young kids with no experience, turn them into sound engineers at little expense and pay them relatively low wages...

http://www.computermusic.co.uk/tutorial/nightmares/1.asp

DaBear
31-08-2006, 09:08 AM
[QUOTE=dadson]Zanimljivo ?tivo, ako je 90% ovoga istina:mad:

Studio Nightmares!

SVE JE TACNO, 100%...pa vec sam pisao o tome u par navrata (i osetio na svojoj kozi, ali ne za dugo...)

dadson
31-08-2006, 09:17 AM
[quote=dadson]Zanimljivo ?tivo, ako je 90% ovoga istina:mad:

Studio Nightmares!

SVE JE TACNO, 100%...pa vec sam pisao o tome u par navrata (i osetio na svojoj kozi, ali ne za dugo...)

Ma, malo mi je pricha k?o "KUM", ono pokupish sa ulice klinca nauchish ga da radi i onda ga obavezhesh, jer zna da ti neshto duguje, da ti odradjuje posao za male pare.
Na to sam mislio!

Arthur
31-08-2006, 09:52 AM
meni ovo zapravo deluje razvodnjeno! :(

DaBear
31-08-2006, 10:20 AM
[quote=DaBear]

Ma, malo mi je pricha k?o "KUM", ono pokupish sa ulice klinca nauchish ga da radi i onda ga obavezhesh, jer zna da ti neshto duguje, da ti odradjuje posao za male pare.
Na to sam mislio!

pa niko ih ne vezuje lancem! ali svi ostanu bar par godina (od momenta kad postanu inzinjeri) da bi radili na vecim projektima...ako napusti studio odmah, ko ce da mu da da radi nesto kad niko nije cuo za njega!

To je generalno stav ovde u muzici i jos vise na televiziji!
Produkcijske kompanije za tv imaju uvek desetina klinaca koji ginu po 18-20 sati na dan da bi stekli iskustvo i to veliki njih radi za DZABE!! puno njih ne izdrzi, ali oni koji ostanu se uvale...mada ovde nije ko kod nas -dobijes posao i tu sacekas penziju!
Ovde marsiraju i direktore preko noci!!
kapitalizam brale.

Danny Lou
31-08-2006, 01:20 PM
to je ono dabear sto i mene kopka. recimo ti imas priliku da napravis remix u elektro fazonu i pretpostavljam da je to ono sto ti najvise lezi ali ovdje recimo ljudi koji se fokusirani i vole elektro zvuk nemaju priliku da naprave nesto slicno i dobro prodju jer je trziste takvo. ovdje je USKO a tamo je SIROKO. od 20 miliona ljudi (lupam) nacice se bar 2 miliona da kupi ili makar preslusa album/singl novije produkcije. ali kad radis za trziste od 1 milion ljudi gdje 85 posto slusa nesto gdje tebe nema ni pod razno situacija je malo zeznuta. ne radis sve prema osjecaju i moras se da ne kazem sputavati da bi proizvod bio prihvatljiv trzistu....

tome: kad cemo na kafu, odavno nismo...

evo recimo tom koji licno za sebe radi extra funky house (izdaj taj cd:mad: ) radi iz sebe (osjecaj+zanat) ali to nema prodju kod nas i sa takvom muzikom moze samo da se slika... mene privlaci big beat ali sta cu sa njim ovdje...

i naravno + sto nema copyright zakona....:( borba je prava...

Sandzama
31-08-2006, 03:08 PM
@ mr.lou
Upravo si definisao celu elektro-problematiku, ovde (u nas :) )

Trziste, razni nepotizmi, burazerske varijante, metuzalemi/analfabete koje odlucuju sta (i KO?) ce se pustati/slusati... i jos ih placas preko RTV pretplate... O privatnim medijima da i ne govorim...

Sve su to problemi sa kojima se srece mladi, elektronski, umetnik/ca danas u Srbiji i okruzenju...

Bljak!

awacs
31-08-2006, 03:42 PM
Skole nicu ko pecurke posle kise...drzava ih dotira. Tako, sta se desava, mrmoti otvore skolu, dobiju veci deo para za opremu, naprave sebi studio (!!) onda malo preko dana predaju klincima, nocu i za vikend se zezaju u studiju / rade svoje projekte / snimaju za pare - a PLUS dobijaju (SIGURNU) platu na racun skole...easy life!!!
Ima ona engleska poslovica , ide odprilike:
"Ko nezna, od predaje/poducava druge, a ko zna - on radi biznis/uzima pare!"

Ima i onaj citat od Oskara Vajlda: "Education is a wonderful thing, but it is well to remember from time to time that nothing worth learning can be taught".

Al' to na stranu, ustvari bih da malo polemisem sa Perunom, vidim da on to bas voli (mada mozda ne bas sa svakim :-)):

Ta prica sa 99% rada i 1% talenta je komunisticka verzija "istine" primenjiva jedino na izgradnju luke Bar- Beograd! S tim sto je, opet, kod onih koji su je osmislili i projektovali, odnos bio OBRNUT!!! 99% talenta... I, eto, malo rada!

Naravno, ne nipodastavam faktor rada, ali on je tu samo da bi se stvorila rutina, da bi neke stvari za koje ti je bilo potrebno 10 dana, uradio na kraju za 2 ili sl. Bitan je, kao iskustvo, da se ne bi pravile i ponavljale neke greske iz proslosti... ali "radnik" moze da bude skoro svako... A talenat je nesto "bogom dano" i tu nema ali!

Nisam bas siguran da skoro svako moze da bude radnik. Recimo, lenjivcima to jako tesko polazi za rukom, a mnogo je vise lenjivaca nego vrednih ljudi. Opet - rad se ne svodi iskljucivo na aktivnosti poput kopanja vodovodno-kanalizacionih kanala i prekucavanja diplomskih radova. Rad na otkrivanju sopstvenog talenta (onog bogomdanog, genetskog) je takodje rad. Kao i rad na njegovom razvijanju.

Ako pogledas vremensku osu (timeline), talenat je nesto sto se definise u trenutku oplodjenja jajne celije, ostatak timelinea se svodi na... pa, na rad.

Na ostale tri (prostorne) ose podjednako ucestvuju podneblje, izbor profesije i emocionalna inteligencija (ja to ovako ad hoc, mozda postoji i neka prava teorija o tome). I opet - rad je taj koji je potreban nekom, recimo nadarenom piscu haiku poezije koji se rodio u Grckoj da ostvari svoj talenat tako sto ce:

a) ubediti Grke da je haiku prava stvar

b) zaraditi pare da ode u Japan i postane veliki haiku-hadzija

Talenat je Fora, rad je Velika Fora

DaBear
31-08-2006, 03:45 PM
Sve su to problemi sa kojima se srece mladi, elektronski, umetnik/ca danas u Srbiji i okruzenju...

I ovde je isto....kojih 2 miliona? nema to!!! Ako uzmes da ovde ima 60 miliona ljudi a NAJ prodavaniji albumi odu do 1 milion (madona, robi williams itd..) onda sat reci za elektronicare / dance / house brea kbeat itd...
To se prodaje u stotinama. 500 komada -1000 max! I jos da se sutiras u dupe od srece

Jedini elektro band koji je prodao puno u zadnje vreme je Goldfrapp (Mute records)...
prosli album je otisao preko 1 milion (ALI SVE ZAJEDNO U CELOM SVETU!!!)

ato nema kukanja....sedite i kucajte. pa kad ispadne nesto dobro...samo ce se kasti!!

Danny Lou
31-08-2006, 08:12 PM
ma kakvo kukanje, davno sam odustao od toga... samo *ebi ga nekako covijeku kad je tesko mora malo da se, ono, raskuka! :rotfl:

alavuk
31-08-2006, 09:34 PM

I ovde je isto....kojih 2 miliona? nema to!!! Ako uzmes da ovde ima 60 miliona ljudi a NAJ prodavaniji albumi odu do 1 milion (madona, robi williams itd..) onda sat reci za elektronicare / dance / house brea kbeat itd...
To se prodaje u stotinama. 500 komada -1000 max! I jos da se sutiras u dupe od srece

Jedini elektro band koji je prodao puno u zadnje vreme je Goldfrapp (Mute records)...
prosli album je otisao preko 1 milion (ALI SVE ZAJEDNO U CELOM SVETU!!!)

ato nema kukanja....sedite i kucajte. pa kad ispadne nesto dobro...samo ce se kasti!!
goldfrapp je sve gora i gora a sve manje odece ima na sebi :] zvekni joj onaj ms-20 ! ovaj ima jos toga na nova mute-u (terrence fixmer sa likom iz nitzer ebb-a Douglas McCarthy koje je dozivelo nekoliko RE-izdanja :] preko 10 000 kopija) i naravno skoro pa svako the adventovo izdanje (Cisko Ferreira) dobro ipak si ti "komercijalniji" za mene ... a i elektro je veoma sirok :]

si uspeo da preslusas ono ? makar i na prelet ?
brake dance - electric boogie :] :P

Arthur
01-09-2006, 09:12 AM
AliAliAli jaa je vooolim... hihi ... a i taj delic odece ce, cini mi se, uskoro da se zameni body-artom... jooj.. eh alison...

alavuk
01-09-2006, 09:42 AM
pa nemas 15 godina da te zanimaju gole tete pevaljke valjda si u vezi/braku vec godinama ? :] ako ne kupicu ti neku wc literaturu a i da jesi :] :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

DaBear
01-09-2006, 10:08 AM
pa nemas 15 godina da te zanimaju gole tete pevaljke valjda si u vezi/braku vec godinama ? :] ako ne kupicu ti neku wc literaturu a i da jesi :] :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

pa moze da gleda covek koliko 'oce...znas ono: okom biraj - rukama ne diraj!

U bre...dosta zezanja...imam posla, moram da zavrsim nesto danas, oteglo se vec 3 dana!!

Arthur
01-09-2006, 10:43 AM
cek cek
odakle ti ideja da sam u vezi/braku vec godinama?? ;)

rock'n'roll brate ! :da:

Arthur
01-09-2006, 10:43 AM
a zenski glas&stas su mi veciti fetish... a ona bogami poseduje oba u I-ZO-BI-LJU!

alavuk
01-09-2006, 02:15 PM
neka poseduje al' sto je previse previse je ... ne zalim se na obline niti na vokal vec na muziku :] pa majku mu rnr bez sexa je nula ! :]

Arthur
01-09-2006, 03:42 PM
meni se svidja cak i muzika.. zadnji album nisam jos preslusao, al prethodni ..hiiih..

alavuk
01-09-2006, 09:41 PM
onaj album gde je stric machine je super al' ovaj je gde je oooh la la la la ...:truba::truba::truba::truba::truba:/?//?/ malo smo otisli u raspravu muzickog ukusa gosn' dabear i modovi necu vise obecavam !