PDA

View Full Version : Kick i Bass trikovi

FrankoPanko
17-08-2006, 10:21 AM
Pozdrav DaBear!
Zanima me kako u miksu tretiras kick i bass (bas gitaru), koje frekvencije "dodirujes" za odredjeni stil pjesme, koliko kompresije stavljas, koju tehniku koristis (sidechain ili kick i bass u istu sub grupu pa onda procesiras)? Sto sve od efekata koristis u lancu grupe gdje su kick i bass?
Naravno, zanima me, ako dobijes materijal (u wave-u), kako dobivas cvrsti bottom?
Znam da bi se o ovom mogla napisat knjiga, ali pokusaj objasnit svoj nacin u nekoliko recenica. Pozdrav!

DaBear
17-08-2006, 01:39 PM
Pozdrav DaBear!
Zanima me kako u miksu tretiras kick i bass (bas gitaru), koje frekvencije "dodirujes" za odredjeni stil pjesme, koliko kompresije stavljas, koju tehniku koristis (sidechain ili kick i bass u istu sub grupu pa onda procesiras)? Sto sve od efekata koristis u lancu grupe gdje su kick i bass?
Naravno, zanima me, ako dobijes materijal (u wave-u), kako dobivas cvrsti bottom?
Znam da bi se o ovom mogla napisat knjiga, ali pokusaj objasnit svoj nacin u nekoliko recenica. Pozdrav!

Pa vec sam se dodirnuo svega ovoga u par postova....
Bass, uglavnom Waves R-Bass plug in sa nekim od preseta (on mu radi i EQ), pa onda u desk (Audient), gde je na insertu skoro uvek stari (1968) Spectra Sonics 610 comp limiter...
Cesto puta presviramo bass liniju ili podvucem novu ispod. Nekad je cak iskasapim da radi sa kikom!
Uvek mi sve izlazi na isto mesto na desku i uvek tu ima neki eq setting od pre koji uz malo okretanja zavrsi posao...Cesto nema vremena da se eksperimentise!

Bubanj, uvek probam da zamenim zvuk ako nevalja pre nego sto ga EQualizujem,...nekad stavim Bomb Factory 1176, nekad Spectar Sonics, nekad nista ako je dobar sampl!
Nogu uvek imam na dva fadera (za dodatnu jacinu) a nekad je izbacim i na tri pa se zezam sa kompresorima i eq na svakom, pa onda saberem sve na cetvrtom faderu..

Sta si mislio sa wave-e formatom? Mislis ako ja ne snimam
materijal?

FrankoPanko
18-08-2006, 06:28 AM
Da, pod wave-ove sam podrazumjevao kako zavrsiti posao ako vec dobijes sve kanale u wave formatu i nisi previse odusevljen izborom kicka i basa. Da li si ikad koristio nesto poput Dbx-120, Aphex Big bottom, SPL Vitalizer ili nesto slicno za dobiti low-end?
Usput, citao sam prije par godina na netu intervju sa nekim "Lordom low-enda" (Roger Moutenot) da on koristi zvucnik od 15" (dva albuma Paule Cole) kao mikrofon za kick i bass u kombinaciji sa AKG D-112 te ih onda miksa na dva kanala. Da li i kod vas postoje takvi egzibicionisti?
Pozdrav.

SHIVA
18-08-2006, 07:52 AM
Bass, uglavnom Waves R-Bass plug in sa nekim od preseta (on mu radi i EQ)

E sad ja imam pitanje :)

Kad na bas liniji koristish R-Bass i shto s njime dobijesh zapravo? Ja sam koristio taj plug in ali ne za baseve... pa me interesira.

Hvala!

DaBear
18-08-2006, 08:20 AM
E sad ja imam pitanje :)

Kad na bas liniji koristish R-Bass i shto s njime dobijesh zapravo? Ja sam koristio taj plug in ali ne za baseve... pa me interesira.

Hvala!

Pa ono sto mi se najvise svidja, je sto mu izvuce frekvencije koje nedostaju (pojaca mu bass)..imas klizac kojim biras freq. plus mu da compress. Ali UVEK, bass posle zvuci deblji. 100 puta mi je izvukao tanku bass liniju...Posle ga jos stavim u neki hardware, da pojacam tranzijente, ako treba...

Arthur
18-08-2006, 10:02 AM
slazem se za R-Bass .. od najobicnijih korpi ume da napravi zmajeve!

SHIVA
21-08-2006, 02:40 PM
hmmm... IMO R-Bass ima najslabiji efekt na bas linijama. Daleko bolje mi se pokazao na klavirima, synthevima i sl. PSP Bass ima interesantan sklop za "podebljavanje" bas linija i po meni daje puno bolje rezultate od R-Bass. R-Bass zapravo uglavnom sluzhi za instrumente koima nedostaje niskih frekvencija, a bas linije su uglavnom samo u bas frekvencijama. Ne kazhem da ne pomogne i na bas liniji, ali to je daleko od efekta koi postizhe na synthevima i sl.

DaBear
21-08-2006, 03:35 PM
hmmm... IMO R-Bass ima najslabiji efekt na bas linijama. Daleko bolje mi se pokazao na klavirima, synthevima i sl. PSP Bass ima interesantan sklop za "podebljavanje" bas linija i po meni daje puno bolje rezultate od R-Bass. R-Bass zapravo uglavnom sluzhi za instrumente koima nedostaje niskih frekvencija, a bas linije su uglavnom samo u bas frekvencijama. Ne kazhem da ne pomogne i na bas liniji, ali to je daleko od efekta koi postizhe na synthevima i sl.

ja neznam sta IMO R-Bass, ja pricam o Waves plug in-u....

Max
21-08-2006, 04:19 PM

Koliko ja znam ( mozda gresim ) rbass pravi tranzijente a ne pojacaba postojeci bas ...... jer i kada ga kanal nema on i dalje " stvara " bas ..... kazem opet .... mozda gresim ....

Ali ono na sta treba paziti kod upotrebe rbass a ili max bassa je to da po pravilu " zatamne " instrument na kome se nalaze ( ja ga cesto koristim na " tankim " dobosima ) tako da je preporucljivo da duplirate taj instrument pa na jedan kanal da stavite rbass i mixate oba ..... tako cete dobiti bas a zadrzati visoke , pa i atack , koji mi se cini se instrument gubi pod efektom rbass a .....

Meni licno je to jedan od najkorisnijih waves pluggova ....

@ Da Bear ..... ( ukoliko ne zavitlavas Shivu ...... ) IMO je kracenica na forumima za ..... in my opinion ......

mislim da postoji i IMHO in my humble opinion ..... ako se ne varam ( a mozda sam i pogresno spelovao )

Pozdrav

DaBear
21-08-2006, 04:45 PM
@ Da Bear ..... ( ukoliko ne zavitlavas Shivu ...... ) IMO je kracenica na forumima za ..... in my opinion ......

mislim da postoji i IMHO in my humble opinion ..... ako se ne varam ( a mozda sam i pogresno spelovao )

Pozdrav[/QUOTE]

Mi stariji ne visimo toliko po forumima, pa nisam znao !:ups:

tom
22-08-2006, 09:41 AM
R-Bass je mozda i najkorisniji Waves plugin zaista!

Jednom su mi trebala crkvena zvona a sve sto sam imao su bili neki chimes sa edirol orchestrala.Tanki,nikakvi.

Nabrijao sam ih sa R-Bass-om i to je bilo to!

Ako se ne varam,iako ih zvanicno vode kao manje-vise istu stvar,MaxxBass ima jaku funkciju da dize postojeci bas do nivoa na kome ce ga slabiji zvucnici(prvenstveno multimedia) prepoznati.Probao sam i meni radi.

Dexxy
22-08-2006, 11:41 AM
Ja stavljam na bass Magneto 1.5. I mogu vam reci da dobijem jacinu a nista mi ne boji i ne kvari...

Arthur
22-08-2006, 12:33 PM
elem, i sinoc sam opet imao potrebe da jednu bass gitaru koju je tanka u sub-domenu posteno podebljam da bi mogla da legne u mix , i opet je R-bass sejv d dej.. Naknadno sam equimom isekao oko 160hz usko i bass je od njonjavog smaraca seo lepo u baladu.. Ljudi, iako imam uad-a jos uvek nisam batalio da secem Equiumom... jesam li lud?

balthazaar
22-08-2006, 02:25 PM
ma sve to sto radi R Bass moze da se odradi sa solidnim paramtrickim EQ i kompresorom, kompresujem do zeljene jacine, pa onda paralelno sa pojacavanjem odredjene bas frekvencije regulisem gain na kompresoru, znaci kako pojacam frekvenciju preko eq-a,tako smanjujem gain za odredjenu jacinu(uzevsi u obzir da sam otale paramtere dinamike vec podesio) meni licno odgovara i dobro odradjuje posao jedan mali i besplatni kompresor koji se moze naci na netu Blue Compressor...preporucujem ga svakom ko ga nije probao da ga nabavi jer stvarno odlicno odradjuje bass i kick...imam i TC-jev kompresor i Waves-ove, i DB-ove i Sonalksis i Timeworks i, kazem vam, ova spravica nije nista losija jer sam bas prije par dana radio eksperimet da uporedim kako radi koji kompresor.Stvaljao sam ista podesavanja na istom kicku samo sam mijenjao kompresore i ovaj "malisa" je sasvim dobro gurao pored ovih poznatih...

meni, takodje, uz bs gitaru ponekad dobro dodje obicni sine wave u dubljoj oktavi koji svira isto sto i bas linija...to moze dosta da pomogne ako je bas linija tanka, takodje moze da pomogne i malo distorzije na send, ali vrlo malo...

mada mene niko nije pitao kako ja radim sa bassom i kickom:mrgreen: mozda ce i ovo nekom biti korisno:rotfl:

Max
22-08-2006, 03:12 PM
Ja stavljam na bass Magneto 1.5. I mogu vam reci da dobijem jacinu a nista mi ne boji i ne kvari...

uhhhhhh ....... neeeeeee ..... neeeee magneto ..... naravno da menja , boji i kvari ..... koristi onda bolje PSP saturator ili Voxengo analog flux tape saturator ......

Pozdrav

Max
22-08-2006, 03:14 PM
Ljudi, iako imam uad-a jos uvek nisam batalio da secem Equiumom... jesam li lud?

Po mom misljenju naravno da nisi ... meni je eqium i dalje naj eq za skidanje frekvencija , kupio sam sve sto ima da se kupi od ekvilajzera i eqium i dalje ostaje nezamenjiv .....

IMO ( :rotfl: ..... zavitlavam Da Beara sa ovom skracenicom :) )

(( shala ima pozitivnu konotaciju , posto ljudi uglavnom grubo shvataju shale kad se napisu ))

Pozdrav

Max
22-08-2006, 03:15 PM
ma sve to sto radi R Bass moze da se odradi sa solidnim paramtrickim EQ i kompresorom,

Probao ali nisam dobio ni iz blizu isti efekat ..... a i zasto bi komplikovao .... ovde dodas , pomeris pojacas ...... i to je to ..... posao gotov za 10 sec .....

Pozdrav

SHIVA
22-08-2006, 07:56 PM
Koliko ja znam ( mozda gresim ) rbass pravi tranzijente a ne pojacaba postojeci bas ...... jer i kada ga kanal nema on i dalje " stvara " bas ..... kazem opet .... mozda gresim ....

Pa tipovi iz Waves-a se kunu da R-Bass radi upravo to.

Meni licno je to jedan od najkorisnijih waves pluggova ....

ja ih sve nalazim dobrima. Da se moram limitirati na samo jedan "bundle" to bi definitivno bio Waves. Samo kazhem da R-Bass mozhe puno vishe od krpanja loshih baseva. Psihoakustika je "efekt" koi se tek pocheo koristiti ali vech sada je jasno da tim psihoakustichkim zakonima zapravo mozhemo bolje upotrijebiti zvuk i "prostor" (30 do 20000 Hz) kojeg na praznom CD-u imamo.

Ako se ne varam,iako ih zvanicno vode kao manje-vise istu stvar,MaxxBass ima jaku funkciju da dize postojeci bas do nivoa na kome ce ga slabiji zvucnici(prvenstveno multimedia) prepoznati.Probao sam i meni radi.

Maxx Bass i R-Bass su zapravo ista stvar. R serije (r-comp, r-bass) su zapravo "user friendly" verzije starijih plug in-ova. Iza par jednostavnih kontrola se krije pravo malo chudo automatskih podeshavanja parametara prema input signalu i ruchno podeshenim kontrolama. R serija uvijek izvlachi optimum u kratkom roku, ali nie bash prikladna za "krshenje pravila" i experimentiranje s ne_bash_idealnim rezultatima.