PDA

View Full Version : Paralelna kompresija!

idekius
11-08-2006, 04:12 AM
Posto sam te dovoljno ugnjavio sa pitanjima o primeni Master Buss Kompresora :) , evo jos necega sto bih voleo da pojasnis...

-Da li koristis paralelnu kompresiju (na sendu)?

-Ako je koristis, sta pustas kroz nju (nogu, dobos, bass, vocal...)?

-Ako neki instrument propustas kroz kompresor na send-u, da li na istom stavljas kompresor i na insertu na njegovom kanalu?

-Kako podesavas paralelni kompresor (narocito me zanima attack i release, posto sam tu redovno u nedoumici)?
(ja stavim maximalnu mogucu kompresiju, ulaz na kompresoru opalim do daske, a izlazom regulisem jacinu tog send-a, inace, kao paralelni kompresor obicno koristim emulaciju Urei 1176LN)

-Koji kompresor koristis? (to i ne moras da mi kazes, posto pretpostavljam da je u pitanju neka rackchina :))

DaBear
11-08-2006, 01:06 PM
Posto sam te dovoljno ugnjavio sa pitanjima o primeni Master Buss Kompresora :) , evo jos necega sto bih voleo da pojasnis...

-Da li koristis paralelnu kompresiju (na sendu)?

-Ako je koristis, sta pustas kroz nju (nogu, dobos, bass, vocal...)?

-Ako neki instrument propustas kroz kompresor na send-u, da li na istom stavljas kompresor i na insertu na njegovom kanalu?

-Kako podesavas paralelni kompresor (narocito me zanima attack i release, posto sam tu redovno u nedoumici)?
(ja stavim maximalnu mogucu kompresiju, ulaz na kompresoru opalim do daske, a izlazom regulisem jacinu tog send-a, inace, kao paralelni kompresor obicno koristim emulaciju Urei 1176LN)

-Koji kompresor koristis? (to i ne moras da mi kazes, posto pretpostavljam da je u pitanju neka rackchina :))

Paralelnu kompresiju na sendu (?) - ne! Pravo da ti kazem, nikad nisam stavljao compressore na send??! nisam ni cuo za to..to verovatno mislis samo u DAW-u?
Ja miksam (uvek!) kroz analogni desk, u koji je ubodeno brdo stvari na insertima, po kanalima, grupama i na masteru. U Pro Toolsu, isto stavljam stvari na inserte...
Nekada imam istu audio traku na 2 ili vise fadera na desku, i svaki sa svojim kompresorom i eq, pa kombinujem/ balansiram...kazem nekad, jer se uvek nema vremena i para za te akcije...

Ja sam vise da se promeni neki deo u aranzmanu, odsvira nova linija / promeni zvuk...nego da se provede vreme chmarajuci sa eq i compressorima...

experimentisanje sa komps i eq, je za ekstremne efekte / slucajeve i (opet da ponovim) kada se ima vremena i para (klijentovih, naravno!)

Svako ko puno radi, razradi neku rutinu (na pr, stalno isti instrumenti idu na iste kanale na desku, kompressori vec namesteni na optimalnu poziciju za taj instrument itd...) onda samo upalis i to je to! Brza brzina...
Ono jes' da nekad malo ubija "kreativnost", ali mora da se podvuce linija negde.

Bitnije je da se zapocne sa dobrim zvukovima i aranzmanom nego bilo sta - lik pored mene koji ima SVE, stavlja po 5 (!!!!) plugova - EQ/compress itd na bas bubanj (sa ritam mashine - nije pravi!) i guzi se ko lud, umesto da promeni nogu! ??
odoh malo off topic, al nema veze...

idekius
11-08-2006, 01:38 PM
Nije to nikakva moja dosetka, ili experiment... dosta moze da se nadje o tome. Na primer:

"JOE CHICCARELLI ON EQ & COMPRESSION

Parallel Compression: "One way of achieving the distinctive sound of your vocals or drum sound being slammed by a quality compressor while maintaining the dynamics and life of the original source, is to use an auxiliary and bus your vocal to the compressor, bring it back on the next channel and blend it with the original. So, quite often I'll apply gentle compression to my vocal channel on the insert but I'll also bus the vocal out to a secondary compressor and get the two compressors to work against each other almost * one is attacking and the other is releasing, those kind of effects.

"With drums, often I may not compress the individual drum mics at all but send them as a group to a Neve compressor or a Fairchild, compress the heck out of it and just blend in a little bit of it back into the mix. The combination might be anything from 70 percent of the dry, unaffected drums and 30 per cent of it super-compressed; to 50-50, depending on what the track needs. If the drums don't have enough tone, try using a compressor that has an automatic, very slow release on it. You'll find that it'll let the drums ring, and keep the drums constantly up there and hold their tone in your face as opposed to the drums' attack being overly dominant.

Joe Chiccarelli."

DaBear
11-08-2006, 01:57 PM
[QUOTE=idekius]Nije to nikakva moja dosetka, ili experiment... dosta moze da se nadje o tome. Na primer:
[I]
"JOE CHICCARELLI ON EQ & COMPRESSION

Ma sve je u redu...i ja to radim svremena na vreme. Mr CHIKA(relli) uglavnom radi zivi bubanj...kad sam rekao experiment mislio sam da nema smisla to raditi na loopvima itd...malo se dobija...
Samo mislim iz onog sto je napisano da ih ni on ne tera na send. Pod auxillary buss / input, misli (valjda) kad posaljes nesto u jos jedan (paralelni - ovde zovu mult kanal) pa imas isti track na nekoliko fadera...pricali vec o tome, mislim...eh? valjda..jbmlga..

idekius
11-08-2006, 05:51 PM
Heh... samo pitam za tvoje misljenje... ja paralelnu kompresiju koristim za instrumente koje hocu da izvuchem napred, a (to vec mozda tripujem) cini mi se da imaju i vecu "stabilnost" u mono slici i pri slusanju na manjim zvuchnicima... Ima to logike, ali da ne duzim sa tim jer ni ja u to nisam siguran...

U svakom slucaju, moja sopstvena zamerka na moj rad je upravo previse procesiranja... ali... sta ces... volim da cackam :)

Ja kao Mujo u onom morbidnom vicu:

-Dobije Mujo gangrenu i amputiraju mu u bolnici obe noge.
Dodje mu Haso u posetu i vidi Muju na krevetu bez nogu, ali i bez ruku...
Obrati se odmah lekaru:
-Ali doktore, gde su Muji ruke?
-Amputirao sam... znam ja njega, on bi to cackao! :)

OFF
11-08-2006, 06:02 PM
Jesi probao na 1176 da ukljucis sva 4 dugmeta za ratio odjednom , kad je na auxu, npr?

idekius
11-08-2006, 06:16 PM
Jesi probao na 1176 da ukljucis sva 4 dugmeta za ratio odjednom , kad je na auxu, npr?

To preporucuju i ovi na GearSlutz... probao sam i O.K. je... ali, to mi deluje malo previse radikalno, pa to ne koristim :)

Koristim tako nesto na insertu, kad hocu da budem alternativan :), pa sa 1176LN pravim fuzz distorziju... recimo za solo bass na visokim poljima, umesto gitarskog sola... ma bolje da ne pricam, pomislice neko da sam sishao s' uma :mrgreen:

Ali... tako se zaista dobije ona farba slicna kao New Order - 60 mph... ona lepa i chudna distorzija je u stvari bas, a upravo nehumano presvirani 1176ln + malkice chorusa i ovoga i onoga da tako nesto....

OFF
11-08-2006, 06:20 PM
Dobra je fora i za snare (ako je sniman posebnim mikrofonom, odozdo)

Arthur
14-08-2006, 11:17 AM
...jos ako je veca kapsula, a attack i release namesteni na najkrace...auuu

SHIVA
15-08-2006, 12:02 AM
Ja sam (tek) nedavno prochitao o NY kompresiji bubnja jer poglavito koristim semplove ili synth bubnjeve za produkciju. No u nedostatku "interesantnog" gradiva prochitao sam neshto i o tome na kraju. Tehniku paralelne kompresije sam i prije koristio i to vechinom za syntheve. Svaki sound nastoim napraviti iz nekoliko layera i pri tome mi se chini da najbolje funkcionira kad svaki layer ima varijaciju u dinamici. Gate i kompresija su mi se najbolje pokazali, ali o tome sam vech negdje i pisao pa se nechu ponavljat.

Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;

Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno, a koliko sam shvatio svi mikrofoni osim svog elementa "love" i malo ukupnog dojma. Razlichite pozicije mikrofona biljezhe razlichit reverb. Kad se to izmiksa u jedan kanal dominira zvuk bubnja a mix "reverba" je vrlo tih. Lukavim postavkama kompresora pojedini elementi se "udave" a make up gain pojacha ukupan "ambijent". Da bi to radilo josh bolje izvrsno je EQ-om dodatno pojachati postojeche peak-ove (vjerojatno kasu i snare) kako bi kompresor josh ranije "zatvorio" elemente i tako josh bolje naglasio sve izmedju elemenata. Lukave postavke attack i release promjene i dinamiku loop-a pa se osim "prirodnog reverba" sa snimke minimalno pojacha i groove. Dodatnim delay-em od 2-3 msec. u odnosu na izvorni bubanj groove postaje josh izrazheniji, ali elementi s duljim sustain-om i release-om (kasa, tom, snare) dobiju minimalan flange/phase efekt. Tranzient dizajnerom tipa PSP Mix Treble se lako ukloni attack elemenata i phase/flange efekt se gubi a groove ostaje.

Sa chistim semplovima bubnja ova tehnika takodjer radi ali nema efekt "prirodne" reverbacije. No dobro posluzhi i "umjetan" reverb... rezultat bude dosta slichan. Krajnji zakljuchak... RTFM chak i kad te ne interesira :)

LACKY
15-08-2006, 01:05 AM
Izvini da te pitam! Sta si hteo da kazes? "Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno" A sint se uopste ne snima ( mislim mikrofonima pa je tu problem)?
Što reći nego! :Šećer više prija uz kafu, nego uz kupaće gaće!

Dushan_S
15-08-2006, 04:21 AM
Izvini da te pitam! Sta si hteo da kazes? "Uzmem ja tako jucher jedan snimljeni bubanj loop i reko da isprobam tu paralelnu a.k.a. New York kompresiju. Moram priznat da mi je odmah sjelo i definitivno ima bolji efekt na bubnju nego na synthu. Mislim da je razlog sljedechi;Bubanj se snima s vishe mikrofona paralelno" A sint se uopste ne snima ( mislim mikrofonima pa je tu problem)?
?to reći nego! :?ećer vi?e prija uz kafu, nego uz kupaće gaće!:rotfl::rotfl::rotfl:

Elem ?alu na stranu: Shiva, ne mo?e se promeniti groove kompresijom...Groove su ti suptilna ?urenja i ka?njenja u ritmu, koja su takva kakva su na snimljenom bubnju. Ne dolazi do produ?avanja ili ka?njenja Wav-a time ?to ga kompresuje? pa da se pojavi ikakav flange ili phase efekat. Ako pomeri? wav, onda da, dolazi do pomeranja, ali ne pojavljuje se flange jer je razmak između dva zvuka konstantan, a trebalo bi da se menja za flange, koliko ja znam. Ako pomeri? dva wav-a, ne menjaju se međusobni razmaci između udaraca sve isto ?uri i kasni jedno u odnosu na drugo, pa se opet groove nimalo ne menja. Ne razumem takođe kako EQ-om "pojačava? peak-ove"? Tj nije moguće pojačati dinamiku EQ-om nije to expander. Koliko je mix reverba (a misli? na zvuk prostorije u ambijentalcima i pomalo overhead-ovima pretpostavljam) zavisi od toga koliko su oni gurnuti u celom miksu, uop?te ne mora da dođe do velikog nagla?avanja i stvaranja reverba. Nemoj sad da misli? da ti priseruckavam na glavu da bih te kinjio molim te. :) Pretpostavljam da je pola ovoga problem sa terminologijom koju koristi?, al opet...

Koliko se ja sećam, (a ispravite me ako nisam u pravu, naravno) kod paralelne kompresije je fabula u "vuci siti i ovce na broju" principu stavljenom u praksu. Tj, ostaju tranzienti i dinamika bubnja kao da nije kompresovan, definicija, attack itd, a dobija se i rezultat kao da je bubanj iskompresovan kroz dodavanje kopije istog bunja koja je često stisnuta ?estoko. Koliko ja znam taj zvučni rezultat se mo?e dobiti samo paralelnom kompresijom, i nikako drugačije.

Tj Shiva, mislim da će? pravi efekat toga moći da čuje? tek ako uzme? neki nefarban bubanj (ako ni?ta drugo BFD ili DFH Superior) jer su lupovi uglavnom već farbani kompresovani itd. Pa onda po?alje? ceo mix bubnja i na neki send (tj bus, jel) i skrlja? ga kompresijom. :)

idekius
15-08-2006, 04:34 AM
Reako bih da si potpuno u pravu, narocito ako se kroz paralelnu kompresiju shale odvojeno kick, dobosh... Nije svaku komponentu ni dobro, ni potrebno slati istim intenzitetom. Ja recimo kick shaljem znatno intenzivnije neko dobosh... Volim da kick "lepi", a dobosh ne... Takvu kontrolu ne mozes imati kada koristis loop...

Mislim, mozda se i sa loopom dobije nesto... neznam..., ali to nikako nije isto kao kada imas odvojene komponente...

DaBear
15-08-2006, 11:01 AM
Reako bih da si potpuno u pravu, narocito ako se kroz paralelnu kompresiju shale odvojeno kick, dobosh... Nije svaku komponentu ni dobro, ni potrebno slati istim intenzitetom. Ja recimo kick shaljem znatno intenzivnije neko dobosh... Volim da kick "lepi", a dobosh ne... Takvu kontrolu ne mozes imati kada koristis loop...

Mislim, mozda se i sa loopom dobije nesto... neznam..., ali to nikako nije isto kao kada imas odvojene komponente...

Ja sam skoro na jednom remix-u (Narcotic Thrust - Waiting For U -Sinewave Surfers Full Metal mix) uradio bass linije, ispod isao mali tanki loop, compressovao k'o lud na desku (Audient ima kopiju SSL Buss conpresora) pa onda dodao malo LA Classic - snimio na DAT; ubacio opet u Pro Tools - opet napusio sa compresorima - i TOTALNO promenio groove I zvuk linije. Malte ne je ispala kao reversed, i svai put je compresija po malo zaoblila nesto...super je ispalo. Sve tri bass/seq linije su tako tretirane...

OFF
15-08-2006, 11:09 AM
:rotfl::rotfl::rotfl:

Elem ?alu na stranu: Shiva, ne mo?e se promeniti groove kompresijom... :)

Ne znam bash..... Tacno je da ti udarci ostaju tamo gde jesu, ali envelopa moze jako da se koriguje (ili upropasti) kompresijom, a to opet ima veze sa groove-om. A i reverbi (kao i svi repovi) se mogu kontrolisati (kraci realise - vise reverba)

E sad, Shiva, ja nikako ne mogu da se slozim sa ' razlicite pozicije mikrofona beleze razlicit reverb' . A ko mislis na poziciju jednog elementa (timpana npr.) i mikrofona, pa sad da li je on dalji ili blizi, to da.... ali ne mislis valjda da je reverb sa mikrofona na jednom tomu nesto razlicit od onog na drugom, ako ga uopste i ima pri close postavci?

SHIVA
15-08-2006, 12:20 PM
?to reći nego! :?ećer vi?e prija uz kafu, nego uz kupaće gaće!

VST Synth se uopche ne snima. Exportirash audio loop i u tom wav file-u nema nikakvog "prostora". Bubanj sniman mikrofonima u prostoriji uvijek "ulovi" i malo prostora. Kad jako komprimirash bubanj posljedica je smanjenje dimanichkog raspona. Veterinarskim rjechnikom recheno smanjish razliku u glasnochi izmedju najglasnijeg elementa i najtisheg mjesta na snimci. Ako je pored elemenata bubnja snimka sadrzhavala i malo reverba snimljenog zajedno sa bubnjem u prostoriji krajnji rezultat takve kompresije je istaknutost upravo tog reverba u odnosu na komprimirane elemente.

VST synth ili synth sniman kroz mixer mozhesh komprimirat do besvjesti... nikad nechesh dobit ovaj efekt jer snimka ne sadzhi takvu informaciju. Ako ti to nie jasno ja ne znam kako ti drugachije objasnit!? Ako chesh se osjechat bolje nakon ovako bezobrazne primjedbe o kavi i speedo gachicama ti samo nastavi... ali to ti zapravo neche pomoch da shvatish o chemu govorim (ukoliko si uopche imao tu namjeru).

2 Dushan: kompresor zapravo JAKO utjeche na attack i release SVEGA shto komprimira. U biti, upravo iz tog razloga je paralelna kompresija interesantna. Niski treshold, kratki attack i kratki release mogu potpuno izoblichit drum loop, synth ili bilo shto drugo. Pomakni loop 2-3 msec naprijed ili nazad i dobit chesh phase/flange... Dinamika komprimiranog bubnja je dovoljno narushena da dobijesh taj (imo nezheljen) efekt. Nemoj me krivo shvatit, ali ne volim kad raspravljamo napamet. Jedino znanje koje priznajem je ono stecheno iskustvom. Prochitao sam i ja svakakvih sranja i tutoriala ali sve prvo isprobam prie nego donesem neko mishljenje o tome. "Fabula" u paralelnoj kompresiji je "da to zvuchi dobro". Ako to ne zvuchi kako treba badave ti fabula i teorija.

Kako EQ-om povecham peak? Pa ako je peak loop-a kasa na 80 Hz i -10 dB, a svi ostali elementi su manje glasni, prije kompresora stavim EQ i josh dodatno pojacham tih 80 Hz. Sad mogu namjestit treshold tako da se kompresor aktivira "do chepa" svaki put kad kasa "udari" a izmedju dva udarca kase ostali elementi budu znatno manje komprimirani. Sa attackom od 4msec i release-om od 20-ak msec dinamika i ekspresija bubnja promjene u potpunosti lichni opis. Ali badave seremo... uchitaj loop u sekvencer, insert EQ i kompresor pa mi javi kako ti se chini. Ako ne budesh impresioniran aploudaj loop negdje pa chu napravit paralelnu kompresiju i aploudat ti je nazad. Ovako se natezhemo oko toga chija baba ima vechi qrac, a to nema smisla. Dok sam sve ovo natipkao vech sam mogao i taj loop obradit.

E sad, Shiva, ja nikako ne mogu da se slozim sa ' razlicite pozicije mikrofona beleze razlicit reverb' . A ko mislis na poziciju jednog elementa (timpana npr.) i mikrofona, pa sad da li je on dalji ili blizi, to da.... ali ne mislis valjda da je reverb sa mikrofona na jednom tomu nesto razlicit od onog na drugom, ako ga uopste i ima pri close postavci?

Zapravo nisam mislio niti jedno ni drugo. Nemoguche je snimiti samo dobosh ukoliko se bubanj snima live. Taj mikrofon che uvijek "ulovit" i poneshto od ostalih elemenata koi su neposredno pored dobosha. Tako zapravo na snimci imash isti element snimljen iz vishe pozicija ali je to toliko tiho u odnosu na primarni element da u normalnom mixu to bude gotovo neprimjetno. Ako i izbjegnesh to nekako obichno se snima i barem jedan overhead sa "ambijentom". Ovako agresivnim komprimiranjem istaknesh upravo taj segment snimke.

Zajeb nie ni u terminologiji ni u kompresiji. Zajeb je vjerojatno u tome shto bi netko u studiu jednostavno "ostavio" vishe overhead-a, ali ja nisam u toj poziciji jer baratam smixanom sekvencom bubnja. Ako zhelim naglasit ambijent, overhead, reverb ili kako god chemo to nazvat, onda mi je paralelna kompresija idealan nachin da "izvuchem" taj ambijent naprjed. Naravno da to stvori efekt kao da sviraju dva bubnja s prilichno razlichitom dinamikom i naravno da se time mozhe stvorit dodatan groove. Pojachavanjem i stishavanjem pojedinih mjesta u snimci sa EQ-om zapravo se kontrolira envelope. Pojachano mjesto che ranije "udarit" u treshold i imat che dulji sustain od mjesta koje je stishano i uopche ne ulazi u treshold i ne komprimira se ili (soft knee) bude znatno manje komprimirano.

DaBear
15-08-2006, 12:25 PM
Eto, bas lepo covek sve objasnio !

Dushan_S
15-08-2006, 02:57 PM
Ne znam bash..... Tacno je da ti udarci ostaju tamo gde jesu, ali envelopa moze jako da se koriguje (ili upropasti) kompresijom, a to opet ima veze sa groove-om. A i reverbi (kao i svi repovi) se mogu kontrolisati (kraci realise - vise reverba)
Uf, izgleda da je problem u tome ?ta označava izraz groove za koga. Da li ja ?urim malo ili kasnim na nekim udarcima, pa to sa basistom i bubnjarem radi ne?to, to je groove u sviračkom smislu, znači nema veze sa time kakav je zvuk bubnja, da li je kompresovan ili nije. To je jedno. E sad, sa produkcjeske strane se stalno pominje groove kao ne?to ?to je subjektivan do?ivljaj i dobrim delom je baziran na zvuku. Neki ljudi koriste izraz potpuno bezveze, recimo pesma je skroz kvantizovana ali drma kao luda i kao "Uf kakav groove". A groova nigde, sve je na crtu poređano. Tačno je da kompresor mo?e da produ?i trajanje nekog udarca, a AKO postoji neki groove već u sviranju, to ga mo?e promeniti. Ne znam koliko realno mo?e promeniti groove kada je sve kvantizovano, ali sigurno mo?e promeniti subjektivan do?ivljaj kroz zvuk... Tanka je u nekim slučajevima granica ali postoji :)

2 Dushan: kompresor zapravo JAKO utjeche na attack i release SVEGA shto komprimira. U biti, upravo iz tog razloga je paralelna kompresija interesantna. Niski treshold, kratki attack i kratki release mogu potpuno izoblichit drum loop, synth ili bilo shto drugo. Pomakni loop 2-3 msec naprijed ili nazad i dobit chesh phase/flange... Dinamika komprimiranog bubnja je dovoljno narushena da dobijesh taj (imo nezheljen) efekt. Nemoj me krivo shvatit, ali ne volim kad raspravljamo napamet. Jedino znanje koje priznajem je ono stecheno iskustvom. Prochitao sam i ja svakakvih sranja i tutoriala ali sve prvo isprobam prie nego donesem neko mishljenje o tome. "Fabula" u paralelnoj kompresiji je "da to zvuchi dobro". Ako to ne zvuchi kako treba badave ti fabula i teorija.Ne razumem tačno ?ta si hteo da ka?e?, priznajem... Naravno da utiče na attack i release. Ali to ne znači da se međusobno razmeste udarci.Dobo? koji je na crtu kao i bas bubanj će i dalje biti jednako daleko od bas bubnjak pa smrvio ga ti kompresorom maksimalno , toliko da traje pola takta :) Inače phase i flange efekat nisu isto. (iako su srodni) Kao ?to rekoh, te?ko da će? dobiti flange, ali dobiće? phase ako se radi o istom pomerenom fajlu, naravno. U svakom slučaju znam na ?ta misli? i ?ta naziva? tim imenom.

Kako EQ-om povecham peak? Pa ako je peak loop-a kasa na 80 Hz i -10 dB, a svi ostali elementi su manje glasni, prije kompresora stavim EQ i josh dodatno pojacham tih 80 Hz. Sad mogu namjestit treshold tako da se kompresor aktivira "do chepa" svaki put kad kasa "udari" a izmedju dva udarca kase ostali elementi budu znatno manje komprimirani. Sa attackom od 4msec i release-om od 20-ak msec dinamika i ekspresija bubnja promjene u potpunosti lichni opis. Ali badave seremo... uchitaj loop u sekvencer, insert EQ i kompresor pa mi javi kako ti se chini. Ako ne budesh impresioniran aploudaj loop negdje pa chu napravit paralelnu kompresiju i aploudat ti je nazad. Ovako se natezhemo oko toga chija baba ima vechi qrac, a to nema smisla. Dok sam sve ovo natipkao vech sam mogao i taj loop obradit.Sad si bolje objasnio, ali dole si samo napisao "EQ-om pojačam peak-ove", ovo je već ne?to drugo. Ali pazi, ovo o čemu ti priča? se izvodi mnogo jednostavnije i lak?e multiband-om, gde bi ti ograničio taj kick i uradio ?ta ?eli? sa njim. Jer ako ti namesti? trashhold po jednom udarcu, pa nije to samo taj udarac, dobiće? + 10 db u celom loop-u, znači i na dobo?u i na hat-u naročito jo? ako posle sve jako iskompresuje?... ?ta će mi +10db na 80Hz na celom loop-u? Za?to lepo ne odvoji? multiband-om samo taj opseg i stavi? ga tamo gde ?eli?. Tj, ne razumem svrhu toga ?to si objasnio, iako mi je sad jasno tehnički na ?ta si mislio.

Eto, bas lepo covek sve objasnio ! :) Ma volimo mi tako da se smaramo i raspravljamo ;)

Arthur
15-08-2006, 03:09 PM
jos kad bi mi ostali sve to citali...de bi nam kraj bio...

SHIVA
15-08-2006, 03:12 PM
multiband kompresija mozhe dat slichan rezultat ali kako se radi o paralelnoj kompresiji ja nastoim da paralelna traka ima drugachiji frekventni odaziv i na njoj naglasim one elemente koi su na izvornoj traci tishi. Tako zvuk postaje puniji. Multibandom uvijek dobijesh blage korekcije jer svaki bend ima crossover upravo da se izbjegne demoliranje zvuka. Ja volim demolirat pa multiband koristim samo kad bash moram :)

Shalim se... na kraju je bitno da to dobro zvuchi. Koja je tehnika primjenjena... who gives a fuck!? Bitno da smo se razumjeli.

OFF
15-08-2006, 08:07 PM
Uf, izgleda da je problem u tome ?ta označava izraz groove za koga. Da li ja ?urim malo ili kasnim na nekim udarcima, pa to sa basistom i bubnjarem radi ne?to, to je groove u sviračkom smislu, znači nema veze sa time kakav je zvuk bubnja, da li je kompresovan ili nije. To je jedno. E sad, sa produkcjeske strane se stalno pominje groove kao ne?to ?to je subjektivan do?ivljaj i dobrim delom je baziran na zvuku. Neki ljudi koriste izraz potpuno bezveze, recimo pesma je skroz kvantizovana ali drma kao luda i kao "Uf kakav groove". A groova nigde, sve je na crtu poređano. Tačno je da kompresor mo?e da produ?i trajanje nekog udarca, a AKO postoji neki groove već u sviranju, to ga mo?e promeniti. Ne znam koliko realno mo?e promeniti groove kada je sve kvantizovano, ali sigurno mo?e promeniti subjektivan do?ivljaj kroz zvuk... Tanka je u nekim slučajevima granica ali postoji :)

Slazem se, ja sam prvenstveno mislio da se kompresijom moze dosta toga naglasiti ili 'zaobliti' , a to ima veze sa nekim subjektivnim dojmom o samoj svirci

zmaj
15-08-2006, 09:47 PM
Koliko price o tako jednostavnoj stvari...mnoge sam vidjao da rade paralelnu kompresiju,a radim tako i sam...cak znam da neki imaju i omiljeni kompresor koji ide na send...:mrgreen:
Paralelnom kompresijom se "podebljava" zeljena traka,i veoma dobro radi na vokalu,solo gitarama i na svim solo deonicama,basu,...itd.Instrument samim tim zvuci sigurnije i lakse se izvuce u mixu...
Znam mnoge koji koriste ovo,ali i mnoge koji se krste kad cuju,najbolje je da se proba i malo eksperimentise...nema pravila!