Log in

View Full Version : Efekat Megafona

Mogli
22-06-2006, 09:48 PM
Treba mi bas taj efekat na vokalu! Zna li neko neki plugin sa kojim se to lako odradi? Los sam sa ekvilajzerima...:rolleyes:

zvincic
22-06-2006, 10:13 PM
pa sta tu ima biti problem?

hi pass i low pass

malo distorzije

kratki delay

i reverb ovisno o ambijentu koji se zeli postici

;)

OFF
22-06-2006, 10:56 PM
Probaj Nomad Blue Tubes overdrive (ne znam tacno oznku plug-ina), ali naci ces i kombinuj sa nekim slap-back efektom, a posto imas UADa, imas i na njemu reflection (RS - plug-in, tako nesto)......

lesha
22-06-2006, 11:29 PM
hi pass i low pass
ili u prevodu bandpass :D

kejkz
22-06-2006, 11:43 PM
Ako imas Cubase ili Nuendo, probaj quadra fuzz, najlakse je. Soliraj jedan bend i podesi po volji.
Laku noc

Mogli
23-06-2006, 03:03 AM
Hvala svima, ali sad sam se setio da vec dugo trazim isto tako jedan efekat za glas, sto se dobija pevanjem kroz neko crevo, koristio ga je Bon Jovi u pesmi Livin' on a prayer...:confused: Nema veze sa Megafonom!:)

acaradio
23-06-2006, 06:41 AM
vec dugo trazim isto tako jedan efekat za glas, sto se dobija pevanjem kroz neko crevo, koristio ga je Bon Jovi u pesmi Livin' on a prayer
To je legendarni Talkbox, crevo koje sa jedne strane skuplja zvuk iz zvucnika gitarskog pojacala (tako se nekad radilo), a sa druge strane namesteno uz mikrofon. Ubacis ga (da prostis) u usta tako da se zvuk koji se modelira pokretanjem usne duplje (lat.: oralna manipulacija :D ), vraca u mikrofon koji stoji pored...i dobijes ono wheeuawhee :)
Sada postoje modernije varijante gde jedan kraj vise ne stoji ispred zvucnika, vec izlazi direktno iz pedale...ali i dalje mora da se sisa :D ...
primer na http://www.music123.com/Dunlop-Heil-Talk-Box-i74120.music

Imas u Guitar Rig 2 preset koji lici na Talkbox, ali se meni ni malo nije dopao.

Mislim da je onaj zvuk gitare koji su postigli u Livin' On A Prayer ipak kombinacija Talkboxa sa jos nekim filterom.
Pravi talkbox mozes cuti npr. u Haitian Divorce od Steely Dan i u pesmi Show Me The Way koju peva (i crevo zvace) Peter Frampton

Mogli
24-06-2006, 05:34 AM
Jeste to je bas Talkbox i mislim da su ga i Dugmetari koristili u nekoj starijoj stvari...Znaci nista bez duvanja...:D

balthazaar
24-06-2006, 02:12 PM
hej hej ljudi!!!Pričate o talkboxu a zaboravljate da pomente Zapp & Roger-to je zločin:rotfl:Roger Troutman je medju prvima,ako ne i prvi počeo da koristi talkbox na glasu i njegova je pjesma Californi Love koju je kasnije Dre preuzeo ili mu je valjda ovaj prodao,nemam pojma,samo znam da je Roger jos 70-ih koristio talkbox.

a sto se tiče megafon efekta....bandpasujes srednjena do *phone* efekta ,distorziras,kompresujes i po porebi stavis delay,chorus ili reverb

balthazaar
24-06-2006, 02:13 PM
pa sta tu ima biti problem?

hi pass i low pass

malo distorzije

kratki delay

i reverb ovisno o ambijentu koji se zeli postici

;)

bandpass