View Full Version : Mix Room monitori
Tiki the Boyler
19-06-2006, 03:56 PM
Na slici je šema prostorije koja će biti akustički "utegnuta" a služiće samo za mix i neku varijantu masteringa!
http://www.jannemecek.net/files/Mix-Room.jpg
Dimenzije prostorije su 3,9m x 3,7m! (Znam da nije dovoljno, al' ima da bude! :) )
E sad... šta biste vi stavili na mjesto onih crnih pravougaonika, tj. koje monitore biste mi preporučili za takvu sobu i navedenu namjenu?!
Namjerno neću staviti budžet - nadam da ćete vi izraziti realne zamisli... jer sam jedan od vas!
boggy
19-06-2006, 06:05 PM
he, he... :) cestitam! :)
Moji predlozi su PMC DB1(S) ili TB2(S) ili... znas vec sta ;)
Da, baci ovu sliku i u "Dizajn i konstrukcija studija" pa da je tamo prodiskutujemo.
pozdrav
bogi
p.s pogresno sam napisao tip manjeg, ispravljeno... hvala Moritz :)
Genelec 1037:bounce2:
http://www.genelec.com/products/1037c/1037c.php
Salim se,naravno...
Moritz
19-06-2006, 09:56 PM
Definitivno PMC (pre TB2 SA nego DB 1).:) Neces se pokajati veruj mi, oni koji su ih culi kako rade znaju o cemu pricam...a AML 1 da ne pricam...nedosanjani san :(
slowstar
20-06-2006, 05:21 PM
Nazalost, to pitanje je uvek subjektivno, posto idealnih nema, ali ja licno ne bih stavio NISTA od firme PMC, jer po mom skromnom misljenju, tu nesto sa bassom DEFINITIVNO nije u redu, slusao vise puta razne PMC, mislim da je greska u koncepciji, to jest "transmission line" to strasno "mumla" kasni, rezonira, i ko zna sta jos...po mome skromnom misljenju, tu bi "legao" fantasticno (obzirom na skromne dimenzije) ADAM P11, skoro da sam spreman da garantujem da bi bio veoma blizu najboljeg resenja.
Nemojte da vas zavara "lazni bass" kod PMC-a!!!
boggy
20-06-2006, 05:30 PM
Nazalost, to pitanje je uvek subjektivno, posto idealnih nema, ali ja licno ne bih stavio NISTA od firme PMC, jer po mom skromnom misljenju, tu nesto sa bassom DEFINITIVNO nije u redu, slusao vise puta razne PMC, mislim da je greska u koncepciji, to jest "transmission line" to strasno "mumla" kasni, rezonira, i ko zna sta jos...po mome skromnom misljenju, tu bi "legao" fantasticno (obzirom na skromne dimenzije) ADAM P11, skoro da sam spreman da garantujem da bi bio veoma blizu najboljeg resenja.
Nemojte da vas zavara "lazni bass" kod PMC-a!!!
Zdravo slowstar.
Samo opaska...
Definitivno sve kutije sa "rupom" koriste zakasneli talas iz kutije da bi ga "slozili" sa direktnim i time "pojacali" bass, to je jasno. Pri tom im uvek "promakne" pocetak bass-a jer se sloze nesto kasnije, i talasi jesu, najcesce, u sredini, u fazi, ali samo ako zanemarimo pocetak signala, kada imamo direktan signal a "ostatak" iz rupe jos nije "doputovao"... Mislim da je nevolja nastala zbog toga sto se za dizajn koristi Furier-ova transformacija a ne Wavelet... a muzici je blizi i prirodniji Wavelet nego Fourier, ali da ne gnjavim...
Taj problem nemaju toliko izrazen recimo, kompresione (acoustic suspension ili infinite baffle) konstrukcije (NS10 na primer, je verovatno acoustic suspension konstrukcija), i poznato je da se tako moze dobiti tisi ali veoma precizan bass. MEG-ovi koji zrace bass u karidoidnoj karakteristici, mogu biti negde "izmedju", a sigurno najprecizniji i najprirodniji bass se dobija jedino iz dipole woofera (box-less ugrubo).
Ovo redom kako navodim, karakterise vratolomni rast u ceni kostanja, kako po pitanju komponenti i njihovog broja, tako po pitanju kompleksnosti i velicine kabineta... za neki zadati SPL. Tako da ako krenemo na tu stranu... odnosno, otvorimo ovu Pandorinu kutiju, pre bih savetovao nesto kao NS10, nego transmission line zvucnik menjao sa bass reflexom zato sto transmission line "ima kasnjenje na bass-u", pa oba to imaju, ne isto ali postoji preveliko kasnjenje u oba slucaja, to je poznata stvar... pri tom kako kutija ima "moc" da svira nize frekvencije, tako su kasnjenja sve veca i veca kako se ide nizbrdo u frekventnoj karakteristici... iako je SPL konstantan... to je prirodni fenomen, i tu pomoci nema.
Pri tom mi je jasno da ta dva zvucnika (ADAM vs. PMC) ne zvuce isto, ali koriste vrlo slican TRIK, te se kasnjenja koja spominjes mogu izmeriti i prevelika su u oba slucaja.... cesto prelaze i 10ms za niske frekvencije. Za kompresionu kutiju je to kasnjenje manje, ali je zato bass mnogo tisi... pa ko voli...
Tvoj subjektivni osecaj izgleda da lici na onaj koji bi imao kada bi sa kompresione kutije presao na bass reflex... vise basa, ali "cudnog"... izvini sto sam drznuo da diskutujem tvoj subjektivni osecaj, to pokusavam da izbegavam gde god mogu (mislim, nije za diskusiju...) ... ali moram da primetim da je mozda tesko prihvatiti jos "nizi" bass iz male kutije nego onaj na koji smo navikli, uslovno receno.
Mislim da je PMC izvukao maksimum iz dosadasnjih konstrukcija, pogotovo sto sve cesce koriste custom drajvere (moraju ih modifikovati, jer su 99% pravljeni skoro samo za bass reflex konstrukciju), tako da mi je implictno prilicno jasno sta, u stvari, zele da urade...
Sto se tice Adama, jedan od nacina da se izbegne problem o kome pricas je da se te frekvencije koje ti zvuce lazno jednostavno ne "odsviraju"... i to je odluka u konstrukciji, to najcesce, proizvodjaci i rade.... Cinjenica je, ljudi (statisticki) vole NAJVISE bass, i "reflex" kutije su industrijski standard... tako da vec postoje i navike.
Veoma prirodan bass, nazalost, ostaje luksuz koga mogu imati retki entuzijasti sa "viskom" novca i manjkom zahteva za SPL-om (nekad je dovoljna i samo jedna od ovih osobina)... i meni je licno zao sto je to tako. Ovako, slusa se "instant" bass (kao sladoled iz kesice) pa kako se kome svidi... ali, cemu prica, pa ne valja ni jedan!
Ili krace, kad su dve stvari "lazne", onda tesko moze da se odrzi stav da je nesto "laznije" iako je slicno... pogotovo kada ima i "istinitije" od obe "lazi" i pri tom dosta razlicito... :)
Celo ovo moje pisanje je samo i jedino plod mog, inzenjerskog stava, i nikakve druge stavove nisam imao nameru da iznosim (pogotovo ne moje subjektivne osecaje, koje inace ne zelim da "slusam")
Pozdrav
bogi
slowstar
21-06-2006, 01:34 AM
Bogi,
SVE sto si rekao je potpuno, i neosporivo tacno, to sam i sam imao prilike da ucim od (tada) starijih, i jasni su mi svi principi, kao i problemi vezani za iste
mislim na bass reflex, i njihov "konstrukcioni" derivat - "transmission line"
Mislim da si sigurno imao priliku da cujes monitore "Lockwood" sa mojim omiljenim "Tannoy" 15 inch driverima unutra - to je jedan od primera Transmission line konstrukcije, pogonjen Quad pojacivacem - usudjujem se da tvrdim da to NISTA NE VALJA, jer sam glavu gubio pokusavajuci da smiksam na istima nesto sto bi spolja, na drugim zvucnicima iole dobro zvucalo - NISAM uspeo, dok nisam poceo da koristim male zvucnike kao sto su Auratone, Yamaha NS 10 i Bog ih blagoslovio, mada ih vise nema - Klein Hummel trosistemske (stari model - nisu ovi novi serija 0300) a opet, stalno sam voleo Tannoy, zbog fazne tacnosti i dubine stereo slike, ali tek kada sam nesto radio sa pozajmljenim Tannoy zvucnicima u "obicnoj" bass reflex kutiji kao sto su DMT15, koje verovatno dobro poznajes, video sam koliko su ustvari Tannoy driveri ODLICNI!! Hocu da kazem, opet - subjektivno DO SADA nisam cuo transmission line zvucnu kutiju koja mi se dopala - predpostavljam da je to zbog loseg i sporog odziva bassa...
Ti si verovatno mnogo strucniji od mene, pa mozes to da "prevedes" u tehnolosku realnost, a opet, mozda ja i nisam u pravu, mada verujem ne u sebe, nego u svoju "kilometrazu" bar kada se o slusanju radi...
Igrom slucaja, verovatno nesto najbolje od monitoringa sto sam cuo su Tannoy DMT 15 sa Bryston pojacivacem - siguran sam da znas taj isti sistem, zar ne?
Mnogo pozdrava,
Slowstar
boggy
21-06-2006, 02:53 AM
Zdravo slowstar,
Bogi,
Mislim da si sigurno imao priliku da cujes monitore "Lockwood" sa mojim omiljenim "Tannoy" 15 inch driverima unutra
Ne, nisam imao priliku. Mada je ionako dzaba da ih (ja) slusam... :)
- to je jedan od primera Transmission line konstrukcije, pogonjen Quad pojacivacem - usudjujem se da tvrdim da to NISTA NE VALJA, jer sam glavu gubio pokusavajuci da smiksam na istima nesto sto bi spolja, na drugim zvucnicima iole dobro zvucalo - NISAM uspeo, dok nisam poceo da koristim male zvucnike kao sto su Auratone, Yamaha NS 10 i Bog ih blagoslovio, mada ih vise nema - Klein Hummel trosistemske (stari model - nisu ovi novi serija 0300) a opet, stalno sam voleo Tannoy, zbog fazne tacnosti i dubine stereo slike, ali tek kada sam nesto radio sa pozajmljenim Tannoy zvucnicima u "obicnoj" bass reflex kutiji kao sto su DMT15, koje verovatno dobro poznajes, video sam koliko su ustvari Tannoy driveri ODLICNI!! Hocu da kazem, opet - subjektivno DO SADA nisam cuo transmission line zvucnu kutiju koja mi se dopala - predpostavljam da je to zbog loseg i sporog odziva bassa...
Ok, sada mi je jasnije na sta si mislio... tebi licno transmission line generalno ne prija... PMC specijalno nema nista sa tim, osim sto oni nista drugo nemaju osim transmission line u ponudi... :)
Mislim, ja licno nemam nista ni za ni protiv PMC niti ADAMa, jedino ih generalno postujem po pitanju izbora komponenata, jer se po tome prilicno razlikuju od siroko rasprostranjenih firmi na domacem trzistu.... (opet da napomenem, ja to posmatram sa inzenjerske strane, ne sa strane korisnika).
S druge strane primecujem da transmission line ima itekako svoju "publiku" koja to, naprotiv, voli...
Ti si verovatno mnogo strucniji od mene, pa mozes to da "prevedes" u tehnolosku realnost,
Ne posmatram strucnost na taj nacin, nema "strucnijih", samo ima stalnog ucenja i proucavanja...
Sto se tice "prevodjenja", drago mi je da si to primeto, jedino je problem sto ja to POKUSAVAM, a retko uspevam... najvise zato sto nije uvek problem u tehnici, nego u ljudskom sluhu koji je apsolutno neuhvatljiv, s jedne strane zadivljujuce "svemoguc", a sa druge strane ga je moguce lako prevariti...
a opet, mozda ja i nisam u pravu, mada verujem ne u sebe, nego u svoju "kilometrazu" bar kada se o slusanju radi...
Nemoj me pogresno shvatiti, nisam dovodio u pitanje ni tvoju veru u samog sebe niti tvoju "kilometrazu", to mi na pamet ne pada (dovoljno mi je sasvim da to radim sam sebi povremeno). Samo mi nije bilo jasno kako nekome moze biti bass reflex "bolji" od transmission line kada obe konstrukcije imaju slican problem, ok, nije isti karakter, ali su merenja slicna... recimo da si prvi za koga znam da tako misli i kaze.
Tako da si mi sada to razjasnio... i hvala ti na tome.
Igrom slucaja, verovatno nesto najbolje od monitoringa sto sam cuo su Tannoy DMT 15 sa Bryston pojacivacem - siguran sam da znas taj isti sistem, zar ne?
Taj znam.
Mnogo pozdrava,
Slowstar
Sve najbolje i tebi,
pozdrav
bogi
Arthur
21-06-2006, 10:12 AM
btw, meni se gore pomenuti adam p11 uopste nije dojmio kada sam ga slusao.. nekako sitan, i cak mozda malko mutav.. To je doduse jedini adam koji sam slusao pa ne bih dovodio celu firmu u pitanje.
slowstar
21-06-2006, 01:00 PM
Arthure, P11 i JESTE sitan, kada ga poredis sa nekim sistemom sa 15 inch wooferom, ili neki 2.1 sistem sa "sub-om' ali radi se o sobi veoma umerenih dimenzija, gde bi iole veci sistem izazvao katastrofu sa "modovima"...
Ne znam u kojim si uslovima slusao isti, ali ja sam ga slusao u nizu, na svitcheru sa jhos 7 pari, u solidnoj demo-sobi u Torontu, pa zatim u Parizu, i mogu ti reci da je na mene ostavio izuzetan utisak, u poredjenju sa Genelecom 1031, JBL LSR serije 7000, nekim "Focal" 8 inch woofer, Yamaha HS50 i HS80
i jos nekih "velikih igraca" ... izdvojio se pre svega po cistoti i izuzetno prijatnom visokotoncu, koji ocigledno ne zamara, veoma realnom i iskrenom midlu, kao i zategnutom i iznenadjujuce tacnom basu, sve to naravno u odnosu na ostale monitore koji su bili u istom prostoru, na "svicheru".To sto ti se ADAM cini malo mutav, bas je odlika koja mi se dopada, jer vecina visokotonaca na toj klasi monitora "metalizira" i prsti, pa si mozda navikao uvo na tako nesto, ali mislim da ce "translacija" miksa kod ADAMA da bude bolja nego kod prosecnih monitora iste kategorije velicine (ne obavezno i cene - vidi Klein Hummel 0300 seriju, skupo do bola...)
idekius
21-06-2006, 01:25 PM
Bilo kako bilo, drago mi je sto je SlowStar i dalje prisutan na forumu... ;)
A ja mislio da smo izgubili jako kvalitetnog clana...
perun
21-06-2006, 01:35 PM
Da se umesham na trenutak... Bas reflex i Transmission line koncepti, u bilo kojoj klasi... nikada nece odsvirati precizno nijednu frekvenciju vezanu za Low End. Zaista sam slusao mnogo kutija, studijskih i referentnih... Ako je rech o bilo kojoj od navedenih konstrukcija, nisam bio zadovoljan. Hmmm, radimo na Tannoyima DMT 15 i dalje, ali svaki put se iznerviram kad sednem ispred njih! Naravno da se izoblicenja i "lazi" smanjuju sto je cena zvuchnika veca i sto je proizvodjach jachi, jer se pribegava totalnoj kastomizaciji drajvera, o kabinetima necu ni da pricam... Ali nazalost, sve to izgleda savrsheno samo na grafikonima merenja na 1 WATT/ 1 metar!!! Sta cemo sa krivom istih zvuchnika na vecim snagama??? Nista! Tu pravila ne vaze, ali realnost je da ce low end segment uvek zvuchati neprecizno! Cak i za 30000 evra, ako pomenem Avantgarde!!! A prd njima sam proveo dosta vremena...
Ako govorimo o monitorima, gde se zahteva totalna preciznost (utopija), minimalna izoblichenja, ravna freq. "kriva" i sto veci opseg, jedino reshenje je i bice Closed Cabinet konstrukcija! Naravno, ako se upegla, da ne dodaje chuveni decibel ili 2 na oko 100hZ... Ali cak i da strpamo 15" drajver u kompresionu kutiju, dobicemo, kako je Bogi rekao, tishi i odsecen bas! Doduse, pad u Low endu bice savrsen i blag, nikako odsecen, ali opet, necemo biti zadovoljni!!! Pa, sta je onda reshenje?
Sta je reshenje? Custom prerada drajvera... za pocetak! To su uradili i u Geithainu, na modelu 901, koji je 16", simulira DC po pitanju tachkastog izvora zvuka... Ima savrsenu disperziju i direktivnost i vrlo solidnu krivulju! A sve to u Closed Cabinetu! Ide jako nisko!!! Zanimljivo, vrlo! I za to se mora platiti 10000 evra za par! Ali, opet, koliko kosta inovacija? Toliko... I vishe!
Tannoy DMT 15 licno volim, radimo godinama na njemu, ali po pitanju basa, on je chista laz! Napumpani zvuchnik, koji je besprekoran skoro u svemu, sem u segmentu o kom sve vreme pricham... U BASU!!! Naravno, navika je chudo, ali ako je sve ok u mixu, po pitanju basa, ispada jos 3 puta bolje i napucanije! A da li je? NIJE!!! Neki to zovu Punch, pa i ja... Ali Tannoy se lako "pobudi i uzbudi", ako ga ima dovoljno... I krene sa lazima!
Vec 6 meseci radimo na nasem prvom inzenjerskom poduhvatu... Proizvodnji referentnih zvuchnika, tema postoji u "promociji radova", ali ne pricam o detaljima dok ih ne zavrsimo! Nadam se vrlo brzo. Praktichno su gotovi, ali menjamo membrane i magnete... Onda cu vas poozvati sve da chujete kako je jedan nash inovator reshio tu pomenutu "CUSTOM-izaciju DRAJVERA". Naravno i mi sa njim na nasim modelima! Sve je, na kraju krajeva, timski rad. To je vec druga stvar, proizvodnja je preskupa, ali upustili smo se u tu prichu, da bi po prvi put dobili nesto bez ikakvog izoblichenja, na bilo kojoj snazi!!! Naravno, u kompresionoj kutiji! I iskljucivo za nashe potrebe... Ali, pojavila se i ideja da se sve to ipak i izkomercijalizuje!
Nadam se da ce se u roku od 2 meseca zavrsiti i custom 15" monitoring kod nas u studiju... Pa bih zaista voleo da svratite i poslusate to... I uporedite sa sadasnjim 15" monitoringom kod nas... I ti Bogi i ti Slobo!!! I svi ostali koji su zainteresovani.... Ne pricam o kupovini, vec o slushanju!:cool: To je sistem pravljen samo za nas. Ful aktivan... Ne trebaju mu ni Studeri, ni Crownovi, ni Brystoni... A imamo ih. Koncept je sasvim drugachiji... I u pitanju je Closed Cabinet dizajn.
Izvinjavam se na offtopicu, ali umeshao sam se jer odgovorno tvrdim da ne postoji (u bilo kojoj klasi) zvuchnik, sem nekih cutom reshenja u studijima vani, koji je ravan, bez izoblicenja i sa preciznim i brzim basom! Ne u transmission line ili bas reflex konceptima! Sem, mozda sa cevkom metar i po duzine!!!:D
Pozdrav!;)
Slowstar... Welcome back!
Arthur
21-06-2006, 01:42 PM
heh slusah ga u Barbi, na swithceru sa vladovim tanojima i bogijevim SuperMEEom ;)
Tiki the Boyler
21-06-2006, 02:59 PM
Arthur, šta misliš o SuperMEE u mom prostoru???
boggy
21-06-2006, 05:32 PM
Zdravo Perune,
Da se umesham na trenutak...
Dobrodosao :)
..... jedino reshenje je i bice Closed Cabinet konstrukcija! Naravno, ako se upegla, da ne dodaje chuveni decibel ili 2 na oko 100hZ...
he, he... stedelo se, stedelo... ali i ulazi u opseg +/-1.5dB, ako se malo "nastimuje" sve ostalo :)
Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes.:banghead:
Ali cak i da strpamo 15" drajver u kompresionu kutiju, dobicemo, kako je Bogi rekao, tishi i odsecen bas! Doduse, pad u Low endu bice savrsen i blag, nikako odsecen, ali opet, necemo biti zadovoljni!!! Pa, sta je onda reshenje?
I jos ce "kutija" (ili bolje orman) da bude nekih 200l minimum, teska ko djavo...
Sta je reshenje? Custom prerada drajvera... za pocetak! To su uradili i u Geithainu, na modelu 901, koji je 16", simulira DC po pitanju tachkastog izvora zvuka...
Tu imas poskupljenje sa kontrolom kvaliteta modifikovanog drajvera, znaci male serije... ubistvena cena. Rizik od velikog skarta... moras imati dobrog majstora, a kasnije i vise njih... srecno!
Ima savrsenu disperziju i direktivnost i vrlo solidnu krivulju! A sve to u Closed Cabinetu!
Ako pricas o Geithanu 901 sa KARDIOIDNOM karakteristikom na low endu, onda to nece biti closed cabinet... hocu reci, closed cabinet to ne moze!
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama...
Ide jako nisko!!! Zanimljivo, vrlo! I za to se mora platiti 10000 evra za par! Ali, opet, koliko kosta inovacija? Toliko... I vishe!
10000EUR nije puno za monitor tih performansi... cena je realna.
Ako se izbace troskovi za marketing, to se moze napraviti jeftinije, ali ne puno... mislim, tesko moze duplo da se pojeftini... iako Geithhan-a marketing puno kosta... kao i sve ostale.....
Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati.
Naravno, navika je chudo, ali ako je sve ok u mixu, po pitanju basa, ispada jos 3 puta bolje i napucanije! A da li je? NIJE!!! Neki to zovu Punch, pa i ja... Ali Tannoy se lako "pobudi i uzbudi", ako ga ima dovoljno... I krene sa lazima!
Da, navika... skoro da danas ne mozes napraviti kompresioni zvucnik a da ti ne kazu da je "tanak". Svaka cast NS10 i Auratonu... njih nekako prepoznate, i prihvatate ih takve kakvi jesu, ali sve ostalo mora da ima naduvan bass... e to je navika... SuperMEE je u pocetku bio kompresiona kutija :)... a onda su nas mlatili po usima da "nemamo" bass :)... dzaba prica... "nema" bassa pa "nema"... jbg.
Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili...
Vec 6 meseci radimo na nasem prvom inzenjerskom poduhvatu... Proizvodnji referentnih zvuchnika,
Drago mi je da cujem da jos neko radi na ovom problemu, bilo je kranje vreme... vec dugo je tendencija da su drajveri u zvucniku skuplji, pardon, greska, JEFTINIJI od MDF kabineta, kod najveceg broja jeftinih modela... "uredan" mid woofer mozes nabaviti za 5 a visokotonac za 7$ i eto "studijskog" monitora... cast izuzecima... ali ni oni nece dugo izdrzati, s obzirom da ovi "mudri" bolje prodaju i vise zaradjuju od njih.
Jedino ljudi zaborave da su zvucnici mehanicke naprave, i da se kvalitetni komadi moraju praviti rucno, majstorski, i da je kontrola kvaliteta rigorozna i da je skart mnogo skup...
Postavlja se pitanje takodje ko placa skart... proizvodjac ili kupac monitora... i tu je problem... ali da ne gnjavim...
tema postoji u "promociji radova", ali ne pricam o detaljima dok ih ne zavrsimo! Nadam se vrlo brzo. Praktichno su gotovi, ali menjamo membrane i magnete...
Pricas o "zapcu"... ako se dobro secam...
lepo izgleda...
Onda cu vas poozvati sve da chujete kako je jedan nash inovator reshio tu pomenutu "CUSTOM-izaciju DRAJVERA". Naravno i mi sa njim na nasim modelima! Sve je, na kraju krajeva, timski rad. To je vec druga stvar, proizvodnja je preskupa, ali upustili smo se u tu prichu, da bi po prvi put dobili nesto bez ikakvog izoblichenja, na bilo kojoj snazi!!! Naravno, u kompresionoj kutiji! I iskljucivo za nashe potrebe... Ali, pojavila se i ideja da se sve to ipak i izkomercijalizuje!
Drago mi je da ima entuzijasta jos uvek na ovom svetu i u ovoj zemlji... osecam da nisam bas sasvim usamljen :)
A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije :)
Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu...
Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici :)
Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"...
Nadam se da ce se u roku od 2 meseca zavrsiti i custom 15" monitoring kod nas u studiju... Pa bih zaista voleo da svratite i poslusate to... I uporedite sa sadasnjim 15" monitoringom kod nas... I ti Bogi i ti Slobo!!!
Hvala na pozivu... da li je problem da donesem SuperMEE na uporedni test?
I svi ostali koji su zainteresovani.... Ne pricam o kupovini, vec o slushanju!
Meni ces ionako tesko prodati tako nesto... imam ja dovoljno svog "krsa" po stanu :)... ne znam vise gde da smestim racunare... svuda su neki magneti... a i metar razdaljine je nekima preblizu :)
Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to :)
Ali zato ste vi merodavni pa slusajte :)
OK?
:cool: To je sistem pravljen samo za nas. Ful aktivan... Ne trebaju mu ni Studeri, ni Crownovi, ni Brystoni... A imamo ih. Koncept je sasvim drugachiji... I u pitanju je Closed Cabinet dizajn.
Da... pojacavac... :confused:
Dobri su skupi kao vatra....
Izvinjavam se na offtopicu,
Nema problema, brisacemo offtopic ako postane preterano off topic,:o
Ali s obzirom na naslov threada, mislim da smo poprilicno "on topic"...
Bez obzira na ove nase price... recenice koje ovde pisemo se NE MOGU naci ni u jednoj knjizi u ovako sazetom obliku... niti bilo gde na Internetu... ovo nisu price ljudi o moru koje su gledali na razglednici, nego ljudi koji su stali na JEZA u tom istom moru... tako da se nadam da ce clanovi Foruma razumeti vrednost ovoga... barem oni koje ova tematika zanima nesto malo vise od prostog konzumiranja onoga sto im se "servira".
ali umeshao sam se jer odgovorno tvrdim da ne postoji (u bilo kojoj klasi) zvuchnik, sem nekih cutom reshenja u studijima vani, koji je ravan, bez izoblicenja i sa preciznim i brzim basom! Ne u transmission line ili bas reflex konceptima! Sem, mozda sa cevkom metar i po duzine!!!:D
Drago mi je da ovo vidim da je neko napisao... vec sam poceo da sumnjam u sebe...
pozdrav
bogi
perun
21-06-2006, 06:08 PM
Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes.:banghead:
I jos ce "kutija" (ili bolje orman) da bude nekih 200l minimum, teska ko djavo...
Kada bih slushao celokupan zvuk, tj. sliku, onda bih miksao! Ako slusham sitne ili krupne nepravilnosto, onda se bavim nekim tehnikalijama:confused:, na primer, pravim zvuchnik! A to i jeste sluchaj... Kad pricham o "pomeranjima"...;)
Tu imas poskupljenje sa kontrolom kvaliteta modifikovanog drajvera, znaci male serije... ubistvena cena. Rizik od velikog skarta... moras imati dobrog majstora, a kasnije i vise njih... srecno!
Ceo tim je odavno organizovan, ako pricas o proizvodnji...? Tu nece biti problema!
Ako pricas o Geithanu 901 sa KARDIOIDNOM karakteristikom na low endu, onda to nece biti closed cabinet... hocu reci, closed cabinet to ne moze!
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama...
Pogledaj sajt, imas 2 oznake A i K... Ti pricas o ovom drugom! Ljudi prave closed cabinet!!! I ponavljam, karakteristike su impozantne, hmmm... Na "onoj" jachini!? Sta biva dalje, ne znam. Chucu ga ovih dana... javljam ti utiske.;)
10000EUR nije puno za monitor tih performansi...
Naravno, chak sta vishe, prilicno je jeftin, ako je sve kako kazu da jeste... U Beogradu su mi nudjeni za 7500 par! Ne trebaju mi, pravim svoje... Dosadila mi je "gomila" "vrhunskih" zvuchnika koje smo koristili. Pravimo svoj, pa nek' bude ono... Svoj na svome, nece mi biti zao... Samo i to zadovoljstvo me koshta mnogo!?
Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati.
I mi smo do sada bacili gomilu para. U nepovrat, ako gledamo ovaj trenutak... Ali Ok, za sebe smo pravili kutije, dogodilo se interesovanje par ljudi iz inostranstva... Meni solidno bliskih i, muzichki tj. trgovachki, prilichno vaznih! Polako... Chucemo, tj. videti sta ce se dogoditi!
Svaka cast NS10 i Auratonu... njih nekako prepoznate, i prihvatate ih takve kakvi jesu, ali sve ostalo mora da ima naduvan bass... e to je navika... SuperMEE je u pocetku bio kompresiona kutija :)... a onda su nas mlatili po usima da "nemamo" bass :)... dzaba prica... "nema" bassa pa "nema"... jbg.
Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili...
Drago mi je da cujem da jos neko radi na ovom problemu, bilo je kranje vreme... vec dugo je tendencija da su drajveri u zvucniku skuplji od MDF kabineta, kod najveceg broja jeftinih modela... "uredan" mid woofer mozes nabaviti za 5 a visokotonac za 7$ i eto "studijskog" monitora... cast izuzecima... ali ni oni nece dugo izdrzati, s obzirom da ovi "mudri" bolje prodaju i vise zaradjuju od njih.
Sushtina je da chovek nichemu i nikome ne moze slepo da veruje, ali vremenom se uoche mane i problem je automatski umanjen... Godinama sam na Yamahama, pa i Auratonima 5C... Za to zasta su predvidjeni, oni su ok, sa svim svojim manama!
Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a?
Pricha o drajverima je najbitnija pricha, chovek mora da zna shta zeli i shta koji drajver nudi... Ali, BOGGY, u nasem sluchaju se radi o totalno nestandardnoj varijanti pravljenja zvuchnika, tako da je meni posle intervencija o kojima pricham, a ne bih smeo, sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning. Mozda i stavim ovaj drugi, ali samo zbog mehanichkih prednosti... Korpe prvenstveno.
Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran na svetskom nivou od strane nasheg najblizeg sradnika! Ok, bice priche o tome, kad sve bude gotovo! Dakle, jos jednom, sve sto pricas, sve sto sam i ja rekao, jeste istina... Ali nema veze sa nashim projektom, jer ovo, praktichnoi nije zvuchnik... Nego "krokodil"...:D;) Chucesh...
Pricas o "zapcu"... ako se dobro secam...
lepo izgleda...
Krokodilu, hvala!;)
A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije :)
Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu...
Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici :)
Greshka, ali da ne bih dobio upalu "prstnih" mishica, kad se budemo videli ovim povodom, objasnicu ti o chemu se radi i zasto tvoja, pa i univerzalna tvrdnja ne piju vodu u ovom sistemu! Prvenstveno, jer nije u sistemu!
Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"...
Naprotiv, krokodil je prilichno mali, radi se o 6" drajveru, koji svira ravno od 35 hZ! O velikim 15" zvuchnicima nevu jos da pricham, jer nismo ni poceli rad na njima... Projekat je za sada na nivou ideje i crteza... Pardon, imamo sve, samo da krenemo sa "modifikacijama"!!!
Hvala na pozivu... da li je problem da donesem SuperMEE na uporedni test?
Naravno da nije... Dogovoricemo se! I ja bih voleo da chujem tvoj zvuchnik. Rajko Marichic mi ga je jednom prilikom pomenuo, ali zelim da chujem sta radis!:)
Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to :)
Ali zato ste vi merodavni pa slusajte :)
OK?
Hmmm, nisam bas razumeo... Kako onda pravish zvuchnik? Da preformulishem... Po chijem "ukusu"??? Nije mi najjasnije... Chak i ako ga samo merish, nije merodavno... Ali Ok, reci cu ti svoje mishljenje, prvom prilikom kad ga donesesh... A i ja ochekujem tvoje... Ove zvuchnike pushtao sam cak i Kafe-kuvaricama, zanimalo me njihovo mishljenje... Da proverim da li umara... Mi tu nismo merodavni... Za umaranje... Ovo je mazohisticki posao!;)
Da... pojacavac... :confused:
Dobri su skupi kao vatra....
Imam 2 najbolja... Hmmm, medju najboljima su... A i sta znachi najbolje!? Zadovoljan sam kako "guraju" nashe zvuchnike, ali opredelili smo se za proizvodnju nashih... Pojachavacha... I naravno, nece biti integrisani...
Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo...
Pozdrav!;)
perun
21-06-2006, 06:17 PM
P.S. Moguce je sve sto trenutno nije moguce... Tako je uvek bilo!!!
Videcemo sutra...:D
boggy
21-06-2006, 07:04 PM
........
Pogledaj sajt, imas 2 oznake A i K... Ti pricas o ovom drugom! Ljudi prave closed cabinet!!! I ponavljam, karakteristike su impozantne, hmmm... Na "onoj" jachini!? Sta biva dalje, ne znam. Chucu ga ovih dana... javljam ti utiske.;)
Bas me zanima tvoje misljenje o njima... nisam cuo neke lose price o MEG-u
.....
Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a?
Mislim da nije problem definisati, nego je problem da bude prihvacen kao takav... kada kazes "referentan" onda je to referenca koju postuju "svi"... to nema veze sa kvalitetom i dopadanjem... nego sa konsenzusom. :)
Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje
U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava.
Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno".
.....sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning.....
Ehm... malo si drastican... ja imam prilicno siroka shvatanja za jednog inzenjera... ali nemoj bas toliko da "gazis" po starcu Skaaningu... aman... ima covek neke godine... i iza ledja ima kilometrazu i stoji iza industrije koja pokriva poprilican procenat komponenata za raznorazne zvucnike po celom svetu od onih u (pre)skupim televizorima pa do veoma cenjenih studijskih monitora. :)
Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran....
Ahm,... CEKALI ste DESET godina? UZAS!:banghead:
Krokodilu, hvala!;)
A, nisam znao da se tako zove, spominjao si "zapca", to mi se dopalo... pa sam mislio... no nije vazno... ok zvacu ga krokodilom ubuduce.. sorry! :)
Greshka, ali da ne bih dobio upalu "prstnih" mishica, kad se budemo videli ovim povodom, objasnicu ti o chemu se radi i zasto tvoja, pa i univerzalna tvrdnja ne piju vodu u ovom sistemu! Prvenstveno, jer nije u sistemu!
Nije to "moja" tvrdnja nego nacin na koji se opisuje prirodna pojava (dok ne smisle bolji onikoji se bave gasovima), ali ok, ok...
E da, proverio sam, nije "greska". :)
Naprotiv, krokodil je prilichno mali, radi se o 6" drajveru, koji svira ravno od 35 hZ! O velikim 15" zvuchnicima nevu jos da pricham, jer nismo ni poceli rad na njima... Projekat je za sada na nivou ideje i crteza... Pardon, imamo sve, samo da krenemo sa "modifikacijama"!!!
Isli smo do 33Hz@-3dB sa SuperMEE :da: ... u prethodnoj "reinkarnaciji" :)
Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave :)
Probali smo, videli da moze, i idemo dalje :)
Naravno da nije... Dogovoricemo se! I ja bih voleo da chujem tvoj zvuchnik. Rajko Marichic mi ga je jednom prilikom pomenuo, ali zelim da chujem sta radis!:)
Ok, drago mi je da si zainteresovan. :)
Hmmm, nisam bas razumeo... Kako onda pravish zvuchnik? Da preformulishem... Po chijem "ukusu"???
Sigurno ne po MOM ukusu, u to mozes biti uveren :), inace bi pravio zvucnik za sebe a za to nemam nikakvu potrebu, ja sam (samo) inzenjer a to povlaci "mazohisticki" pristup, koji si i ti spomenuo, isto kao sto ti ne miksas za svoju dusu, nego po ukusu konzumenata svojih proizvoda... jer verovatno retko pozelis da sam sebi smiksas "svoju" muziku koju bi slusao u dokolici i koja bi ti uvek prijala... iako mozes... i imas s cim. Ok, mozda i pozelis... ali sumnjam da imas snage za to...
Nije mi najjasnije... Chak i ako ga samo merish, nije merodavno... Ali Ok, reci cu ti svoje mishljenje, prvom prilikom kad ga donesesh... A i ja ochekujem tvoje... Ove zvuchnike pushtao sam cak i Kafe-kuvaricama, zanimalo me njihovo mishljenje... Da proverim da li umara... Mi tu nismo merodavni... Za umaranje... Ovo je mazohisticki posao!;)
Bice mi drago da cujem tvoje misljenje...
Sto se tice mog misljenja... videces.
Imam 2 najbolja... Hmmm, medju najboljima su... A i sta znachi najbolje!? Zadovoljan sam kako "guraju" nashe zvuchnike, ali opredelili smo se za proizvodnju nashih... Pojachavacha... I naravno, nece biti integrisani...
Kako mislis nece biti "integrisani"?
Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo...
Pozdrav!;)
Strpljiv.:)
pozdrav
bogi
Mogli
21-06-2006, 08:54 PM
Uh, umorih se od skrolovanja...:rolleyes:
Arthur
22-06-2006, 09:50 AM
ako ako, bar se niko ne svadja
@tiki
Ako ne patis od naduvanih basseva, tj, preferiras kompresione kutije, iako to SuperMEE nije, dopasce ti se. Meni je jako legao, radio sam. Dosta izrazen i precizan mid. Ovih dana jos ga malko peglamo, uskoro izlaze na megdan 1032a. Cini mi se da su zahvalni za takve prostore, jer im je bass reflex napred, a i on je odskora veoma naprednom tehnologijom postao "customizable", tj, moze se uticati na njegovo dejstvo po zelji! ;)
perun
22-06-2006, 05:41 PM
ako ako, bar se niko ne svadja
@tiki
Ako ne patis od naduvanih basseva, tj, preferiras kompresione kutije, iako to SuperMEE nije, dopasce ti se. Meni je jako legao, radio sam. Dosta izrazen i precizan mid. Ovih dana jos ga malko peglamo, uskoro izlaze na megdan 1032a. Cini mi se da su zahvalni za takve prostore, jer im je bass reflex napred, a i on je odskora veoma naprednom tehnologijom postao "customizable", tj, moze se uticati na njegovo dejstvo po zelji! ;)
1032 je najgori Genelec ikad! Ako prichamo o duelu, nadjite 1031, jedini ozbiljan manji Genelec! 1032 je problematican zvucnik sa ogromnom rupchagom u srednjem spektru, tako da, ako je vas zvuchnik tu izrazeniji, trka nece biti ravnopravna... Tj. imacete utisak vece preglednosti na vasem... Pretpostavljam. Mislim, ja ne znam sta ste napravili... Ali opet, 1032 je "tanak" u srednjima...
Pozdrav...
perun
22-06-2006, 06:15 PM
Bas me zanima tvoje misljenje o njima... nisam cuo neke lose price o MEG-u
Padali smo u iskusenje da ih kupimo, ali za pocetak moram da ih poslusam kako treba... Geithain ne moze biti los...
Mislim da nije problem definisati, nego je problem da bude prihvacen kao takav... kada kazes "referentan" onda je to referenca koju postuju "svi"... to nema veze sa kvalitetom i dopadanjem... nego sa konsenzusom. :)
Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje
Zaista nema potrebe da mi definishesh pojam referentnog, pogotovo sto sam se nslusao gomile takvih zvuchnika u vrlo visokim klasama i prilicno se razocharao u vecinu... Ne zato sto su nesto "nashe" reprodukovali gore, vec naprotiv... BOLJE i to mnogo nego sto zapravo jeste.
Osecam blagu dozu sarkazma kod tebe, a to mi se bas i ne dopada, da budem iskren... Postujem tvoje "tehnicko" znanje, ali ono je samo solidna startna pozicija... Nadam se da obojica prichamo o istim stvarima... Ili ne?
U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava.
Pa, ne bih rekao da si u pravu za Yamahe... Iako sam jedanput i banovan zbog priche o Yamahama, braneci ih do smrti, vrlo sam svestan njihovih "lazi" i nemogucnosti da nesto reprodukuju... Tu ne pricam samo o bas podruchju! Niko nikada Yamahu nije definisao kao referentni zvuchnik, vec kao nearfield monitor za koji se tachno zna chemu sluzi... Sa svim svojim, povelikim, manama!
Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno".
Malochas si bio veoma egzaktan i promovisao si pojam "referentnog" po knjizi. Zasto sada ubacujes toliku dozu subjektivnosti??? Malo mi je sve ovo kontradiktorno... Chudno, ajde...
Ehm... malo si drastican... ja imam prilicno siroka shvatanja za jednog inzenjera... ali nemoj bas toliko da "gazis" po starcu Skaaningu... aman... ima covek neke godine... i iza ledja ima kilometrazu i stoji iza industrije koja pokriva poprilican procenat komponenata za raznorazne zvucnike po celom svetu od onih u (pre)skupim televizorima pa do veoma cenjenih studijskih monitora. :)
Niko nije nagazio "starca Skaaninga", daleko bilo... Chak, ako quote-ujes moj post, ostavi ga celog, da se vidi da sam napisao da ce on skoro 100% biti nas finalni izbor. Jedino se dvoumim izmedju njega i Ciare-a, koji nam igra zbog nekih drugih mehanichkih prednosti. Nije iskljuceno da ih "spojimo", kao i u pilot verziji kutija...
Nema potrebe ni da mi pricas chime se kompanija bavi...
Boggy, ili me zajebavash ili nesto nije u redu, a? Previse sarkazma, zaista... Ili sam se istripovao? Ako nisam, spusti loptu, molim te.
Ahm,... CEKALI ste DESET godina? UZAS!:banghead:
A, nisam znao da se tako zove, spominjao si "zapca", to mi se dopalo... pa sam mislio... no nije vazno... ok zvacu ga krokodilom ubuduce.. sorry! :)
Procitaj quote iznad i daj mi neko obrazlozenje ovog sranja!? Insistiram...
Na ovom projektu rade i neki ljudi koji imaju 60 godina, njihovo je reshenje patentirano, ne moje... PRE 10 GODINA!!! Zamolio bih te da ne budes ovako "shiroke ruke", jer si u vecini svojih postova prilicno umeren... Ne znam sta se sad desilo, zaista!?
Nije to "moja" tvrdnja nego nacin na koji se opisuje prirodna pojava (dok ne smisle bolji onikoji se bave gasovima), ali ok, ok...
E da, proverio sam, nije "greska". :)
Ja ti vec dvaput rekao da ovo nema veze sa standardom... A sa fizikom ima, i te kako! Bice vishe rechi kasnije o detaljima... Ponavljam, ja ovde predstavljam nekoga ko ovo finansira (naravno, moja firma), uparuje, shtimuje i dizajnira (u "exterijerskom" i delimichno "enterijerskom" smislu). Tim broji dvojicu inzenjera, 2 producenta i 3 stolara... Ako zelis da diskutujes o tehnickoj strani priche, rado cu te povezati sa "tehnichkom sluzbom".
I dalje osecam ogromnu dozu ironije... Mozda si forum rezervisao samo za svoje zvuchnike??? Ako je tako, stvarno ti se izvinjavam. Ako nije, ne vidim u chemu je tvoj problem!?
Isli smo do 33Hz@-3dB sa SuperMEE :da: ... u prethodnoj "reinkarnaciji" :)
Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave :)
Probali smo, videli da moze, i idemo dalje :)
Svaka vam chast! Samo napred... Bez sarkazma! Iako to realno nisi mogao ni da chujesh ni da izmerish sa 6" drajverom... U standardu! Ako prichash o kompresionoj kutiji, a opet po zakonu fizike koju pominjes, ni u bas reflexu ne bi dobio isto!!!
Kazem, ako mozes da dokumentujesh, kao sto cemo i mi, super...
Sigurno ne po MOM ukusu, u to mozes biti uveren :), inace bi pravio zvucnik za sebe a za to nemam nikakvu potrebu, ja sam (samo) inzenjer a to povlaci "mazohisticki" pristup, koji si i ti spomenuo, isto kao sto ti ne miksas za svoju dusu, nego po ukusu konzumenata svojih proizvoda... jer verovatno retko pozelis da sam sebi smiksas "svoju" muziku koju bi slusao u dokolici i koja bi ti uvek prijala... iako mozes... i imas s cim. Ok, mozda i pozelis... ali sumnjam da imas snage za to...
Ovde nemam komentara, ne kapiram... Kako onda uopste i pravis zvuchnik? Ok, nas auditorijum je do sada okupio desetak ljudi, na kojima smo testirali zvuchnike, svi su iz posla, skoro, a bilo je i onih koji jednostavno ne konzumiraju muziku na profesionalan nachin...
A, greshka! Ja i dalje miksam za svoju dushu. Koliko i par nama dragih i privrzenih klijenata, komercijalnih, manje komercijalnih, nekih alternativnijih experimenata, toliko i Mileta Kitica ili kebu... Veruj mi! Miksamo da bi zadovoljili sebe, tj. dok ne zadovoljimo sebe... I nikada nismo zadovoljni! Svi jesu, klijenti i porucioci. Ja nisam! Drugo, ti i ne znas chime se ja bavim!? Ja nisam vlasnik studija, vec autor sa preko 300 aranzmana i kompozicija. STUDIO MI JE HOBI! I placanje ukupno 8kW na sat, takodje! Ne znam kako si dosao do takvog zakljucka!? I moja pokojna majka, vrsni arhitekta, je radila mnoge komercijalne projekte u zivotu... Zaista velike! U svakom je uzivala, veruj mi... Gledao sam je srecnu! Budi siguran u to... Zakljucujem da u tom sluchaju ili ne radish pravu stvar ili je ne radish na pravi nachin... Ok, ne zelim da ulazim u dublju raspravu!
Bice mi drago da cujem tvoje misljenje...
Sto se tice mog misljenja... videces.
I meni takodje... Samo smiri strasti i kolicinu sarkazma kojie provlacis kroz diskusiju samnom! Ok?
Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje!;)
boggy
22-06-2006, 06:40 PM
Zdravo Perune,
Nisam Arthur, no nema veze... da objasnim
1032 je najgori Genelec ikad! Ako prichamo o duelu, nadjite 1031, jedini ozbiljan manji Genelec! 1032 je problematican zvucnik sa ogromnom rupchagom u srednjem spektru, tako da, ako je vas zvuchnik tu izrazeniji, trka nece biti ravnopravna... Tj. imacete utisak vece preglednosti na vasem... Pretpostavljam. Mislim, ja ne znam sta ste napravili... Ali opet, 1032 je "tanak" u srednjima...
Pozdrav...
:)
Mi nismo odbili ni jedan poziv za uporedni test, odnosno "duel" sa SuperMEE koji nam je bio ponudjen. Pri tom ja licno ne postavljam pitanje koji ce to biti monitori sa kojima ce se "rvati" SuperMEE :)... svejedno mi je. Svi koji su danas u upotrebi na ovim prostorima su meni sasvim u redu... mozes to zvati inzenjerskom sistematicnoscu... ako zelis :)
Zanimljive modele za moguci test su predlozili sami clanovi Foruma u threadu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13454) u "Promociji radova", ukljucujuci i mene samog.
Ponuda od strane BoZo Electronics za testiranje je otvorena odavno, i sve pozive prihvatamo, a postojecim monitorima ne gledamo "u zube", jer nam nije to cilj... Postojeci monitoring na nekom mestu je posledica necijih mogucnosti, afiniteta i kojecega drugog... a to definitivno nisu stvari o kojima mi konkretno trebamo da brinemo.
Mi smo svesni da trosimo nase i tudje vreme, ma koliko ono bilo kratko, i da smo mi prvenstveno gosti... prema tome... ako imas predlog, slobodno ga iznesi, pa cemo i tamo da se pojavimo, naravno ako vreme i obaveze dozvoljavaju u obostranom smislu...
pozdrav
bogi
boggy
22-06-2006, 07:22 PM
....
I meni takodje... Samo smiri strasti i kolicinu sarkazma kojie provlacis kroz diskusiju samnom! Ok?
Pozdrav... Rachunam na skoro vidjanje!;)
Perune, ako ikako mozes, pokusaj da ne provociras nepotrebno prepucavanje. Ja tebe nisam napadao, niti sam imao tu nameru, zao mi je ako si to tako shvatio.
Molim te da ponovo procitas moj post, ALI bez "predubedjenja" da sam ti NEPRIJATELJ... i svaki pokusaj da se nesto novo napravi ja cenim i postujem, ponajvise zato sto je takvih pokusaja izuzetno malo na ovim prostorima, i to sam ti vec rekao.
Drago bi mi bilo da nastavimo diskusiju, ali DISKUSIJU od koje ce clanovi ovog Foruma imati neke koristi, nesto nauciti, za to inace nemaju prilike, nemaju skole za to, pricali smo vec na tu temu... ovo dalje nema smisla na ovakav nacin nastavljati.
pozdrav
bogi
perun
22-06-2006, 11:15 PM
Perune, ako ikako mozes, pokusaj da ne provociras nepotrebno prepucavanje. Ja tebe nisam napadao, niti sam imao tu nameru, zao mi je ako si to tako shvatio.
Molim te da ponovo procitas moj post, ALI bez "predubedjenja" da sam ti NEPRIJATELJ... i svaki pokusaj da se nesto novo napravi ja cenim i postujem, ponajvise zato sto je takvih pokusaja izuzetno malo na ovim prostorima, i to sam ti vec rekao.
Drago bi mi bilo da nastavimo diskusiju, ali DISKUSIJU od koje ce clanovi ovog Foruma imati neke koristi, nesto nauciti, za to inace nemaju prilike, nemaju skole za to, pricali smo vec na tu temu... ovo dalje nema smisla na ovakav nacin nastavljati.
pozdrav
bogi
Sa moje strane nije bilo nikakvih provokacija, vec odgovora na, po meni, iste sa tvoje strane...
Ne kazem da je svaki tvoj QUOTE bio provokacija, ali nisam slep da ne prepoznam sarkazam i ironiju kojima si iste sharao!
Nemam nameru da se prepucavamo, inace te ne bih zvao da i sam chujesh ovo sto pravimo i, svakako, ne bih zeleo da chujem tvoj zvuchnik...
Dakle, nemoj sada ti mene da kapiras pogresno... Slicnu situaciju sam imao skoro sa jos jednim chlanom- Bassystem-om! Ko je sta mislio- ne znam. Ko je sta napisao- to vidim!
Slazem se da treba da budemo konstruktivni, ali takodje nemam nameru da prelazim preko sitnih insinuacija... A bilo ih je... prochesljaj i ti svoje postove!
U ovaj thread sam se umesao iz najbolje namere, mislim da se secas!
Pozdrav... Nema prepirki!:mad:
slowstar
23-06-2006, 01:08 AM
Alal vam vera ljudi na primenjenom znanju i snazi argumenata. Ne mogu da se mesham, jos manje daucestvujem u sada vec prilicno strucnim diskusijama, a vidim da ima i ozbiljnih "manufakturnih namera" koje bi VEOMA voleo da cujem.
Licno, svestan sam mana bass reflexa, jos i vise "transmission line" konstrukcija, ali sam (valjda) tokom godina, i mnogih sati slusanja raznih, ponavljam raznih zvucnika, od veoma jeftinih do NEOPISIVO skupih, dosao do jednog polu-laickog zakljucka koji kako vidim nije tako cesto pominjan.
Po meni, PRIMARNE stvari u kvalitetnim zvucnicima su EFIKASNOST (citaj kroz to: DINAMIKA) i koliko toliko visoka fazna koherentnost ( citaj kroz to: precizna stereo slika, narocito po dubini napred nazad, sto je skoro potpuno nemoguce kod sistema sa odvojenim drajverima po frekvencijama po sistemu basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju, to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace.
Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!! Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su
"KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)
perun
23-06-2006, 02:02 AM
Slazem se... Gosn' Slobo, voleo bih da se vidimo, svakako... Shimpraga ili Rajko ce te zvati kad sve bude gotovo, tj. pripremljeno za slushanje... Svakako sam zeleo da i ti budes obavesten. Doduse, ne sada i ne ovde... Ali Ok, tako ispade...
Mir u svetu!!!;)
Marko Perunicic
Arthur
23-06-2006, 10:41 AM
1032a jest' najgori genelec ikada, i idemo na test izkljucivo iz razloga sto sam prinudjen da sada jedan session uradim na tom genelecu, pa i pride zelim da mi supermee koje poznajem dobro, na kraju zapravo pomognu. Inace, moja su opazanja po pitanju 1032a potpuno suprotno - rupa ili ne, al skoro sve sto ide iznad kiloherza kod njega, mene BOLI JAAKO i ondak kada radim uopste ne ispeglam taj deo spektra. Rezultat- na njima sve sto uradim zvuci dojajno, a kuci veeoma mutno i sakriveno.
Sada sam ih malo treble-tiltovao, pa se jos i moze raditi tracking na njima..
boggy
24-06-2006, 12:15 AM
..... basovac, srednjak i visokotonac - izvinjavam se na nestrucnom izrazavanju,
Samo ti pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava, bez brige za razumevanje.
to je zbog fizicki razlicitog polozaja membrana, sto uslovljava takozvani "Time smear" efekat, koji je donekle, i uglavnom izbegnut SAMO KOD KOAKSIJALNIH sistema!!!) Tu mislim pre svega na TANNOY pa i na jos neke proizvodjace.
Da, i tu ima razlike izmedju principa, rade ih i kao koaksijalne i kao koincidentne...
Tannoy je SAMO koaksijalan, i akusticki polozaji visokotonca nisu geometrijski isti kod njega, vec je usaglasavanje uradjeno verovatno u skretnici, do neke mere. Kod Tannoy-a je visokotonac kompresioni (ima malu hornicu) i nalazi se nesto malo IZA bass membrane....
Koincidentni princip je kada je visokotonceva kalota upravo na mestu dust-cap woofera.... a ne iza njega... mislim da to radi TAD (Pioneer).
Tako da Tannoy ima samo delimicno resen problem.... i to na laksi nacin... jer tweeter zraci kroz rupu na magnetu woofera i kroz malu "trubicu" koja se vidi u sredini membrane woofera.... a njegov motor (magnet) se nalazi iza wooferovog.
Koincidentni dizajn podrazumeva specijalni motor, kod koga woofer i tweeter imaju istu ravan zracenja.
Sva ta resenja "boluju" od istih problema koje imaju horn loaded visokotonci... koloracije i comb-filter efekat, jer im je membrana woofera HORNA, a pri tom se jos i "mrda" u "ritmu bassa" :)... veselo za koloracije :)
Sto se dinamike tice, a to je kao sto bar mi muzicari znamo razlika izmedju najriseg i najjaceg proizvedenog zvuka - mada ni to nije precizan opis - nestrucno sam se uverio da to skoro i da ne postoji kod kompresionih sistema, cija je efikasnost maximalno negde oko 90 db na 1 watt - 1 m STO JE U NAJMANJU RUKU BEEEDNO!!!!
Mislim da je efikasnost ipak nesto drugo... odnosno koliku elektricnu snagu utrosi zvucnik da bi napravio nekakav zvucni pritisak... barem su je tako uceni definisali.
Kompresiona kutija konkretno radi slicno kao kompresor dinamike koji se koristi na linijskom signalu, zbog nelinearnosti sile stiskanja i ekspanzije vazduha u zvucniku... vazduh je tu kao nelinearna opruga koja ne pruza isti otpor za stiskanje i razvlacenje... te otud i razlicita kompresija i to razlicita za + i - poluperiodu..
Takodje sila se menja (nije ista) sa povecanjem ekskurzije membrane i to je opet kompresija... slicna onoj koju koristite na linijskom signalu...
Tako da dodatne harmonike pravi vec sam vazduh svojim prirodnim ponasanjem...
To znaju (iskustveno) svi dugogodisnji korisnici NS10 i moraju to da znaju da bi mogli definisati potreban nivo kompresije na signalu koji obradjuju...
Transmission line i bass reflex manje boluju od toga, ali i dalje boluju, posto neki pritisak uvek postoji i tamo... doduse ne toliki... mada marketing prica da NEMA kompresije... i dalje je ima u nekoj meri, ali sve je to prirodna pojava i odlika ponasanja vazduha (gas).
Zasto? pa zbog takozvane "mikrodinamike" a to je malo teze bar meni recima da objasnim, ali ko je slusao sisteme kao sto su
"KLIPSCHORN" (strasno farbaju, ali imaju fenomenalnu dinamiku) ili jos bolje kao sto je "LIVING VOICE - AIR SCOUT" - takodje stravicno "ofarban" frekventno, ali bukvalno "Otvara vrata u koncertnu salu" sto je zbog neslucene dinamike koja prelazi 116 db po watt na metar!!! - ne mogu vise da pisem, bojim se da sam dosadan, a i mislim da je "zivi" sastanak zainteresovanih za pricu i slusanje zvucnika IPAK NAJBOLJE RESENJE koje svesrfno predlazem, zeleci vam svima SVE NAJBOLJE, i sto kazu "misice" MIR U SVETU!!! (nisam plavusa, naprotiv)
Meni nisi dosadan, slobodno pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava kako sam vec rekao... Slazem se za druzenje, ali kroz rec na Forumu ova se prica moze cuti "dalje" i pri tom biti dostupnija vecem broju ljudi. Po mom licnom misljenju, a i po misljenju Administratorskog i Moderatorskog tima Rumski, Forum bi trebao da siri i produbljuje edukativni karakter, ako mozes u tome da nam pomognes bilo bi super.
Mislim, nije to nikakav "uciteljski" pristup, pricaj samo o svojim licnim i subjektivnim iskustvima, podeli ih sa drugima, i to je vec edukativno... svako ima svoja iskustva i svoj subjektivizam, ali tudj treba slusati i imati u vidu...
Znaci, nastavi kako si poceo, zagrabi po svojim secanjima i pisi kada za to imas volje i vremena... ja cu se povremeno ukljucivati da dopunim ono sto znam, ali ne znam toga puno... i pisem sve sto mislim da clanovima Foruma moze biti korisno...
Zvucnici su prastari izum, relativno su se malo menjali do danasnjih dana, anomalije sa pocetka price su relativno ostale do dana danasnjeg nepopravljene, tako da bilo kakva prica o "starim" zvucnicima, i "raznim" zvucnicima je i dalje aktuelna jer se, po mom misljenju, nije puno odmaklo.
Mene konkretno impresionira tehnicka domisljatost, umesnost, TRUD, entuzijazam i intuicija japanaca sedeamdesetih i osamdesetih... iako je oprema za merenje i obradu podataka bila prilicno jadna u to vreme... Mislim nemaju oni Bog zna kakvih fundamenatlnih izuma (mogu da im zahvalim za, recimo, carbon fiber), ali SVE OSTALO... predivan inzenjering postoji na nekim primercima, na stranu da li je bio svrsishodan... to samo pokazuje koliko oni generalno imaju visoko razvijenu kulturu slusanja, kao nacija, bez obzira na sve ostalo.
Slowstar, jos jednom, slobodno pisi sve sto ti o zvucnicima padne na pamet, mene licno ne zamaras, naprotiv, a cini mi se da ima clanova Foruma koji bi takodje bili zainteresovani da citaju to sto napises...
Cak razmisljam da startujemo poseban neformalni thread o zvucnicima generalno, mislilm da bi bio zanimljiv posetiocima Foruma, a pri tom bi svaka prica o svakakvim zvucnicima bila ON TOPIC... nesto kao "Buffet Klipsch Horn" ili kako god.
pozdrav
bogi
Boskovic
26-06-2006, 10:39 AM
Meni nisi dosadan, slobodno pisi, ako ti vreme i volja dozvoljava kako sam vec rekao... Slazem se za druzenje, ali kroz rec na Forumu ova se prica moze cuti "dalje" i pri tom biti dostupnija vecem broju ljudi. Po mom licnom misljenju, a i po misljenju Administratorskog i Moderatorskog tima Rumski, Forum bi trebao da siri i produbljuje edukativni karakter, ako mozes u tome da nam pomognes bilo bi super.
Mislim, nije to nikakav "uciteljski" pristup, pricaj samo o svojim licnim i subjektivnim iskustvima, podeli ih sa drugima, i to je vec edukativno... svako ima svoja iskustva i svoj subjektivizam, ali tudj treba slusati i imati u vidu...
Znaci, nastavi kako si poceo, zagrabi po svojim secanjima i pisi kada za to imas volje i vremena... ja cu se povremeno ukljucivati da dopunim ono sto znam, ali ne znam toga puno... i pisem sve sto mislim da clanovima Foruma moze biti korisno...
Slowstar, jos jednom, slobodno pisi sve sto ti o zvucnicima padne na pamet, mene licno ne zamaras, naprotiv, a cini mi se da ima clanova Foruma koji bi takodje bili zainteresovani da citaju to sto napises...
Cak razmisljam da startujemo poseban neformalni thread o zvucnicima generalno, mislilm da bi bio zanimljiv posetiocima Foruma, a pri tom bi svaka prica o svakakvim zvucnicima bila ON TOPIC... nesto kao "Buffet Klipsch Horn" ili kako god.
pozdrav
bogi
Potpuno se slazem, samo navalite !!!
Solozabal
07-05-2008, 09:51 PM
Na slici je ?ema prostorije koja će biti akustički "utegnuta" a slu?iće samo za mix i neku varijantu masteringa!
http://www.jannemecek.net/files/Mix-Room.jpg
Dimenzije prostorije su 3,9m x 3,7m! (Znam da nije dovoljno, al' ima da bude! :) )
E sad... ?ta biste vi stavili na mjesto onih crnih pravougaonika, tj. koje monitore biste mi preporučili za takvu sobu i navedenu namjenu?!
Namjerno neću staviti bud?et - nadam da ćete vi izraziti realne zamisli... jer sam jedan od vas!
Malo da probudim ovaj stari post od prije par godina :D ... Imam slicnu, ustvari identicnu situaciju kao i Tiki. Dimenzije prostorije su iste (3,9x3,7) s tim da je visina 2,7m.
Namjena sobe bi bio uglavnom mix s tim da jos radim na akustici prostora (zavrsio sam tek 2 broadband apsorbera..).
Imam Alesise Mk2 koji su mi blago receno dosadili iako me zanima njihov zvuk nakon "sredjivanja" akustike u sobi. Plan je krenuti na drukciji, nadam se bolji zvuk, pa me zanima da li mozete izdvojiti odredjene modele monitora s obzirom na ovakvu velicinu sobe?
Tiki the Boyler
09-05-2008, 06:27 PM
Ja sam već izdvojio i pazario Dynaudio BM6A MkII!
Legli su k'o mlijeko!!! (ako ti to nešto znači)
I'm a happy man!
:dance:
Solozabal
09-05-2008, 08:19 PM
Ja sam već izdvojio i pazario Dynaudio BM6A MkII!
Legli su k'o mlijeko!!! (ako ti to ne?to znači)
I'm a happy man!
:dance:
Bem'ti sad si me nabrijao:trchi:...
Onda mi je malo splaslo odusevljenje kad sam vidio da je komad oko 800? kod nas:gaah: . O Boze pomozi :please: jer cu vise ispalit sa ovim monitorima...
Jesi ih pokusao probat bez apsorbera? I jesi radio sam ili imas komercijalne proizvode za akustiku sobe..?
btw. sorry ako sam dosadan, al imamo iste sobe pa si mi jedina referenca za odabir :rolleyes:
Tiki the Boyler
09-05-2008, 11:34 PM
Monitore sam slušao i u netretiranoj sobi. Rade dobro, ali su naravno pravo prosvirali tek u malo tretiranom prostoru...
A što se tretmana tiče... pošto je sve u iznajmljenom stanu akustički tretman je moja relativno jeftina kreacija! U ovim uslovima mi radi posao. Možda je prostor malo tamniji nego što bih ja volio da jeste, ali:
1. Nemam mogućnosti da radim neke difuzore, zbog cijene izrade i postupka montaže.
2. Istu sobu koristim za usnimavanja, pa mi sve to nekako i odgovara!
Kako soba u finalu izgleda možeš vidjeti na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12770&page=24
Solozabal
10-05-2008, 04:07 PM
Monitore sam slu?ao i u netretiranoj sobi. Rade dobro, ali su naravno pravo prosvirali tek u malo tretiranom prostoru...
A ?to se tretmana tiče... po?to je sve u iznajmljenom stanu akustički tretman je moja relativno jeftina kreacija! U ovim uslovima mi radi posao. Mo?da je prostor malo tamniji nego ?to bih ja volio da jeste, ali:
1. Nemam mogućnosti da radim neke difuzore, zbog cijene izrade i postupka monta?e.
2. Istu sobu koristim za usnimavanja, pa mi sve to nekako i odgovara!
Kako soba u finalu izgleda mo?e? vidjeti na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12770&page=24
Super izgleda.. a nadam se da tako i zvuci :wink:
Trenutna dilema kod mene je Dynaudio BM6A ili ADAM P11A !!!
Nisam ni jednog poslusao jer nemam gdje niti cu imat priliku pa mi ostaje slijepo biranje. Oba monitora su odlicna, a po snazi i velicini drajvera upadaju u moj odabir.
Cjenovno niza klasa Dynaudio BM5A ili ADAM A7 mi se isto vrti po glavi jer neznam koliko dobivam kod one gore varijante, a koliko gubim kod ove :zbunjen:
Tiki the Boyler
10-05-2008, 04:24 PM
Meni lično A7 nije legao zbog malo prenaduvanog basa.
P11 sam slušao, ali nikada nisam bio u prilici da pravim A/B test, tako da... ne mogu ti puno reći...
Ja sam već višegodišnji ovisnik o Dancima, pa sam svakako pristrasan!
Ako imaš priliku da ih poslušaš paralelno to bi ti bilo super...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.