View Full Version : Humanizovanje PC mixa i produkcije
Defragment
30-05-2006, 10:56 PM
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?
Mogli
31-05-2006, 08:18 AM
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?
Pod humanizovanjem se podrazumeva postupak kojim se programiranoj muzici daju humani, odnosno ljudski elementi koji se ogledaju u nesavrsenosti, poput kasnjenja ili ubrzavanja u ritmu, delimicne disharmonije itd, a postupak koji si ti gore naveo je teznja ka dobijanju analognog, prirodnijeg, ( citaj masnijeg), zvuka! Sam gore opisani postupak se moze odraditi, ali se time nece postici neki poseban efekat, osim gubljenja vremena, prvo iz razloga sto je sam digitalni snimak dao svoju karakteristiku odmah u startu sto se svakako mora cuti i pored naknadnog prebacivanja na traku! Medjutim, najveci problem sa recimo vokalom, bi dosao tek kada bi ga analogno snimljenog vratio u digitalni oblik - tada bi traka svojim istezanjem izmenila BPM i bilo bi problema uklapanja istog tog vokala sa tajmingom ostalog digitalnog projekta! Mnogo je ekonomicnija varijanta uzeti neki od plug-inova, poput Magneto i odraditi simulaciju trake.
perun
01-06-2006, 10:27 AM
Medjutim, najveci problem sa recimo vokalom, bi dosao tek kada bi ga analogno snimljenog vratio u digitalni oblik - tada bi traka svojim istezanjem izmenila BPM i bilo bi problema uklapanja istog tog vokala sa tajmingom ostalog digitalnog projekta! Mnogo je ekonomicnija varijanta uzeti neki od plug-inova, poput Magneto i odraditi simulaciju trake.
Kako to da ja te stvari ne primecujem, a vec 7 godina sve snimam iskljuchivoi na traku??? Ok, ima sitnih razilazenja, ali bar je na vokalu to lako sanirati!!! Mislim, mi bas sve snimamo analogno, a po pitanju Magneta... Teshko da traka tako zvuchi!!!
Sto se tice originalnog pitanja, finalni digitalni snimak moze dobiti dimenziju vishe, ali samo ako je sve jako konkretno smiksano, bacanjem na traku, ali bar na 1/2" 2 kanala, ili "proterivanjem kroz neku skupu analogiju (kompresor, limiter...) ili bar neki EQ izrazenog "karaktera"...
Ali ljudi u svetu svoje digitalne mikseve salju na mastering i tek u tom segmentu ih eventualno "analogno oplemenjuju".
Sve je stvar ukusa, ali po meni je digitalija i dalje daleko od skupe analogije!!! A ova pricha vazi samo za tu "skuplju" kategoriju "HUMANIZATORA"!
Pozdrav...;)
Mogli
01-06-2006, 10:48 AM
Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
perun
01-06-2006, 10:55 AM
Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
Niko ne pricha o tolikim konverzijama... Ja pilot matricu bacam na traku... Otari MX80 2" 24 kanala... Svi vokali se snime, bace se na komp preko konvertera, gde se i edituju... Nista se vise ne vraca nazad na Tape... A finalni miks se radi analogno, ali ne sa trake, vec iz kompa, na analognom stolu ( do sada TRIDENT 80B, a od jula, nadam se sve na SSL-u )... Planiramo da do kraja ove godine ili poocetkom sledece u JRF upgrade-ujemo STUDER A800 mkIII sa 1" 8 kanal na 1" 2 kanala... Takvu mashinu ima Bob Ludwig u Gatewayu, e tu vec nema zime oko konverzija... Makar i 5, jer je zapis toliko gust da je sve ostalo smeshno... Saturacija precizna, izrazena a opet, po pitanju dinamike nenadjebiva. Kazem, to je plan za sada... Polako. Tu cemo stati po pitanju analogije, tj. trake! Pricham o Mixdown Mashini, naravno!
Mislim, sve je stvar navike i tripa. Ali kao sto vec rekoh, podrazumeva se da je ceo lanac TOP!!!
Polako, moj jos nije sastavljen do kraja, ali uskoro ce biti... Od kabla do stola! Ali kazem, cak i jeftinije varijante daju bolju separaciju, ali ako se ima uslova, ako je sve top, kombinacija skupe digitalije i skupe analogije je jedini bingo... I jedina mogucnost, realno...
Pozdrav!
zvincic
01-06-2006, 05:00 PM
Od kabla do stola!
naravno, dobar kabl je uvjet za dobar miks!
http://www.thefurtrapper.com/images/brass%20bucket.jpg
perun
01-06-2006, 09:52 PM
naravno, dobar kabl je uvjet za dobar miks!
http://www.thefurtrapper.com/images/brass%20bucket.jpg
Naravno...;) A i ako se sjebes kad tad, mozes da se okachis o isti!!!:o
zvincic
01-06-2006, 10:05 PM
Naravno...;) A i ako se sjebes kad tad, mozes da se okachis o isti!!!:o
ili kad malo previse :drunk:tokom miksa mozes i da se ispraznis u isti :D
submaster
06-06-2006, 09:33 AM
Kako to da ja te stvari ne primecujem, a vec 7 godina sve snimam iskljuchivoi na traku??? Ok, ima sitnih razilazenja, ali bar je na vokalu to lako sanirati!!! Mislim, mi bas sve snimamo analogno, a po pitanju Magneta... Teshko da traka tako zvuchi!!!
nije rec o snimAnju vec o programiranju..nacina je mnogo postoje cak i masine koje to rade...npr rolandova r 8-ca radi posoao..
ja to postizem tako sto u midi editoru rucno pomeram note,sve dok ne dobijem taj utisak.ovo je pod obavezno kad programirash hi-hat-ove..
SHIVA
06-06-2006, 10:15 AM
"humanize" i analogna saturacija nemaju bash veze jedno s drugim. Humanize se primjenjuje na sekvencirane trake kako bi se izbjegao "sterilitet" midi fraze. Sekvenceri poput Sonicbytes ERA imaju opciju humanize koja nudi humaniziranje groove-a, velocity-a, naglashavanja prve dobe, duljinu trajanja tonova itd. Time se jednostavno simulira ljudski faktor u svirci.
Analogna saturacija zvuka koju se dobije kompresijom s trake, optichkim kompresorima, aphex aural exciter i ostalim skupim spravama se svodi na dodavanje parnih harmonika koje dozhivljavamo toplima. Digitalne sprave uglavnom proizvode neparne harmonike koi nam zvuche hladno i digitalno. No i to je pomalo stvar proshlosti. Sprave kao SpectraQ mogu dodavati i parne i/ili neparne harmonike logikom EQ-a i to bez da mjenjaju gain pojedinog band-a. Josh uvijek to nie potpuno adekvatna zamjena za traku, ali uzmemo li u obzir cjenu pristojnog trakasha i objektivnu razliku u zvuku... IMO sve se manje isplati gombanje sa ormarima trake.
Defragment
06-06-2006, 08:11 PM
[quote=SHIVA]
Analogna saturacija zvuka koju se dobije kompresijom s trake, optichkim kompresorima, aphex aural exciter i ostalim skupim spravama se svodi na dodavanje parnih harmonika koje dozhivljavamo toplima. quote]
Ima li neki takav plugin za Cubase?
SHIVA
07-06-2006, 01:21 AM
Ima ih nekoliko ali niti jedan neche dati potpuno iste rezultate kao pravi uredjaj. Ipak ja neke od njih nalazim sasvim adekvatnom zamjenom u situaciji kad nemam skupih igrachaka pri ruci. Ja najradije koristim:
PSP VintageWarmer - vrlo dobra emulacija trake koja ima i vrlo slichne kontrole. Ima i backpanel s dodatnim postavkama pa je preporuchljivo konzultirat manual prije upotrebe. Doista daje topal i pun sound no treba paziti na "knee" parametar. Iako zvuk postaje sve ugodniji i topliji pretjerivanje zna "pojest" punch snimke bez da to primjetish u trenutku promjene.
Dominion - iako besplatan, ovaj jednostavan plug in osim tranzient modifikacija (attack i sustain audio trake) nudi i saturaciju vrlo nalik aphex aural exciteru. Inache volim alate koji nude detaljnu kontrolu, ali ovo je primjer da i vrlo jednostavne sprave znaju bit uchinkovite jednako kao i komplicirane. Manual takodjer otkriva par tajni koje se povrshnim pogledom ne vide.
SpectraQ je relativno nov plug in i tek sam par sati proveo uz njega. Iako me se za sad dojmio malo je rano da ga preporucham, ali ako imash volje malo i experimentirati sa gotovim materijalom mislim da ovaj plug in mozhe dati interesantne rezultate. On pruzha moguchnost dodavanja i parnih i neparnih harmonika i to na 10 band-ova i na vishe nachina... s promjenom gain-a (kao EQ) ili unutar postojecheg volumena. Takodjer nudi ruchno podeshavanje faza niskih tonova shto je (IMO) za sad jedina takva sprava. Pomicanjem faza u dubljim oktavama mozhe se dobiti vishe "prostora" i smanjiti "guzhva" u mixu (ukoliko je doshlo do guzhve u mixu). Usput ima integriran limiter/maximizer shto je zgodno makar kao preview. Ne chini mi se da je u rangu L3 ili Voxengo Elephant maximizera.
perun
07-06-2006, 01:52 AM
Momci, da ne odemo u offtopic, a opet da ne ostanem "neshvacen"... Tj. nije to ni vazno, ali na pochetku ovog threada niko nije pomenuo kvantizacije ili bilo sta u MIDI domenu! Prema tome, ne zelim da iko ovde izvrce moje rechi! OK?
Evo kratkog "refresha" s pocetka threada: Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Mislim da sam u svojim odgovorima bio prilicno jasan, bar koliko i postavljeno pitanje Defragmenta. Iako pojam "HUMANIZACIJA" ne poznaje niko, tj. ne koristi ga u poslu, cak i od mojih starijih kolega, pa i u inostranstvu, pokusao sam da ga protumachim...:confused: Haaa, jasno je naravno, ali je cista budalastina! Zato sam ga i koristio pod navodnicima! MOGLI se upustio u pricu o trakama, Magneto plugu itd. Ja sam samo malo "izdetaljisao" sam proces "utopljavanja", pravog analognog, kako je neko ovde rekao! A sa istim se srecem svakodnevno...
@Submaster, Shiva... Ovde se ne radi o tome ko je pametniji... vi ili ja, vec o odgovoru na postavljeno pitanje, zato, cemu lupetanje oko MIDI-ja, kad je momak opet pitao konkretnu stvar? Ne quote-ujte moju rechenicu, ukoliko je u pitanju lozenje oko, vama vrlo jasnog, MIDI gradiva! Ovde se o tome nije radilo! Dakle, ne pricajte o kvantizaciji, ako razgovaramo o bacanju na 1" 2 kanala traku, tj. o eventualnim "simulacijama" iste!
@DEFRAGMENT... Sve su to "simulacije" necega vec postojeceg, hardverskog... Ali sigurno, kao sto ima losih ima i dobrih simulacija! Nadji nesto sto ti odgovara, prekopaj malo svoje plugove! Probaj neki lep kompresor za pocetak, proceni da li ti radi! Ponavljam, ja ne mogu da pronadjem nesto sto radi kao prava, ozbiljna analogija... Nazalost!
Pozdrav!;)
SHIVA
07-06-2006, 06:26 AM
Zhao mi je ako se netko nashao uvrjedjen moim postom jer mi to nie bila namjera. Josh manje me interesira ko je pametniji od koga. Dechko je postavio pitanje o analognoj saturaciji ali ga je netko krivo informirao kad mu je rekao da se taj proces zove humanizacija. Chisto sam to htio ispravit da ne brka pojmove.
Stjechem dojam da se na ovom forumu ljudi uznemiravaju oko pomalo trivijalnih stvari, ali red je da se u tudjoj kuchi ponashamo kako domachin kazhe - pa nek tako i bude ;)
FrankoPanko
07-06-2006, 08:28 AM
Defragment, ako vec imas mogucnosti (sa visekanalnim magnetofonom), ja bi na tvom mjestu prvo snimio analogno a onda obradjivao digitalno:da: . Ova obrnuta varijanta mislim da nema previse smisla, kao i one fore sa istezanjem trake:o . Nekad davno sam imao 8-kanalni magnetofon koji je SMPTE kodom preko sinkronizatora bio povezan sa Atarijem (kasnije sa PC-em) i nikad nije bilo problema sa kasnjenjem midija u odnosu na audio zapis sa magnetofona.
Analogna traka nije frekvencijski ogranicena i prihvaca mnogo visih (ugodnih) harmonika nego sto to moze digitalni medij i sva ona charolija oko analogne saturacije magnetofonske trake je zapravo kod prvog usnimavanja koja se nikako ne bi mogla postici ako se prvo snima digitalno. Pogledaj na sajtu vrhunskih svjetskih studia sto koriste od opreme i vidjet ces da tu jos uvijek ponosno mjesto zauzimaju 2-incni magnetofoni. A zasto? Jer je (jos uvijek) tako bolje! Kod digitalije se za dobar zvuk naprosto moras izboriti, dok je sa analogijom mnogo lakse dobit u pocetku dobar zvuk;) .
PSP Vintage Warmer
Magneto
Mogli
08-06-2006, 04:35 PM
@p.e.r.u.n.
Prvenstveno sam se upustio u to da kolegi objasnim sta se podrazumeva pod pojmom Humanizovanja, a ti osporavas moje i Shivine navode, pravdajuci se time da taj pojam niko ne poznaje! :o Evo ti na engleskom jeziku ako nisam dobro objasnio na balkanskom -
You'll have a big challenge making your sequenced parts not sound robotic. If you are not already doing it, try adding humanizing techniques to the parts. For example, if you are sequencing drums, vary the velocity and timing of the snare hits, etc. Also, some drum machines use different samples for drum sounds depending on the velocity of the hit. These machines would help humanizing the mix and thus, make it sound more "live."
Even better, try to have a human play all the instruments.
Znaci, pazljivo procitaj tekst, a onda se informisi, recimo o programu Style Enhancer - Version 4.0 i tada ce ti biti jasniji pojam HUMANIZOVANJA ;)
http://www.netdownload.com/product.cfm/PID/12018/Product/Style_Enhancer
@Franko Panko
Nas kolega je trazio savet koji nije adekvatan tvom predlogu, jer on ne bi snimao analogno, nego digitalno. Bas bih voleo da vidim kako bi se ti snasao u uskladjivanju digitalno snimljenog signala, konvertovanog u analogni, pa onda konvertovanog u digitalni!:o Duboko sam ubedjen da se ni sam time ne bavis!;)
@SHIVA
Ovo nije tudja kuca, nego zajednicka, tvoja koliko i moja! Svaki tvoj post je pametan i napisan na jednostavan nacin, bas idealno za ucenje, tako da ne propustam da ga procitam!:)
SHIVA
08-06-2006, 06:23 PM
mala iskra pozhar skriva, kap do kapi rjeka biva :)
Mogli, hvala ti na rjechima podrshke i samim time i dokazu da ovdje ima ljudi koi tudje znanje ne dozhivljavaju kao napad na vlastito (ne)znanje. Drago mi je shto nalazish moje postove vrijedne chitanja i trudit chu se da to tako i ostane. Ljudi jednostavno ne shvachaju da se nitko nie rodio pametan i da nie sramota kad neshto ne znash ili imash pogreshno mishljenje. Ali je sramota kad ponudjeno znanje odbijesh da se ne bi osjechao manje vrijedan. No time shtetu rade iskljuchivo sebi.
Enivej, hvala na lijepim rjechima i siguran sam da chu i ja poneshto nauchiti od tebe, jer s takvim stavovima siguran sam da i ti radije uchish nego da se borish za pogreshna uvjerenja. :)
Illiron
08-06-2006, 07:21 PM
Vas dvojica obratite paznju malo na prvi post i na primere. Covekovo pitanje koliko sam ja razumeo, se uopste ne odnosi na midi i programiranje, vec na obradu virtuelnih instrumenata analognim spravama da bi se dobio puniji i topliji zvuk.
FrankoPanko
09-06-2006, 11:34 AM
@Mogli
Malo si me krivo shvatio, ali kako vidim sa prvog posta Defragmenta, on kaze da mu je prijatelj rekao upravo to kako digitalno snimljeni signal ponovo snimi na analognu traku i kasnije opet u digitalno gdje ga obradjuje (ako sam dobro razumio). U takvu se avanturu sigurno ni ja ne bih upustao jer "vrijeme je novac" a vremena je premalo i ne znam kakav bi bio ishod.
@Defragment
Jedna od varijanti sa VST-ima (ukoliko inzistiras na hardveru:) ) je da ih mozes staviti u jednu stereo grupu pa provuci kroz neki (hardverski) stereo lampaski kompresor ili eq, ili pak ako se imas vremena zabavljati, svaki VSTi ukljucujes posebno jedan po jedan (na solo), pa kroz stereo lampaski hardver , vracas ga na novi stereo kanal i na kraju miksas ove nove "tretirane" stereo trake a VSTi-e mutiras. Ako ti je to muka, ja sam isto za PSP-ov Vintage Warmer.
Gmile
26-10-2006, 09:51 PM
Ljudi, je li neko probao VoxengoAnalogTapeBus?
Meni onaj preset AnalogTapeSmashedMix (tako nekako) daje pristojan rezultat, malo mi smeta sto neki peakovi znaju da izlete (na master busu ga koristim kao drugi u lancu, poslije Blue Tubes brickwalla), pa mu treba malo smanjiti gain sto implicira jos ''budzenja'' poslije...
Pokusavao sam mix provuci i kroz limiter preset hardvare kompresora Focusrite Platinum Penta ali cini me se da je manje zafrkancije raditi sa plug-in-om, ako se mogu postici priblizni rezultati...
Pozdrav...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.