PDA

View Full Version : Upomoc, KRADJA!!!!

Diogen
08-05-2006, 10:29 AM
Pomagajte ljudi!
U noci izmedju petka i subote (5 na 6. maj) lopovi su mi provalili u prostoriju za probe i UKRALI :banghead: miksetu Soundkraft SPIRIT FX16 i AIVA DVD plejer. Sreca u nesreci je da ih je neko prekinuo u "poslu" pa nisu odneli nista vise.
Zato Vas molim da, ako cujete da neko prodaje takvu miksetu "ispod zita" odmah da mi javite na mobil 063 601 411 ili na mail rasha@svet.co.yu

Unapred hvala i ojacajte katance.:banghead:

Mogli
08-05-2006, 11:24 AM
Moje saucesce!:(

tread
08-05-2006, 11:30 AM
Zao mi je drug:(

lesha
08-05-2006, 12:09 PM
sorry raso, nadam se da ce naci krivce..

Diogen
08-05-2006, 12:12 PM
sorry raso, nadam se da ce naci krivce..

Bolje da ih nadje murija nego ja :mad: :taz: :sw:

Oggy
08-05-2006, 12:50 PM
U 95% slucajeva je to u pitanju neko ko je dolazio u tu prostoriju. Retko ko krece na nevidjeno.
Verovatno su te iz policije to vec pitali, ali ipak, pokusaj da se setis ponasanja ljudi koji su ti dolazili i pokusaj da naknadno uocis eventualno sumnjivo ponasanje. Svaki lopov ima nesto u ponasanju sto ga odaje, samo toga ljudi postanu svesni kad ovaj vec pocini kradju.

Ovo me podstaklo da ponovo pocnem da razmisljam o ideji koju vec dugo vremena pokusavam da uoblicim...

Morali bi ovde da napravimo neku vrstu servisa gde ce biti moguce da se bas ovakve stvari resavaju.
Znaci, da se naprave popisi opreme, serijskih brojeva i u slucaju da se desi ovako nesto i da taj neko pokusa to da proda osobi koja je sa foruma, da se odmah zna.
Plan je malo sirov, ali se da uobliciti...

Arthur
08-05-2006, 01:47 PM
to nije nikakav problem, potrebno je samo da svako ima svoju sopstvenu evidenciju o serijskim brojevima/specificnostima svoje opreme, pa da ih u slucaju zla, okaci na forum.

Oggy
08-05-2006, 02:28 PM
Da, ali sam ja mislio na neku bazu podataka kojoj bi se moglo pristupiti momentalno, ali selektivno...
Dakle, ne da izlistas, pa da se vidi ko sta ima, vec da, ako dobijes komad opreme polovne, lepo skoknes do sajta, upises serijski broj i dobijes informaciju da li je ili nije vec u vlasnistvu nekog od clanova.

Talino
08-05-2006, 02:43 PM
Oggy,
super ideja, ko bi reko. Ima samo jednu manu, ?to je te?ko izvodljiva. Ako bi se sve inform. slale u jedan dr?avni centar, to bi podrazumjevalo da svako ima uredne papire za svoj instr., znači da je platio sve da?bine dr?avi počev od carine pa dalje... a doći će i vrijeme da se svake godine plaća porez na instument, kao ?to se godi?nje plaća za kuću, stan, lokal, pi?tolj, auto, konja... Skuplji instrument veći porez. To bi pak podrazumjevalo da svako ima sve uredno a to je ovdje skoro nemoguće osim da se uvede neka vrsta legalizacije instrumenata kao ?to je nakon "sablje" bila ona masovna legalizacija oru?ja. A ljudi kod nas zbog ekonomskog haosa gledaju da prodju jeftinije. Mene bi moj stratocaster sa carinom ko?tao 1800 eura a ovako sam ga nabavio za 1350. Jo? kad bih morao godi?nje poreze da platim, prodao bih ga i kupio Jolanu, a za ostatak otvorio "semenke i leblebije".

I tek bi to bio raj za lopove. Ukradu nelegalan instr. i onda vlasnik ne smije ni da prijavi policiji jer nije zaveden u "Ogijev centar", da ga dr?ava jo? nebi tu?ila ?to je to posjedovao a nije prijavio. :rotfl:

Oggy
08-05-2006, 02:59 PM
Nije to Ogijev centar i ne radi se o zvanicnoj bazi podataka, jer to i ne mozemo napraviti zakonski. Radi se o tome da krecem od pretpostavke da prijavljeni komad opreme nije ukraden. Kada ti neko ukrade komodu, a ti prijavis policiji, niko ti ne trazi racun ili carinsku deklaraciju. Instrumenti i oprema mogu da se kupe i polovni i dovoljan je ugovor izmedju dva lica (Branislaveeeee????) pa da to bude legalno.
Prevashodno mi je ideja da ljudi odavde mogu da provere da li kupuju ili ne ono sto je neko ukrao nekome od nas i ako se to desi da mogu da prijave policiji, a da pravom vlasniku, njegova oprema bude vracena.

Talino
08-05-2006, 03:39 PM
Nisam ni mislio da je Ogijev centar, to je bio samo primjer... evo moj centar, nije bitno. Mislio sam na centar kojeg si ti spomenuo zato sam rekao Ogijev.

Ja ipak mislim da bez države to može teško da se izvede. Možda najbolje bilo da se stvori neka vrsta agencije koja bi povezala sve gradove u SCG, ili još bolje neko osiguravajuće društvo. Članovi (svi koji registruju svoje instr) bi plaćali godišnje, recimo, po jedan promil tržišne vrijednosti instrumenta, a to bi bilo i više nego dovoljno za rad te asocijacije. Nakupilo bi se tako par desetina hiljada eura garant. Ali opet, teško je to bez države izvesti.

A taj što si ga spomenuo, koji kupuje polovan instr. od vlasnika, vlasnik ipak mora da mu dadne NEKE papire, da bi ovaj znao da ne kupuje ukradenu robu. Moj kapi-komšija je zaglavio tri mjeseca samo jer je od našeg sugradjanina kupio ukraden Sonijev TV, a pošten do bola. Tako isto, ako kupiš ukradenu gitaru sam podliježeš zakonu, pa čak iako nisi znao to te ne pravda. To što ti kažeš da je ugovod dvojice o kupoprodaji polovog instr. dovolan za legalizaciju, nije baš tako. Super šansa za pranje ukradene robe, kao što je i pranje novca nezakonito.

I još jedan argument u prilog tome da je ovo bez države teško izvodljivo. Ko bi plaćao uslugu sabiranja, čuvanja i obrade tih podataka. Od koga radnik te asocijacije primao platu, ko bi mu uplaćivao doprinose. Mora država ipak. Ne vjerujem da bi bilo ko to radio džabe.