PDA

View Full Version : Registracija studija

OFF
21-04-2006, 06:46 PM
Za mesec dana zavrsavam sa vojskom i hocu da resim pitanje staza i zdravstvenog osiguranja, verovatno i kroz samozaposljavanje. Ima li neko od vas zvanicno registrovan studio? Postoje li neke fore i fazoni prilikom registracije delatnosti i kakve su mesecne obaveze?
Hvala

LACKY
21-04-2006, 06:55 PM
To ce ti naj bolje objasniti Perun!

STUDIOTON
21-04-2006, 06:56 PM
Za mesec dana zavrsavam sa vojskom i hocu da resim pitanje staza i zdravstvenog osiguranja, verovatno i kroz samozaposljavanje. Ima li neko od vas zvanicno registrovan studio? Postoje li neke fore i fazoni prilikom registracije delatnosti i kakve su mesecne obaveze?
Hvala

Ima ali sve preko agencije tj. estrade .. znaci ti se registrujes kao estradni umetnik i imas svoju licencu .. mesecno su obaveze u minimalnom placanju oko 3000 dinara i imas sve i osiguranje i sve ostalo ... redovno placas 40-tak godina i ides u penziju i imas minimalac:mrgreen: ...

dr.Ru
22-04-2006, 04:19 PM
Hmm...... ako te zbilja zanima, napisacu detaljan clanak..... besplatno.... :)
ipak sam ja po profesiji advokat.

OFF
22-04-2006, 05:01 PM
Nemoj besplatno, osveticu ti se vec nekako:D . Da, zaista me ineresuju modaliteti, fore i fazoni, kako je najbolje za registrovati

Moritz
23-04-2006, 03:04 AM
@ Dr RU
bilo bi jako dobro i korisno ako bi to uradio...pored mene mislim da zanima mnoge druge ljude na forumu :)

Mogli
25-04-2006, 11:00 AM
Odlicno pitanje!

OFF
26-04-2006, 09:50 PM
Evo jos par stvari koje bi bilo zanimljivo znati

kakve su varijante tad za kupovinu opreme (kao osnovno sredstvo), da li se placa PDV ili se to zaracunava kao trosak, ulaganje, pa se odbija od PDVa ili kako vec
Sta od softwarea mora biti licencirano:(

dr.Ru
29-04-2006, 07:13 PM
Kako registrovati studio?

Na pocetku moram da napomenem da tutorial vazi samo za Srbiju, iz jednog jedinog razloga: pravni sistemi zemalja se razlikuju, I razlicite institucije su nadlezne za registraciju preduzeca u HR, BIH, SLO?...
Dakle, kada period tranzicije prodje, nece se vise tolerisati ?komercijalni studiji na crno? odnosno neregistrovani oblici, niti ce biti dozvoljen ?lov u mutnom? preko estradnih udruzenja, SZR, umetnickih kolonija i fondacija.
Zasto? Zato sto postoji podela na neprofitne organizacije I profitne. Ako zelite da nastupite na trzistu, da ponudite usluge i naplatite svoj rad, morate biti registrovani kao profitna organizacija, odnosno organizacija koja postoji da bi zaradjivala.
Koji su to oblici profitnih organizacija po vazecem zakonodavstvu u Srbiji?
To su Drustva lica i Drustva kapitala.
Drustva lica = Ortacko drustvo ili O.D. Komanditno drustvo ili K.D. i Komanditno drustvo na akcije.
Drustva kapitala = Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu ili D.O.O. i Akcionarsko drustvo ili A.D.
Dakle, ponovimo jos jednom, jedini oblici preduzeca, jedini oblici firmi kojima je dozvoljeno da ostvaruju dobit, u zemlji Srbiji, po Zakonu o preduzecima su:
Ortacko drustvo, Komanditno drustvo, Komanditno drustvo na akcije, Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu i Akcionarsko drustvo.
Znaci, to su ovih 5, i van toga ne postoji ni jedan drugi oblik.
Koja je razlika izmedju Drustva lica i Drustva kapitala i na koji nacin se to mene tice?
Za Drustvo lica, mora da vas bude najmanje 2 osnivaca, suvlasnika. I druga, bitnija stvar: drustvo lica odgovara za svoje obaveze celom svojom imovinom, ali i vise od toga: za dugove firme, vi cete kao vlasnici morati iz svog dzepa da placate dugove, ako na racunu firme nema dovoljno love.
Sa druge strane, drustva kapitala mogu da posluju kao jednoclana (ovde mislim na D.O.O.) Dakle, vi ste jednini vlasnik, osnivac, zaposleni.... Dalje, odgovarate za obaveze preduzeca samo do visine ulozenog. To znaci, necete morati da iz svog novcanika odgovarate za obaveze vase firme. Ako ste u firmu uneli 250 eura.... vas maksimalni rizik po pitanju dugovanja firme, je rizik da izgubite tih 250 eura.
Dakle, ako cete da registrujete studio, najbolje resenje je registrovati ga kao DOO.
Koliko to kosta i kakva je procedura?
Otvoriti jedan DOO, kosta = 50 eura za takse + 250 eura morate poloziti na racun vase firme + 250 eura u naredne 2 godine od osnivanja morate imati uplacenih na vasem racunu. Znaci, 550 eura od kojih 300 eura u startu.
Ako zelite da sve full legalno, ide: radni staz, doprinosi za penziono, soc i invalidsko osiguranje, zdravstvena knjizica..... dakle, da sami sebi uplacujete staz kao jedinom zaposlenom.... to je negde oko 100 eura mesecno troskova ukoliko se prijavite na minimalac.
Procedura registracije je sledeca:
Registracija Firme se vrsi u Agenciji za privredne registre, sediste je u Beogradu, ima je i u Novom Sadu i svim vecim gradovima.
Ovo je zvanican site koji je odlicno azuriran:
www.apr.sr.gov.yu (http://www.apr.sr.gov.yu/)
Na njemu imate formulare koje OBAVEZNO skinite, jer ce vam trebati:

Aplikacija ili Zahtev za registraciju
Ugovor/odluka o osnivanju (ugovor ukoliko vas je vise, odluka ukoliko sami osnivate doo)
uputstva sa site-a
Popunite po uputstvu, I pripremite sledeca dokumenta:

popunjen Zahtev za registraciju
Overen u Sudu Ugovor/odluku o osnivanju
fotokopija licne karte
Overen u Sudu OP obrazac (kupuje se u knjizarama, to je obrazac overe potpisa osnivaca)
Potvrda iz Banke o osnivackom ulogu (to je potvrda iz bilo koje Banke kod koje ste otvorili privremeni racun i na njega uplatili onih 250 eura)
Pisem iz glave, tako da cu proveriti da li sam nesto zaboravio.
Naravno, ovo je samo uvod u tutorial, jer predstavlja samo osnovu u najkracim crtama. Ali, odmah da odgovorim na neka pitanja sto ste postavili:
Ne, nije potrebno imati legalizovan software da bi se firma registrovala. To nije uslov registracije. Rizik je samo vas i isti je sada i nakon registracije tonskog studija.
Rumski.com apeluje da se koristi legalan software.
Da, moguce je opremu tretirati kao osnovno sredstvo, odnosno sredstvo za rad, tako da podleze drugacijem poreskom tretmanu, ali to nije vise domen prava rec racunovodstva/ekonomije i poreske politike.

Arthur
30-04-2006, 04:55 AM
evo jos jednog pravno pitanjca - uskoro bi trebalo da potpisem ugovor u duzem zakupu jednog prostora, ali ne mogu kao fizicko lice vec moram preko firme. Brat ima firmu ciji ja deo nisam ni na koji nacin pa me zanima kako da me ovlaste da bih mogao da uzmem taj prostor? neko mi je pominjao poslovno punomocje, al ne znam nista vise o tome

OFF
30-04-2006, 08:37 AM
Hvala Rumski:)

dr.Ru
30-04-2006, 11:16 AM
evo jos jednog pravno pitanjca - uskoro bi trebalo da potpisem ugovor u duzem zakupu jednog prostora, ali ne mogu kao fizicko lice vec moram preko firme. Brat ima firmu ciji ja deo nisam ni na koji nacin pa me zanima kako da me ovlaste da bih mogao da uzmem taj prostor? neko mi je pominjao poslovno punomocje, al ne znam nista vise o tome
Ugovor o zakupu ne uslovljava da zakupac mora biti pravno lice. Zakupac moze biti i fizicko lice po "istim arsinima". Jedino ako si mislio da je volja zakupodavca da bas hoce da izda prostor iskljucivo firmi. U tom slucaju ugovor o zakupu se potpisuje IZMEDJU zakupodavca i firme. Ko ce potpisati ugovor na strani firme? Onaj ko je po zakonu ovlascen a to su: direktor, lice koje je ovlasceno na potpisivanje, punomocnik i prokurista. Dakle, neko od njih.
Sad, ako bas hocete da firma bude zakupac, moguca su 2 resenja:
1. U ugovoru treba navesti mogucnost podzakupa, pa onda bratovljeva firma tebi izda u podzakup. U tom slucaju brat potpisuje osnovni ugovor o zakupu, a posle on i ti zakljucujete ugovor o podzakupu.
2. Bratovljeva firma tebe ovlasti poslovnim punomocjem da ti zakljucis ugovor o zakupu U IME I ZA RACUN bratovljeve firme kao zakupca. U tom slucaju si ti samo punomocnik, dok na papiru, postoji samo jedan jedini ugovor o zakupu, a strane su: firma koja je izdala prostor i bratovljeva firma koja je zakupac.

Mogu vam poslati pdf Ugovora o zakupu i punomocja onako kako bi ga ja sastavio.

perun
01-05-2006, 01:56 AM
Posto studio kao studio ne postoji kao delatnost, vec spada u umetnicko stvaralastvo, tj. promet usluga u neku ruku, registruj agenciju/firmu na delatnost 92310- umetnicko stvaralastvo i promet usluga ( ne znam tacnu sifru, ne mogu da se setim ). To je dovoljno da pocnes "legalno" bavljenje ovim poslom, mada, kako Dr.Ru rece, budi oprezan, jer firma za sobom nosi gomilu fiksnih troskova, usluge knjigovodstva... Software je tvoj izbor, jer dok neka inspekcija za tebe cuje i dok do tebe stignu, a uglavnom im neces biti zanimljiv, kao ni mi ostali "registrovani", valjda ces se snaci... Samo polako i pazljivo.

Ajd'...;)

Arthur
01-05-2006, 03:16 AM
@dr.Ru, da, upravo tako, zakupodavac iskljucivo pravnim licima ustupa prostor. Posto ja nistam direktor te firme, a ubedjen sam da im ni ideja o pod-zakupu ne lezi, isao bih na to punomocje. Ako ti nije tesko sroci mi jedno na arthur@blokovi.net, i reci mi gde ga, kako i za koliko novca overavam?

Mogli
26-06-2007, 09:36 AM
Ovo treba da bude lepljiva tema, samo naziv treba ispraviti.

HeatMan
29-06-2007, 12:00 AM
heheh.. opet upadam sa neba ko retardirani shimpanza.. ali, imam pitanje.. koja je mogucnost da mi nabasa inspekcija? ili koliki je rizik imati neregistrovan studio.. poshto, ja do skoro nisam ni znao da postoji taj ogranak "delatnosti" i da i na njemu drzzava profitira... :D

"7"
29-06-2007, 01:22 AM
Sa druge strane, drustva kapitala mogu da posluju kao jednoclana (ovde mislim na D.O.O.) Dakle, vi ste jednini vlasnik, osnivac, zaposleni.... Dalje, odgovarate za obaveze preduzeca samo do visine ulozenog. To znaci, necete morati da iz svog novcanika odgovarate za obaveze vase firme. Ako ste u firmu uneli 250 eura.... vas maksimalni rizik po pitanju dugovanja firme, je rizik da izgubite tih 250 eura.

Malo da dopunim... ovo iznad je u praksi delimicno tacno jer za svaki prekrsaj (prema drzavi) kaznjava se firma i ODGOVORNO LICE licno i personalno:cool: , a takve stvari (pdv neplacen na vreme, doprinosi neplaceni na vreme, ne posalje se dokumentacija na vreme itd itd...) se mnogo cesce desavaju nego sto cete nekog zeznuti za lovu, pa ce on da vas tuzi a vi kao ne odgovarate jer vam je ulog 250e.
Preduzece uopste nije naivno otvoriti i treba da budete sigurni da ce vam to sto radite doneti profit. Radili vi ili ne, morate da placate knjigovodju (ispod 150e mesecno tesko)(i da pazite da nije neka dileja pa da brlja svasta), morate da placate doprinose (100e), morate da placate pdv za sve sto radite (;) ), i naravno uvek moze da vas poseti inspekcija koja ako nesto nadje, mislim da za D.O.O. nema kazne ispod 100.000 dinara a za odgovorno lice 10.000... itd...
Ono sto je jos u praksi bitno za preduzece jeste da mu date neko blentavo ime, znaci nikako upotreba reci kao sto su Euro, corp, star,inter... puni smo para sranja, vec nesto sto ne privlaci paznju (najbolje je nesto sto ima veze sa poljoprivredom jer nam je to u autu pa ne diraju) i osnovna delatnost da bude sto debilnija, moja je recimo 52270 - ostala specijalna trgovina na malo hranom i picem (ne moram da kazem da sa tim nemam veze), nikako neki uvoz/izvoz, trgovina na veliko itd.(firma se inace registruje kao - Preduzece za proizvodnju, promet i usluge "bla bla" D.O.O. tako da ne morate da brinete da li ste registrovani za pruzanje usluga). Ne brinite se zbog imena i delatnosti jer delatnosti ne morate da se drzite, mozete da radite sve za sta ste registrovani, a sto se tice imena, kada nadjete prostor donesete odluku o otvaranju poslovne jedinice koja ce se zvati... kako god hocete.
U startu ima najvise papirologije (a sve kosta, evo primera... vi predate sve u Agenciju za privredne registre i oni treba da vam daju resenje, ali resenje ce vam dati tek za sest meseci... a vama treba odmah... platite, cini mi se 1.400 din i puf... magijom ga dobijate za dan... he he) ali to ce vam vec reci knjigovodja.
I da, dobro razmislite jer za zatvaranje firme treba mnoooogo vise zajebancije nego za otvaranje.
I malo da pohvalimo... ako vam cifra nije problem, lepo zaradjujete, imate prijatelja knjigovodju ili sl. preduzece ima i mnooogo dobrih strana koje mozete da iskoristite, necu sad da nabrajam ali stvarno ih ima puno.

Pozz

OFF
14-07-2007, 11:19 PM
[COLOR=red]

Preduzece uopste nije naivno otvoriti i treba da budete sigurni da ce vam to sto radite doneti profit. Radili vi ili ne, morate da placate knjigovodju (ispod 150e mesecno tesko)(i da pazite da nije neka dileja pa da brlja svasta), morate da placate doprinose (100e), morate da placate pdv za sve sto radite (;) ), i naravno uvek moze da vas poseti inspekcija koja ako nesto nadje, mislim da za D.O.O. nema kazne ispod 100.000 dinara a za odgovorno lice 10.000... itd...
Ono sto je jos u praksi bitno za preduzece jeste da mu date neko blentavo ime, znaci nikako upotreba reci kao sto su Euro, corp, star,inter... puni smo para sranja, vec nesto sto ne privlaci paznju (najbolje je nesto sto ima veze sa poljoprivredom jer nam je to u autu pa ne diraju) i osnovna delatnost da bude sto debilnija, moja je recimo 52270 - ostala specijalna trgovina na malo hranom i picem (ne moram da kazem da sa tim nemam veze), nikako neki uvoz/izvoz, trgovina na veliko itd.(firma se inace registruje kao - Preduzece za proizvodnju, promet i usluge "bla bla" D.O.O. tako da ne morate da brinete da li ste registrovani za pruzanje usluga). Ne brinite se zbog imena i delatnosti jer delatnosti ne morate da se drzite, mozete da radite sve za sta ste registrovani, a sto se tice imena, kada nadjete prostor donesete odluku o otvaranju poslovne jedinice koja ce se zvati... kako god hocete.
U startu ima najvise papirologije (a sve kosta, evo primera... vi predate sve u Agenciju za privredne registre i oni treba da vam daju resenje, ali resenje ce vam dati tek za sest meseci... a vama treba odmah... platite, cini mi se 1.400 din i puf... magijom ga dobijate za dan... he he) ali to ce vam vec reci knjigovodja.

Pozz

Hm....meni to najvise treba zbog staza i raznih osiguranja...... postoji li varijanta bez vodjenja knjiga, posto ce prihodi biti retki i neveliki...... Sta ako nisam obveznik PDVa?

boggy
15-07-2007, 02:53 AM
Hm....meni to najvise treba zbog staza i raznih osiguranja......

jasno... medjutim, to konkretno znaci da MORAS imati novca za placanje tog "staza" i moras imati prihod za "osiguranja"... svakog meseca, makar i minimalnu cifru...

postoji li varijanta bez vodjenja knjiga,

Mislim da nije mudro, ali...
Postoji razlika u kolicini posla za knjigovodju, ako radi firmu koja ima maloprodaju i stotine (sitnih) fiskalnih racuna svakog dana, i usluznu "radionicu" koja izgenerise nekoliko fiskalnih racuna godisnje... ne toliko sitnih...
Mislim, razlike nisu velike, ali cena knjigovodstva moze biti manja, zbog manjeg obima posla...
svejedno, moras biti spreman i sposoban da svakog meseca zaradis i za knjigovodju, ma koliko mala ili velika cifra to bila...

posto ce prihodi biti retki i neveliki...... Sta ako nisam obveznik PDVa?

Ako nisi obveznik PDV-a? Pa ono sto je mozda najvaznije (sa moje tacke gledista) je da si finansijski NEPOVOLJAN za saradnju, u smislu davanja usluga, prodaje svojih proizvoda, bilo kojoj (drugoj) firmi koja JESTE u sistemu PDV, te ce te uglavnom (firme u sistemu PDV) izbegavati zbog toga... ako imaju alternativu koja je u sistemu PDV.

Najbitnije je da se "saberes", odnosno pohvatas koliko ti realno treba minimalno novca za odrzavanje funkcija firme, i da stvoris mogucnost da taj novac zaradis uredno i redovno... svakog meseca, ili jednom za pola godine, godinu dana... svejedno... neki minimalan prihod moras obavezno praviti, konstantno.

Nisam neki strucnjak, ovo je neko moje iskustvo... nadam se da sam pomogao...

pozdrav

bogi

Vlaki
15-08-2007, 08:43 AM
Zato sto postoji podela na neprofitne organizacije I profitne

Da li se to odnosi i na studio? Recimo da dajem usluge raznim verskim organizacijama i sl. gde bas i nema neke love, pa s tog razloga budem "neprofitabilan"? :hyper: I kakva je procedura registracije studija kao neprofitne organizacije, ako takv vid uopste postoji?

boggy
15-08-2007, 09:01 AM
Da li se to odnosi i na studio? Recimo da dajem usluge raznim verskim organizacijama i sl. gde bas i nema neke love, pa s tog razloga budem "neprofitabilan"? :hyper: I kakva je procedura registracije studija kao neprofitne organizacije, ako takv vid uopste postoji?

Evo, opet cu ja... neko ce vec dopuniti ako sta propustim ili lupim.

Prvo, mislim da mesas pojam "neprofitan" i "neprofitabilan"... prvim se naziva sektor koji ne funkcionise na principu profita, a drugi pojam je, po meni, drugi naziv za "neisplativ"... znaci nije isto.

Neprofitni sektor funkcionise na principu donacija, i to nema veze mnogo sa kolicinom novca, nego sa nacinom na koji se dobija... osnovno je da se ne prodaje nista, ni roba ni usluge.... znaci nema nikakvog prometa.

Ako si neprofitna organizacija... prakticno ne proizvodis nista, da bi to kasnije prodavao, te tvoje postojanje obezbedjuju donatori....

Elem da ne trabunjam dalje... posto ce tvoj studio sigurno nuditi usluge, ti ces se znaci baviti prodajom usluga, a to je profitni sektor... bez obzira kome naplacujes svoje usluge, da li su to neprofitne organizacije ili profitne... svejedno... ti si profitan

Mozes biti neprofitan samo u slucaju da pripadas nekoj organizaciji koja sav rad u tom studiju finansira od svojih donacija a studio radi samo za njihove potrebe, i usluge studija ne prodaje nikome drugom...

Znaci sasvim normalno mozes prodavati svoje usluge neprofitnim organizacijama... a vec ta cinjenica da prodajes usluge, te svrstava u profitni sektor.... kao i sve ostale pekare, prodavnice, itd...

Ako sam negde izgresio... ispravite me. :)

pozdrav

bogi

Vlaki
15-08-2007, 11:25 AM
Da, pobrkao sam ta dva pojma, kontam sta je sta.

Sada kontam princip, mada treba jos malo da razmislim kako bi to islo u mom slucaju jer je dosta specifican, ali ne bih sad da lupam sve i svasta onako sta mi usput padne na pamet...

U svakom slucaju hvala za sada. ;)

Braca
14-09-2007, 11:32 PM
Moram mlo da dopunim dr.Rumskog, kolega ne postoji vise zakon o preduzecima vec je na snazi zakon o privrednim drustvima. Dalje zaboravio si jedan bitan oblik a to je: preduzetnik. preduzetnik moze osnovati radnju, agenciju, biro ili sta vec. Ja za pocetak preporucujem registraciju preduzetnika znaci studio, manje je vazna delatnost jer studio spada u pruzanje usluga pa je porez ili ti PDV 18%, koji ako nisi u sistemu PDV i ne placas. Druga je stvar ako pruzas usluge aranziranja ili komponovanja tu je nesto drugacje jer se placa porez na autorski honorar.Postoji mogucnost i pausalnog oporezivanja pa i to moze da bude prednost. Znaci mesecne obaveze su ok 14.000 din doprinosi i poreza na dohodak, plus firmarina i to je sto se tice poreza. Za one koji bi da se ozbiljno bave tim poslom kao recimo Perun, onda ide D.O.O. ili daj boze AD. Kada sam ja pre 23 godine hteo da registrujem studio, u opstini su mi rekli da takva delatnost ne postoji. A ima i jos jedna mogucnost za otvaranje studija gde ne moras nigde to da registrujes, vec recimo iznajmljujes opremu za snimanje i na to placas porez na iznajmljivanje(zakup) i sve je to legalno. Naravno ima jos mogucnosti ali me mrzi da pisem vise. Ako nekoga interesuje nastavicu

idekius
15-09-2007, 01:31 AM
... Ako nekoga interesuje nastavicu

...a tesko da na forumu ima strucnije i iskusnije osobe, kada su zakoni u pitanju ;)
Pozz Braco ;)

peruzza
15-09-2007, 06:58 AM
...A ima i jos jedna mogucnost za otvaranje studija gde ne moras nigde to da registrujes, vec recimo iznajmljujes opremu za snimanje i na to placas porez na iznajmljivanje(zakup) i sve je to legalno. Naravno ima jos mogucnosti ali me mrzi da pisem vise. Ako nekoga interesuje nastavicu

Evo jedno pitanjce za odgovor:
Da li je ovo moguce uraditi unutar vec postojeceg D.O.O.?
Pozdrav!

Braca
15-09-2007, 01:15 PM
Naravno da je moguce, jer se sada bilo koja firma d.o.o ili a.d registruje za jednu delatnost, a bez upisivanja ostalih delatnosti, moze da radi sve druge delatnosti osim onih koje su izricito zabranjene zakonom ili za koje je potrebna posebna dozvola (oruzje, atomska bomba, droga i sl.). Moj najozbiljniji savet jeste da ako nemate moguce mesecne prihode od najmanje 1.500 eura, ne otvarajte firmu uopste. AD hoc poslove mozete zavrsiti i preko necije tudje firme, jedino se tako isplati.To govorim iz sopstvenog iskustva jer za nekih 3 projekta godisnje se ne isplati placati drzavi namet.

boggy
15-09-2007, 01:25 PM
......Moj najozbiljniji savet jeste da ako nemate moguce mesecne prihode od najmanje 1.500 eura, ne otvarajte firmu uopste.....

Slazem se.

pozdrav

bogi

peruzza
15-09-2007, 10:01 PM
Hvala, pozdrav!!!

Reinhardt
21-10-2007, 08:25 AM
svaka cast..
a kakva je situacija u hrvatskoj.
zakoni, shifra djelatnosti, registracija, troshkovi..

dobar racunovodja..

slowstar
25-10-2007, 02:54 AM
U svojoj karijeri sam učestvovao u pravljenju najmanje 3 studija, i to je uglavnom predstavljano kao "Autorski muzički atelje grupe autora" a naplaćivano je posredništvom tadašnje autorske agencije. Mislim da takva mogućnost postoji i sada, jer treba se ograničiti isključivo na autorske usluge, a ne na neku uslužnu delatnost, što je moguće ali totalno neisplativo zbog katastrofalnih doprinosa, nemojte me shvatati ozbiljno, proverite, ali mislim da je autorstvo najisplativije, jer je i sam snimatelj - tonac AUTOR snimka, zar ne?

gitarstudio
22-12-2007, 07:51 AM
hvala dr.ru

allegrosteva
29-12-2007, 04:12 PM
Pozdrav!
Znam par njih (uglavnom po Bg-u)koji sebe nazivaju "muzicki atelje".Da li je, pravno dozvoljeno tako nesto i koja su prava i obaveze takve ustanove?
Puno hvala

Boki_R
10-04-2008, 10:30 PM
Evo, opet cu ja... neko ce vec dopuniti ako sta propustim ili lupim.

Prvo, mislim da mesas pojam "neprofitan" i "neprofitabilan"... prvim se naziva sektor koji ne funkcionise na principu profita, a drugi pojam je, po meni, drugi naziv za "neisplativ"... znaci nije isto.

Neprofitni sektor funkcionise na principu donacija, i to nema veze mnogo sa kolicinom novca, nego sa nacinom na koji se dobija... osnovno je da se ne prodaje nista, ni roba ni usluge.... znaci nema nikakvog prometa.

Ako si neprofitna organizacija... prakticno ne proizvodis nista, da bi to kasnije prodavao, te tvoje postojanje obezbedjuju donatori....

Elem da ne trabunjam dalje... posto ce tvoj studio sigurno nuditi usluge, ti ces se znaci baviti prodajom usluga, a to je profitni sektor... bez obzira kome naplacujes svoje usluge, da li su to neprofitne organizacije ili profitne... svejedno... ti si profitan

Mozes biti neprofitan samo u slucaju da pripadas nekoj organizaciji koja sav rad u tom studiju finansira od svojih donacija a studio radi samo za njihove potrebe, i usluge studija ne prodaje nikome drugom...

Neznam kako je u modernoj Svrbiji, ali znam da tamo gde postoje udruzenja gradjana, odnosno asocijacije postoji nacin da se radi u krugu.

* niko nemoze spreciti jednu neprofitnu organizaciju da ubira clanarinu
* niko nemoze da spreci neprofitnu organizaciju da u svojim prostorijama napravi studio koji ce "besplatno" odredjen broj sati (definisati u pravilniku, a u statutu naznaciti da ce to pitanje biti regulisano pravilnikom) koristiti clan asocijacije za svoje projekte (na korisniku je da nakon isteka svog forfeta nadje nove clanove koji ce mu ustupiti svoj termin)
* niko nemoze spreciti neprofitnu organizaciju da zaposli strucno lice (vas), da isplacuje platu i logicno - uplacuje doprinose za zaposlenog i da mu nadoknadjuje troskove rada (auto, stan, reprezentaciju, odmor,... i ostalo po zasluzi)

Bitno je samo da ne postoji zarada, odnosno da na kraju godine bilans bude pozitivna nula (ako bas hocete da budete bezobrazni moze i negativan, pa da od drzave trazite pomoc):da:
* niko nemoze da svakom ucesniku u stvaralackom radu uskrati pravo na prihode od tog rada.