View Full Version : Sirenje zvuka
Tazman
02-04-2006, 04:32 PM
Voleo bih da cujem neko misljenje ili savet kako da ucinim neki synth sto masivnijim i sirim ? U principu mi treba za trance , znaci BAS VELIKI zvuk za lead syntove . Ono sto trenutno koristim su neki image-ri , reverbovi i kompresori .
Inace ortak mi reci da UAD-ov roland dimenson d expander fenomenalno radi poso , bolje od bilo kog reverba ili image-ra pa me zanima da li postoji neki vst koji moze da izvede nesto slicno ?
I da li je neko koristio WaveArts panoramu u slicne svrhe i kako se pokazala?
diviner
02-04-2006, 04:36 PM
Zasto bi sirio bilo sta, dodatno procesirao zvuk, kada ti je tu Logic i njegovi fenomenalni synthovi. Ako pak ne zelis uciti logic (a savrsen je za elektroniku, samo ako iole znas aranzirati) imas Reaktor, FM7, AbSynth (organic leads)...
Tazman
02-04-2006, 05:28 PM
Zato sto jednostavno nisu dovoljno veliki
lesha
02-04-2006, 05:47 PM
probaj jackle & hyde detunator, tu je i mda stereo, detune, image...
Tazman
02-04-2006, 06:00 PM
cek , cek jel to sve jedan paket ili kako ?
idekius
02-04-2006, 06:24 PM
Ne kapiram da li ti hoces shirok zvuk, ili veliki zvuk, posto to za mene nije isto...
Ovo sto cu ti napisati, nesnam bas da li sme, ali ja to radim...
Volim da pad bude sto shiri, ne sto veci, nego... vec da ga vise ima u stranama, a da ga ima manje u centru...
Onda lepo uzmem Waves S-1 imager, a ispod njega postavim Elemental Audio XL analizer, da bih video i vizuelno sta se desava...
Imager vuchem levo i desno sto je vise moguce, a da ne ne napravim faznu brljotinu...
Opet ti kazem... S-1 imager moze da napravi vecu stetu nego korist, ako se pretera... a da li tako sme da se mrcvari pad, seq... to neznam... meni se svidja...
To sa imagerom mi se svidja i na dvostranim riff gitarama...
Znam da ce mi neko reci da to sa gitarama moze da se uradi i sa panoramom... moze... ali ovako mi se vise svidja :-)
Dva razlicito bojena riff-a, jedan levo, drugi desno... panorame na 30-40, pa onda u grupu, pa onda kompresor (ja za grupe koristim Fairchild-a sa minimalnim sazimanjem do max 1 db), pa na kraju imager...
Pazi... stvarno ne bih voleo da te navucem na los put, jer... niko nije rekao da to sme da se radi...
Pogotovu ovo sa gitarama gde fakticki kod mene rade dva kompresora... svaki kanal ima svoj kompresor, koji zaista komprimuje, i na kraju Fairchild zbog boje... pa S-1 imager... moguce je da mi je matematika losa..., ali tako dobijem one shiroke riff gitare... uvek neuspesno pokusavam da dobijem one ultra shiroke goticarske riff-ove u oba kanala...
Gle... odoh sa synth-a na gitaru, ali svejedno... slican pristup radim i tu...
Dakle, probaj pa vidi sam...
Sto se tice UAD Dimension D... vec sam malopre pisao... imam ga, volim ga, cenim, postujem i negujem :-)
Kad je ovako osetljiva stvar u pitanju... moram jos jednom da ponovim da je ovo onako kako ja radim otprilike... + eq, reverb, ovo ili ono... sto ne znaci da tako treba... jenostavno, probaj...
zagor
02-04-2006, 07:02 PM
Stereo Imager mnogi koriste i u masteringu ( Big Bass Brian, Chris Athens...) ... ja se nisam usudjivao jer je klasicna navlakusha. Nista posebno ne postizes, a vrlo lako predjes granicu i sve se sjebe!!!
Idekius, malo mi je samo chudno KAKO ga koristis, obzirom da gitare stavljas na pola PAN-a, a onda ih "chepish" dodatno Imagerom... sem ujebavanja faza, sto je lako proverljivo kliktanjem MONO/STEREO dugmeta, ako ga imate, ti pravis identicnu stvar kao da si fizicki rasteglio oba kanala skroz na samom PANu. Samo radeci to Imagerom, nemas utisak konstantnog stishavanja, kao pod pan potom i tripujes da mu se menja i vertikalna pozicija. To je kao razlika. A ustvari je tripovanje, uglavnom, zato ga i ne volim. Moje mishljenje, naravno. To je jedina razlika.
Moje iskustvo dokazalo je da se DELAY generalno pogresno koristi u vecini slucajeva, tj. da se ne koristi u prave svrhe. Elem, probaj da shirinu i punocu ( a prvo nabodi neki masan kompresor ) dobijes minimalnim delay-om, tj. natrimuj ga sto blize prvom udarcu, ako si me razumeo... znaci, ne 350 ms... nego uzasno malo, tu i nije bitno da je u tempu, jer pricamo prakticno o sitnim titranjima... naravno, pokreni oba kanala, podrazumevam da je delay dvokanalni, a svaki je! Najmanje! Vrednosti ne smeju da budu iste, naravno, feedback smanji skoro na minimum... koristi naravno ushi iskljucivo, jer ti najbolje znas sta zelis da postignes. Slobodno nabijaj output gain, tj. WET i probaj da preteras, ali da ne krene delay da ti izjeda LEAD farbu. Ovo je mozda najproverenija tehnika, gde se uredjaj koristi na potpuno "drukciji" nacin od svakodnevnog, gde ga na vocal nabijamo na, ne znam, 300... 700 ms i vise ili manje. A onda dohvati neki solidan EQ i kreni da rokash po samom efektu, a ne po lead zvuku, jer "gojeci ga" ili shiljeci, pogotovo jeftinim EQ-om postici ces samo kontra efekat. Na leadu minimalno hirurgije... bolje promeni zvuk ako ti nije skroz po volji, ili dzraj po samom synthu parametre...
Moras da probas, sam ces videti sta ti najvise igra! Konkretno, tom tehnikom i raznim reverbima ( uglavnom non linear AMS, EMT, LEX ) Phil Collins je pre 20 godina od mono snera pravio ORMAN koji obija malter sa zidova... Doduse, nije koristio plug-inove, pa ne znam da li ces uspeti da napravis synth koji obija isti tom tehnikom. Multi tap poput EMT-a, TC 2290 i slicni su napravljeni u te svrhe!!! Naprimer! I verujte da itekako imaju svoj karakter. Neko je skoro pomenuo na forumu za delay da bar to ne mora da se kupuje kao sprava. Ne slazem se!!! Vrlo je bitan, mozda najbitniji za pravljenje atmosfere i pozicija!!!
Nadam se da sam ti bio od koristi... dakle... prvo nadrk kompresor, pa igra sa delayom i naravno, nekim prostorom ( tu bi ti igrao Eventide ) ne znam sta da ti preporucim od plugova... neki impuls, nadji neku haludzu!!! U Ambience library-u imas svasta. Vidi, pa nadji neki AMS ako postoji... Chachkaj vec...
Javi ako upali!!! Pozdrav...:)
Dushan_S
02-04-2006, 07:35 PM
Charles Dye ladno koristi imager na output-u, kad je postavio sve što se tiče miksa, stavi i imager, ali raširi samo malo, preko ivica.
Inače Idekiuse, to što kaže Zagor, nije ni meni jasno, zašto bi stavljao gitare na pola u pan-u pa koristio imager? Ajd da si ih stavio skroz levo i desno pa da staviš samo malo da raširiš za brucu. Da li si ikad probao da ih staviš skroz levo i desno pa ti to ne zvuči isto kao kad ih razvlačiš imagerom?
diviner
02-04-2006, 08:29 PM
To sto Idekius radi ima smisla ako se zeli dobiti na sirini stereo slike odredjenog instrumenta i prostornosti istog, odnosno pozicije instrumenta u ukupnom miksu. Naime pravom kombinacijom fazne razlike, adekvatnog (kraceg) reverba, kao i pan-a (pan je samo jedan elemenat u kreiranju pozicije instrumenta u STEREO miksu, i predstavlja samo suvu razliku intenziteta "lijevog i desnog kanala") kao i pravilnom frekvencijskom/spektralnom korelacijom (neko vec spominjao odabir "zvukova" ili farbi koji se bolje slazu u miksu, ili ako se vec ne vodi racuna o tome, da se barem rade zahvati na tome da se oni medjusobno ucine frekventno kompatibilnim), i na kraju samim intenzitetom instrumenata ili elemenata (ako su tu i vokali) koji cine miks (a tu spadaju kompresori, limiteri...) mi zapravo kreiramo konacnu zvucnu sliku.
Da li cemo je kasnije sminkati ovim ili onim, stvar je ukusa (mastering) ili potrebe (ako je bilo sta zeznuto prilikom aranziranja ili miksa, stvari se trebaju pokusati popraviti), ali sustina je da ako se pravi miks sa namjerom da se uradi prostorno vjerodostojna simulacija ovog ili onog prostornog rasporeda instrumenata (bilo da se ono oponasa ili samo zamislja) i same zvucne slike muzickog materijala (to se radi i u elektronici...zasto da ne), nije samo dovoljno puko pomjeranje pan pota. Naravno, znam da pricam ne tako novu pricu (tj da nisam pronasao toplu vodu), ali prosto ovo pisem zbog decka koji je postavio pitanje kao i zbog mnogo drugih novajlija koji mogu citati ovaj i druge topike (jer mi se cini da je , Tazman konkretno, postavio pitanje a prije nego li je tacno definisao sta zeli i kako zeli...ili makar nije znao to sta zeli nama da priblizi i koncizno objasni).
@Tazman: Sve instrumente koje sam ti pomenuo imaju ekstra kvalitetne lead-ove, a nekima mozes mjenjati parametre do neprepoznatljivosti (Reaktor) te ti predlazem da se poigras sa istim (usput ces nauciti koji od parametara kako "boji" zvuk) pa ces u buducnosti daleko lakse baratati sa istim. Takodje probaj i ovdje predlozene plugove za "fazno pomjeranje" i "frekventivno mjesanje" zvuka izvora, ali tek nakon sto probas instrumente na suvo (kako ti se ne bi sve bezveze zbrljalo...neces znati sta koji plug radi). Samo polako i sa malo razmisljanja, dosta vjezbanja dosta stvari ce ti se razbistriti u glavi.
idekius
02-04-2006, 08:31 PM
Charles Dye ladno koristi imager na output-u, kad je postavio sve što se tiče miksa, stavi i imager, ali raširi samo malo, preko ivica.
Inače Idekiuse, to što kaže Zagor, nije ni meni jasno, zašto bi stavljao gitare na pola u pan-u pa koristio imager? Ajd da si ih stavio skroz levo i desno pa da staviš samo malo da raširiš za brucu. Da li si ikad probao da ih staviš skroz levo i desno pa ti to ne zvuči isto kao kad ih razvlačiš imagerom?
Ja sam u startu rekao da ce neko da kaze da to moze i panom...:)
Vise iz tripoznih razloga:mrgreen: ... stvarno stvar tripa... ono kad slusas, nisi siguran i malte ne ubedjujes sebe da je dako bolje... :)
Uglavnom tako radim jer instrument shirim iza kompresora na grupi u cubaseu... dakle prvo Fairchild, pa onda imager... Znam sta ces da mi kazes... mozes me proglasiti loodim, ali probaj... nije isto...
Ai taj Ferchild...(nevezano i vezano za ovu temu)... ima divnu opciju LAT\VERT gde mozes odvojeno da komprimujes mono, odvojeno stereo signal i rezultati su vrlo zanimljivi...
Ovakvu primenu kao sto si ti rekao Dushane, nisam probao i probacu pod obavezno... zvuci zanimljivo, a nije mi palo na pamet...
@Zagor Sto se tice delay-a... eto... opet nesto za chudjenje... ali znam da je chudjenje opravdano jer ja sada pricam o prilicno tripoznim stvarima...
Koristim diley u reverbu...narocito kada koristim impuls nekog prirodnog prostora... obicno creamware delay LCR S (levo-centar-desno - stereo... tako se zove :-) )... Sad... sve zavisi na chemu i kako... opet je mozda trip, ali kada je izuzetno kratak, tako da se ponavljaj i ne chuje, reklo bi se da shiri glas... vremena za L,C i R postavljam razlicita, s' tim sto onaj C postavljam najkrace... ako je vocal u pitanju, vremena su vrlo kratka jer ne volim ponavljaje... izuzev kao efekt na nekom krajnjem slogu i sl... ubijem ga cak do nekih 20-25 ms:o... a nekad uz taj kratak delay za vocal dodam i malcice chorusa... Sad sve zavisi od pesme do pesme... ako je pesma ambijentalna, delay je duzi, na pratecima takodje duzi... po ukusu...
Na orkestracijama ne volim delay... tu ostavljam cist impuls... nisam odusevljen "friziranjima" prostora na npr. gudachima, jer ocekujem da se chuju "kao u sali simfonijskog orchestra" :-)...
Naravno, sve ovo vazi ako koristim impuls... ako ukljucim Plate 140 (emulacija EMT 140), obicno nemam neku potrebu da ga obogacujem ovim ili onim....
Ma to sa delay-em i reverbom je stvar ukusa i zelje, a onaj S-1 imager moze zaista da sjebe stvar... njega uvek proveravam i analajzerom i mono slusanjem (CW mixer ima mono dugmence, a mislim da to valjda imaju sve kartice... kod Digi 002 je, kako mi Pure reche, cak dugme na kontroleru)...
Gianfranco
02-04-2006, 10:19 PM
Voleo bih da cujem neko misljenje ili savet kako da ucinim neki synth sto masivnijim i sirim ? U principu mi treba za trance , znaci BAS VELIKI zvuk za lead syntove .
za masu najcesce koristim:
-veliki broj voices-a
-iste note u odsvirane vise oktava/sub oscilator
-detune
-eq
Za sirinu najcesce:
-detune
-obicno stereo sirenje/skupljanje
-phaser
-chorus
Najmasivniji i "najsiri" lead dobijem kada je lead vrlo uzak,skoro mono (!),a ima prostran i sirok reveb i delay.
Mislim da tek istrazujes kako da postignes to sto zelis i pri tom imas iluzije da je tu neki zestoki processing u pitanju...
Tako koriscenje kompresora ili stereo enhancera na lead-u igra nebitnu ulogu u celoj prici.Toliko nebitnu da ja se ne secam kada sam na neki od svojih lead-ova stavljao kompresor.
Za lead kao lead nema potrebe da se postize neka preterana sirina,osim ako nisi mislio na pad...a mislim da nisi.
lesha
03-04-2006, 12:25 AM
cek , cek jel to sve jedan paket ili kako ?
http://mda.smartelectronix.com
jackle & hyde sajt (www.devilswhisper.com) na zalost nisam uspeo da pokrenem.. probaj negde da nadjes detunator..
Imas li taj DVD ? Rado bih ga pogledao .....
Pozdrav
@ Zagor
- Umesto sirenja u masteru , probaj kompresiju stereo kanala ...... bolji efektat , ne manjas sredinu , a druga verzija je da na odvojeni stereo kanal , paralelno dodajes rasireni , mada se ovo moze postici i kracim reverbom ili malim chorusom cak i kracim delayom stereo signala
- ja sam rekao za softwareske delay e :D
..... i dalje stojim iza toga ....... ;) ( sto naravno ne znaci da i to tako treba da mislis .... :) )
Pozdrav
zagor
03-04-2006, 11:38 PM
Imas li taj DVD ? Rado bih ga pogledao .....
Pozdrav
@ Zagor
- Umesto sirenja u masteru , probaj kompresiju stereo kanala ...... bolji efektat , ne manjas sredinu , a druga verzija je da na odvojeni stereo kanal , paralelno dodajes rasireni , mada se ovo moze postici i kracim reverbom ili malim chorusom cak i kracim delayom stereo signala
- ja sam rekao za softwareske delay e :D
..... i dalje stojim iza toga ....... ;) ( sto naravno ne znaci da i to tako treba da mislis .... :) )
Pozdrav
Ko je pominjao shirenje u Masteru???:cool:
zagor
03-04-2006, 11:39 PM
... Ja sam pricao o analognom miksu! A momku sam preporucio da napravi sam paralelu izmedju mog iskustva i njegovih mogucnosti ( kompa... )...
Dushan_S
03-04-2006, 11:40 PM
Ja sam u startu rekao da ce neko da kaze da to moze i panom...:)
Vise iz tripoznih razloga:mrgreen: ... stvarno stvar tripa... ono kad slusas, nisi siguran i malte ne ubedjujes sebe da je dako bolje... :)
Uglavnom tako radim jer instrument shirim iza kompresora na grupi u cubaseu... dakle prvo Fairchild, pa onda imager... Znam sta ces da mi kazes... mozes me proglasiti loodim, ali probaj... nije isto...
Ai taj Ferchild...(nevezano i vezano za ovu temu)... ima divnu opciju LAT\VERT gde mozes odvojeno da komprimujes mono, odvojeno stereo signal i rezultati su vrlo zanimljivi...
Ovakvu primenu kao sto si ti rekao Dushane, nisam probao i probacu pod obavezno... zvuci zanimljivo, a nije mi palo na pamet...
Pa pazi, pretpostavljam da nije isto, jer waves radi preko nekog psihoakustičkog fazona, ne znam kako tačno, pa me je interesovalo da li i kakvu ti razliku do?ivljava? kad to uradi? tako, u odnosu na to da si ra?irio skroz gitare pan-om. Tako da ne mislim da si lud, samo me interesovalo kako tebi to izgleda :)
... Ja sam pricao o analognom miksu! A momku sam preporucio da napravi sam paralelu izmedju mog iskustva i njegovih mogucnosti ( kompa... )...
ok ....... pogresno sam razumeo ......
Pozdrav
zagor
04-04-2006, 01:42 AM
ok ....... pogresno sam razumeo ......
Pozdrav
:beer:
idekius
04-04-2006, 09:46 AM
Pa pazi, pretpostavljam da nije isto, jer waves radi preko nekog psihoakustičkog fazona, ne znam kako tačno, pa me je interesovalo da li i kakvu ti razliku do?ivljava? kad to uradi? tako, u odnosu na to da si ra?irio skroz gitare pan-om. Tako da ne mislim da si lud, samo me interesovalo kako tebi to izgleda :)
Pazi.. ti si gitarista i verovatno se slazes sa tim da je gitare za neki moderniji rock 'n' roll nemoguce uradi u zemlji... mislim... moguce je prici relativno blizu, ali jos uvek nisam cuo kod nas isproduciran (i snimljen rif) kao grupa Him, Poisonblack-Love Infernal, Beseech i takve fore...
Sad... ovo nije bas to... verovatno je kod njih u pitanju i sama gitara, naravno layerovanje (ali ne kopiranjem vec sviranjem), pojachala, snimac i ko zna sta jos sve ne..., ali kad dva ili vise rifa prvo komprimujem na samom kanalu, pa zatim Fairchildom na grupi i iza njega ih razvucem S-1 imagerom, dobijem nesto nalik tome... mislim koliko toliko... stalno cackam oko toga jer znam sta hocu, ali neznam kako to da dobijem do kraja dobro :-)
verovatno se slazes sa tim da je gitare za neki moderniji rock 'n' roll nemoguce uradi u zemlji...
Pa u zemlji je pomalo skuceno... u studiju to vec lakse ide :D
Dushan_S
04-04-2006, 03:57 PM
Pa u zemlji je pomalo skuceno... u studiju to vec lakse ide :D:rotfl:
Ja sam čuo da gothic metal bendovi snimaju gitare u grobnicama, pod zemljom, jedan mic je dole, a jedan iznad groba, za dobru stereo separaciju i "?irinu". Samo je bitno da sanduk dole bude od nekog dobrog drveta i da ne bude prazan, da se ne bi javljale čudne zvučne refleksije pa samim tim i fazni problemi :D
Pazi.. ti si gitarista i verovatno se slazes sa tim da je gitare za neki moderniji rock 'n' roll nemoguce uradi u zemlji... mislim... moguce je prici relativno blizu, ali jos uvek nisam cuo kod nas isproduciran (i snimljen rif) kao grupa Him, Poisonblack-Love Infernal, Beseech i takve fore...Pazi, mislim da to ba? i nije tako... Mislim, percepcija jednog instrumenta u matrici jako zavisi od ostatka matrice, kad slu?amo gitaru mi slu?amo kako ona radi sa ostatkom, ne mo?e bubanj da bude kilav, da matering bude lo? itd, a da zvuk gitara bude dobar. Konačno većina gitara na tim albumima je snimljena krajnje jednostavno, čak samo sa jednom dobrom glavom i kutijom, i jednim jedinim sm57. Sad druga je stvar ?to je situacija takva kakva je i ?to koliko recimo ima ljudi koji snimaju muziku koju si pomenuo a da imaju Boogie ili Engl glavu, i adekvatnu gitaru? Tj koliko uop?te ima ljudi koji snimaju takvu muziku?Da imamo deset takvih bendova koji prodaju bar po 2000 nosača zvuka, pa snimio bi neko takve gitare, naravno. Mislim da se malo mitologizira kako ljudi napolju znaju neki neverovatan voodoo koji mi ovde ne znamo. Pazi i ti da radi? u nekom studiju i da snima? ilu samo učestvuje? u snimanju 10 rock albuma godi?nje sa odličnom opremom i odličnim muzičarima, bio bi vrlo brzo istreniran da dobro usnimi? takav album. :)
idekius
04-04-2006, 04:54 PM
Verovatno i jeste tako kao sto kazes.... Sad... stvar je ukusa kome se sta svidja... Chinjenica je da se kod nas ponekad pokusa tako nesto, ali ja jos nisam chuo da je nekome poslo za rukom... mozda i jeste, a da ja to neznam...
Evo recimo nekih koji imaju pokusaje gitara sa takvim "mirisiom"...
Prvo sto mi pada na pamet je Yu Grupa... zatim Negative... Novi album Generacije 5 takodje ima tako nekakve gitare... i... sve je to solidno, ali ne onako kako to omrzeni zapadnjaci rade :-) Daleko od toga da se meni vise svidja sve sto nije iz ove zemlje i da mislim da je u pitanju dudu vudu, ili nesto slicno... ali da razlika u kvalitetu postoji, sigurno postoji...
Gitara se vratila na velika vrata, samo malo drugacija od onoga sto je bila i mogu da kazem da mi se taj "novi" trip svidja... lezeci i veliki rifovi, kratak i jednostavan solo u trajanju od nekoliko taktova... a verujem i nadam se da ce neko i kod nas krenuti da radi tako...
U nekoj komercijalnijoj varijanti od ghotic bandova i modernih pankera, sto se zvuka gitare tice, pomenuo bih i poslednji album U2 i Pink,koju sam vec pomenuo na drugom delu foruma... Sad... jebi ga... da se kod nas ne radi tako, ne radi se... na zalost... i to nije nikakva tajna...
Skroz odosmo u offtopic, a poceli smo od kompresora na grupi sa rifovima i imagera nakon njega:)
Tazman
04-04-2006, 06:02 PM
Pa , ovaj , ne bas , poceli smo od toga kako ja napravim "veci" syth :)
HAHAHAAAAA!!!! :rotfl:
Dule je car!!!
idekius
04-04-2006, 07:31 PM
Pa , ovaj , ne bas , poceli smo od toga kako ja napravim "veci" syth :)
Eeee... pa ne stoji tebi dzaba Junior ispod nicka... da si senior, znao bi da sam ja offtopic majstor :mrgreen:
Dushan_S
05-04-2006, 12:46 PM
HAHAHAAAAA!!!! :rotfl:
Dule je car!!!Fala fala. Ti kapiraš taj humor kao stari gotičar... Ono oblačiš se u crno ko i tvoj brat Nindža i tako to :D
Eeee... pa ne stoji tebi dzaba Junior ispod nicka... da si senior, znao bi da sam ja offtopic majstorDruže Idekiuse mi ti se kunemo da sa tvoga offtopica ne skrenemo ;) :p Dodaj "Off topic master Yoda" ispod nicka :da: Ili još bolje "Off Topic Jedi Knight"
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.