View Full Version : Pro Tools HD vs Pro Tools LE
kravadinka
24-02-2006, 10:46 PM
Pitanje za sve one koji znaju i koji su radili sa oba sistema! Ja trenutno radim na LE, planiram da predjem na HD pa ne znam tacno koje su razlike i slicnosti!
Mislim znam sve ono sto pise na sajtu Digidesign, ali mi treba vise informacija iz prve ruke!
Na oko software deluje isto, ali je li zaista isti, ili opravdava svoju cenu i kvalitetom!
Naravno sve ono sto znate i sto bi mi moglo biti od koristi!:da:
Tiki the Boyler
04-03-2006, 04:11 PM
Pretpostavljam da ti je jasno da prelaskom sa LE na HD mjenja? hardware...
Tako da ti je onda jasno u čemu je razlika...
Tako da... :)
Manley
04-03-2006, 05:03 PM
Pretpostavljam da ti je jasno da prelaskom sa LE na HD mjenja? hardware...
Tako da ti je onda jasno u čemu je razlika...
Tako da... :)
software ja razlicit...samim tim sto ne mozes da otvoris nikada toliko kanala kao u HD verziji, postoji masa olaksica u programu koje nemas u LE.
interna Bit rezolucija je veca, HD accel karte su odprilike jake kao 5 x G5 macintosha, tako da sa compa koristis samo Graficku, sve ostalo odmara;)
razlika u ceni je opravdana, tek nabavkom HD-a imas apsolutni High End sistem i dorastao si svakom izazovu...moje savet, ako imas novca i ako ti stvarno treba...nemoj da razmisljas
Ja sam skoro radio na nekom filmu ovde sa HD 3 imao sam otvorenih 190 kanala i plus video...ni najmanjeg nagovestaja da je pri kraju resource-a, vec je ceo sistem radio sa nekih 40%
mislim da je to dovoljno reci
Pozdrav
kravadinka
04-03-2006, 05:46 PM
Da znam da se menja hardware!:da:
Dosta znam sa interneta i Digidesign sajta, ono sto mi je nedostajalo je prakticno iskustvo i da cujem kako sve zvuci!
Slusao sam neke snimke sa HD3 i cuje se ona lepa "tisina", nema guzve i buke, e sad vrsta muzike koja je radjena nimalo mi nije odgovarala tako da je utisak bio nepotpun!
LE je bolji naravno od bilo kog drugog software u toj klasi, ali opet se tu cuje kompjuter i jeftinoca, naravno koliko para toliko i muzike, uvek bilo i bice!:mad:
Ali ono sto je meni jako bitno je headroom i dimenzija svega!
Mozda ce zvucati smesno, ali koliko je moguce pribliziti se jednom SSL (ako izuzmemo ljudski faktor) i produkciji iz studija koji kostaju po nekoliko stotina hiljada?!
;)
Rasta
15-03-2006, 06:03 PM
Prelaskom na HD ces samo dobiti vrhunski rekorder i solidan mixer... Sto sada nemas.. Radio sam prije na Mix sistemima, sada oko dvije godine svakodnevno u HD1 sa 192 i/o... Radio sam i na SSL-u :) . Za dobiti odlican zvuk za mixanje ti treba jos poprilicno vanjskog geara i vrhunski mixer... No, uz odlicne preampe i vrhunske mikrofone mozes stvarno dobiti super snimku... A za vrhunsku produkciju uzmes hard i odes u neki veliki studio... No i izmixano ce sigurno zvucati puuno bolje nego na LE...
Sto se softwera tice, osim onoga sto je Manley rekao, imas vecu brzinu editinga, jer su pristupacniji shorcutevi... Ostalo ne znam napamet, jer na LE radim samo povremeno...
Slusao sam neke snimke sa HD3 i cuje se ona lepa "tisina", nema guzve i buke, e sad vrsta muzike koja je radjena nimalo mi nije odgovarala tako da je utisak bio nepotpun!
LE je bolji naravno od bilo kog drugog software u toj klasi, ali opet se tu cuje kompjuter i jeftinoca, naravno koliko para toliko i muzike, uvek bilo i bice!:mad:
Ali ono sto je meni jako bitno je headroom i dimenzija svega!
;)
Obicno se ne mesam u ovakve vrste diskusije ali ovo moram da prokomentarisem .....
Razlike izmedju tih softwarea su toliko male da su beznacajne za mix ..... ili znas ili ne znas , nema " lepe tisine " jer je to tolika *&$(*&#$ da necu ni da komentarisem , mozda sam samo malo iznerviran tim silnim nagadjanjima , ali ti 10000 % garantujem da nikad neces naci razliku ako je nesto mixano u pro toolsu ili Nuendu .....
Ko god misli da moze , otvoren sam za opklade ...
Pozdrav
Obicno se ne mesam u ovakve vrste diskusije ali ovo moram da prokomentarisem .....
Razlike izmedju tih softwarea su toliko male da su beznacajne za mix ..... ili znas ili ne znas , nema " lepe tisine " jer je to tolika *&$(*&#$ da necu ni da komentarisem , mozda sam samo malo iznerviran tim silnim nagadjanjima , ali ti 10000 % garantujem da nikad neces naci razliku ako je nesto mixano u pro toolsu ili Nuendu .....
Ko god misli da moze , otvoren sam za opklade ...
Pozdrav
Verovatno si u pravu ako pricas o 'cuvenom' kvalitetu sabiranja softvera jednog i drugog. Ali, meni moji mixevi bolje zvuce u PTu LE nego u Nuendu, ne zato sto je PT mozda bolji, nego mi je nekako intuitivniji, nenasaraniji i koristim drugacije plug-inse. A tek ono sto Manley kaze.. HD3, 40% opterecenje....... Sa nuendom sam stalno u grcu, pratim VST perf, UAD meter, pa freeze....... Mislim da je Dvuckovic to najbolje objasnio - ja imam vremena da se zezam sa Nuendom, H20 plug-insima, freeze, restart..... ali on ne.
dvuckovic
15-03-2006, 11:08 PM
Nije cak stvar ni u tome sto ja nemam vremena, nego ljudi placaju na sat, pa oce da zavrse posao za najmanje moguce vremena...Novac je, kao i u svim ostalim industrijama, kljucna stvar, i on definise i trendove i opremu koju koristimo, pa cak i stilove muzike koji su aktuelni...
Brojao sam do 10, ubedjivao sebe da nemam vremena da sad ulecem u diskusiju... ALI ne mogu, a da otcutim.
Ono sto rece Max, apsolutno nema nikakve veze da li je to radjeno u PT ili u Nuendu, jer to potpisujem i tvrdim, niko, ali bas niko sa ovog foruma i sire ne moze da primeti i prepozna na A/B testu.
Kvalitet snimka zavisi najvise od znanja, pa talenta, pa svega ostalog.
Jedino moze postojati to da se neko oseca prijatnije u ovom ili onom okruzenju, te da mu je manje ili vise inspirativno (ali sustinski, ni to ne bi trebalo da ima veze). Utoliko mogu da priznam da je nekom bolji PT, a opet nekom drugom Nuendo ili Logic, tj. sve dok se zadrzimo u domenu subjektivnog. Naravno, mozemo pricati i deklarativno o podatcima, ali koga to jos briga.
Moram jos da kazem, da me jako iritira to izbacivanje fraza i floskula bez ikakvog kriterijuma i ovde ne mislim na nikoga posebno.
Moj studio radi svaki dan i kroz njega prolazi dosta ljudi, ali jos nikom nije zasmetalo to sto je rad u Nuendu "sporiji" ili "kompjuterskiji" od rada u PT.
Takodje, ako imas dobar racunar, ne brine te ni opterecenje, jer je to kategorija, koja se teoretski i moze dogoditi, ali se u 98% slucajeva NE DOGADJA.
Eto, toliko... Mozda sam danas malkice nervozniji, pa sam svasta nabacao, ali najdobronamerniji savet coveku koji je pokrenuo ovaj topic je da se jos neko vreme uzdrzi od kupovine HD sistema zato sto to potpada pod "kompjutersku opremu" kojoj strahovito pada cena u jedinici vremena, a ocigledno je da (ako se rasprava vodi na ovom nivou) bi to bio cist gubitak kapitala.
Moj savet je da jos malo poradis na sebi, pre nego se odlucis za tako ozbiljan ulog, jer daleko od toga da HD ne valja, ali samo onome ko iz njega izvlaci 100% i potpada pod kategoriju "komercijalni studio".
Drugi uslov bi bio da imas toliko novca da ne znas sta ces sa njim, pa ajde i PT HD.
Eto, toliko... Mozda sam danas malkice nervozniji, pa sam svasta nabacao, ali najdobronamerniji savet coveku koji je pokrenuo ovaj topic je da se jos neko vreme uzdrzi od kupovine HD sistema zato sto to potpada pod "kompjutersku opremu" kojoj strahovito pada cena u jedinici vremena, a ocigledno je da (ako se rasprava vodi na ovom nivou) bi to bio cist gubitak kapitala.
Moj savet je da jos malo poradis na sebi, pre nego se odlucis za tako ozbiljan ulog, jer daleko od toga da HD ne valja, ali samo onome ko iz njega izvlaci 100% i potpada pod kategoriju "komercijalni studio".
Drugi uslov bi bio da imas toliko novca da ne znas sta ces sa njim, pa ajde i PT HD.
Slazem se sa skoro svim sto si rekao, a pogotovo o isplativosti kupovine HD sistema u nas. Moj post je bio hipoteticki okrenut razlici bilo koja dva softvera (u ovom slucaju PT i Nuendo) koja osim subjektivne i spiritualisticke (razlika u zvuku :confused: ) strane ima i onu objektivnu - plug-inovi koji se u njoj koriste. Pogotovo u ne-DSP sistemima mogu biti zanimljivi Sony, Focusrite D2,D3, Sansamp, Moog...... RTAS plug-inovi. Konkretno, kod mene pre nabavke UADa- radio sam neke podmikse u PT LE pa ih uvoziu u Nuendo samo zbog efekata (kompresora i limitera pre svega). Druga prica je Nuendo +Poco + 2x Uad + hardvare......
Samo, Oggy, nije mi jasno ono o opterecenju racunara;) . Kod mene je uvek sve na ivici, a vrlo solidan komp, Uad..... :banghead: :banghead: ....
Nemam pojma OFF kako, ali je istina...
Poslednjih 15-tak, 20 mixeva se ne secam da je bilo ispod 70- 80 kanala, cak je bilo i dosta vise... I to nikada bez barem 3 impulsa, naravno UAD, Waves, Kjaerhus, Sonalksis, Elemental, Ohmsboys, obavezni double delay i Reverb A (ovo posebno volim da koristim jer svima idem na zivce :D ).
Jebem li ga, brz je. Cak je u uporednom testu sa novim AMD 3000 sa 939 plocom i dobrim komponentama imao bolje rezultate. Sa sedam nekih dugih impulsa nabudzenim do kraja, otvarao je 7 FULL IR1 waves-a i to sa manje od 60% opterecenja resursa dok je AMD bio komplet zauzet.
Max je dva sata drljao neki projekat i nije ukapirao da ga tera sa dvd-a tj. iz RAM-a sve dok nije krenuo da snimi projekat.
Nemam pojma... Kada sam ga kupio pre tri godine, nije postojalo nista jace, ali izgleda da se u medjuvremenu nije desilo nista revolucionarno...
Cak nije ni klokovan, ali su dobro uparene komponente, pa je verovatno tu trik. A ima jos nesto...
Jako je velika fora da nateras sebe da vecinu toga dobijes na samom ulazu zdravo i da ne preprocesiras snimke, vec da radis sitne korekcije neophodne da bi kanal se sjedinio sa mixom. Ovako je to prilicno sturo objasnjeno, ali ko radi, verujem da zna na sta mislim.
Sad sam upravo zavrsio mix, pa sam malo iskulirao i reci cu jos nesto da eventualno ublazim prethodni post.
Iskreno mislim da je pitanje softvera koji koristis (u ovom trenutku) pitanje jedino osobe koja sedi kao operater za kompjuterom. Na zalost (ili srecu) 99% nas je uglavnom "all in one", pa sve postavljamo i gledamo kroz prizmu licnih afiniteta. Kada ja ne bih morao da budem taj koji je tehnicar, vec da samo produciram ne bih ni momenta razmisljao o softveru i interfejsu (jer mi inace kompjuteri blago idu na zivce, ali velim za te pare, bolje nema pa cutim i "trpim"), vec bih slusao muziku i mislio samo o onome sto cujem.
Takodje mislim (u fazama kad nisam nadrndan) da je najgluplje svadjati se i raspravljati oko softvera ili komada opreme jer to nisu stvari koje su posebne ili unikatne, vec stvari koje se kupuju za odredjenu kolicinu novca i kada pogledam neke svoje postove na tu temu gde zapenim, osecam se uzasno glupo.
Ipak i dalje ostaje savet koji sam dao coveku jer su to ozbiljne pare koje se isplati dati jedino, ako imas izvesnu varijantu da ih u dogledno vreme i zaradis, inace je to samo skupa igracka.
Pozdrav!
STUDIOTON
16-03-2006, 08:35 AM
Ovo sa testom je bilo sa mnom .. Istina da je Oggyjevo racunalo:D mnogo bolje podnelo opterecenje.. ja recimo njegove projekte ne bih mogao da otvorim .. ali .. ja sam zato pljunuo kintu i pored toga imam poco,2xuad .. :confused: :confused: :confused:
Voleo bih da Diviner prokomentarise ovu zanimljivu pojavu .. kada saam odlazio da kupim racunar ovaj zadnji koji i i sada koristim(AMD64 3000+ 939,MSI NEO2 platinum,2gb infinion ...)ustvari sam krenuo da kupim jaku PIV tj intela 3000 .. u putu do prodavnice nekoliko meni bitnih ljudi me zvalo i odvracalo me tipa kupi AMD64 939 dobces mnogo vise ,bolji je . i slicno .. i tako sam ja kupio opet AMD .. ne znam da li sam se zeznuo .. mislim da to nikada necu znati jer svako prica svoju pricu kada je razlika izmedju ta dva procesora u pitanju .. Voleo bih da cujem Divinerovo misljenje o tome ..
Pa i ako pricamo o novcu , ako kupis 2 x PoCo i 4 x Uad po grubom racunu , nisi dosao do 2500 e , jos 400 e za vss3 i to je sigurno u rangu TDM a ( ako ne i bolje .... bar po mom ukusu ) a opet je daleko ispod cene PT , gledajuci AD DA konvertere .... apogee je bolje resenje od 192 ....
Na sistemu kao sto je gore naveden , 150 kanala + slika ..... sumnjam da bi preslo preko 25 % .......
Moji mixevi su pretrpani svim i svacim , dupliram svasta i cesto su oko 130 kanala ( bolesnik ...:banghead: :D ) ali sa UAD om i PowerC .... retko da dolazim do 75 % ( latency 40 ms ) pri cemu pricamo o zaista preprocesiranju svega i svacega ( nki kanali bogami imaju i po 5 plugova na insertu ) ...... a slika ( koja jako cesto postoji ) zaista ne zauzima procesor uopste ...... zauzima samo ram ......
Opet se vezujem za Oggy jevu pricu ..... i ne zelim da stajem na ovu ili onu stranu . Poenta moje price je da je pogresno govoriti o necemu kao iskljucivom i to je razlog zasto sam se javio . Nikako da pricam da je nesto bolje od neceg drugog jer bih time sam sebi uleteo u kontru .
Pozdrav
Odosmo sa teme, nema veze. I kod mene je taj S939 i a3000+, i to OK radi, ali zakucam ga cas posla. Mada, ne koristim ni jedan native reverb izuzev IR1 (po 3 ih bude u projektu), na svakom kanalu i grupi se nadje neki URS, cesto i eqium, na gotovo svim kanalima gitara (a bude ih po 10tak) SIR+ neki impuls. Pa kad nestane UAD kompresora trpaj Sonalksis i GCO. Ne zalim se ja na makinu, ali nema mixa (pricam o ne-midi snimcima - bubanj, bass, gitare, vokal) gde mi bar pola kanala nije freezovano. Jos da nemam UAD i hardverske FX proc.............
Reverb A...?
@ Off
impulsi ti i prave problem , oni najvise i opterecuju masinu ...... probaj da napravis projekat , Plate 140 , i sa npr Dreamverbom ili sl ..... mozes da probas i wavearts reverb .... napravi neki lepi na sendu ..... ( npr plate 140 za room ili plate ) a neki drugi za neki lepi Hall .... a umesto implusa na insertu ( za koji mislim da su impulsi nekih preampa i sl) koristi PSP mix pack ( i to saturator ili sl ) i npr neku Urs , za bitnije kanale probaj sa starim dobrim Vintage Warmerom ili GCO om .....
To bi trebalo potpuno da ti izbaci impulse iz upotrebe ( uz malo experimentisanja , probaj da omiljene impulse zamenis ovim kombinacijama tako da ih sto blize iskopiras i kad to ukapiras moci ces da postizes jos bolje rezultate , jer ces imati vecu kontrolu ) a kad ih izbacis ....... masina ce ti biti na 30 % ....
Pozdrav
E, da, zaboravih URS S i N kojih barem nekoliko imam u svakom projektu :)
I ne frizujem ni jedan kanal osim kad imam duplex ili triplex gitaru sa dva ili tri Guitar Rig-a koji me bas ubiju. E njih frizujem, ali UAD i ostale plugove nikada.
idekius
16-03-2006, 03:11 PM
Moja mashina je vec starac Focha od stotinu ljeta... :mrgreen: ,ali, dovoljna je da se izgura project... radim na 44.1 kHz i 24 bit i za sada, ne trebam previse da se zalim... kad dodje do mixa, midi je vec snimljen u wav, tako da VST instrumenata nema...
Obavezno na sendu imam 1 ili 2 Waves IR1, Plate 140, Roland Dimension D i jedan 1176LN...
U pitanju je Athlon XP 2500+ (Barthon)
1 gb ram-a
80 gb + 200 gb hd
UAD-1
Luna II
Dakle, malo DSP, malo native, i, za sada se projekt izvuche :-)
@Off... Reverb A... Svaki producent ima neku svoju specificnost i keca u rukavu... nasledje svojih ucitelja, trik stecen iskustvom, ili tako nesto....
Reverb A je porodicni potez Cvekica! Oggy ga je izveo pred amnom, ali me upozorio da to ne pokusavam kod kuce! :mrgreen:
Dakle, ne trudi se, Reverb A moze da koristi samo Oggy :da:
@fereeze? Gubi se vreme, ali ja ga koristim... sada malo manje jer sam malko preterivao... ali, da je jedna od najpametnijih funkcija kod steinberg-a, to sigurno...
milos
16-03-2006, 03:19 PM
Koliko sam shvatio-Pro Tools HD sistem kupujes niposto za svoje licne potrebe nego za potrebe svojih musterije (neke musterije samo i znaju da rade u PT ali drugi samo imaju predrasude tipa-pro tools je najbolji sekvencer...:rotfl: :da: :mrgreen: ).Svi pricaju o tom 48-bitnom mixanju na pro toolsu,Sonar 5 ima 64-bitni floating point:D (sto ne mora da znaci da Sonar zvuci bolje od PT).Ma zezam se,ako vec zelis da nesto izmiksas redovno-kanal po kanal iz bilo kojeg sekvencera u neku nabudzenu analognu mixetu i to je to.Ljudi su nekad snimali albume sa 4-track trakasima i ti snimci danas mozda zvuce nesavrseno ali ipak toplo(a i mnogo nolja muzika se pravila nekad:)) .Mislim da je mnogo bolja investicija za mnogo manje para (ako vec zelis da privuces musterije) Mac G5 dual ili quad(ovo ima da gura i trackova a i pluginove) sa dve tft monitorcuge,Logic 7 a kao interfejs MOTU ili onaj novi Apogee:) Lepo ih ubedis kako novi Apogee interfejs ima najbolje konvertore(sto i jeste) ,kako je Logic napredniji od PT(sto i jeste) ....:mrgreen: :da: :rotfl: :banghead: :p ;) mada krajnji ishod je da ce musterija da se okrene i ode tamo gde ima PT HD-"Ako lutka hoce zeca ima da dobije zeca":rotfl: :rolleyes: :D
Rasta
16-03-2006, 06:02 PM
Vidim da sam lagano nenamjerno zakuhao ovaj thread ;) . Kako je to bio moj prvi post na ovome forumu, red je da se ukratko predstavim... Iz Pule sam, imam malo jaci kucni studio (ipak je tu Pro Tools HD :mrgreen:).
Moji razlozi zasto sam puknuo tolike pare (nisam bas onoliko koliko pise, imao sam priliku, zmuljao nesto i dobio u pola cijene...) jesu samo kontinuitet... Prije toga sam radio u industriji na Pt Mix, a doma u fusu serafio po nuendu... I nuendo mi je u startu bio puno bolji... Kako je vrijeme prolazilo, a moja vjestina sluzenja PT-om se poboljsavala, poceo sam sve vecu prednost davati PT-u, ponajvise zbog manje problema koje uzrokuje... I stjecao sam nekako subjektivan dojam da mi mix iz pt-a zvuci bolje... Stvarno nemam nikakav dokaz o tome i ne bih se volio upustati u rasprave...
No zahvaljujuci Nuendu su definitvno PT postali bolji sekvencer nego sto su bili... Konkurencija cini cuda :) . A meni su definitvno PT najbolji, samo iz razloga sto najbolje radim na njima...
Sto se tice reverba... Nekako mi se cini da je polovni Lexicon (ne bas onaj mpx100:p ) ili t.c. ili yamaha dobro rjesenje za osloboditi procesorsko vrijeme...
I jos nesto... Cini mi se da su PT prilagodjeniji za rad sa vanjskim gearom, a brzina editiranja u najboljim danima koristenja nuenda mi je bila upola manja nego nakon 6 mjeseci koristenja PT... Nedavno mi je nuendo2 pripremio jedno neugodno iznenadjenje... Izmiksana muzika duzine 7 minuta je u konacnici bila duza oko 30ms od originalnih sastojaka... Sto se lijepo vidi po jednom peaku na 6. minuti, koji toliko otprilike kasni... Izmixao sam putem opcije "file - audio mixdown", jer sam trebao obaviti nesto na brzinu... I osjetilo se to u zvuku....
Arthur
16-03-2006, 08:14 PM
To sa audio-mixdownom nije nova prica. Drugar koji se dosta bavi elektronskom muzikom ima poprilicne probleme jer mu oscilatori i automatizacije filtera cine raznorazna sranja prilikom exportovanja. Nekad zvuci losije, nekad bolje, itd.
A ova rasprava o PT je stvarno vec previse izlizana tema...
@ Off
impulsi ti i prave problem , oni najvise i opterecuju masinu ...... probaj da napravis projekat , Plate 140 , i sa npr Dreamverbom ili sl ..... mozes da probas i wavearts reverb .... napravi neki lepi na sendu ..... ( npr plate 140 za room ili plate ) a neki drugi za neki lepi Hall .... a umesto implusa na insertu ( za koji mislim da su impulsi nekih preampa i sl) koristi PSP mix pack ( i to saturator ili sl ) i npr neku Urs , za bitnije kanale probaj sa starim dobrim Vintage Warmerom ili GCO om .....
Pozdrav
;) Hvala, probacu. Koristio sam na insertu najvise simulacije nekih Guit kabineta koji su vadili neke krhs gitare da zazvuce pristojno. Sada sam za to upregao UAD Prefleks (samo speak. sim. bez ostalih varijanti, oko 1% UAD cpu) .
BTW
UAD reverbi - najprijatnije iznenadjenje. Kompresore sam znao, tu su vec sve price ispricane, ali jaaako upotrebljive reverbe nisam ocekivao.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.