View Full Version : ..mixdown vs. recording..
lesha
10-12-2005, 04:14 PM
zaintrigiralo me je zasto neki od vas ne rade mixdown (rendering) vec snimaju krajnji rezultat u realtime-u (wavelab) tako da sam napravio mali test.
koristio sam 3 audio fajla za proveru (16bit, 44.1kHz):
1. mixdown (render) iz ableton live-a
2. snimanje uzivo u sound forge (routing asio -> wave driver, sf ne podrzava asio driver)
3. snimanje uzivo u wavelab (asio)
nakon uporedjivanja, nisam mogao da uocim cujne razlike..
na moje iznenadjenje, nakon obrtanja faza nije doslo do ponistavanja, a sto je jos cudnije, ni u jednom od 3 navedena programa rezultat nije bio isti.
u live-u (nakon preciznog namestanja), kick se jos malo nazirao dok se vecina donjeg spektra izgubila.
u sf-u, kick je potpuno nestao, dok je sve ostalo bilo prisutno.
u wl-u, nesto potpuno cudno se desilo, kick je postepeno nestajao kako je fajl isao ka sredini i opet se vratio na kraju, tako da je rezultat izgledao ovako >< !??
sto se tice analize spektra, kao sto mozete videti na grafiku, live je najtisi, sledi soundforge, dok je pobednik wavelab.
napominjem da razlika pocinje da se raspoznaje tek nakon 9kHz, i postepeno raste sa povecanjem frekvencije gde je razlika i do 3 dB..
bilo bi dobro da neko napravi test i sa ostalim sekvencerima (sx, nuendo, sonar, protools, logic)
boggy
10-12-2005, 04:54 PM
....
nakon uporedjivanja, nisam mogao da uocim cujne razlike..
na moje iznenadjenje, nakon obrtanja faza nije doslo do ponistavanja, a sto je jos cudnije, ni u jednom od 3 navedena programa rezultat nije bio isti.
....
E=mc??3dB
ozbiljno:
Zasto te to iznenadjuje?
pozdrav
bogi
kompozitor
10-12-2005, 05:10 PM
Najbolji snimac je Wave Lab koliko sam mogao cuti ( a verujem jedino u ono sto cujem ) .
Pozdrav ...
lesha
10-12-2005, 06:58 PM
razlika je dosta manja pri snimanju u 24 bita, saljem grafik cim zavrsim test..
kompozitor
10-12-2005, 07:36 PM
razlika je dosta manja pri snimanju u 24 bita, saljem grafik cim zavrsim test..
Jesi li testirao Adobe Audition ?
Pozdrav ...
lesha
10-12-2005, 08:57 PM
resio sam da uradim sve ispocetka i ovog puta su rezultati bili drugaciji..
verujte mi, ne znam kako, ali ako ste pomislili na sf lobi, onda nemam daljih komentara :p
probao sam da uradim test sa loop-om od 17s, ali su razlike bile minimalne, zato sam radio sa celom numerom (5:27)
(soundforge je odbijao da snima na 32 bita)
mixdown - plava
soundforge - zelena
wavelab - ljubicasta
procenite sami.
zaboravio sam da napisem da neke velike razlike u donjem spektru nema, tek od 1kHz pocinje da se primecuje i kulminira na kraju..
adobe audition nemam..
Dushan_S
11-12-2005, 09:40 PM
Ček ček. Postavlja se pitanje: Koji je drajver uključen u skevenceru, a koji u Wav Lab-u kada snima??
Znači prvo ?to mi pada na pamet, je da kod mene na kartici, ako snima? sa izlaznog driver-a, to je ono ?to kartica na kraju iz sebe emituje napolju. Teoretski, mo?da postoji mogućnost da jako malo sama kartica menja zvuk. TO je znači u slučaju da je na Lab-u kori?ćen rauzličit driver od driver-a sekvencera.
Druga stvar je ?to nisi pomenuo da li u pesmi ima? virtualnih instrumenata ili su samo audio trake u pitanju? Jer midi tajming navodno ne mora biti uvek sasvim isti, pa to mo?e objasniti ako ti je bubanj sa vst instrumenta, za?to se u jednoj varijanti bas bubanj razilazi
Takođe, pada mi na pamet da nikada nisam probao da li postoji ikakva razlika u rezultatu koji se recimo kod Cubase-a dobije real time exportom, ili klasičnim exportovanjem wav-a?
Poslednja stvar je to da sam nekoliko puta naleteo na KVR priču o Ableton Live-u konkretno kako navodno njegova sabirnica nije ba? najsjajnija i kako ima nekih čudnih de?avanja kod mixdown-ovanja (ili kako se to već tamo zove). Ali to bi navodno u verziji 5 sve trebalo da bude u redu. Ne znam da li bi postojala razlika i u slučaju drugih sekvencera... Ne bi trebalo jer sabirnica radi tako kako radi svejedno.
lesha
11-12-2005, 11:03 PM
asio i u live-u i u wavelab-u.
za soundforge je isao asio send na wdm (e-mu 0404).
da, track ima 3 vsti-a.
prema dobijenim rezultatima, prvo bih dobro razmislio pre nego sto bih nesto snimao u wavelab-u..
voleo bih da neko proba drugi sekvencer..
Arthur
12-12-2005, 01:29 AM
decko, rodjen si da nas zbunis....
:D
lesha
12-12-2005, 01:33 AM
vazi matori :rolleyes:
Arthur
12-12-2005, 01:59 AM
"...da, da, brojke ne lazu... ali ja tu i dalje nista ne razumem..."
:D :)
Dushan_S
12-12-2005, 06:38 AM
Brate, a kako si upalio Asio u oba programa? Tehnički nije moguće, kada si na istoj kartici, Asio driver dr?i onaj prvi program koji si upalio i drugi ne mo?e da mu pristupi.
idekius
12-12-2005, 07:23 AM
Ma mislim da moze ASIO da se sharuje... nije mi to potrebno, pa nisam probao,ali mislim da moze da sharuje ASIO ukoliko se u Cubase-u ukljuci Release ASIO Driver in Background. Ja to ne ukljucujem, jer ne vidim sta ce mi...
Takodje mislim da je moguce koristiti dva ASIO programa ukoliko se u Cubase VST Connections oslobode recimo dva ASIO kanala... Onda bi taj drugi program trebalo da iskoristi ta dva kanala... neznam, bilo bi logicno da moze...
Samo, kome je to potrebno, a zivot je kratak :-)
lesha
12-12-2005, 10:09 AM
Brate, a kako si upalio Asio u oba programa? Tehnički nije moguće, kada si na istoj kartici, Asio driver drži onaj prvi program koji si upalio i drugi ne može da mu pristupi.
otkud ti ovo? :D
'ajde, bicu ozbiljan, u live-u su mi iskljuceni ulazi ;)
a ionako imam 16 asio ulaza i izlaza, tako da mogu da biram..
Dushan_S
12-12-2005, 02:26 PM
Ma mislim da moze ASIO da se sharuje... nije mi to potrebno, pa nisam probao,ali mislim da moze da sharuje ASIO ukoliko se u Cubase-u ukljuci Release ASIO Driver in Background. Ja to ne ukljucujem, jer ne vidim sta ce mi...
Takodje mislim da je moguce koristiti dva ASIO programa ukoliko se u Cubase VST Connections oslobode recimo dva ASIO kanala... Onda bi taj drugi program trebalo da iskoristi ta dva kanala... neznam, bilo bi logicno da moze...
Samo, kome je to potrebno, a zivot je kratak :-)Pazi, su?tina Asia je da je ekskluzivan (naravno ne mislim na onaj Direct X kobajagi asio iz Cubasea) Ako se uključi release asio driver, u pravu si, čim izabere? drugu aplikaciju, Cubase oslobodi driver-e. Evo just in case da sam (ne tako) mlad poludeo, upalio sam Wav Lab, prebacio na Asio driver, zatim upalio Cubase. Naravno Wave Lab ne mo?e da pristupi driver-u dok cubase svira, ako prebacim na drugi driver u Wav Lab-u, on "otme" asio driver, i Cubase zaćuti.
Elem, Lesho, koju karticu ima? i kako se zove taj ASIO driver koji bira? u jednom i u drugom programu? Ja znam da jedino preko drivera koji idu na sistemskom nivou mo?e? da deli? pristup ulazima i izlazima, a ASIO direktno pristupa hardware-u.
lesha
12-12-2005, 03:13 PM
Elem, Lesho, koju karticu imaš i kako se zove taj ASIO driver koji biraš u jednom i u drugom programu? Ja znam da jedino preko drivera koji idu na sistemskom nivou možeš da deliš pristup ulazima i izlazima, a ASIO direktno pristupa hardware-u.
e-mu naravno :da:
i to 0404, bang for the buck :D
Boskovic
12-12-2005, 04:38 PM
Mora da su pratili filosofiju KX drajvera koji nude 16 ASIO kanala za SB Live!.
Ja na SB Live! mogu da manipulishem njima na takav nachin. Recimo vracao sam stereo izlaz nazad u Nuendo zbog razdvajanja lijevog i desnog kanala, te nezavisnog modulisanja ili rekombinovanja (vokoderi, morpheri)
MBox mi nudi samo 2xIn 2xOut ASIO kanala i to je to.
Na CW platformi se moze jako lijepo manipulisati sa vishe kanala.
idekius
13-12-2005, 07:53 AM
Creamware ima do 32 ASIO kanala... ti u project uneses koliko zelis, tj. koliko ti je potrebno... Sa njima se zaista lako manipulise....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.