Log in

View Full Version : Master Again

Blaze
04-12-2005, 02:20 AM
e chitao sam malo starije topike i bilo je reci o ovome,ali ne konkretno za neku r&b muziku...poshto masteringu nikad nisam posvetio ozbiljnije paznju...imam sasvim dobar mix,ranije sam masterizovao sa iztope ozonom ali mi vishene odgovara,pa ako mozhete da mi pomognete,znachi koji eq,koji kompresor koji limiter i neka korisna setovanja...samo nemojte UAD & Co....drugo da li je potreban reverb u masteringu za ovu vrstu muzike...
btw prosechan peak u mixu je oko -6 db
unapred hvala

Arthur
04-12-2005, 03:31 AM
iskreno, neznam kad se i za sta koristi master reverb. Od kompresora ovde ce ti svi preporuciti Timeworskov Mastering Limiter, a za tu vrstu muzike pokusaj i sa T-Rack paketom koji ima fin multiband kompresor. Ja licno trenutno preferiram BlueTubes-e i njihov brickwall. A od EQ-a , e tu je vec veca polemika. Uglavno URS Everything bundle....

Blaze
08-12-2005, 05:47 PM
ajd ljudi,josh neko....vrlo mi je vazhno

Oggy
08-12-2005, 08:09 PM
A sta ti se to ne svidja kod Ozona?

MOzes kao kompresor da upotrebis Sonalksisov kompresor, brickwall ti je Artur rekao, a ako ti bude pretvrd ili bude pucao, mozes i L2, ali je on dosta manje transparentan od Timeworksa, s' tim sto trpi veci RMS.
Eq je Artur takodje napisao URS, a ima sad i neki novi EQ koji jos nisam isprobao, ali kazu da je mrak, pa ce ti neko od ljudi to ovde vec napisati.
Reverb mozes, a nemoras da koristis, a zgodna prilika za njegovu upotrebu je situacija kada ti je mix suvise nekompaktan. Njime mozes fino da ga objedinis, ali, razume se, ne sa 6 sekundi, vec to mora biti skladno doziran neki room.
Pozdrav.

kompozitor
08-12-2005, 08:20 PM
A sta ti se to ne svidja kod Ozona?

a ima sad i neki novi EQ koji jos nisam isprobao, ali kazu da je mrak, pa ce ti neko od ljudi to ovde vec napisati.
Koji je to Eq ? Pozdrav ...

Dushan_S
08-12-2005, 10:08 PM
Pa pretpostavljam da su mislili na audiometrics EQ-ove PLP, ako je nešto baš novijeg datuma.

lesha
09-12-2005, 12:10 AM
ajde i ja da se ubacim.

sto se tice masteringa, to treba ostaviti profesionalcima.
ako ipak zelis sam, stavi timeworks mastering compressor, ali ga koristi samo da srezes same vrhove peakova, nikako ga ne teraj mnogo, sa naglaskom na utisavanje svih kanala ako treba, slobodno neka ti peak ide do -3dB max.

takodje preporuka za elemental audio inspector xl i K-14 (metering po bob katz-u)

ono sto sam provalio je da normalize kod sound forge-a neverovatno dobro radi posao!
jos jednom ponavljam, normalize u sound forge-u je fenomenalan za dizanje peak/rms-a!!

sad ne znam koliko ide kod rnb-a, pretpostavljam da je tu oko -13dB..

pozdrav

Oggy
09-12-2005, 12:49 AM
khm....

Ima sad tu malo i pogresnih podataka:

To gde se drze pikovi je jako skakljivo pitanje da bi iko mogao da da odgovor "-3" ili "-5"
ini mi se da sam vec sa nekim vodio ovu raspravu (nadam se ne sa tobom :D ) i tamo napisah da je bitno da signal mora da bude maximalno jak da nije u klipu. Sto teoretski -0.2 db potpuno zadovoljava. Na taj nacin se maximalno cuva rezolucija snimka u digitalnom domenu ili odnos signal-sum u analognom.
U digitalnom je to mnogo lakse tacno definisati, pa je lose ne koristiti tu privilegiju.
Dakle, sto jaci snimak (a da nije u overu) to bolje.

Sto se tice normalize funkcije u SF, to je poslednje sto bih preporucio ikome jer ona nije obicna, vec dinamicka normalizacija (sa kompresijom) koja tako izmulja signal da ga nista ne popravi, sto je za (posebno) rnb pogubno. Tu se trazi transparencija koliko je moguce veca i svako mrljanje je udaljavanje od teme.
Sta vise, za opcijom normalize, nisam posegao poslednjih 5 godina iz prostog razloga sto uglavnom svaki plugin ima gain compensation, a ako i nema, uvek se to rucno i bez posrednika dotera do skoro nule.

Ovo bez krajnjih namera ili da bilo koga osporavam.

lesha
09-12-2005, 01:05 AM
Dakle, sto jaci snimak (a da nije u overu) to bolje.
ovde se slazemo.

Sto se tice normalize funkcije u SF, to je poslednje sto bih preporucio ikome jer ona nije obicna, vec dinamicka normalizacija (sa kompresijom) koja tako izmulja signal da ga nista ne popravi, sto je za (posebno) rnb pogubno. Tu se trazi transparencija koliko je moguce veca i svako mrljanje je udaljavanje od teme.
Sta vise, za opcijom normalize, nisam posegao poslednjih 5 godina iz prostog razloga sto uglavnom svaki plugin ima gain compensation, a ako i nema, uvek se to rucno i bez posrednika dotera do skoro nule.

Ovo bez krajnjih namera ili da bilo koga osporavam.
e vidis ovako..
u pravu si da je dinamicka kompresija, ali samo na klipovima.
na primer, meni je numera na -18dB rms, -1dB peak i zelim da je pojacam na -16dB.
normalize ce uraditi dinamicku kompresiju od 1dB samo na klipovima kojih ne bi trebalo da ima mnogo.

ukoliko se pretera sa rms-om, npr. -13dB, tu je vec primetno pumpanje.

Oggy
09-12-2005, 01:38 AM
Pa to ti onda zapravo radio posao brickwal limitera.
Slozices se da ima boljih brickwalla od SF.
Fora i jeste u tome da ne mora da ti pumpa na -13, ako sve pre toga uradis kako treba. Naravno, ako nemas "meso" signala u samom mixu, onda je muka izboriti se sa pikovima, a da se ne izoblice ili sa matricom da ne pocne da "pumpa"
Fora je u tome da se danasnja pop-elektro-rock produkcija zasniva na principu smanjene (minimalizovane) dinamike i da jedino na taj nacin zvucno mozes da pariras na trzistu.
Ljudi na jacinu signala subjektivno reaguju kao na kvalitet, ali onaj ko stvarno slusa, cuje samo razliku u nivou.
Za obicnan svet je "glasno" i dalje "bolje"
Jedini ispravan nacin da se tome parira je da tu dozu kompresije optimalno (neki izvori podnose bolje, a neki losije kompresiju) rasporedis po svim kanalima i da tako smanjis potrebu za naknadnom kompresijom snimka gde kompresor prilicno neselektivno "zguzva" celu sliku u zadatom opsegu.
Dakle, dolazimo do onoga sto ja stalno pricam da se posao zavrsava u stvari na samom njegovom pocetku, te da ako sve radis do kraja kako treba, kraj je samo formalnost.
JA sam skoro nabio RMS pesmi na -8.74, a da to zvucno nisam ni primetio, vec tek kad sam uradio analizu.
Dakle sam RMS nije preduslov da ce pumpati, ali u dobrom broju slucajeva moze da bude.
JA sam upravo iz tog razloga propisao maximalni RMS na festivalu od -13 db, jer mi je bila procena da uglavnom svi dotle mogu da smixaju, a da se ne izoblici signal. Naravno, i tu se ispostavilo da i kad igras na sigurno, uvek mora da se desi nesto lose, pa sam tako imao jednog malog iz Leskovca kome je na -16 GORELO.
U poslednje vreme palim kompresor u postu u 3 od 10 puta, tako da ne mora da znaci da je kompresija neophodna. CAk mi u dosta slucajeva sam mix izadje na -14, -13, pa mi ostaje jedino da frekventno doteram sliku (minimalno) i da mu brickwallom odredim krajnju jacinu signala.
Mislim da jedino se ne sme biti iskljuciv ili krajnje decidiran u ovakvim savetima, jer je na kraju ipak najbitnije kako finalni snimak zvuci, a ne sta se i kako koristilo.
Ovo je ujedno i savet za momka koji je pokrenuo topic, a to je da ti niko zasigurno ne moze dati "pravi" savet, vec gledajuci po sebi, moras neke stvari da pokusas da sagledas iz vise uglova pre nego doneses odluku na koji nacin ces nesto uraditi. Ne postoji univerzalni recept za dobar master.

veseli koljac
09-12-2005, 02:19 AM
Pa pretpostavljam da su mislili na audiometrics EQ-ove PLP, ako je nešto baš novijeg datuma.

ili algorithmix PEQ red/orange

lesha
09-12-2005, 03:11 AM
Pa to ti onda zapravo radio posao brickwal limitera.
Slozices se da ima boljih brickwalla od SF.
problem kod timeworks-a je sto distorzira ako se pretera (a to se desava po pravilu), zato ga drzim pod kontrolom.
sf koristim samo kad treba da napucam track zbog preview-a ili prebacivanja u mp3.

i dalje zagovaram opciju slanja numere mastering inzenjeru, i ono sto me stvarno zanima jeste koliki peak/rms je dovoljan da bi on mogao komotno da radi..?

davormen
09-12-2005, 09:10 AM
Ja ne shvatam sto svi ovde hvale timeworks-ov limiter... bas na osnovu preporuka ovde sam ga testirao u poslednje vreme vise puta iako mi je u secanju bilo da je lose radio kad sam ga prvi put probao... i dalje je isti zakljucak... verovatno je do stila muzike... ali za neku gitarsku muziku prepunu svega (i distorzije i sintova i vokala i, ma svega...) najzesce distorzira... i to jako primetno i neprijatno... ubedljivo najgori limiter koji sam probao... i l2 i l3 i pogotovo elephant2 ga ubijaju...

Oggy
09-12-2005, 09:55 AM
Algoritmix! Na to sam mislio.

Evo zavrsava se i ova godina. Od ukupno 3 kompletna albuma ( + 2 koja su jos u fazi izrade) i jos 15-tak pesama "onako", "na komad",Sunflower festivala i Sunflower kids festivala, reklama, muzike za pozoriste, muzike za video igre... koliko sam u svom studiju realizovao ove kalendarske godine, mogu sa sigurnoscu reci da sam probao sve ove limitere i da je bilans sledeci:
Elephant= 0
L3= 0
L2= 3
Uad limiter= 0
Timeworks sve ostalo

Ne bih da zazvucim arogantno, jer mi to uopste nije namera, ali reci da je nesto "do jaja", a da je nesto "djubre", onako, otprilike ili na osnovu samo nekih svojih afiniteta je potpuno pogresno.
Slozicete se da je moj "protok" prilicno velik (cak sam i sam pomalo zapanjen kad ovako pocnem da nabrajam :D ) i da imam prilike svakodnevno da se srecem sa istim problemima, koje usput moram i da resim, jer ne radim za sebe, vec za druge (za novac :D ).
I pored toga sto imam sa Timeworksom vrlo impozantan score, ja i dalje isprobam i sve ostale varijante, za slucaj da neka u datom trenutku mozda zazvuci bolje od Timeworksa.
Ja se ne vezujem ni za sprave, a pogotovo za pluginove, pa to savetujem i ostale.
Naravno, uvek postoji sansa da nisam u pravu ;)

lesha
09-12-2005, 01:18 PM
Ja ne shvatam sto svi ovde hvale timeworks-ov limiter... bas na osnovu preporuka ovde sam ga testirao u poslednje vreme vise puta iako mi je u secanju bilo da je lose radio kad sam ga prvi put probao... i dalje je isti zakljucak... verovatno je do stila muzike... ali za neku gitarsku muziku prepunu svega (i distorzije i sintova i vokala i, ma svega...) najzesce distorzira... i to jako primetno i neprijatno... ubedljivo najgori limiter koji sam probao... i l2 i l3 i pogotovo elephant2 ga ubijaju...
ja sam ga uporedjivao sa nekoliko ostalih, navodno najboljih, i on je davao najcistiji (najtransparentniji) zvuk. svi ostali su ili farbali ili pumpali ili oba zajedno..

kao sto neko rece (mislim da je bio sandro) timeworks ce pre distorzirati, nego sto ce poceti da pumpa, mada i to u postavkama moze da se namesti..

davormen
10-12-2005, 06:52 AM
@ Oggy
Ne zvucih arogantno uopste i super je sto imas toliko posla i sto ti tako dobro radi timeworks... samo kazem da za moje potrebe kada treba da nagruvam mix na -10-11 (a standard u zanru je u poslednje vreme blizi -9, cak i -8 ) timeworks ne moze da se koristi posto distorzira a kod ostalih to nije slucaj. Najvise pumpa l3, pa onda l2, a najmanje elephant2. Ali cak i neko primetno pumpanje mi se desilo samo u jednom slucaju, i to je bila moja greska tokom miksa (jedna gitarska deonica (polu-solo) je bila malko preglasna a bogata u niskim srednjim, tako da je to povlacilo ostatak matrice na dole), a kad sam to korigovao i pumpanje je (uglavnom) nestalo...

idekius
10-12-2005, 09:47 AM
@ Oggy
Ne zvucih arogantno uopste i super je sto imas toliko posla i sto ti tako dobro radi timeworks... samo kazem da za moje potrebe kada treba da nagruvam mix na -10-11 (a standard u zanru je u poslednje vreme blizi -9, cak i -8 ) timeworks ne moze da se koristi posto distorzira a kod ostalih to nije slucaj. Najvise pumpa l3, pa onda l2, a najmanje elephant2. Ali cak i neko primetno pumpanje mi se desilo samo u jednom slucaju, i to je bila moja greska tokom miksa (jedna gitarska deonica (polu-solo) je bila malko preglasna a bogata u niskim srednjim, tako da je to povlacilo ostatak matrice na dole), a kad sam to korigovao i pumpanje je (uglavnom) nestalo...

Meni se L3 i L2 ne dopadaju zato sto budze one bespotrebne mumlajuce basove... Ako mi treba bas, sam cu ga resiti u mixu...

TimeWorks mi se svidja zato sto je najtransparentniji, tj. najmanje menja mix... isto ce moze da se kaze i za Precision Limiter, ali samo kada su balade u pitanju, cim ima dosta instrumenata, onda TimeWorks...

Sto se distorziranja tice, tacno je da distorzira kada se pretera, ali ako lepo komprimujes nogu, isnstrumente u mix-u, nece ni biti potrebe za preterivanjem...

mandrak
10-12-2005, 10:35 AM
Iako uglavnom za mastering uglavnom koristim Timeworks mogu se slo?iti sa Davormenom da za neku čvr?ču gitarsku furku Elefant zna zazvučati odlično.. a njegov brat Crunchesor- kompresor iz familije Voxengo isto tako odlično zvuči za neki ?e?či drum na grupi.... govorim iz osobnog iskustva i ukusa.

Dushan_S
10-12-2005, 01:44 PM
@ Oggy
Ne zvucih arogantno uopste i super je sto imas toliko posla i sto ti tako dobro radi timeworks... samo kazem da za moje potrebe kada treba da nagruvam mix na -10-11 (a standard u zanru je u poslednje vreme blizi -9, cak i -8 ) timeworks ne moze da se koristi posto distorzira a kod ostalih to nije slucaj. Najvise pumpa l3, pa onda l2, a najmanje elephant2. Ali cak i neko primetno pumpanje mi se desilo samo u jednom slucaju, i to je bila moja greska tokom miksa (jedna gitarska deonica (polu-solo) je bila malko preglasna a bogata u niskim srednjim, tako da je to povlacilo ostatak matrice na dole), a kad sam to korigovao i pumpanje je (uglavnom) nestalo...To sam i ja skapirao da na gitarskoj varijanti miksa Elephant nekako daje manje pumpanja od waves-a. Ne znam Ideikus kako tebi dodu?e L3 pumpa? Meni poprilično manje od L2 gura baseve i čistiji je.

SandRob
10-12-2005, 03:34 PM
koliko san ja razumi, taj elephant ima 'pametan' algoritam koji raspoznaje frekfencije (ko multiband) i kad zajedno opizdu kick i hat, on hat ne komprimira jednako ko kicj. to moze bit prednost ali i nedostatak, ovisno o tomu sto se zeli dobit.
inace, ja mislin da pravi posao treba odradit sa eq-om i kompresoron, pa da limiteri nece cinit toliku razliku.
recimo, ako se kompresor nastima na relativno niski treshold, mali ratio, ako mu se namisti dosta veliki atack i relativno brz release, onda limiteru ostaje samo da za kompresorom pokupi smece, odnosno vrlo kratke peakove i tu nebi trebalo bit problema i nijedan limiter nebi treba izoblicavat.
naravno, pod uslovon da je mix dobar.

kodi
10-12-2005, 11:01 PM
nego ... jel koristite vi multiband komp. na masteru ???

svaki moj pokusaj da ga iskoristim (ili ozone-ov ili Waves LinMB) ili nije bas urodio plodom.. ili sam uspeo malo da popravim chujnost baseDrum-a ili bass-a u zavisnosti kako sam se igrao attack-om....

u principu najboljue rezultate za RnB i hop sam postigao PSP-om (master Com.) preset Phat mix samo shto uvek switchujem sa soft na hard mode i nashtelujem makeup po potrebi....

jel ima neko od vas iskustva sa PSP-om ?????

takodje preporuchujem URS za eq .. .

Arthur
11-12-2005, 12:16 AM
na poslednjem masteru kome sam prisustvovao, proces je bio : Oxford EQ (PT), pa zatim u SSL OmniMix-ov EQ na siru ekvalizaciju (LP,HP), pa zatim njegova dinamika ALI u maniru najnizeg moguceg tresholda, i ratio od 1,2:1 do max 2:1, pa igranje sa attackom i releasom. Zatim je ceo snimak dodatno malko stisnut u Bluetubesowom Brickwall-u i tek ondak ditherovan/resampled.. zvuci jako dobro (u odnosu na mixeve narocito)..

OFF
11-12-2005, 12:20 AM
Najnizi moguci treshold - ? -20 -25, -30db?

Arthur
11-12-2005, 12:29 AM
covek je to nazvao "totalnom kompresijom", mislim da nije obican kompresor, nego poseban tip.. mada mislim da mozes i na obicnom da poteras treshold i nize od -30..

kompozitor
11-12-2005, 12:41 AM
nego ... jel koristite vi multiband komp. na masteru ???

Ne , nema potrebe . Mada neko koristi . Vrlo nizak trach , vrlo mali ratio .

Pozdrav ...