PDA

View Full Version : Mali test... RME ADI-2 vs. Behringer ADA8000

idekius
27-09-2005, 12:44 AM
Ovako...

Uploadowao sam dva wav fajla... Oba su 44.1kHz 24 bit-a.
Oba prachenceta su brzinski snimljena Fender Jazz Bass-om Special, ali sa zicama kojima cu uskoro davati dvogodisnji pomen :-)

Razlika je u tome sto je jedna varijanta snimljena preko RME ADI2, a druga preko Behringer ADA8000... Za sada necu reci koja je cime snimljena :-) Mozda ima onih koji ce pokusati da pogode :-)

Dakle sve je isto podeseno... Cubase, oba uredjaja na -10, u oba slucaja bez upotrebe Bass glave, direktno u konvertor, cak je i ruka bila na istom mestu na telu gitare...

Hteo sam da snimim jos dve... jednu preko Pulsarovog AD, a drugu preko Luninog AD, ali me mrzelo da se saginjem i petljam iza racunara... :-) To cemo drugi put...

Uostalom, preslusajte i prokomentarisite razliku...ona, naravno, postoji...

zvincic
27-09-2005, 12:57 AM
hm, meni ovo ne zvuci zdravo, cujem nekakve artefakte i u jednom i u drugom fajlu u visokotonskom podrucju. :confused:

takodjer u prvom fajlu je primjetnije neko pucketanje?

trebao si malo vise snimiti :)

ali ovako "ofrlje"...necu pogadjat koji je koji, samo cu reci sto mi bolje zvuci.

prvi fajl je tanji i razgovjetniji...ali je drugi topliji i mrvicu mi lipse zvuci.

ako mene pitas, ovo bi mogla bit snimka sa istog uredjaja, samo si pomakao desnu ruku za 1 cm :D

no, ne svidjaju mi se oni artefakti nimalo :/

zvincic
27-09-2005, 01:08 AM
joj budale, slusam na integriranoj zvucnoj i onda se zalim na artefakte :D:D:D

na emu-u je sve ok :)

moja prognoza:

fajl 1 RME
fajl 2 Behringer

idekius
27-09-2005, 01:11 AM
Dobro, mozda sam mogao to lepse da usnimim, ali mislim da se razlika cuje...
Ono puckanje u drugom fajlu je pljaskanje rukom o zicu...

Ali ovde se ne radi o kvalitetu bass-a, vec cisto o AD razlici...
Neces valjda da to snimim kroz preamp (ili bass glavu), sa novim zicama :), da to kompresujem i uradim ekvalizaciju?

Dakle ovo su ti cisto brzinski fajlovi direktno u konvertor...

zvincic
27-09-2005, 01:26 AM
Dobro, mozda sam mogao to lepse da usnimim, ali mislim da se razlika cuje...
Ono puckanje u drugom fajlu je pljaskanje rukom o zicu...

Ali ovde se ne radi o kvalitetu bass-a, vec cisto o AD razlici...
Neces valjda da to snimim kroz preamp (ili bass glavu), sa novim zicama :), da to kompresujem i uradim ekvalizaciju?

Dakle ovo su ti cisto brzinski fajlovi direktno u konvertor...

ma drugi post ti sve objasnjava, dobro nisam uhvatio koju bugarsku radio stanicu ili vanzemaljske poruke :rotfl:

EMU je to lijepo odsvirao :da:

dao sam svoju prognozu, sad cekam rezultat...kao i ADA8000 koji je narucen :)

Mogli
27-09-2005, 07:44 AM
Prvi fajl je kvalitetniji i to se odmah cuje. Dobro zvuci taj bas. Tema je nesto kao Stratus - Billy Cobham.

ProkDu
27-09-2005, 09:24 AM
prvi fajl: za nijansu otvoreniji u , i tanji u low end-u od drugog
drugi fajl: za nijansu malo vise low end-a, i malo zatvoreniji

nijanse su u pitanju, a ti ces nas prosvetliti uskoro, nadam se ...... :D

mandrak
27-09-2005, 02:27 PM
Mislim da je prvi file Behringer po?to mi zvuči tanje (ili mi se samo čini) a drugi punije tj. konkretnije izlazi ..pa mislim da je stvar do konvertera tj. drugi Rme..? ja onako na prvo slu?anje.

Pozdrav.

Illiron
27-09-2005, 03:19 PM
Pa ako je stvar u nijansama onda je Behringer uradio odlicnu stvar :)

idekius
27-09-2005, 07:34 PM
Mandrak je u pravu:)

Jedinica je Behringer ADA8000, a dvojka RME ADI-2...

Samo, stos je sto su recimo sa vokalom rezultati drugaciji... Snimio sam dva fajlica sa glasom i uploadovacu ih da uporedite... Moracu u dva posta zbog ogranicenja velicine fajla... Mislim, bez obzira sto neznam da pevam, ipak je glas u pitanju pa su fajlovi nesto veci jer su text i kompozicija morali biti smisleni :mrgreen::twisted:

P.S. Zao mi je sto su izostali komentari najvecih AD\DA sladokusaca na sajtu... Ocekivao sam da se oni jave...

Nazalost, nista od uploada fajlova sa glasom... LImit uploada je 488 KB, a fajlovi su 2X1.2mb

zvincic
27-09-2005, 07:53 PM
Mandrak je u pravu:)

Jedinica je Behringer ADA8000, a dvojka RME ADI-2...

iako sam pogrijesio u prognozi moje uho ipak zna prepoznat skupo (kao da sam zensko :D ).
u prvom postu sam napisao da mi se drugi fajl vise svidja.
iskreno da kazem, nekako sam se nadao da je to bio behringer al jebiga :)

Samo, stos je sto su recimo sa vokalom rezultati drugaciji... Snimio sam dva fajlica sa glasom i uploadovacu ih da uporedite... Moracu u dva posta zbog ogranicenja velicine fajla... Mislim, bez obzira sto neznam da pevam, ipak je glas u pitanju pa su fajlovi nesto veci jer su text i kompozicija morali biti smisleni :mrgreen::twisted:

pukni na moj ftp ako hoces, ili posalji meni na mejl pa cu ja staviti gore.
ide PP

zvincic
27-09-2005, 08:37 PM
test je tu (http://zvina.hg-host.info/rumski/deki/ada8000_vs_adi_2.zip)

koji glas! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Mogli
27-09-2005, 08:50 PM
Mozda bas i nije trebao da ide u prvi mah kao poredjenje, jer recimo ja vise volim pastorius sound sa manje basa, pa mu to onda dodje kao stvar ukusa. Jednostavno ne volim kad je mutan, a to je na drugom fajlu primetno.
Mozda bi stvarno vokal bio bolji da se komentarise.

mandrak
27-09-2005, 09:43 PM
Mislim da je prvi Rme ....jer je nekako prezentniji sa vi?e detalja u glasu a drugi mi opet zvuči malo mr?avije ....tako barem ja to čujem, mada bi bilo dobro čuti vi?e kanala i vi?e situacija za neki konkretniji sud o ovom testu.

Pozdrav

idekius
28-09-2005, 04:17 AM
Mislim da je prvi Rme ....jer je nekako prezentniji sa vi?e detalja u glasu a drugi mi opet zvuči malo mr?avije ....tako barem ja to čujem, mada bi bilo dobro čuti vi?e kanala i vi?e situacija za neki konkretniji sud o ovom testu.

Pozdrav

I dalje je prvi Behringer, a drugi ADI-2

RME se u snimku da lepo "stesati", ali poenta je bila nesto drugo... Trip i predrasude... Zbog toga i nisam odmah rekao sta je sta...

Neznam koja sad bese razlika u ceni ADI-2 i ADA 8000, ali znam da bese nesto od vise nego x2 u "korist" RME-a sa svoja dva kanala, bez phantoma i preampa, dok ADA8000 ima skromnih osam ulaza i osam izlaza, phantom power i preamp...

Sad, istini za volju, ja cu i dalje pojedinacna usnimavanja raditi RME-om... Predrasude su predrasude i treba ih prihvatiti i ziveti sa njima :mrgreen:

SandRob
28-09-2005, 04:18 PM
ja mislin da ovi test nista ne govori... iako nisan ni slusa primjere :mrgreen: sto je komu lipse pitanje je ukusa. po meni je bitno koji je realniji i koji snimak u mixu bolje prolazi. za ucinit pravu usporedbu trebalo bi puno vise vrimena potrosit.

sasaristic
28-09-2005, 05:25 PM
ja mislin da ovi test nista ne govori... iako nisan ni slusa primjere :mrgreen: sto je komu lipse pitanje je ukusa. po meni je bitno koji je realniji i koji snimak u mixu bolje prolazi. za ucinit pravu usporedbu trebalo bi puno vise vrimena potrosit.

100% tacno. Definitivno nema smisla izoblicenje izvornog zvuka komentarisati sa ..ima vise basova ,zvuci masnije ...Inace meni cak i na slusalicama razlika nije u tipu vec u samom kvalitetu usnimka.
Sonicno drugi voc. je definitivno mnogo bolji, naglaseniji je utisak da postoji odredjeno rastojanje izmedju vokala i mikrofona tj. oseca se vise trodimenzionalnosti.Donji spektar je mnogo rastereceniji i zvuci prirodnije.Dinamika je bolje izrazena i bolje se cuju detalji prostora u kojem je pevano.

idekius
28-09-2005, 06:30 PM
Ne pretvarajte ovo u raspravu:!:
Nije mi to bila namera i svako ima prava da misli sta god hoce...
Post je postavljen iz krajnje konstruktivnih namera i nema mesta prepucavanjima...

@Sandro - Naravno da transparentnost usnimka ("sedanje" u mix) igra puno...
Ali zamisli sta bi bilo da krenem da uploadujem ceo cubase project!?

Koga zanima tako nesto, lako moze da kucne neki bubanj, doda gitarsku liniju i neki pad... dovoljno je da se i to proveri...

Sad, ako neko kaze da je to smarajuce, smarajuce je i meni :-) Sam ima mogucnost da to uradi, a upload takvih stvari je nemoguc...

Neznam da li toga ima jos uvek, ali barem je ranije bilo da na fenderovom sajtu mozes da preslusas njihove bass gitare. Solo, a ne u matrici... verovatno iz istih razloga...

Jos cu na kraju ja da ispadnem kriv sto sam uploadovao fajlove, ili sto u startu nisam rekao sta je sta, pa da se svi slozimo oko toga kako je RME puuuuunooooo i ocigledno bolji...

zvincic
28-09-2005, 07:15 PM
Ne pretvarajte ovo u raspravu:!:
Jos cu na kraju ja da ispadnem kriv sto sam uploadovao fajlove, ili sto u startu nisam rekao sta je sta, pa da se svi slozimo oko toga kako je RME puuuuunooooo i ocigledno bolji...

nisam sinoc preslusao vokale detaljno pa nisam htio komentirat...a sada vise i nema smisla.

no, za bas gitaru...pa mora se priznati da drugi fajl bolje zvuci...eto, ispalo je da je RME.
a ja se nadao ti ces reci da je to behringer :rotfl:

SandRob
29-09-2005, 12:01 AM
i puno iskusniji producenti od nas padaju na ovakvim testovima cak i kod extremnijih usporedbi.

ako gledamo odnos cijene i kvalitete u koordinatnemu sustavu, vidit cemo da do neke tocke cijena i kvaliteta paralelno rastu, a onda cijena pocinje ludovat a kvaliteta nastavlja ravnomjerno rast, pa za 10% kvalitete trebamo iskesat 100% vise love a za jos 5% treba dat jos 500% love i tako naprid do perverzije.

ne kazen da su ovakvi testovi beskorisni - dapace i zabavni su, samo hocu rec da se ne treba cudit sto je razlika izmedju dva snimka mala.
mozda bi u nekoj drugoj situaciji behringer zvuca bolje.

koliko ja znan behringer ne proizvodi konvertere nego ih samo ugradjuje, zato se nebi zacudi kad bi iste nasa u nekim puno skupljim spravama. ali ne ovisi zvuk samo o konvertorima.

zvincic
29-09-2005, 02:00 AM
koliko ja znan behringer ne proizvodi konvertere nego ih samo ugradjuje, zato se nebi zacudi kad bi iste nasa u nekim puno skupljim spravama. ali ne ovisi zvuk samo o konvertorima.

istina

u adi su alesisovi konverteri koji su se nalazili u nekim alesisovim adat uredjajima :)

Shot
29-09-2005, 09:21 PM
I u Behringeru i u Alesisu su AKM konverterski chipovi. Oni nisu bas na glasu kao kvalitetni, ali samo zato jer postoje drugi koji su bolji. Mene to nece sprijeciti da kupim tri Behringera (nadam se sto prije). Interesantno je da Alesisov AI-3 koji je na istom chipu zvuci losije. A i (glupo ali istinito) ima samo 16 bita!!