PDA

View Full Version : Pitanje u vezi UAD-a.....

alektom
14-09-2005, 08:30 AM
Zasigurno ce vam moje pitanje zvucati krajnje glupavo, ali shvatate da na ovom forumu ima ljudi cije je znanje daleko ispod znanja vecine ovde....
Elem, trenutno imam karticu Terratec Phase 22, pravim isklju;ivo elektronsku muziku, prakticno bey spoljasnjeg hardware-a izuzev midi kontrolera, od plug in-ova koristim Waves... Zvuk koji postizem, iako je dosta dobar ipak nema punocu i toplinu koju zelim da postignem.
Pitanje je sledece: da li bih kupovinom UAD-a i koriscenjem njegovih plugs dobio kakav pomak ili bi bolje bilo da investiram u neki drugi deo opreme (compresor, ...)
Nadam se da vas nisam previse zgrozio ovim pitanjem......

dr.Ru
14-09-2005, 10:15 AM
da, dobio bi punocu i vise nego sto ocekujes. Zasigurno.
Ako radis elektronsku muziku, i nije ti bitan analogni izvor (gitare, blabla....) vec editujes digitalne zapise (wave).... hardware kompresor na tom nivou ti nije ni potreban.

Eon
14-09-2005, 10:54 AM
...hardware kompresor na tom nivou ti nije ni potreban.

Istina je ali moze da pomogne u stvaranju punoce zvuka ako se koriste lampasi, samo izlaz iz kartice spojis na ulaz u compresor i zeljeni instrument ima da zvuci masno.:)

alektom
14-09-2005, 11:30 AM
Da, to mi je i bio plan sto se tice kompresora, da uzmem lampasa, samo me interesuje kako bih nadgledao stepen kompresije, obzirom da sam navikao na preciznost plug in-a....
Morao bih da se oslonim na sluh i VU metre compresora?

Eon
14-09-2005, 12:42 PM
Muzika se slusa zar ne....?!?!?!:)

Manje gledaj a vise slusaj:da:

dr.Ru
14-09-2005, 02:14 PM
Eon je u pravu.
Ja sam isao logikom slabijeg budzeta, zato sam rekao "na tom nivou".

Istina, najbolje je i jedno i drugo... pitanje je koliko bi morao da platis kompresor koji bi imao vise da ponudi od UADa. Po meni, minimum 1500 eura a da se meri sa UAD kompresijom

Oggy
14-09-2005, 02:36 PM
Ne postoje minimumi i maximumi. Neko moze i da mu pokloni kompresor i da ga plati vise nego sto treba...
Postoji termin "potreba" i "mogucnost"
Da bi koristio hardverski kompresor, u najmanju ruku mu je potrebna visekanalna kartica i opet, u najmanju ruku, tj. obavezno stereo kompresor.
U praksi bi to znacilo da kartica mora da ima najmanje 4 outa da bi ovo "igralo".
Znaci, da bi koristio hardverski kompresor morao bi da imas najmanje emu 1820 + sto bi morao da kupis i stereo kompresor.
"Lampas" ne znaci uvek "dobro" i "masno", vec uglavnom znaci "jeftin zvuk za vise para nego sto bi bio jeftin sa solid state jeftinim preampom"

Dakle, ozbiljni lampasi se krecu u ciframa koje ces tesko izdvojiti, te je moje misljenje da cak i ako se odlucis za tu kombinaciju, njih izbegnes i uzmes pristojan solid state za te pare. U suprotnomm ces platiti natpis "tube" koji osim samog natpisa, uglavnom nosi i losiji zvucni rezultat koji je "topliji" samo zato sto je pregoreo ili izoblicen.
Dakle, sa hardverskim kompresorom, cifra bi ti bila negde oko 1500 jer moras da dokupis i kartu.
Sa druge strane, imas UAD koji u osnovnoj verziji kosta 400-450 evra, ali ne dobijas nista od onih "carobnih" sprava, pa je neophodno da uzmes ili "studio" ili "ultra" pack gde dobijas upravo sprave zbog kojih UAD vredi.
Tu ti ulog raste na 800 ili 1200 evra, ali u isto vreme mozes upotrebiti vise sprava, dok kod hardvera mozes samo jednu.
Mislim da bi eventualno bilo idealno i jedno i drugo :)
Izbor je na tebi.

Gianfranco
14-09-2005, 02:49 PM
Trebaju ti pre svega hardverski sintisajzeri.Znas UAD-ovi kompresori su sjajni ali nisu bas toliko cudesni,da od nekog soft sintisajzera naprave da zvuci masno kao Virus C recimo...

Za elektronsku muziku preporucujem sledecu kombinaciju:

Powercore Element + Virus Powercore multi-licence + UAD Studio Pack

Sve to za oko 1500 eura.

Kada exportujes Virus u audio ostaje ti ceo Powercore za Sony Oxford EQ-e itd...

PONAVLJAM: Nema nista od elektronske muzike bazirane samo na postojecim soft synth-evima!!! Gubljenje vremena,energije itd...

lesha
14-09-2005, 03:55 PM
PONAVLJAM: Nema nista od elektronske muzike bazirane samo na postojecim soft synth-evima!!! Gubljenje vremena,energije itd...
pa nije bas potpuno tacno..

mozda zvuci kao da se tesim, ali definitivno ima odlicnih, cak i besplatnih vst sintova koji kad se layer-uju zvuce priblizno dobro..

ako kraftwerk moze da koristi reaktor, zasto ne bi i mi ?

Mogli
14-09-2005, 03:59 PM
Tu ti ulog raste na 800 ili 1200 evra, ali u isto vreme mozes upotrebiti vise sprava, dok kod hardvera mozes samo jednu.

Evo ovde ti je Oggy dao poentu celog problema ili odgovora na pitanje.

alektom
14-09-2005, 04:08 PM
Hvala ljudi na objasnjenjima, stvari sada mnogo jasnije.....
Koliko para toliko muzike :banghead:
Jos samo ostaje pitanje da li kombinovati UAD-a sa ovom Terratec karticom koju imam ili umesto UAD-a kupiti bolju zvucnu za iste pare i koristiti i dalje stare plug-inove.....
Znam, znam, najbolje bi bilo i jedno i drugo.......

puRe
14-09-2005, 04:29 PM

Itekako ima...i pored nord leada, hartmann neurona, itd... koristim soft sintove i ne mogu nesto da se zalim* :)

da citiram leshu..."sve je lako kad znas kako"

*nemoj da mislis da tvrdim da ne vredi kupovati hardverske sintove...meni je daleko lakse programiranje [dobrih] zvukova u hardveru, ali mislim da je tvoja preporuka od 1500 evra za nekoga ko hoce bolji zvuk (bez uvrede) blago promasena...

da odgovorim na pocetno pitanje - svakako ce ti uad poboljsati zvuk, iskljucivo pod uslovom da znas da upotrebljavas kompresore/eq-ove (uad nema [puno] preseta...dobijas bolji zvuk ali i dalje moras sam da dodjes do njega...samo mnogo lakse u odnosu na soft sintove :) )

SandRob
14-09-2005, 04:41 PM
od elektronske muzike bez hardwarea i/ili creamwarea nima nista. :)

Gianfranco
14-09-2005, 05:20 PM
pa nije bas potpuno tacno..

mozda zvuci kao da se tesim, ali definitivno ima odlicnih, cak i besplatnih vst sintova koji kad se layer-uju zvuce priblizno dobro..

ako kraftwerk moze da koristi reaktor, zasto ne bi i mi ?

Tesis se!!! :hyper:

Soft sintisajzeri su naravno u igri,ali hardverski su tu za masivne i mocne lead-ove,pad-ove,basove itd... gde su softverski inferiorni.
Soft cesce koristim za arpegio,seq,... i u kombinaciji sa hardverskim za pravljenje novih farbi... ali osim V-Station-a i Reaktora i mozda jos kojeg,upotrebu soft sintisajzera sam sveo na minimum... cesce su to sample based sintisajzeri kao Trilogy itd...

lesha
14-09-2005, 05:47 PM
ali osim V-Station-a i Reaktora i mozda jos kojeg,upotrebu soft sintisajzera sam sveo na minimum... cesce su to sample based sintisajzeri kao Trilogy itd...
pa bas zbog toga sto si sveo na minimum, nisi dovoljno istrazivao..
ne zelim da odajem tajne, ali itekako ima dobrih soft sintisajzera..

Eon
14-09-2005, 06:02 PM
Sandro je definitivno u pravu, bas sam juce radio test DSP synth-ova vs. VST i zakljucio da su CW synth-ovi mnogo progresivniji, fleksibilniji, dinamicniji, avangardniji i uopste dublji od VST-a.

puRe
14-09-2005, 07:04 PM
voleo bih da svi koji su za/protiv barem navedu neki katastrofalan/odlican plugin...

na kraju krajeva, hartmann neuron je bolji od nekog besplatnog synthedit vst-a, ali je i reaktor bolji od novationa...itd, itd...kapirate na sta mislim...

ali osim V-Station-a i Reaktora i mozda jos kojeg,upotrebu soft sintisajzera sam sveo na minimum... cesce su to sample based sintisajzeri kao Trilogy itd...
ne zelim da odajem tajne, ali itekako ima dobrih soft sintisajzera..

glas razuma konacno :)

Gianfranco
14-09-2005, 11:29 PM

Da li je ako sam od nekog skupa sintisajzera {A,B,C,D,...} upotrebu sveo na
A i B recimo,logican zakljucak da:
1. nisam dovoljno istrazivao ...
ili
2. je logicnije da sam dosta istrazivao,pa onda se ispostavilo da imam potrebu samo za A i B a da ostale gotovo nikada i ne koristim.

Prvo ovladajte logikom,pa onda mozemo da komuniciramo bez predrasuda i
pretpostavki...

A ono sto ne zelis da otkrivas tajne,nema problema,jer znam na sta mislis...
Zaista su odlicni! I za tu svrhu su mozda i najbolji!

bezsmisla
15-09-2005, 12:41 AM
alektom ja imam potpuno identican problem sobzirom da radimo sa istim kartama,a ja bas nesto razmisljam o tom ultra uad-u,ali ni sam ne znam da li kupovati uad-a ili da kupim digi 002 rack i predjem na pro tools [ova solucija smara jer moram iz pocetka da se smaram sa ucenjem pro tools-a]...

lesha
15-09-2005, 12:55 AM
A ono sto ne zelis da otkrivas tajne,nema problema,jer znam na sta mislis...
Zaista su odlicni! I za tu svrhu su mozda i najbolji!
ako si mislio da besplatni softver moze da posluzi samo za zajebanciju, tj. da ne moze da se upotrebi u "ozbiljnoj" produkciji.... hm.. mislim da ovo ne treba komentarisati..

a za tajne... to su male tajne velikih majstora kuhinje.. ;)

Gianfranco
15-09-2005, 01:15 AM
Lesha ,vidim da si ti zaista izvukao maksimum iz tih soft sintisajzera i da si veoma ponosan na to... cestitam! Ja eto na zalost bacam bespotrebno pare,zato sto nisam uspeo sa njima da napravim neke farbe,koje sam znao da mogu da se naprave...
ali ocigledno nisam znao kako,jer nisam bio upucen u te vrhunske tajne :)

Sto je jos cudnije,mnogo stranih producenata iz ko zna kojih razloga ima gomilu hardverskih sintisajzera... Sta ce ljudi,ne znaju sta ce sa parama...

Zao mi je sto moram da se spustam na ovaj nivo rasprava... na inostranim forumima ljudi uopste ne dovode u pitanje prednost hardverskih nad softverskim itd... Ali ovde ljudi valjda nemaju para,pa odbrambeni mehanizmi stupaju na scenu... Ili nemaju dobre monitore pa im Reaktor zvuci isto kao Virus ili JP8080 ...
Ili zaista neko radi takvu vrstu muzike da nisu potrebne neke mocne i "skupe" farbe.
Uzivajte!

lesha
15-09-2005, 01:30 AM
ako si procitao moj prvi post, videces da ne dovodim u pitanje prednost hardverskih sintisajzera.

samo mi nije jasno sta imas protiv softverskih.
nismo svi dovoljno srecni da mozemo sebi da priustimo skupe sprave.
ja bih prvi sebi uzeo nord lead i virus c..

ako kolicina novca odredjuje nivo znanja, onda si potpuno u pravu.

Gianfranco
15-09-2005, 02:29 AM
ja bih prvi sebi uzeo nord lead i virus c..

Tako je sada razmisljas kao pravi covek :)

ako kolicina novca odredjuje nivo znanja, onda si potpuno u pravu.

Da! blizu istine... Ovo je ipak show-biznis i novac igra veliku ulogu!

alektom
15-09-2005, 09:12 AM
Da se vratimo malo na UD-a....

Interesuje me kolika je zaista razlika izmedju pugova jednog UAD-a i plug-ova jednog Waves Bundle-a, obzirom na definitivnu razliku u ceni (Waves znacajno skuplji)....
Shvatio sam da UAD ima svoj procesor, da rasterecuje CPU, i da uvek postoji ono - dao sam 800e za bolji zvuk, ma zvuci mnogo bolje...... ali me interesuje da bih znao sta raditi:
investirati u UAD-a uz ovu istu zvucnu Terratec Phase 22
ili investirati iste pare u neku bolju zvucnu tipa RME, Delta... i koristiti i dalje Waves plug in-ove....

Hajde, molim vas smognite snage za jos ovo pitanje i necu daviti vise......

Max
15-09-2005, 10:17 AM
Ovo si pitanje postavio vec..... i dobio odgovor , posto ne bavis usnimavanjem definitivno ti preporucujem UAD jer ces dobiti nesto sto cuje ..... ja waves drzim u kompu samo da bi bio kompatibilan sa drugima ....

Dobro tu i tamo neki plug bude koristi .... ali retko .....

Boljom kartom ces cuti realnije , te ce ti mixevi biti bolji ali to opet zavisi od toga koliko znas da mixas , ako su ti mixevi zvucali dobro do sada na ostalim uredjajima , onda ti bolja karta ne treba .....

Pozdrav

alektom
15-09-2005, 10:25 AM
OK

Hvala Max, kratko i jasno.....