Log in

View Full Version : Live...

sasa.ivkovic
08-09-2005, 05:18 AM
Zbog cega ne postoji oblast na forumu koja bi se bavila problematikom zive svirke?:banghead:
Konkretno mislim na moguce probleme i dileme oko nabavke, kupovine i sklapanja konfiguracija razglasnih sistema za razlicite akusticke ambijente, vece i manje objekte...;sta se preporucuje pod obavezno imati za svirku na otvorenom prostoru, sta (ne) mora da se ima za zatvoren prostor, dileme i nejasnoce oko kupovine live (analognih i digitalnih) miksera, vokalnih mikrofona (zicnih i bezicnih), klavijatura, gitara, bas gitara, bubnjeva i svega onoga sto podrazumeva zivu svirku, a da nije aranzer.Ja sam inace klavijaturista, ali mislim da je ziva svirka glavna osnova i za ideje za home recording, o cemu se ovde uglavnom diskutuje.
Mislim da je to neophodno radi opste edukacije muzicara, tehnicara, buducih ton-majstora,...Nije valjda da se svela prica aranzer, 2 ili 4 2-sitemske kutije marke "RR" (Rucni Rad:banghead: ) plus eventualno neki bas bin "RR".Dobro, mozda sam malo preterao!Ali se u svakom slucaju prica svodi na Electrovoice zvucnike (SX serije), Shure mikrofone i Dynacord miksete.Tako mislim o opstem poznavanju stvari kad je uzivo svirka u pitanju.
Vidite blamaze sa koncertom "Bijelog dugmeta"!?Ne znam ko je dao tehnicku podrsku, ali - bruka!Ko god da je.S' druge strane, koncerti Vlade Georgieva - svaka cast!I njemu i "Studio Berar"-u!To je bas "svetsko, a nase"!Suond pun k'o oko, jasan, glasan,...Scena, rasveta i naravno kompletna interpretacija.

Nikako ne zelim da kazem da nema ljudi koji bi mogli da nam pomognu u izboru - naprotiv!
Samo mislim da i oni, kao i ova tema zasluzuju mesto na ovom forumu!

Pozdrav!

P.S.
Konkretno me je za ovaj post inspirisalo moje neznanje odgovora na sledea pitanja:
koja je razlika izmedju bezicnih mikrofona RE2 i RE2 Pro, (osim u ceni), zasto AKG HT81 ima slabiji signal na XLR nego na "line", koliko su preporucljive i zahvalni DAW-s za uzivo nastupe za klavijaturistu i ceo bend (sa 1820m karticom),...Prelistavajuci stranice ovog foruma, ucinilo mi se da ne bi bilo kompetentnih da mi odgovore na ova pitanja, .

ridge
08-09-2005, 10:28 AM
zasto AKG HT81 ima slabiji signal na XLR nego na "line" :confused:

xlr je vrsta jack-a, a line je vrsta ulaza nisu bas stvari za poredjenje. XLR zahteva preamp na drugoj strani koji se bode u line in a sam line in nemoze samostalno da bude ulaz za mikrofon i da radi adekvatno. Znaci nisi ti tu sve bas najbolje povezao.

koliko su preporucljive i zahvalni DAW-s za uzivo nastupe za klavijaturistu i ceo bend (sa 1820m karticom)

Ako ti je stabilan sistem onda su ok, jel imas gomilu opcija a mozes i da koristis daw ko mixer al uvek imas opasnost da ti se zaglupi komp na pola svirke :D

Ni
08-09-2005, 04:41 PM
a mozes i da koristis daw ko mixer al uvek imas opasnost da ti se zaglupi komp na pola svirke

I poznavajuci Marfijev zakon, nikad ti se nece zaglupiti dok testiras sistem. Uvek ce se desiti usred svirke.

sasa.ivkovic
09-09-2005, 03:36 AM
zasto AKG HT81 ima slabiji signal na XLR nego na "line" :confused:

xlr je vrsta jack-a, a line je vrsta ulaza nisu bas stvari za poredjenje. XLR zahteva preamp na drugoj strani koji se bode u line in a sam line in nemoze samostalno da bude ulaz za mikrofon i da radi adekvatno. Znaci nisi ti tu sve bas najbolje povezao.

koliko su preporucljive i zahvalni DAW-s za uzivo nastupe za klavijaturistu i ceo bend (sa 1820m karticom)

Ako ti je stabilan sistem onda su ok, jel imas gomilu opcija a mozes i da koristis daw ko mixer al uvek imas opasnost da ti se zaglupi komp na pola svirke :D

Nisam bio do kraja precizan u objasnjenju...
Mislio sam na balansiran i nebalansiran audio out iz baze (risivera) mikrofona!Signal koji ide u mikser iz nebalansiranog audio out-a je neuporedivo cistiji i jaci u odnosu na balansirani (na koji ide XLR konektor,prim.)!!!Imao sam prilike da se sretnem sa dovoljnim brojem bezicnih mikrofona i do sada je kod svakog bilo pravlo da se podrazumevano koristi balansirani audio out, ukoliko ga ima, jer je bolji.Ovde je suprotna situacija, zanima me zasto?Da li je posredi serijska greska (znam za jos slucajeva gde se zale korisnici da je "tih".Ja sam imao srece da nabasam na informaciju da bolje radi na nebalansirani out i to odlicno (na srecu!).
Zasto?

Pozdrav i hvala!

sasa.ivkovic
09-09-2005, 04:17 AM
I poznavajuci Marfijev zakon, nikad ti se nece zaglupiti dok testiras sistem. Uvek ce se desiti usred svirke.

Koristim G600 7-8 godina (ne kao aranzer, samo sint).U poslednjih par godina je tako poceo , s' vremena na vreme, da mi brljavi na sred svirke: desi se da mi ostanu svi tonovi ukljuceni koje sam odsvirao-kao sustain.Nikako drugacije ne mogu da ih se resim osim prostog iskljucenjai ponovnog ukljucenja - do narednog puta.
Mislim da dovoljno jaka masina sigurno radi pouzdanije nego ROLAND G600 i KORG X5D koje dugo koristim.Svaka sprava moze da zataji pod odredjenim uslovima.
Inace sam nailazio na strasno dobre komentare vezane za koriscenje DAW u zivoj svirci.Na primer:
http://www.yumidi.com/audiopc-micro.php
http://www.yumidi.com/forum/viewtopic.php?t=3597&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrav!

Nocni
09-09-2005, 12:52 PM
Koristim G600 7-8 godina (ne kao aranzer, samo sint).U poslednjih par godina je tako poceo , s' vremena na vreme, da mi brljavi na sred svirke: desi se da mi ostanu svi tonovi ukljuceni koje sam odsvirao-kao sustain.Nikako drugacije ne mogu da ih se resim osim prostog iskljucenjai ponovnog ukljucenja - do narednog puta.
Pozdrav!

Imao sam G600 prije par godina, svojevremeno je znao par puta godisnje zastekati. Koristio sam aranzer, a PRF memory za soundove. Uglavnom je znaoponekad zalediti nakon sto pritisnem prelaz na bubnju... Kad vec ne koristis aranzer, dobro bi bilo obrisati sve user ritmove iz flash memorije. Pokusaj vidjeti na kojim ti PRF zaledi, trebalo biti nekog pravila u tome. Mislim da je problem prije software nego hardware prirode.
Pozdrav

sasa.ivkovic
10-09-2005, 04:23 AM
To cu prvo da uradim (da obrisem style-ove)!Dosao sam i do informacije da se takve stvari desavaju i kad dodje vreme za zamenu memorijske baterije...
U svakom slucaju, hvala za savet!

Tiki the Boyler
05-05-2006, 02:22 PM
Pretpostavljam da se kod tog AKG-a XLR ponaša kao klasična mikrofonska konekcija, tj. mali nivo signala namjenjen da se uvede u mic preamp na mikseru. S druge strane, nebalansirani line izlaz ima podignut (već "pretpojačan") nivo signala namjenjen za uvođenje na linijski ulaz miksera...
Ako tako posmatraš stvari - sve je logično!

p.s. Glas za otvaranje LIVE sekcije foruma, ili još bolje, neka se zove STAGE - gdje bi obuhvatili sve što se tiče nastupa, od instrumenata, pojačala, DI boxova, miksera i razglasa...

Klarinetista
05-05-2006, 05:01 PM
Jos jedan glas za LIVE-STAGE sekciju!
:D :D :D :D :D :D

Miha Blaze
01-11-2006, 12:47 AM
LIVE ocemo LIVE, ne bitno koji bend svira, samo da je LIVE... i nema playbacka ;)

MD
01-11-2006, 02:19 AM
Slažem se da treba sekcija..-live/razglasi itd.

Evo mene zanima što koristiti za live nastupe gdje su potrebne dionice koje su na snimljenom materijalu a ne mogu se izvesti uživo (recimo orkestralne dionice koje ne idu uzivo, akustične dionice+metronom za bubnjeve), mislim najbolje riješenje za to, a uopće ne znam gdje bi pitao..:)

Dushan_S
01-11-2006, 02:12 PM
Sla?em se da treba sekcija..-live/razglasi itd.

Evo mene zanima ?to koristiti za live nastupe gdje su potrebne dionice koje su na snimljenom materijalu a ne mogu se izvesti u?ivo (recimo orkestralne dionice koje ne idu uzivo, akustične dionice+metronom za bubnjeve), mislim najbolje rije?enje za to, a uopće ne znam gdje bi pitao..:)Ja sam to radio sa jednim bendom. Ima? u principu vi?e varijanti, a mi smo radili sa osmokanalnim hard disc recorder-om. Na njemu su bile matrice pesama (sintovi, neki pozadinski vokali), snimljene tako da su prva dva kanala stereo matrica a druga dva stereo matrica sa klikom. Ta prva je isla u razglas, a druga matrica u mali behringer mikser koji je kod bubnjara. Bubnjar ima slushke i mozhe sam da namesti koliko mu jako treba. Ako mu treba i da ima odvojeno volume, onda bi trebao peti mono kanal samo sa klikom koji bi isto isao u mikseticu pa bi i to mogao da namesta. Ako se nema za HD recorder, moze i onaj snimach koji koristi mini disc, pa chak i obichan portastudio sa kvalitetnom kasetom, nebitno.

MD
01-11-2006, 02:24 PM
Ja sam to radio sa jednim bendom. Imaš u principu više varijanti, a mi smo radili sa osmokanalnim hard disc recorder-om. Na njemu su bile matrice pesama (sintovi, neki pozadinski vokali), snimljene tako da su prva dva kanala stereo matrica a druga dva stereo matrica sa klikom. Ta prva je isla u razglas, a druga matrica u mali behringer mikser koji je kod bubnjara. Bubnjar ima slushke i mozhe sam da namesti koliko mu jako treba. Ako mu treba i da ima odvojeno volume, onda bi trebao peti mono kanal samo sa klikom koji bi isto isao u mikseticu pa bi i to mogao da namesta. Ako se nema za HD recorder, moze i onaj snimach koji koristi mini disc, pa chak i obichan portastudio sa kvalitetnom kasetom, nebitno.

Hvala, i mislio sam tako na razmjenu iskustava.:)

Ja sam planirao na svoj stari višekanalni Mini disc.
Stereo na razglas a bubnjaru na uši metronom/signal kao onaj sto ide na razglas.

Naravno, na uređaju je mikser kojim sam regulira levele.
Sve bi to bilo uz njega.
Kad treba krenuti pjesma, stisne play rukom (ili bude na noznom kontrolleru), prvo 4 takta metronoma da se spremi, 4 da označi početak po fusu ili nečemu i onda krene stvar.

Druga opcija je bio laptop sa firewire karticom...no ne znam koliko je to pouzdano..odu windowsi usred pjesme i adio ali ta opcija i dalje stoji...pogotovo jer bi mozda i sint bio MIDI controller+laptop, kazem mozda...

Hard disk recorderi su danas jeftini, ali opet, ne vidim razliku u soundu izmeđi mini dicsa na atrac 4,5 i toga, plus sto mi je MD pouzdaniji u radu..nema sanse da se sruši.
Tascam ili neka druga portastudija su slaba kvalitetom zvuka ipak.

Zanimalo me ako je netko probao to sa ADAT-om?
Danas se jeftino nabave i koriste ih za te svrhe dosta.

Dushan_S
01-11-2006, 02:50 PM
Pa onda si već re?io problem ako ima? mini disc varijantu. ne vidim nikakvu prednost sa adatom, trake su u pitanju, glomaznije je, postoji vi?e mogućnosti da se ne?to zezne, a ne vidim neku kvalitativnu prednost. Laptop ti je jo? gora stvar, a nema potrebe za njim ako se samo radi o pu?tanju pesme. Razlog za kori?ćenje sekvencera da li hardverskog ili u laptopu na zapadu je to ?to ima? veću kontrolu, a ?to je veoma va?no, ne potpada? pod zakon o broadcast-u. naime postoji vremensko ograničenje koliko dug mo?e biti zvučni uzorak, pa kao pređe? tu granicu (a ja se sad ne mogu setiti kolika je tačno) ti u stvari emituje? muzičko delo i mora? platiti. Zato se naprave sekvencirane matrice koje se pu?taju sa laptopa ili sekvencerom i samplerom i u kojima se nalaze originalni samplovi kori?ćeni i na albumu. Po?to mi u ovim krajevima nismo u toj ligi, i zakoni su kameno doba, ?ta te briga, mini disk i pu?taj celu matricu :)

Dushan_S
01-11-2006, 02:54 PM
Btw trenutno re?enje mi je da nemam uop?te matricu, tj u novom bendu je i klavijaturista sa spravom koja ima i sampler i sekvencer tako da se loop-ovi i efekti sviraju u real time-u, a trenutno eksperimenti?mo oko toga da li uop?te i treba metronom, po?to ako se loop pojavljuje samo na jednom mestu ili nema jasno čujnih ritmičkih sekvenci, nema potrebe za time da bubnjar slu?a klik. Konačno imaj u vidu da ono ?to je sasvim ok u dobrom miksu, mo?e da se pretvori u gomilu buke i zvukova live, pa mo?da ima logike i pojednostaviti neke stvari za live ako u originalu ima? puno sintija, sekvenci i loop-ova u toku pesme, a i live band svira u full-u sve vreme.

Bitch
01-11-2006, 11:21 PM
thumbs up !