View Full Version : Stigao Auralex!!!
Gianfranco
01-09-2005, 11:02 PM
Evo konacno mi stigao Auralex... Totalno sam okruzen sa svih strana sa 5 Max Wall zidova i 4 Lenrd Bass Trapa.Na plafonu Studiofoam Wedges 4",koje nisam instalirao jer mi Ameri nisu poslali TubeTak lepak koji se dobija kao obavezan dodatak! Strasno!!!
Evo jedna slicica :)
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Auralex.JPG
Goran
01-09-2005, 11:05 PM
Svaka Cast! Koliko si dao za sve to?
Gianfranco
01-09-2005, 11:07 PM
Trebace mi vreme da se naviknem... Odjednom cujem sve jasno... neverovatno jasno!!! Ludilo!!! :hyper:
Gianfranco
01-09-2005, 11:08 PM
2000 evra + 700 evra su me odrali za carinu...
Ma cena prava sitnica :rotfl:
Ustvari ne carina,vec troskovi transporta,jer zbog velike zapremine kutija se racunalo kao da je narudzbina 1 tona!!!
Mogli
01-09-2005, 11:48 PM
Sta da ti drugo kazem nego - svaka ti cast, uvek si znao samo za najbolje stvari!:) To se ceni!:)
Gianfranco
02-09-2005, 12:10 AM
U Americi da zivim,to isto bi me kostalo 1500 evra! :banghead:
Ali idemo dalje... :)
lesha
02-09-2005, 01:14 AM
sta reci, sve za zvuk..
Arthur
02-09-2005, 01:32 AM
malko sam zbunjen.. znam ljude koji su davali po 10k evra za akustiku kojoj sam cuo audibilne mane.. ovo je neko low-budget resenje ? Koja namena ? Za sobne radove ili i za ozbiljnije studije? meni 1000e nije problem dati ukoliko to daje rezultate....
bezsmisla
02-09-2005, 02:24 AM
izgleda gotivno nadam se da se tako i cuje...daj jos slika obavezno.Kakvi su ti oni stalci za monitore..ja moram da pazarim neke jos drzim moje na nekim kutijama...i reci mi samo kako se hladis posto kapiram da je vruce unutra?
Boskovic
02-09-2005, 05:07 AM
Koje su ti dimenzije prostora koji formiraju Max Volovi :)? Kako ih ima 5 a samo 4 bas trapa?
Gianfranco
02-09-2005, 06:19 AM
bezsmisla:izgleda gotivno nadam se da se tako i cuje...
Ludilo kako je sve kristalno jasno!
Kakvi su ti oni stalci za monitore..
Quiklok BS342
http://www.sweetwater.com/store/detail/BS342/
Ne secam se ,ali mislim da sam ih oko 70 eur platio.
i reci mi samo kako se hladis posto kapiram da je vruce unutra?
Nije bas toliko vruce,ali kada postane tu je klima...odlicno funkcionise...za tili cas se rashladi cela prostorija.
Arthur: malko sam zbunjen.. znam ljude koji su davali po 10k evra za akustiku kojoj sam cuo audibilne mane.. ovo je neko low-budget resenje ?
Ovo je isecak tabele sa Auralex-ovog sajta,sa ova 3 proizvoda koja sam uzeo:
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/FreqTabla.jpg
Kao sto vidite Maxx-Wall paneli u kombinaciji sa LenrdBAss trapovima ravnomerno izoluju po svim frekvencijama.Ovi koeficijenti koji se krecu oko 1.05 su NRC (Noise Reduction Coefficient).Sve sto se krece oko 1 je standard.
Mnoga jeftinija resenja imala bi razne nelinearnosti (rupe) u spektru itd...
Ti ljudi su davali 10k verovatno za mnogo veci prostor.Ovo je ipak nekih 6m2 prostora.
Za sobne radove ili i za ozbiljnije studije? meni 1000e nije problem dati ukoliko to daje rezultate....
Znam da sam dobio perfektan prostor za mix i u tom smislu je profesionalno.
Ne zalim ni jedan euro koji sam dao.
Ono na sta ova soba lici sada (mislim na prostor izvan Auralex-a :) )je totalno amaterski! Uzas!!!
Dakle zamislite dodjete kod nekoga u goste,a onda vas uvodi u sobu u kojoj
je kao indijanac ogradjen nekim ljubicastim panelima... a jedva mozete da prodjete do terase...ako sednete na krevet,pogled vam je pravo na Auralex zidove... dakle izgubio sam sobu a dobio magicnih 6m2.
Znam da mnogi imaju iluzije da su samo dobri monitori bitni,a onda kada je rec o akustici...to je deo gde treba ustedeti novac i proci sa nekih 100-200 evra.Moze i to,ali je pitanje koje su vase ambicije... jer sigurno daleko da mozete da cujete jasnu sliku onoga sto se desava i garantovano cete imati mnogo gresaka u mixu,odabiru reverba,...,necete dobiti 3-dimenzioni mix,jer ce reverbi biti pogresni itd...
Monitori i akusticna prostorija su kao mikrofon i preamp!
Skupi monitori,bez dobre akustike daju iste rezultate kao dobar mic snimljen preko jeftinog preampa.
Boskovic:Koje su ti dimenzije prostora koji formiraju Max Volovi :)? Kako ih ima 5 a samo 4 bas trapa?
Vise o tome danas ... videcu da okacim jos slika i mozda video fajl da dobijete koliki-toliki prikaz atmosfere ...
Pozdrav!
Boskovic
02-09-2005, 06:31 AM
Znam da mnogi imaju iluzije da su samo dobri monitori bitni,a onda kada je rec o akustici...to je deo gde treba ustedeti novac i proci sa nekih 100-200 evra.Moze i to,ali je pitanje koje su vase ambicije... jer sigurno daleko da mozete da cujete jasnu sliku onoga sto se desava i garantovano cete imati mnogo gresaka u mixu,odabiru reverba,...,necete dobiti 3-dimenzioni mix,jer ce reverbi biti pogresni itd...
Amen to that! Ja josh ne chuh u nechiji studio da se zvuchnici "izgube" tj. da mix ima trecu dimenziju, kako bi trebalo.
Gianfranco
02-09-2005, 06:58 AM
Koje su ti dimenzije prostora koji formiraju Max Volovi :)? Kako ih ima 5 a samo 4 bas trapa?
Ispravka! Ipak 6 Max-Wall zidova :)
Auh,juce sam bio sludjen oko svega ovoga da kada sam postavio topic nisam znao gde se nalazim :hyper:
Arthur
03-09-2005, 01:55 AM
koliko bi kostalo da se tim postupkom sredi prostor od oko 20kvm ? Mislim za reziju... Da li prave i za recording room? Ljudi koje sam pominjao su izolovali 20+20kvm dve prostorije (studio+rezija) i pukli oko 9000e, a meni to nist ne valja.... mislim, nista spektakularno...
Arthur
03-09-2005, 01:58 AM
a da vredi ulagati u akustiku, to se itekako slazem... neko je u stanju da da 2k evra za monitore, i da ih metne u kucnu sobu...a cuo sam i u ozbiljnijim studijima fazna ponistavanja basseva sto je kudikamo vece zlo od njihovog sabiranja
Gianfranco
03-09-2005, 07:54 AM
Imas na Auralex-ovom sajtu Kit Calculator,gde uneses sta zelis i automatski ti preporuce 3 varijante u zavisnosti od budzeta,s tim da kalkulator prezentuje samo resenja od 200-2000$ (racunaj da je tih 2000$ za nas ovde 2700 eur).
Evo za control room dimenzija oko 20m2 sta su preporucili:
Ultimate solution based on room coverage and room type. http://www.auralex.com/aoc/D240xi.gif Roominator D240xi (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:__doPostBack%28%27IdealLinkButton%27,%27%27%2 9)
Sugg. Sell Price - $1599 Percent Coverage = 48%
*Placement of Kit Components* (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:__doPostBack%28%27IdealPlacement%27,%27%27%29 )
http://www.auralex.com/gallery/images/rmd240_1.jpg
Includes:
(48) DST-112s (Char. Gray)
(12) 2ftx4ft panels of DST-422s (Charcoal Gray Only)
(96) DST-114s in 1 of 4 colors -
(Charcoal Gray, Purple, Burgundy, or Forest Green)
(16) DST-LENRDs (Char. Gray)
(12) T'Fusor Sound Diffusors
(16) Tubes of TubeTak Pro Adh.
D240xi Roominator Kits:
? Big Daddy of all Kits!!!!
? Extras included: MOPAD's and GRAMMA for a 5:1 environment
? World Class treatment for a 16' x 14' x 9' Studio
? Great for larger home theaters
? Variety of panels and colors allows fantastic designer layouts
? Additional products may be needed for greater coverage in larger rooms
For an upgrade consider adding:
1. Additional DST Panels
2. PlatFoam for a Drum Riser -------------------------------------------------------------------------
Ovo je varijanta od oko 2200 eur.
A kada bi zeleo da uradis isto sto i ja,samo primenjeno na tih 20m2,onda bi za control room to izaslo 4500-5000 eur.
Bolje se informisi na njihovom sajtu,pogledaj sta sve ima,za sta se preporucuje... Jer ja mogu samo da nagadjam kakva je ta prostorija od 20m2 i kakva ona uslovljavanja/ogranicenja nosi sa sobom itd... u najcescem slucaju ova njihova varijanta,mislim da zavrsava posao.
Takodje ovo je bitno,da se upoznas sa karakteristikama njihovih proizvoda.
http://www.auralex.com/testdata/test/mastertable.pdf
Da bi se postigao efekat gluve sobe vidim da je najbolje sto imaju Max-Wall Panels 02 i Mega Max-Wall Panels 02 sa do 17 puta vecim NRC nego obican Max-Wall!
Arthur
04-09-2005, 02:18 AM
ovo stvarno deluje interesantno
mada ne znam gde bi to u ovim krajevima moglo da se bez velikih extra troskova
Gianfranco
04-09-2005, 02:06 PM
Ja se od nove godine raspitujem... Veruj da ne moze povoljnije nego sto sam ja nabavio.Zbog toga Auralex i nije popularan kod nas ili u Evropi,vec svi uglavnom uzimaju Primacoustic.
Bitch
04-09-2005, 05:22 PM
@ gianfranco
... a zbog cega si odabrao auralex umesto primacousticsa? :)
Gianfranco
04-09-2005, 09:01 PM
Ja sam to odlucio jos negde u januaru a sada je septembar.
Ne secam se tacno.Znao sam sta zelim i sta mi radi posao s obzirom na ogranicenja moje sobe.Sa Auralex-om sam mogao da postignem tacno sta sam zeleo,a sa Primacousticom ne...znam da mu je falilo nesto...
A i zaljubio sam se u purple boju i samo sam nju zeleo :)
STUDIOTON
04-09-2005, 09:34 PM
Ja sam to odlucio jos negde u januaru a sada je septembar.
Ne secam se tacno.Znao sam sta zelim i sta mi radi posao s obzirom na ogranicenja moje sobe.Sa Auralex-om sam mogao da postignem tacno sta sam zeleo,a sa Primacousticom ne...znam da mu je falilo nesto...
A i zaljubio sam se u purple boju i samo sam nju zeleo :)
Ovo je prava stvar zaista ..
ali...
zar nisi mogao za 2700 eur da platis nekog strucnjaka recimo Blaza Guzinu da ti premeri prostor , napravi projekat .. kupis materijal ,platis radnike i da ti sve to naprave uostalom kao i pravi studio ?
Mislim da bi ti ostalo da castis pivo svakog clana na forumu:p
Samo nemoj da mi kazes da zivis u stambenoj zgradi!? :confused:
Gianfranco
04-09-2005, 09:58 PM
Na desnoj strani imam ogroman orman a na levoj je zid i onda zastakljena vrata od terase,napred su 2 velika prozora a pozadi krevet...
Dakle,kako da tretiras ormane? A u iznajmljenom sam stanu i moram da vratim stan kakav je bio kada se budem iseljavao...
U isto vreme zelim da mogu da snimam i vokale i da imam prostoriju za mix...
Sve u svemu,ovo sam video kao dobitnu kombinaciju.Da zivim u svojoj kuci,
izbacio bih sve i uradio profi izloaciju a ne montaznog karaktera.
Ali jednog dana cu imati i takve uslove.Sada sam prezadovoljan sa ovim.
Gianfranco
04-09-2005, 10:05 PM
Samo nemoj da mi kazes da zivis u stambenoj zgradi!? :confused:
Da,sto? :) A,pa komsije me obozavaju kao i u prethodnom stanu gde sam bio... Ja sam se sokirao kada sam nesto sisao do dole (a inace sam bio na 4. spratu) i ukapirao koliko to tutnji cak i na prizemlju.
Divim im se,kako su me podnosili. A najjace je bilo kada sam ziveo kod roditelja.Imao sam 16 godina a lik stan ispod otvorio ginekolosku ordinaciju! :rotfl:
Show!
A poenta moje muzike tada je bilo da "explodira" :hyper:
I nista covek se odselio...
Gianfranco
04-09-2005, 10:36 PM
Evo kao sto sam obecao,samo sa malim kasnjenjem,kako izgleda moj indijanski logor iz pticije perspektive.
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/soba.jpg
clusterchord
14-09-2005, 10:32 PM
nisu li ti presiroko zvucnici u odnosu gdje sjedis. trabs imati formiran jednakostranican trokut (svi kutevi 60 st.) sa zvucnicima i tvojom glavom :mrgreen:..
i kako rade ti bass trapovi ? .. citam o njima vec x godina pa me bas zanima.
mozda glupo pitanje, ali zar nema nitko ovdje (ex-yu) ko moze da ih izreze po auralexovom modelu.. i to od slicnog materijala, ili je njihov toliko "poseban" ?
oriolik?
znam jednog tipa (eurospuzva) koji to mozda moze nisam jos otisao na razgovor s askicama od bass trapova pa cemo vidit..
Gianfranco
15-09-2005, 12:50 AM
I jeste 60 stepeni! Samo sam sliku crtao otprilike... Ono crveno X (pozicija sedenja) je ustvari jos dole :)
Ne znam,naizgled deluje kao obican sundjer,ali mislim da se radi o nekoj sundjerastoj smesi.
S obzirom na to kako sam dobio ovo,da ne objasnjavam,oni to laserski rezu...
Ocigledno imaju neke robote koji to rade izuzetno precizno itd...
Ne znam koliko bi bila velika avantura da neko od nasih pocne da proizvodi tome slicno.
Kako rade bas trapovi?
Generalno na celu ovu konstrukciju nemam zamerke... za mene je ovo idealno slusanje.
Nemam iskustva sa drugim bas trapovima u slicnom okruzenju (nearfileld monitori).
Ali evo jedne zanimljivosti... Pre otrpilike 2 meseca sam uradio jedan mix u starim uslovima... Uopste nisam mogao da garantujem za korektnu jacinu basa. Sigurniji sam bio ako odem u drugu sobu pa iz nje slusam nego iz ove gde radim mix :rotfl:
Slusao sam i na slusalicama i u kolima itd...Uporedjivao sa stranim stvarima... Sve u svemu bio sam uveren da je do jaja!
Sada u ovim novim uslovima kada sam je pustio izblamirao sam se sam pred sobom... nije bas lep osecaj :rolleyes:
Zesce fali basa! A r'n'b stil je u pitanju... katastrofa!
I ne samo to,nego kada jednom elementu nije dobro postavljena jacina,onda se ceo mix rusi kao domine...
Jednostavno,sve greske mix-a mi upadaju u oci... (tacnije usi :))
Moj dobar prijatelj,koji je bio sa mnom kada je stigao Auralex u kutijama,je bio razocaran,kako sam za sundjere dao tolike pare...
Kada smo sve instalirali i kada je seo da slusa... ostao je da sedi naredna 3 sata :D (ja sam zavrsavao neke druge poslove za to vreme)
Rekao je da ovo vredi svaki euro sto sam platio!
Evo jos nekih slicica...
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Auralex1.jpg
Gianfranco
15-09-2005, 12:52 AM
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Auralex2.jpg
Gianfranco
15-09-2005, 12:53 AM
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Auralex3.jpg
Gianfranco
15-09-2005, 12:54 AM
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Auralex4.jpg
clusterchord
15-09-2005, 04:04 PM
I jeste 60 stepeni! Samo sam sliku crtao otprilike... Ono crveno X (pozicija sedenja) je ustvari jos dole :)
a razumijem.. a i vidi se sa slika. znaci, ti si ustvari "smanjio" sobu vidim da imas okolo jos prostora..
Kako rade bas trapovi? ..
..Sada u ovim novim uslovima kada sam je pustio izblamirao sam se sam pred sobom... Zesce fali basa! I ne samo to,nego kada jednom elementu nije dobro postavljena jacina,onda se ceo mix rusi kao domine...
Jednostavno,sve greske mix-a mi upadaju u oci... (tacnije usi :))
e bas mi to treba. mislim relativno sam zadovoljan jer miksam s nearfield adamima u dosta vecoj sobi i ne preglasno, pa je utjecaj "sobe" nesto manji, ali svejedno - nisam bas 100% siguran ispod 150 Hz. stojni valovi mi jesu nize zbog vecih dimenzija, ali opet su tu..
mislim da cu samo nabaviti one vece trapove i tu i tamo par piramidica za HF i flutter echo zagusenje, i jedno par home-made difuzora. mislim da mi ne treba cijelu sobu zagusivati.
upravu si za domine, jer ako se prevaris u basu, kako ces onda pogodit srednje i ostalo..
Gianfranco
15-09-2005, 08:35 PM
mislim relativno sam zadovoljan jer miksam s nearfield adamima u dosta vecoj sobi i ne preglasno, pa je utjecaj "sobe" nesto manji, ali svejedno - nisam bas 100% siguran ispod 150 Hz. stojni valovi mi jesu nize zbog vecih dimenzija, ali opet su tu..
Jeste manji uticaj u vecoj sobi,ali ne drasticno! Mozda je za 20% bolje slusanje a to je nedovoljno.
Svaka prva refleksija je bitna da se eliminise... Prvo sam bio instalirao ove zidove sa strane bez plafona i testirao slusanje... Opet mi je nesto falilo pa da bude idealno... onda sam podigao visoko iznad glave jedan ovaj 60cm*120cm Studiofoam Wedge,da testiram kako ce da bude kada budem
izlepio i plafon... Tek tada sam rekao WOW i tek tada sam dobio onako cist zvuk kako sam zamisljao...
Pozdrav!
clusterchord
16-09-2005, 09:07 AM
nije bas tako mala razlika - npr. imamo sobu za snimanje vokala i spikera koja je duplo manja od ove moje u kojoj miksam i radim mjuzu (aprox 9 m2 naprama 17 m2). tamo smo natrpali tih oriolik spuzvi i piramidica od jos neke druge firme , je..ga sad se ne sjecam koje, pa je katastrofa jos uvijek. ja nemogu tamo podnijet slusanje, pocne me bolit glava, a miksat nemogu ni u ludilu. ali ok je za snimanje reklama. jesu BM15 pasivci ali mislim da nije do toga.
ovdje isto nije bas gola soba - imam nesto tih oriolik spuzvi pa nema toliko hf i fluttera, ali morao bi dodati jos. jedino se osjeti dole oko 60 - 70 Hz kad malo glasnije miksam da pocinju "neravnine" po cijeloj sobi. do sada miksevi mi se solidno prenose u eter, ali moze i bolje..
nemam sad 2700 eura da bubnem ali mislim da cu ili naci nekog da mi izreze, ili uzet par auralex superbass trapova za prvu ruku..
jeli znas dali primaacoustic radi bass trapove, nesto kao u ovom stilu ?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.