View Full Version : Uspio sam poslati
Danijel D
01-09-2005, 02:15 PM
Zahvaljujuci Zvincicu moj rad se nalazi tamo i svi ga mozete poslusati,Hvala jos jednom i pisite mi vase misljenje, www.zvina.hg-host.info/rumski (http://www.zvina.hg-host.info/rumski)
Skladba se zove "BILA SI MI SVE" vozdra!!!:cool:
Auh.
Odlicna gitara majstore. Ne volim ovu vrstu muzike. Ali kvalitet je kvalitet bez obzira o kakvoj se muzici radi. Dobar tekst i dobro pevanje.
Nemam ja sta ovde da trazim medju vama profesionalcima. :rotfl:
Dushan_S
05-09-2005, 08:54 PM
Mo?da ću ti zvučati malo o?tro, ali nemoj to shvatiti lično. Ja sam prilično strog slu?alac kad se radi o pop muzici, a i sam zna? da je posle Gibonnija tamo i Vlade ovde, prečka prilično visoko postavljena. A neki moj trip je da je iskrena kritika korisnija nego sad da neko nekom podilazi bezrazlo?no.
Kao prvo postoji jedna pesma koja se zove "Knockin On a Heaven's Door", i prilično je poznata i vi?e puta obrađena. Sa obzirom na to verovatno ne bih sebi dozvolio takav ulazak u pesmu kao kod tebe, kada su mi već harmonije i gruv identične, a pevanje vrlo slično. Postoje obrtaji akorada, bas mo?e biti neka druga nota, sedmice, devetke. Akordska substitucija? Recimo IIm7 umesto IV akorda?
Drugo aran?man je malo naivan. Bubanj svira najlogičnije i najminimalnije, bas se lepi za gitaru harmonski i dosadan je, obični krompiri umesto neke inteligentnije i interesantnije deonice, a te akustične gitare jednostavno nisu dovoljne, nema nikakvih detalja. Gde su gudači, gde je klavir, gde je pad? Perkusije? Itd itd.
Jedino ako ovo treba shvatiti kao kratak kroki pesme koja tek treba da se radi, pa si pitao ?ta mislimo o pesmi samo u smislu harmonija i teksta?
Dinamika pesme je slaba, ne di?e, ne ide gore u refrenu, ne ide dole u strofi.
Tekst je bled i pun fraza koje su sto puta ponovljene, trebalo bi to malo poetičnije, sa nekom lepom slikom. Jednostavno nisam uspeo da zapamtim niti jedan red nakon prvog slu?anja. Poenta je da nekoga tekst dodirne kroz ličnu identifikaciju, i da ima ne?to zvučo jako i pamtljivo u sebi, naročito refren.
Sve u svemu, ono ?to je pozitivno je da negde cela stvar ima taj emotivni trip, mo?da zbog toga ?to si naslu?an takve muzike, mo?da zato ?to ti to le?i da peva? (ako si to otpevao) ali opet nisam siguran ?ta bi bilo kada bi te neko stavio pred sjajan aran?man i dao ti da otpeva? sjajan tekst.
Jo? jednom, nadam se da si shvatio ovo u pozitivnom duhu, nit te znam nit ?elim da te napljujem jer mi je lo? dan, hteo si komentare pa - eto komentar...
Danijel D
06-09-2005, 05:18 PM
Vidis potpuno se slazem sa tvojom kritikom,pjesma je takva jer je radjena na brzinu i kad hoces biti sve to znas da nemozes.Jesam ja sam je pjevao i naravno da pokraj pravog aranzmana sa backovima koji znaju sta rade zvuci sasvim drugacije,a vidis to kosta bilijun i jednostavno mi je neostvarivo.Ovo je otpjevano na prvu i bez korekcija na glasu.Ja obicno kad pogrjesim u pjevanju snimam iz pocetka i ne nadovezujem stvari.Ova kritika je sve ono sto ja vec znam i nije mi nepoznata,zbog toga i nije proslo kako spada.Jedino sto nisi u pravu je da je vezana sa Gunsima jer nije radjena po njihovoj mjeri,a tek da sam ubacio stringove,i ostalo bila bi bas to.Svaka stvar koju radis stilski podilazi onoj vrsti pod koju ju stavljas i nemoze mi nitko reci da nema milijun pjesama koje slice jedna na drugu bar po nekoj frazi.Hvala na komentaru!!!
Knock knock knocking on the heaven's dooooooor:)
Ne svidja mi se, bezličan sto puta odsvirani slijed akorada i vokalna dionica sto puta čuta. Refren kao da i ne postoji, sve je ravno...Bezlično pomalo,svaki dan čujem 30 ovakvih stvari na lokalnoj televiziji..jebiga.. eto iskrena kritika al da se ne uvrijedi?.
Vjerujem da si htio iskrenu kritiku inače kakvog smisla tra?iti komentare drugih, nadam se da neće sad sve prerasti u prepucavanje oko ukusa kao na drugim forumima.:)
Inače, uzmi u obzir da preferiram glazbeno ne?to potpuno drukčije od ovoga pa nisam mjerodavan dati kritiku ove glazbe, osim one o muzičkoj strukturi koja mi je ovdje naivno predvidljiva.Tako da uzme? moju kritiku sa rezervom.
Ali opet, samo ti kao umjetnik mo?e? shvatiti najbolje ?to si htio sa pjesmom, od drugih ovisi hoće li uopće razumijeti pjesmu, ja je eto nisam shvatio mozda zato sto ne slu?am taj stil glazbe .
Eto, iskreno moje mi?ljenje a jo? mi je dobar dan za razliku od Du?anovog:D:).
P.S.
Tek sad vidim da si napisao da radi? jo? na pjesmi, i da je ovo ugrubo!Onda zanemari ovu moju kritiku;), radije digni kompletnu stvar pa da čujemo kako treba.:)
SandRob
06-09-2005, 06:24 PM
Jedino sto nisi u pravu je da je vezana sa Gunsima jer nije radjena po njihovoj mjeri...
zar je dusan spominja gunse? :???:
SumAnuT
06-09-2005, 07:57 PM
Ja sam, na onom tamo topicu ... koja razlika izmedju onog i ovog topica :)
Danijel D
06-09-2005, 08:14 PM
Ma narode naravno da se neljutim zato sam i trazio iskreni komentar,ovo nije najgora pjesma na svijetu,pa cak je i produkcija bolja i gora od milijun onih koje postoje.Sve je to umjetnost i nista vise.Ne radim vise na njoj jer sto vise mrdam bude gore,to je stvar koja je stara i koja je jedan od mojih prvih samostalnih pokusaja,pa kako sebi da naplatim posao.Ono sto radim za druge koji plate,cijene i postuju moj rad je rezultat mog rada,a ostalo je cista ljubav prema glazbi!!!I vise cjenim iskreni komentar nego kad me ljudi sretnu pa mi cestitaju na necem a iza ledja pljuju.Vi ste zakon i da nemislim tako nebi ni trazio vase misljenje!!!:cool:
Dushan_S
08-09-2005, 03:37 PM
Jedino sto nisi u pravu je da je vezana sa Gunsima jer nije radjena po njihovoj mjeri,a tek da sam ubacio stringove,i ostalo bila bi bas to.Bob Dylan ;) u originalu
Pesma počinje isto sa I - V - IV progresijom, isto 2 kruga, sličan prelaz na bubnjevima i nakon toga metrika pevanja ima jako mnogo sličnosti. Čak i da ne liči 1000 puta je viđen i generalno demode način da se počne pesma. :)
Preslu?aj ne?to aktuelno od stranog popa pa ako ni?ta drugo mazni neko re?enje, ali ovo ne radi, jednostavno.
SandRob
11-09-2005, 08:03 AM
dilanova pisma pocinje i zavrsava s iston progresijon, a u ovoj stvari je pocetak slican i istina da su prva dva stiha ritmicki slicno otpjevana, ali ipak se radi o sasvim drugoj melodiji, tako da nema govora o plagijatu.
naravno, nije ni ric o nekoj revolucionarnon konpoziciji i sigurno bi jos trebalo poradit na aranzmanu i produkcji, ali je pisma skroz ok i mislin, ako bi se napravila i prezentirala na pravi nacin, da bi se ljudima dopala.
sto se tice 'zamjenskih akorada' i oni su postali toliko uobicajeni da je ponekad bolje 'zamjenske akorde' zaminit obicnim - 'nezamjenskim'. :mrgreen:
nego, dusane, zar i dilan umisto IV ne koristi IIm7? :-?
Dushan_S
11-09-2005, 12:19 PM
Pa pazi, verovatno jeste, njegovu verziju sam čuo davno, a Gunsi su mi ostali u memoriji, kod njih je IV, pa posle u strofi naizmenično IV i IIm7 :)
Ne mislim da je čovek namerno hteo da isplagira tu pesmu u ovom slučaju, nego da je toliko ljudi čulo pesmu da je to lo?a asocijacija i samo po sebi istro?eno. To je stvar aran?mana ponajvi?e, a ne toliko originalnih harmonija pesme.
ANITA
11-09-2005, 07:51 PM
Zahvaljujuci Zvincicu moj rad se nalazi tamo i svi ga mozete poslusati,Hvala jos jednom i pisite mi vase misljenje, www.zvina.hg-host.info/rumski (http://www.zvina.hg-host.info/rumski)
Skladba se zove "BILA SI MI SVE" vozdra!!!:cool:
Nezgodno je biti re?etan ovako ovdje.. ali opet s druge strane, mislim da boli tocno onoliko koliko si se u nesto dao.
Dushan je zaista dao koristan komentar i svaka mu cast na tome.
Ja cu ovdje iskoristiti priliku reci nesto o cemu cesto razgovaram s ljudima koji zele nesto sa svojom glazbom (ili talentom glazbene prirode) napraviti, a ustvari nisu jasno definirani i ne znaju ni sto su ni sto zele. Kao takvi ne znam sto ustvari imaju za pruziti, a ne znaju ni oni.
Ti znas sto zelis. Ili ne znas pa si krenuo utabanim stopama. Ovaj tvoj rad je cist ok! Skroz ok pjesma totalno u rangu Crvene Jabuke i slicnih bendova i ako ti je to cilj, uspio si! S druge strane, kako takovi vec postoje, ne znam koji komad torte ti ?eli? tra?iti za sebe, s obzirom na preplavljenost ovakvom glazbom.
Ako ipak, to radis samo za sebe i svoju dusu, onda ti moram reci KOPAJ DUBLJE! Opusti se, otkrij sebe, dopusti si biti drugačiji, dopusti svojim vlastitim harmonijama i melodijama da te preplave i da tada zaista imas sto pruziti slusateljima (i samome sebi). Ako si ipak u ovom stvarno ti.. onda je moj savjet: Dobro izuci zanat, prouci hit pjesme takvog zanra, njihove strukture, progresije i napraviti bolje! Ne dobro, vrlo dobro, slično, isto, vec bolje! Tada ce biti torte i za tebe. Ovako, dok si u rangu sa postojecim, (a to mozes shvatiti i kao kompliment i kao kritiku), zelis vlastitim trudom i talentom nesto postici, nema? 90-60-90 i ne nosi? visoke potpetice.. zaista ne znam.
Sto se samog plagijata tice.. dok smo mi na ovim prostorima gdje malo tko zaista radi tvoje pjesme... onda ovo ni nije pravi plagijat.... a i poznato je kori?tenje isprobanih melodija koje pobude emocije u čovjeku upravo zato ?to su poznate i to kod mase upali. Ali to rade postojeći seronje na hrvatskoj sceni.
Sto se slucajnog plagijata tice... o tome ja ne mogu puno govoriti... ja jedino sto dopustam je kad mi nesto nalikuje na moju vlastitu stvar, ostavim da postoji, a nekad ni to. Brisem sve sto se slucajno dogodi da podsjeca na bilo sto sto sam cula. Jer nije moje. A to mi daje osjecaj uspjeha koliko i pobjeda u igri ?aha u kojoj sam varala.
Sretno.
I svaka cast na hrabrosti da primis kritike. Moja je zaista dobronamjerna i nadam se da ces iz nje izvuci neku korist. U dvije natuknice da ponovim:
1) Zaroni dublje, pronadi svoju vlastitu glazbu i to ce biti nesto posebno.
Ili
2) Napravi jos daleko bolje od postojeceg na radiju (a to kod nas i nije tako tezak zadatak).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.