View Full Version : Pomoc oko vocal-a
statusband
31-08-2005, 03:52 AM
Kad snimim vocal,nekako mi je previse "blizu",kako da ga pomerima malo u nazad?
Za pocetak, snimi vokal da covjek (ili covjekica) stvarno stoji dalje od mikrofona! :)
Mozes probat mu skinut (shelf) visokih i niskih frekvencija (to se kaze "stanjit ga") i nabacit malo reverba...
arados
31-08-2005, 09:42 PM
Shot, kol'ko ih ti udaljis pri snimanju?
Ja stavim Popkiler na 10-15cm.Je li to puno?
Nije puno.
Ljudi ih znaju nabit na mikrofon toliko blizu da mi se cini da to i nema bas smisla.
Ja drzim popfilter na oko 10 cm i vokalu ne dam da se priblizi vise od 30tak centimetara. Ako su backovi, onda ih stavim jos dalje. Ako se snima neko saptanje, onda pustim ljude da se nabiju na par centimetara od mikrofona...
Arthur
01-09-2005, 12:23 AM
ne znam za vas, al je se uvek namucim da mi vokal zvuci prisutno... to mi je nekako jedan od kljucnih faktora.... kako se malo mrdnu od mikrofona, uglavnom dobijem neke prizvuke sobe koji mi strasno zvuce jeftino.. ponekad kad se pretera, umetnem neki vestacki Early reflection cisto da bi dao utisak neke skuplje sobe..
statusband
01-09-2005, 01:17 AM
Izgleda da "pije vodu".Hvala na savetima
Danijel D
01-09-2005, 02:24 PM
Ovako ti ja snimam vocale popkiler 10-15cm od studijskog mic-a koji je na uskopojasnom,sad ovisi imas li predpojacalo ili ne ali puno ti je bolji sound sa njim,ubacis si malkoc reverba iako po pravilu vocal se snima bez ikakvog efekta pa se kasnije presvlaci,jedino si direkto ukljuci compresor da ti vocal odmah ulazi kroz njega tako neces imati problema sa jacinom,naredis ga samo da ti nemoze probiti i da ti se vocal moze proderati koliko hoce,a da ne zaferca!!!Vozdra:cool:
Ovako ti ja snimam vocale popkiler 10-15cm od studijskog mic-a koji je na uskopojasnom,sad ovisi imas li predpojacalo ili ne ali puno ti je bolji sound sa njim,ubacis si malkoc reverba iako po pravilu vocal se snima bez ikakvog efekta pa se kasnije presvlaci,jedino si direkto ukljuci compresor da ti vocal odmah ulazi kroz njega tako neces imati problema sa jacinom,naredis ga samo da ti nemoze probiti i da ti se vocal moze proderati koliko hoce,a da ne zaferca!!!Vozdra:cool:
Budi malo oprezniji sa upotrebom kompresora ....... cesto ume da upropasti vise nego da koristi .... radije podeli pesmu na tise i glasnije delove pa se poigraj sa gainom ..... za kompresor uvek imas vremena .....
Pozdrav
arados
02-09-2005, 12:02 AM
Zavisi opet na kakvog hajvana naletish.
Ima ih zagriz'o bi mikrofon k'o lubenicu, samo nek' je glasnije...
Uglavnom, sto veli Max, kompresor mozes i poslije uporabiti.
Arthur
02-09-2005, 01:03 AM
Ajd kad smo vec kod vokala, da ne pravim novi topik : imam sledeci problem- u vokalu koji sam nedavno snimio imam neku neprijatnu freqvenciju koja se javlja u gornjoj polovini spektra (od 2k pa navise), i cini da ako osvetlim vokal dobijem neki kao "ferc", iliti feler, kao da negde nesto zuji. Procitao sam da se ovo dosta cesto javlja na vokalima, i na drugom projektu koji sad mixam u drugom studiju ovo dosta lako resim tako sto notch-evanjem (uskim eq) nadjem koja je ta frekvencija, pa samo nju skinem, a onda ceo opseg visokih pojacam proporcionalno. E sad, kada to pokusam sa prvim projektom, koji experimentalno mixam kuci na HI-fi, nikako da ubodem koja je prava frekvencija za notch. JEdnostavno, koliko god sekao ono sto cujem kao problem, to ostaje kao neka neprirodna pojava. Da li je moguce da glas ima vise takvih "extra-harmonika", pa da pokusam sa vishe notcheva (sto mi zvuci pomalo heeevi) ili je to ipak do monitoringa? Zasto do ovakvih pojava uopste dolazi - glas ili mikrofon? preamp?
Inace, licno od skora volim da usnimavam glas kroz kompresor ukoliko radim na ok spravama.. puno olaksa posao ukoliko snimatelj zna tacno sta radi... meni je trebalo vremena, ali neke nekomprimovane vokale nikad u mixu nisam uspeo da sredim bez velikih frka..
LACKY
02-09-2005, 02:36 AM
Proximiti efekat!
Obicno se javlja kada je izvor jako blizu mikrofonu!
Iobicno imas problem bas u spektru izmedju 1.5 i 3 Khz
Pozabavi se karakteristikom mikrofona(kardiod je obicno naj veca nesreca ali ako ti je "studio room" los onda je nuzno zlo)probaj "omni direktcaniol"
(verovatno mi je engleski bulja ali ko razume shvatice)
zvincic
02-09-2005, 01:10 PM
Proximiti efekat!
Obicno se javlja kada je izvor jako blizu mikrofonu!
Iobicno imas problem bas u spektru izmedju 1.5 i 3 Khz
Pozabavi se karakteristikom mikrofona(kardiod je obicno naj veca nesreca ali ako ti je "studio room" los onda je nuzno zlo)probaj "omni direktcaniol"
(verovatno mi je engleski bulja ali ko razume shvatice)
izrazeni proxymity efekt se javlja samo kod mikrofona sa kardioidnim pickup patternom a manifestira se tako da pojaca baseve (prox. efekt je cesto i alat, npr. kod snimanja el. gitara)
ne javlja se u spektru od 1.5 - 3 KHz
Slazem se ..... 2 khz je mnogo visoko ..... meni najvise lici na to sto ti je kompresor na vokalnoj liniji ...... probaj da snimis bez njega ...... sa druge strane moze biti mikrofon , soba ..... jbg , treba cuti .....
Pozdrav
Arthur
03-09-2005, 01:48 AM
nisam znao da se proximiti javlja kod kondenz mikrofona .. ovo je snimano sa Neumann TLM170, na Focusrite Voicebox-u.... soba i nije najzahvalnija... a ja sam kuci osnovne pikove tih frekvencija nalazio negde na 3.5 khz pa sve do 4.2khz... i cak i kad ih posecem ostane u zvuku nesto cudno, neprirodno... dok, ponavljam, istom procedurom na drugom sessionu PERFEKTNO nestaje problem...
zvincic
03-09-2005, 02:59 AM
nisam znao da se proximiti javlja kod kondenz mikrofona .. ovo je snimano sa Neumann TLM170, na Focusrite Voicebox-u.... soba i nije najzahvalnija... a ja sam kuci osnovne pikove tih frekvencija nalazio negde na 3.5 khz pa sve do 4.2khz... i cak i kad ih posecem ostane u zvuku nesto cudno, neprirodno... dok, ponavljam, istom procedurom na drugom sessionu PERFEKTNO nestaje problem...
proximity ne ovisi o tipu mikrofona nego o pickup patternu. najjace se manifestira na kardioidnom a najmanje na omni.
a meni se sve vise cini da tebi treba deesser na toj traci ;)
SandRob
03-09-2005, 10:19 AM
jebate, u dinamickih mikrofoni je proximiti ipak veci... ili se to meni samo cini. :?
je li proximity veci kod hiperkardoida ili kod normalnega kardoida?
nego, ima jedan experiment vezano za udaljenost popfiltera od usta i od mikrofona (nema veze sa proximity... valjda).
dakle, uzmite jedan list papira (a4) i uhitite ga sa dva prsta za vrh i pustite da van visi priko cilega lica (da dodiruje nos). e sad pusite u papir (jednakima mlazovima) i postepeno udaljavajte papir od lica. vidit ce te se papir puno vise savije kad je dalje od usta. :!:
ja jo? nisam ?uo proximity na omni mikrofonu - koliko znam javlja se samo kod usmerenih mikrofona.
Ja obi?no vokal snimam sa popper-stoper-om na oko 10cm, a vokalistu udaljim 20+cm zavisno od namene, vokala, mikrofona, sobe. u 99% slu?ajeva izvrnem mikrofon upside-down i podignem ga malo, tako da je mre?a kapsule izme?u nosa i usana (u brk-nom predelu :)) - tako nateram vokaliste da podignu malo glavu, i da skroz otvore disajne puteve, + izbegavam harmonijsku distorziju jer "vi?ak" vazduha ode ispod i sa strane oko mikrofona umesto da napadne membranu.
Kompresor u lancu.. svi su me uvek zapla?ivali, ali sam se ja igrao i vi?e ga se ne pla?im. Ipak, ako ne moram da ga koristim (?esto), ne koristim ga. Ako ima? patch bay i mogu?nosti da splituje? signal bez gubitka, igranje sa kompresorom u lancu je ok. Koliko god poznavao kompresore koje koristi?, ako samo jednom pogre?i?, ba? taj take ?e biti najbolji take ikada (Marfijev zakon).
Arthur
04-09-2005, 02:14 AM
uuu
;0 mozda cak i de-esser.. al i dalje me zanima sta najvise utice na ovu pojavu
pritom ne pricam o proximitiju koji je ovde offtopik cini mi se
LACKY
04-09-2005, 03:24 AM
Ajd samo da zavrsim sa ovim pa necemo dalje!Potpuno ste u pravu oko spektra proxa ali se manifestuje i u gornjem spektru jer se membrana zagusi zbog proxa a onda radi nelinearno i to tako sto u srednjem spektru ima rupetinu a lakse kupi gore pa izdize 2.5 pa na gore,to se ustvari javlja kao nus usled nelinearnisti membrane u tom momentu.
Tako da imas previse nisko ali takodje i gore ali dosta neprirodno(tako sam procitao ai kada preslusas primere i objasnjenje sta se fizicki desava sa membranom ima logike).
Arthur
05-09-2005, 02:49 AM
to ima smisla
znaci tom logikom omnipatern ili distanca od mic-a.... hvala
Predrag Trpkov
05-11-2005, 08:18 PM
to ima smisla
znaci tom logikom omnipatern ili distanca od mic-a.... hvala
Oprez. I jedno i drugo vrlo efikasno razotkrivaju nedostatke u akustici prostorije.
Predrag.
Arthur
05-11-2005, 10:27 PM
Oprez. I jedno i drugo vrlo efikasno razotkrivaju nedostatke u akustici prostorije.
Predrag.
... u medjuvremenu TESKO nauceno u praksi.. ipak hvala
a sto se mog pitanja tice, ipak je izgleda do nekog problema u preampu.. probao drugi sa istim mikrofonom, i fura odlicno... cisto da pohvalim VoiceMaster-a od Focusrite-a.. a falicni je Voicebox, mada mislim da je mozda neki kvar u pitanju... :banghead:
SandRob
06-11-2005, 07:43 AM
bdv: moze se experimentirat i sa udaljenosti mikrofona od zidova. kad ja sniman vokale, mikrofon je vrlo blizu zidu, odnosno spuzvi.
Tiki the Boyler
23-11-2005, 01:02 PM
Licno misljenje je da proximity ne fura veliku ulogu u ovom problemu!
Nego uzmi papir i olovku pa se poigraj sa osnovnim matematickim operacijama gdje ces za paramtere uzeti dimenzije svoje sobe. Mislim da ces doci do te svoje 2 kile...
A da preamp moze bezobrazno pojacati ionako problematicnu frekvenciju - moze! :(
Arthur
24-11-2005, 12:58 AM
talasna duzina 2k je 17cm. Ne znam kako bi soba mogla da utice na taj opseg. Nemam ogledala i slicnih gluposti, ozbiljan gluvac je u pitanju. Al dobro.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.