View Full Version : Najbolji sekvencer
milos
22-05-2005, 03:17 PM
Koji je po vama najbolji sekvencer na trzistu i zasto ga volite u odnosu na konkurenciju?Ima ih toliko mnogo-Ableton Live 4,Cubase sx3,Logic 7,Melodyne 2.5 ,Tracktion 2,Sonar 4,Pro Tools....
Illiron
22-05-2005, 04:10 PM
Onaj u kojem se ti najbolje snalazis, u poslednjim verzijama sve vise se izjednacuju po mogucnosti.
upravo tako...
pazi, ja volim i Ableton, Logic (sad sam ga zavoleo :) ), Nuendo/Cubase i ProTools pa cak i Tracktion...svi imaju svoje prednosti, a kada bih morao za jedan da se odlucim bio bi to Nuendo (zato sto ga najvise koristim)...
evo ti ukratko:
Ableton - fantastican za zivu svirku i sve sto ima neku vrstu loopova
Logic - uzasno slozen i treba ti vreme da se naviknes, fantastican set pluginova...all-in-one...
Nuendo - sve sto ti padne na pamet
ProTools - kao Studer, gledaj na njega kao na obican audio snimac, slab za MIDI
Tracktion - super kao programce u kome mozes veoma brzo da snimis neku ideju (manje-vise isto vazi i za Reason, barem u mom slucaju)
mirzaa
22-05-2005, 10:42 PM
ne znam...kako kome pa?e...proba? sve pa odlu?i? koji ti najbolje pa?e i le?i...
jer nije stvar u alatu nego u onome koji ga koristi..
mene je live4 totalno preporodio..cubase me stalno ograni?avao i usporavao ali live mi je tako jednostavno koristiti da nemam nikakve granice vi?e---samo pi?i :D
lesha
22-05-2005, 10:44 PM
ableton za live nastup, sx za sve ostalo...
tracktion je takodje dobar, ali je jos uvek nov i nedovoljno razvijen..
cubase sx ti je najbolji izbor, mislim da mnogi koriste nuendo zato sto vise kosta :roll: i mislim da je prica oko njega suvise naduvana... jedino ako se ne bavis muzikom za film..
anyway, svi pluginovi i vsti su optimizovani za rad u sx-u, tako da je to najbolji izbor..
licno najbrze radim u live-u, ali mu fali pdc (plugin delay compensation)..
Dushan_S
23-05-2005, 03:52 AM
cubase sx ti je najbolji izbor, mislim da mnogi koriste nuendo zato sto vise kosta :roll: Da ti pravo ka?em, ja prezirem GUI Cubasea, izgleda mi kao odvratna ?arena igra?ka za pred?kolsku decu, to je moj razlog. Mislim, crveno i plavo svuda. :lol: :) :D Katastrofa. Ne ?alim se ne mogu ni?ta da na?em, smetaju mi boje jezivo. U dvojci je malo bolji GUI ali Nuendo mi je prijatniji za oko i snala?enje. :)
Ina?e bio sam oduvek Logic user pa i sad imam neke poludovr?ene projekte u logic-u, pisanje midi-ja i midi editing je i dalje dom kulture sa sve bibliotekom za Steinberg varijantu. Sa druge strane, pro?lo je ve? mnogo vremena, ne da je mrtav na PC-ju nego se ve? skroz le? ohladio, treba i?i dalje, a za seljenje projekata, Steinberg varijanta je najzgodnija... Tja. ?ta se mora nije te?ko. Hteo sam iz principa da probam Samplitude, al sad, jo? samo to mi fali da u?im sve sekvencere redom. :)
Logic nikad nisam voleo, jer je prekomplikovan i ima one ikonice pored svake trake koje su mi vizuelno odvratne (bile i ostale), mada, najvise ga nevolim zbog toga sto mi je komplikovan. Cubase ili Nuendo, nema nikakve veze u audio produkciji jer imaju ISTI engine. Jedina je razlika sto Nuendo ima bolju podrsku za visekanalni zvuk, pa ako se radi filmska muzika, tu je u prednosti. Ostalo je samo stvar ukusa.
Pro Tools mi se ne dopada kao interface, midi je los i tu mi je negde sa Logicom.
O ostalim sekvencerima i ne razmisljam (dok ne moram).
Generalno mislim da po pitanju zvuka ili nema razlike, ili je ja ne cujem i da je u pitanju afinitet ka odredjenoj vrsti interfejsa.
milosjeftic
23-05-2005, 08:36 AM
Radim u Cubase koji smatram za najbolji . Radio sam i u Logic koji je takodje odlican program , ali koji se vise ne radi za Pc ( to mu je jedina " mana " ) . Svi programi mogu dosta toga , i vise nego sto ti treba . Ali i svaki ima svoje specificnosti . Neki super - program ne postoji . Sa Sonar sam isto radio i smatram ga dobrim . Sareni interfejs nije ni vrlina ni mana ( po meni ) . Live , Fl ... cu verovatno integrisati u Cubase ( jednog dana ) . Sa njima nemam nekog iskustva .
Sta god da izaberes - napravices DOBAR IZBOR .
Poceo sam sa Cubase SX...Ali kad sam uporedio Cubase i Nuendo i vidio da nema neke velike razlike,odmah sam presao na Nuendo...oci mi ne podnose sarenilo...Nuendo je dosta zdraviji za oci,a gledajuci to sa tehnicke strane,koliko sam mogao skontati..razlike su minimalne.
Jos kad bi WaveLab napravili u SMB boji...bilo bi dobro. :wink:
milos
23-05-2005, 09:14 AM
Primetio sam da vecina ljudi na forumu koristi Nuendo i Cubase sx,ili pak Ableton Live 4 rewire-ovan sa nekim od ova dva. Ableton Live 4 je odlican,zaista revolucionaran sekvencer.Hteo sam da vidim bas ako ima korisnika drugih sekvencera "vise" klase (Digital Performer 4,Sonar 4,Logic 7,Pro Tools) da nam kazu zasto preferiraju te sekvencere u odnosu na najrasprostranjeniji(kod nas) Cubase.
DP4 otpada,posto verujem da mozda par ljudi poseduje MOTU hardver,isto vazi i za Logic7(Mac) a i Pro Tools.
Ostade samo Sonar 4-cuo sam samo najbolje o njemu.Da li sada ima i VST podrsku a ne samo DXi i da li ga neko koristi?
SandRob
23-05-2005, 09:53 AM
kad je samo midi u pitanju, onda cubase vst32. ovaj nuendo i sx su sjebali samo tako po pitanju midija :evil: cak je onaj cubase iz starih atarija prije 20 godina bio puuuno bolji.
a ni u audio domeni se steinberg nije bas proslavi, ali ja se drzin njega od pocetka i ne da mi se ucit nove programe. :?
kad bi i presa na drugi sequncer sigurno mi i na njemu nasa milijun nedostataka u odnosu na nuendo.
milosjeftic
23-05-2005, 10:19 AM
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
idekius
23-05-2005, 01:38 PM
cak je onaj cubase iz starih atarija prije 20 godina bio puuuno bolji.
He, he... ja jos cuvam Atari ST kao suvenir, ali nista ne radim sa njim...
Cisto, kolekcionarstvo...
Gle... pade mi jos nesto na um... to cu da postujem u topic-u "razno"...
davormen
23-05-2005, 01:59 PM
Radio sam sa Sonar 4 , ali mi je Sx bolji . U Sonaru mo?e? menjati mesta insert efektima ( kao u Wave Labu ) sto napr. u Cubase ne mozes , a sto bih voleo da imam kao opciju .
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Danny Lou
23-05-2005, 02:42 PM
Onaj u kojem se ti najbolje snalazis, u poslednjim verzijama sve vise se izjednacuju po mogucnosti.
covjek ti je sve rekao...
e bas tako
a ja Logic ne bi menjao ni za sta na svetu :)
milos
23-05-2005, 05:21 PM
Imas Mac pa koristis ovaj novi,ili krkas staru verziju?
SandRob
23-05-2005, 05:55 PM
Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
po meni su fx trake prednost, iako one nisu nista drugo nego obicne grupe bez mogucnosti daljnjeg senda. mislin da je samplitude prvi uve takav koncept, a buseve ima i nuendo.
a to sa premjestanjem pluginova je stvaaarno nedostatak. :?
milosjeftic
23-05-2005, 06:13 PM
Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
po meni su fx trake prednost, iako one nisu nista drugo nego obicne grupe bez mogucnosti daljnjeg senda. mislin da je samplitude prvi uve takav koncept, a buseve ima i nuendo.
a to sa premjestanjem pluginova je stvaaarno nedostatak. :?
?to je najgore , uradili su to namerno . :D
U Wave Lab mo?e , u Sx ne ?! :banghead:
Ima jo? " sitnica " koje bih mogao prigovoriti Cubase - u ( iako radim sa njim ve? 10 godina , sa prekidima ) ; ali ipak je to najbolji izbor ( subjektivan stav ) .
EDIT :
Mada u mikseru ima ( svakom kanalu pojedina?no ) funkcija " Routing " za koju mi nije jasno ?ta radi . ?ini mi se da ne slu?i ni?emu . A bio sam se taman ponadao .
E a niko ne pomenu da malo ima i zavisnosti od muzike i vrste rada koji sekvencer da koristis. Recimo Protools za usnimavanje i rad sa semplovima (pure spomenu) Ableton live je jak za elektronsku muziku i tu nema osporavanja dok je Steinberg zlatna sredina iako vise naginje semplovima nego midiju. Sonar mi je mnogo bolji za midi ali ipak koristim Nuendo, navika.
krkam staru.. a kad dodje (jednog dana) mac regularno kupujem 7-icu :)
milosjeftic
24-05-2005, 07:18 AM
Da li zna? u ?emu je razlika v.7 u odnosu na Logic 5.5.1 ?
davormen
24-05-2005, 09:07 AM
Mada u mikseru ima ( svakom kanalu pojedina?no ) funkcija " Routing " za koju mi nije jasno ?ta radi . ?ini mi se da ne slu?i ni?emu . A bio sam se taman ponadao .
Ne znam na koji tacno routing mislis (pisem po secanju, nemam instaliran Nuendo na net particiji), ali routing kod sendova je jako korisna stvar. Naime, posaljes signal u stereo fx traku (gde je recimo reverb) i routingom biras gde ce ti se taj reverb pojaviti u panorami. Na primer, ako ti je nesto u mono traci i skroz levo u panorami, mozes to poslati na reverb da ti se vrati isto tako skroz levo, tako da je reverb samo iza instrumenta i ne zauzima prostor ostalim stvarima u miksu...
davormen
24-05-2005, 09:11 AM
Mozda jesu prednost, ako nisi navikao na rad sa klasicnim mikserom... drugacija koncepcija... A gde su buss-evi u Nuendu i kako ih "prizvati", da ne kazem invocirati :) ?
milosjeftic
24-05-2005, 11:55 AM
Ne znam na koji tacno routing mislis (pisem po secanju, nemam instaliran Nuendo na net particiji), ali routing kod sendova je jako korisna stvar. Naime, posaljes signal u stereo fx traku (gde je recimo reverb) i routingom biras gde ce ti se taj reverb pojaviti u panorami. Na primer, ako ti je nesto u mono traci i skroz levo u panorami, mozes to poslati na reverb da ti se vrati isto tako skroz levo, tako da je reverb samo iza instrumenta i ne zauzima prostor ostalim stvarima u miksu...
Znam na ?ta misli? . Ni to ne radi ( kako bi trebalo - v.2.2.035 ) . Ovo o ?emu govorim je Insert Dispay Modes - ta?no iznad insert efekata na kanalu ( gornji levi ugao , tri opcije : normal , routing , preset . Ova tre?a je interesantna/funkcioni?e , probaj/te ) . Routing o kome ti govori? je ta?no iznad send efekata . Kada bi obe radile kako treba - to bi bilo sjajno . Mo?da u SX 3 rade ?
SandRob
24-05-2005, 12:36 PM
Mozda jesu prednost, ako nisi navikao na rad sa klasicnim mikserom... drugacija koncepcija... A gde su buss-evi u Nuendu i kako ih "prizvati", da ne kazem invocirati :) ?
ma i na klasicnemu mixeru je isto samo sto su tamo umisto fx chanels aux returni, ali je princip isti.
ja stvarno neznan nista o sonaru i sto oni tamo nazivaju busevima, ali pretpostavjan da je tamo bus sto je u nuendu grupa.
u nuendu postoje busevi, a ja ih sa pulsarom otvaram tako da u pulsarovom projektu otvorim takozvane asio sources, a onda u postavkama nuendovog mixera otvorim buseve i svakome dodjelin zeljeni asio source. nuendove buseve onda mogu usmjerit u pulsarov mixer ili van konpjutera, na monitoring, na dodatno procesiranje, i sl.
recimo. u pulsarovom projektu otvorim 4 asio sourcea i u nuendu ih podilin na 2 stereo busa. onda mogu send sa kanala poslat u drugi bus (prvi bus je master), pa preko adata ili aes-ebu u vanjski hardwarevski reverb i ponovo preko adata ili aes-ebu vratit procesirani signal u mixer. :roll:
mogu otvorit recimo 6 asio sourcea i onda treci bus usmjerit prema pulsarovom reverbu. tu je postupak jos laksi, jer ne treba izlazit i vracat se u konpjuter.
samo se send usmjeri na bus, bus izlazi na pulsarov asio source, taj source se spoji na pulsarov reverb.
u oba ova slucaja pulsarov i hardwarevski reverb funkcioniraju ko da su dio vst-a i mogu se automatizirat. :roll:
naravno busevi se mogu koristit i na druge nacine. preko njih se signal moze odvest i na pulsarov ili hardwarevski kompresor i sl. i sve to radi realtime. :roll:
Da li zna? u ?emu je razlika v.7 u odnosu na Logic 5.5.1 ?
velika...
prvo, interfejs je MNOGO promenjen...do te mere da ce neko ko mrzi 5.5 (primer: ja) zavoleti 7...sada se uz Logic Pro dobijaju svi pluginovi koji postoje pod emagic/apple brandom dok su se ranije odvojeno kupovali...poboljsana automatizacija, gomila sitnijih opcija koje imaju veze sa samim "komforom" pri radu, impuls reverb, novi sintovi/instrumenti, poboljsana exs24 banka, itd...
milosjeftic
24-05-2005, 05:02 PM
Logic je dobar program ( v5.5.1 ) ali nema Send Pre Fader , ?to imaju i Sonar i Cubase . Kakav je mikser u v.7 ?
Cubase ima prili?no bolji mikser u odnosu na Logic 5.5.1 . Mada je i u Logic - u mikser sasvim pristojan .
Mikseri Cubase i Sonar su sli?ni ...
Ko bira program sa kojim ?e raditi , neka prvo pogleda/ispoba mikser ( subjektivan stav ) .
milosjeftic
24-05-2005, 05:06 PM
Desni klik na listu staza , Add Group chennel track . Ili Project , add track , Add Group chennel track . Za dodavanje traka dodeli pre?icu ( File , Key commands ) . ?tedi vreme .
milos
24-05-2005, 08:14 PM
Koristo li neko na forumu Sonar 4 osim Shadyja :?: :wink: :D
davormen
25-05-2005, 01:03 PM
Desni klik na listu staza , Add Group chennel track . Ili Project , add track , Add Group chennel track . Za dodavanje traka dodeli pre?icu ( File , Key commands ) . ?tedi vreme .
Znam za grupe i njih koristim, ali to nije isto sto i buss-evi na klasicnom mikseru... grupe nemaju dovoljnu autonomiju, tj. ne mogu slusati grupu bez originalnih signala sa traka (prilikom senda u grupu)...
milosjeftic
25-05-2005, 01:25 PM
Znam za grupe i njih koristim, ali to nije isto sto i buss-evi na klasicnom mikseru... grupe nemaju dovoljnu autonomiju, tj. ne mogu slusati grupu bez originalnih signala sa traka (prilikom senda u grupu)...
Koliko znam to je sve u verziji 2.2.035 u vezi s tim . SX 3 nisam probao , a Logic 5.5.1 i Sonar 4 su veoma sli?no re?eni . Mislim da su grupe i sendovi u Cubase uradjeni dovoljno dobro da bi se mogli efikasno iskoristiti . Neke druge sekvencere nisam isprobavao , bar se ne se?am ne?eg zna?ajnijeg .
?ta bi konkretno hteo ? Verovatno da postoji na?in kako to izvesti ...
Ako ho?e? da ?uje? samo grupu a da je pri tom signal kanala na 0 , koristi send pre fader ( ne razumem ?ta bi ta?no hteo i zbog ?ega ) .
Altek
25-05-2005, 02:10 PM
Mislim da je najbitnije da je sekvencer koji se koristi stabilan, odnosno da me ne opterecuje misao da posle svakog koraka moram da sacuvam projekat....
Isto tako mislim da je vazno da se opredelis za jedan (eventualno dva) sekvencera i da se u potpunosti posvetis upoznavanju istog.
Eksperimentisanje sa 5 seq. je cisto gubljenje vremena (licno iskustvo).
Ableton Live + Nuendo + WaveLab
p.s. cinjenica da se vecina ljudi na kraju odluci za Nuendo govori sama za sebe...
Color
25-05-2005, 02:20 PM
Hteo sam da vidim bas ako ima korisnika drugih sekvencera "vise" klase (Digital Performer 4,Sonar 4,Logic 7,Pro Tools) da nam kazu zasto preferiraju te sekvencere u odnosu na najrasprostranjeniji(kod nas) Cubase.
Nebih rekao da su to sekvenceri "vise" klase... Mislim da je izbor sekvencera cisto stvar navike, potreba, snalazljivosti u njemu, generalno kako ti sedne! Kao kad ides da kupis krevet pa legnes na svaki i kazes: "E ovaj mi je dobar!" :wink: I posle neces da ga menjas nizasta na svetu.... :D
Ja najvise radim na Pro Toolsima, prvo sto je on ovde (Prag) standard u 90% studija a drugo sto sam na njega navikao i editovanje najbrze radim u njemu.. Drugo, user interface mi jako sedi, nije pretrpan bojama (kao Cubase SX) a vrlo je precizan i pregledan. Nezamara me. Jednostavno kad ga nastartujes, vidis da imas posla sa profi alatkom a ne igrackom.. Treci razlog, sto mi G4 na 1Ghz (dual proc), sa 512MB rama ladno gura Pro Tools LE (32 audio kanala) i sliku u full kvalitetu (PAL 720 x 576) bez ikakvih poteskoca i nikad nemoram nista da mu "budzim" od projekta do projekta da bi radio.. Sto se brzine i efektivnosti rada tice mislim da je i filozofija MACa dosta uticala, jel, na MACu imas jedno dugmence na misu tako da hteo-nehteo,pocnes na tastaturi da koristis sve moguce makroe sto ubrzava editaciju.
Imam i PC , na njemu koristim Cubase SX i isto kao vecini korisnika, smetaju mi boje i ceo interface kako je uradjen.. Cubase isto radi i sa videom ali uvek snjim imam neke poteskoce, koji format, koja kompresija da bi mi slika isla na TV. pa jos u full formatu + otvorim 20-30 audio kanala, nekoliko efekata i vec pocinje da se koci... Ali u principu navikao sam i na SX tako da gomilu stvari radim u njemu, vecinom zbog VST instr i ako neradim sa slikom..
U svakom slucaju mislim da je Pro Tools alatka koja drzi monopol i koja je u profesionalnoj sferi nezaobilazna.. (u profesionalnoj sferi nemislim na ko koliko ume i da li je u tome "profi" ili ne, nego da li naplacuje to sto ume)
I poslednaj najvaznija stvar za Pro Tools: stabilnost celog sistema!
milosjeftic
25-05-2005, 02:43 PM
da se u potpunosti posvetis upoznavanju istog.
Ovo je najbitnije od svih bitnih stvari . :D
Program mora? znati " u du?u " . Bez tog znanja - zaboravi posao . Sve ostalo je i relativno i subjektivno . Ali ne i rad sa programom .
Tu se neke stvari moraju strogo po?tovati ( subjektivan stav ) .
Eksperimentisanje sa 5 seq. je cisto gubljenje vremena (licno iskustvo).
Sla?em se .
milos
25-05-2005, 06:19 PM
Ma dosta bi mi bilo da naucim jedan,max 2 sekvencera a kamoli pet :D :lol: Moram priznati da me Shady malo uplasio sa onom njegovom porukom "Ko nije muku mu?io sa Nuendom, ne zna prave vrijednosti Sonara! 8) "
milosjeftic
25-05-2005, 06:51 PM
Jedan dobar - optimalno .
Ko ne poznaje dovoljno program sa kojim radi , ili ko ne ?eli da se prilagodi na?inu na koji je program osmi?ljen , itekako muku mu?i . I to golemu . :taz: :banghead: :scared: :ljutpc: :jako-lju:
Dushan_S
26-05-2005, 12:24 AM
Ja sam zavoleo Logic u ono vreme kada je na PC-ju postojao samo Cubase 5.1 kao realna alternativa, a logic je bio zaista zakon za njega. Izme?u ostalog jer sam na mom celeru II mogao da otvorim duplo vi?e plug-ova u Logic-u, (to je vi?e puta pominjano, ?ak je pisana peticija kad ih je apple kupio da se kod logica za PC pusti kao open source jer je u pitanju malo remek delo) nego u Cubaseu koji se saplitao ?im mu procesor dodje do 70%, ko?io, svakih malo padao, restart 98-ice posle svakog paljenja i ga?enja. Katastrofa. Engine za sabiranje dno. Navikao sam se i na screen set-ove, mislim da se kod logica to prvo pojavilo, na to kako je osmi?ljen midi da postoje dva aktivna alata umesto jednog, i da svaki alat ima vi?e funkcija, to me i dan danas nervira na cubase-u. Mikser je bio jednostavan i pregledan, a kad sam nakon pola ?uke shvatio gde je ?ta u padaju?em meniju (jer u stvari to je zbunjivalo kod njega ljude, jer je sve u menijima umesto u ikonicama). Jedino je podr?ka za VST instrumente sa vi?e izlaza bila lo?e ura?ena. Generalno sve do SX-2 i track inspektora i jo? nekih stvari, u Cubaseu je uvek trebalo nekoliko klikova za ono ?to je u Logic-u na jedan klik.
Ali dobro, jeste to sve stvar i navike. Ovo je vi?e kao neko osvrtanje ?ta je uticalo na moj izbor tada :)
Generalno sve do SX-2 i track inspektora i jo? nekih stvari, u Cubaseu je uvek trebalo nekoliko klikova za ono ?to je u Logic-u na jedan klik.
Upravo to...
a mixeru ne znam sta fali... meni je ok :P
milosjeftic
26-05-2005, 06:44 AM
Generalno sve do SX-2 i track inspektora i jo? nekih stvari, u Cubaseu je uvek trebalo nekoliko klikova za ono ?to je u Logic-u na jedan klik.
Upravo to...
a mixeru ne znam sta fali... meni je ok :P
U mikseru Cubase ima vi?e mogu?nosti ...
Logic je suvi?e jednostavan za moj ukus .
Ina?e Logic 5.2 je najstabilnija verzija programa svih vremena ( subjektivan utisak ) .
Neki snimci Georgijeva zvu?e kao da su iza?li iz Logica ( malo reklame ) . :D
Dushan_S
26-05-2005, 04:43 PM
Upravo to...
a mixeru ne znam sta fali... meni je ok :PPa meni smeta ?to mogu na Logicu da napravim screenset gde mi je prozor sa aran?manom u centru a sa strane stavim su?en prozor za mikserom, tako da mi se vidi ta?no samo jedan kanal (sli?no kao inspector), i linkujem da se kada promenim kanal u aran?manu promeni i kanal koji je u tom malom prozor?etu. E sad, od kad postoji inspektor u Cubase-u, to vi?e nije frka, ali je frka to ?to ako ?elim da izmenim pode?avanje na nekom efektu, kod logica je sve direktno dostupno na mikseru, i jedan jedini dupli klik me deli od otvaranja samog efekta ili vst instrumenta. Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u, ?to fakat malo du?e traje i mnogo je manje pregledno. Sa druge strane vi?e od pola "olak?ica" i mogu?nosti koji mi daje cubase mi idu na nerve. Mislim, koliko ljudi prvenstveno koristi njihov EQ sa samog kanala da je potrebno omogu?iti tri razli?ita na?ina prikaza u mikseru?
Naravno, ve?ina tih stvari koje su mi ranije smetale je ispravljena ve? u SX-2 ali moram da hvalim onoga koji je to prvi sredio :)
Jedino ?to i dalje zameram Cubase-u je kako su organizovani alati za editovanje midija, mogli su i to da pokradu, pa da alati postanu multi-funkcionalni kao kod Logic-a, to bi mnogo ubrzalo celu stvar, i da dodaju Volume tool, to bi bio mrak. :)
Ina?e NAJGORI sekvencer koji sam ikada probao je Cubase 5, jednom sam morao da radim ceo aran?man na njemu, i u jednom trenutku sam po?eo da gledam oko ?ega da odmotam konopac, da se obesim i prekinem sebi muke :lol:
milosjeftic
26-05-2005, 07:03 PM
Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u,
Ne mora? . Za?to to/tako radi? ? Samo u inspektoru klikni na " kockicu " koja se nalazi ispod mesta gde pode?ava? izlaz midi trake ( sa leve strane ). Dobija? direktan pristup Vst instrumentu .
milosjeftic
26-05-2005, 07:26 PM
Mislim, koliko ljudi prvenstveno koristi njihov EQ sa samog kanala da je potrebno omogu?iti tri razli?ita na?ina prikaza u mikseru?
Taj EQ uop?te nije lo? ( mada sam bio u?asno skepti?an prema njemu - kao i svi vi , uostalom ) .
Jedino ?to i dalje zameram Cubase-u je kako su organizovani alati za editovanje midija, mogli su i to da pokradu, pa da alati postanu multi-funkcionalni kao kod Logic-a,
Ovo nije ta?no . Kod Logica se prvo pritisne Esc , pa bira? alat . U Cubase to radi? direktno : Num 4 - dobija? glue . Kod Logica su to dva koraka , ovde samo jedan ( optimalno ) . Sve alate pozivaj sa tastature ( num 1 , 2 , 3 ... ) .
Takodje mo?e? u liniji alata podesiti ?ta sve ?eli? da ti bude dostupno od alata ( desni klik na liniju alata ) .
Ili da alate poziva? desnim klikom . Ima? dve mogu?nosti :
1. samo alati ( verovatno si na to mislio ) - desni klik + alt = paleta alata
2. alati & funkcije - ( samo ) desni klik
i da dodaju Volume tool, to bi bio mrak.
Koristi alat draw + controller lane .
Ina?e NAJGORI sekvencer koji sam ikada probao je Cubase 5,
Najgori je Cubase 3.7 ( ubedljivo ) .
Dushan_S
26-05-2005, 07:29 PM
Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u,
Ne mora? . Za?to to/tako radi? ? Samo u inspektoru klikni na " kockicu " koja se nalazi ispod mesta gde pode?ava? izlaz midi trake ( sa leve strane ). Dobija? direktan pristup Vts instrumentu .Mo?da sam konfuzno napisao, rekao sam posle da su te stvari sre?ene u dvojci, koliko se se?am u kecu nije bilo inspektora, a ja sam prepri?avao retroaktivno svoju frustraciju kad sam po?eo sa SX-om :lol:
Btw, ono ?to mi jo? uvek smeta je ?to koliko znam nema nikakve "pre?ice" da se do?e do efekata koji su stavljeni na izlazne kanale VST instrumenta? Ili se varam? Zna?i i dalje mora da se otvori mikser pa da se na?u izlazni kanali?
Taj EQ uop?te nije lo? ( mada sam bio u?asno skepti?an prema njemu - kao i svi vi , uostalom ) . Ma va?i. :lol: A ti ga onda koristi kad ti se svi?a :wink:
Ovo nije ta?no . Kod Logica se prvo pritisne Esc , pa bira? alat . U Cubase to radi? direktno : Num 4 - dobija? glue . Kod Logica su to dva koraka , ovde samo jedan ( optimalno ) . Sve alate pozivaj sa tastature ( num 1 , 2 , 3 ... ) . Sorry, ali nisi radio u njemu du?e vreme pa ne kapira?. Dok radim midi na logic-u ja ?ak ne moram ni da menjam alate jer svaki radi par stvari. Zna?i obi?na strelica na levom dugmetu i gumica na desnom vozi mi?ko, ne treba mi ?ak ni olovka osim da nacrtam prvu notu jedan jedini put, nakon toga samo kopira? tu jednu, modifikuje? je mi?e? i bri?e? ako pogre?i?. Banja.
Koristi alat draw + controller lane
Jok, volume tool druga?ije fukcioni?e i sa njim mo?e? stvari koje ne mo?e? na cubaseu, recimo ozna?i? grupu nota i jednim pokretom ih poja?a? tako da me?usobni odnosi glasno?e ostanu isti.
Off topic
Ono ?to verovatno toliko nervira ljude kod tvojih postova Jefti?u, ?to se ponekad dobije utisak da misli? da su svi oko tebe mentalno retardirani i da koriste sekvencere mesec dana. Podrazumevam da je to sve naravno u dobroj nameri, ali sa druge strane ne razumem motiv koji tebe goni da ima? komentar na svako mogu?u stvar ?to se ti?e snimanja. Mislim meni bi fakat bilo glupo na tvom mestu da pri?am o nekim stvarima kad znam da na forumi ima minimum nekoliko ljudi koji su vi?e vrteli potenciometre na mikseti od mene. Al dobro, sto ljudi sto ?udi , sto ?ena dvesta sisa. :) :wink:
milosjeftic
26-05-2005, 07:36 PM
Ba? ?u pogledati . Nema veze ako zna? ovo ?to sam napisao . Mo?da nekom poslu?i . Ako te zanima ne?to u vezi Cubase , pitaj - verovatno znam .
milosjeftic
26-05-2005, 08:26 PM
Off topic
Ono ?to verovatno toliko nervira ljude kod tvojih postova Jefti?u, ?to se ponekad dobije utisak da misli? da su svi oko tebe mentalno retardirani i da koriste sekvencere mesec dana. Podrazumevam da je to sve naravno u dobroj nameri, ali sa druge strane ne razumem motiv koji tebe goni da ima? komentar na svako mogu?u stvar ?to se ti?e snimanja. Mislim meni bi fakat bilo glupo na tvom mestu da pri?am o nekim stvarima kad znam da na forumi ima minimum nekoliko ljudi koji su vi?e vrteli potenciometre na mikseti od mene. Al dobro, sto ljudi sto ?udi , sto ?ena dvesta sisa. :) :wink:
Na forumima vise oni koji ?ele ne?to novo da nau?e ( logi?no ) .
Dakle , o?ekivati skup nau?nika je nerealno . Ako ste toliko stru?ni , ?ta tra?ite ovde - ne razumem .
Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ? Meni uop?te nije bitno ko koliko zna , ba? me briga , veruj mi . Koristi ?ta nadje? za shodno , tvoja stvar . Ja ?u svaku preporuku rado poslu?ati , kao ?to zna? ... Ako gre?im , prihvati?u bilo kakav argument . Vrlo rado . Uvek me ispravi .
Ja ni?iji " autoritet " ne osporavam - jer nemam motiv ( nisam zainteresovan ) . Ako puno zna? - dobro , svaka ?ast . Ako ne , opet dobro . Da li je neko ovaj ili onaj , ni to me ne zanima - a i za?to bi ?
Samo iznosim svoj stav - koji je vrlo jasan i vrlo subjektivan . ?to smatram da je dobar primer : uvek ( kulturno ) ka?i ?ta misli? . Za to slu?e forumi . Vi?e ?emo svi zajedno posti?i ( subjektivan stav ) .
P.S.
Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...
hehe...ne znas koliko gresis...
stvari koje cubase tek sada ubacuje (ili pokusava da ubaci) u logicu su vec godinama...sve je mnogo slozenije nego u cubaseu...pa pogledaj samo sta mozes mikseru da radis...
milosjeftic
26-05-2005, 10:05 PM
hehe...ne znas koliko gresis...
stvari koje cubase tek sada ubacuje (ili pokusava da ubaci) u logicu su vec godinama...sve je mnogo slozenije nego u cubaseu...pa pogledaj samo sta mozes mikseru da radis...
Nisam pristrasan po pitanju programa . Oni slu?e meni - a ne ja njima .
?ta je prednost miksera Logic audia 5.5.1 u odnosu na mikser Cubase 2.2.035 ?
rutabilnost....logicov mikser mozes povezivati/setovati/raditi sta hoces...
nemoj da shvatis ovo kao moj pokusaj da pljujem Steinberg...i sam ga koristim godinama [i dalje cu], ali sam trenutno "zaljubljen" u Logic... :wink:
Mogli
26-05-2005, 11:01 PM
Meni Logic deluje inteligentnije i rekao bih, da je on izbor za muzicare koji jako dobro znaju svoj posao.
Altek
27-05-2005, 12:57 AM
Ne bih bas to tako srocio.....Znam za mnoge stvarno ozbiljne i posvecene ljude koji su tek pre godinu, dve presli sa hardverskih sekvencera (8 traka!!!???) na softver....
Sve zavisi na sta se naviknes i sta ti odgovara za posao (zadovoljstvo) , ili ako imas u svom okruzenju nekoga iskusnijeg pa te on uvede u koriscenje nekog programa koji on vec koristi itd....
:arrow: Ja sam vec skoro deceniju Steinberg-ovac
Shady
27-05-2005, 02:26 AM
Da!!! To mi je najvise smetalo kad sam presao sa Sonara na Nuendo... Takodje, Sonar se vise ponasa kao pravi mixer - imas lepo buss-eve i send i return, a ne neke tu group i fx trake... Jos jedna stvar, Sonar ima na svakom kanalu phase invert i mono/stereo switch, sto Nuendo nema... Freeze efekata mi jako fali... Isto tako, jako me nervira ogranicenje u Nuendu da jedna traka moze da pusta samo jedan audio klip... to u Sonaru ne postoji... Sve u svemu, u oba programa mozes sve uraditi, ali put do cilja je cesto jako drugaciji... navika...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana. :(
Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).
Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.
Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).
Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). :lol: Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)
P.S.
Davormen,
ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?.
Dushan_S
27-05-2005, 04:29 AM
Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ?Ne ?alim se, meni dapa?e ne smeta, ali sam iskoristio na? susret na temi da ti uka?em na ne?to, naro?ito zato ?to sam video gomilu tvojih post-ova, i zato ?to mislim da bi vi?e nau?io da postupa? sa dozom, respekta prema nekim drugim ljudima koji ovde svra?aju na forum... A ne mislim na sebe. :wink: :)
Jer, na kraju krajeva, mnogo vi?e je u na?inu kako se ne?to ka?e, tj u "intonaciji" nego u sadr?aju...
Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...Ne znam, ali i nije bitno :) Ja se uglavnom i ograni?avam da post-ujem na temama kada mislim da zaista mogu da doprinesem svojim iskustvom. Ina?e pro?itam i ... ?utim :)
milosjeftic
27-05-2005, 07:09 AM
rutabilnost....logicov mikser mozes povezivati/setovati/raditi sta hoces...
nemoj da shvatis ovo kao moj pokusaj da pljujem Steinberg...i sam ga koristim godinama [i dalje cu], ali sam trenutno "zaljubljen" u Logic... :wink:
Naravno da ne?u . I ja sam koristio/koristim oba . ?to da ne ? Nije mi jasno za?to se neko uop?te vredja ?im se spomene ne?to protiv ne?ega sa ?im radi ? Besmisleno je . Mogu , kad ho?u , da upotrebim ?ta nadjem za shodno .
milosjeftic
27-05-2005, 07:14 AM
Meni Logic deluje inteligentnije i rekao bih, da je on izbor za muzicare koji jako dobro znaju svoj posao.
Da li si , i koliko dugo radio i sa Cubase i sa Logic ?
Navedi prednosti Logica u odnosu na Cubase . Konkretno i ukratko .
milosjeftic
27-05-2005, 07:15 AM
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om.
Navedi jo? ne?to , konkretno . A da to ne bude du?ina imena u traci .
milos
27-05-2005, 08:07 AM
http://www.digitalmusicdoctor.com/shootout.htm
milosjeftic
27-05-2005, 08:34 AM
Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ?Ne ?alim se, meni dapa?e ne smeta, ali sam iskoristio na? susret na temi da ti uka?em na ne?to, naro?ito zato ?to sam video gomilu tvojih post-ova, i zato ?to mislim da bi vi?e nau?io da postupa? sa dozom, respekta prema nekim drugim ljudima koji ovde svra?aju na forum... A ne mislim na sebe. :wink: :)
Jer, na kraju krajeva, mnogo vi?e je u na?inu kako se ne?to ka?e, tj u "intonaciji" nego u sadr?aju...
Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...Ne znam, ali i nije bitno :) Ja se uglavnom i ograni?avam da post-ujem na temama kada mislim da zaista mogu da doprinesem svojim iskustvom. Ina?e pro?itam i ... ?utim :)
Du?ane , ima samo jedna stvar u kojoj se nikako ne sla?em sa tvojim mi?ljenjem : stav tipa - za?to da pri?am o ne?emu o ?emu neko bolje zna ?
Ima sto razloga za to ( ja se iz sve snage trudim da povu?em SVE ?LANOVE da u?estvuju u SVIM DISKUSIJAMA - bez obzira na stru?nost ; nemoj mi kvariti posao ) :
1. velike/dobre ideje padaju na pamet svima , ne samo " odabranima " , " profesionalcima " ... Razlika je u tome ?to od nekog ko se time bavi takav podatak ne bi izvukao ni spavama za mu?enje - dok ?e amater podeliti svoju radost saznanja sa svima nama .
2. Asocijacje . Bilo kakav stav/razmisljanje mo?e implicirati tebi/meni/nekom drugom neku ideju , ili deli? mozaika koji ti/mi/nekom drugom nedostaje , bez obzira na to da li je taj stav/razmisljanje ispravan ili ne .
Ovo je sasvim dovoljno ubedljivo ( subjektivan stav ) .
Odnosim se sa respektom i uva?avanjem prema svima :
- od prosjaka do akademika ( subjektivan stav ) .
milosjeftic
27-05-2005, 11:06 AM
Nekoliko nedostataka miksera Logic audio 5.5.1 u odnosu na Cubase 2.2.035 ( subjektivan utisak ) : nedostaju opcije snimanja postavke , Vu metri , pre - fader , send edit , link - unlink channel , FX , chenel overwiev , opcije nezavisnog pode?avanja panorame ( Stereo combined panner , Stereo dual panner ) , faze , input gain , zaobila?enje funkcija ( EQ , insert , send ) , automatizacija je slabije re?ena , dodavanje traka u mikseru , kontekstualni meniji , monitor , edit audio channel Settings , pojedina?no pode?avanje vidljivih funkcija kanala , Insert display Modes , preseti EQ , reset , pre?ice , Show extended Mixer , Mikser 2 , Mikser 3 , Store & remove viev set , Always on Top ...
Ovo je samo mali djeli? prednosti sonara nad SX-om. Jednom rije?ju, sonar je meni sinonim inteligencije... sve na njemu je pode?eno tako da ?tedi vrijeme i ?ivce korisnika. ?ao mi je ?to ga ne upoznaju ljudi koje izrazito cijenim, poput Sandra i Ivana. :(
Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2).
Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima.
Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart).
Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). :lol: Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8)
P.S.
Davormen,
Mislim da svoje teorije baziras na svom (pretpostavljam, bez uvrede, veoma malom) iskustvu sa SX-om/Nuendom...
Nuendo IMA phase invert, a mono se moze postici onim kombinovanim panerom (desni klik na obican paner)...
I sam kazes da je Sonar napravljen da ne nervira ljude, a onda sam priznas da je nestabilan i da cesto gubi audio sto zahteva restart...zamisli da radis muziku za film/bilo sta drugo gde ti klijent dahce za vratom...i ti onda treba da mu objasnjavas da je to normalno...
Sto se tice Logica, u sustini je nelogican (suprotno imenu), ali mi se cini da u poslednjim verzijama rade na tome da privuku i nove korisnike...ono sto mi se najvise svidja je to sto je IZUZETNO mocan tj. ima gomilu opcija za ruting, normalno freezovanje, fantasticne efekte/instrumente dobijes uz njega...
ljudi, ja se izvinjavam... ali ovoliku gomilu budalastina odavno nisam procitao.. ovo vam govori covek koji je radio i u sonaru, i u cubase-u, a sada u logicu... ne valja mixer, ne valja routhing ????
za milosa: ima SVE to sto si naveo da nema.. primer za faze: otvoris na insertu logicov plugin VOLUME i tamo imas da invertujes fazu i jos i L+,R- i obrnuto... + ima fenomenalne ugradjene instrumente i efekte koji su itekako korisni.. midi - najbolja kontrola (sa kojim 90% foruma uglavnom radi), automatizacija vrhunska!, nema zezanja, nema crasheva itd itd... cak je i audio editing sasvim ok i dovoljno brz za rad..
a zasto sam na logicu.. zato sto je izuzetno prost (ako je ruzan naizgled to ne znaci da je nelogican) i gotovo sve ide na jedan-dva klika kao sto je vec receno...
jedina boljka je sto ne postoje nove verzije i samim tim nije optimizovan kao novi nuendo ili cubase, pa tera i manje pluginova.. to meni licno sa a64-kom ne predstavlja neki problem...
samo jedna stvar.. nemojte da pljujete nesto sto niste probali ili vec videli kako neki iskusan baja radi u tome.. cak sam i ja zbog te optimizacije hteo da predjem na nuendo, ali kad sam video sta sve treba da uradim da bi osposobio jedan vst za sviranje i snimanje rekao sam: zdraaavo, nije ovo za mene.. :)
naravno, i nuendo i cubase su ITEKAKO mocni sekvenceri i postujem svakoga ko radi sa njima.. ali stvar navike je stvar navike :| jedina losa stvar je sto se 90% produkcije u srbiji bazira na Steinbergu pa sam stoga malo nekompatibilan, al sta da se radi...
vozzz
davormen
30-05-2005, 02:22 PM
P.S.
Davormen,
Pa Sonar 4 moze da odradi freeze cele trake sa sve efektima (sto mi jako cesto treba posto obicno radim projekte sa 30+ kanala i volim da koristim samo kvalitetne (=zahtevne) plug-ove (samo impulsi pojedu vise od pola snage)), a to je SX/Nuendo dobio tek u verziji 3...
Nuendo IMA phase invert, a mono se moze postici onim kombinovanim panerom (desni klik na obican paner)...
Ja rekoh to (da nema)... lm, nisam imao Nuendo pri ruci tada, ali sada kad pogledah, stvarno ima phase invert, ali samo na mikseru, a nigde na track inspectoru (valjda se tako zove), koji uglavnom i koristim, posto je prakticnije (da imam dva monitora mozda bih mikser i koristio)... da, mono se moze postici, ali je mnogo komplikovanije... rekoh ja da se sve moze uraditi i u jednom i u drugom, ali je put do postizanja cilja drugaciji... e da, dvoklik u Sonaru vraca neki parametar na default stanje (pan na C, fader na 0)... i to mi fali...
Shady
31-05-2005, 01:32 AM
Samo da objasnim puretu, po?to sam u medjuvremenu malo prou?io stvar. Nije do sonara to ?to on ledi prilikom promjene herca?e, ve? do EMUovog Patch Mixera. Naime, najprije na njemu treba? prebaciti herca?u, recimo sa 48.000 na 44.100 a onda to u sonaru odradi? bez problema. Tada je dodu?e potreban restart sekvencera, ali ne i restart kompjutera. Medjutim, ako u sonaru mijenja? herca?u (a da je prethodno nici mijenjao na emuovom patch mixeru) onda sonar ledi i mora se restartiratu pc. Od kad sam ovo skontao, vi?e ne idem na restart. A ina?e, u zanje vrijeme radim udlavnom na 44.100 i vi?e ne experimenti?em sa vi?kom hercova. :lol:
Je li neko odgledao Sonarovu ?kolu? (Cool School Interactus SONAR4 CSi Master).
Ahm da... I slijedi odgovor milo?u jefti?u, da navedem jo? neku prednost Sonara, osim onih nekoliko koje je Davor spomenuo:
1. U SX-u tj. Nuendu NE MO?E? (?to u Sonaru MO?E?) izvesti audio traku u eksterni editor, npr. sound forge, zatim u s.forge napraviti promjenu na audiu i onda traku vratiti u sonarov projekat sa uradjenim promjenama. Dodu?e, sx ima mo?an audio editor, ali ipak... :roll:
2. dvoklikom na audio traku ulazi? u mo?ni audio editor. Klikom na ikonu ENABLE STRETCHING (ili jo? lak?e pritiskom na slovo T na tipkovnici) dobija? totalno razdijenjem wav. na note (lupove), gdje svaku notu mo?e? posebice pode?avati. (paning, pitching, volume, itd.) A ako uklju?i? jo? i AUTO PREVIEW, klikom desnog mi?a na svaki pojedina?ni loop (notu) ti ?uje? kako on zvu?i... (Davoru ?e ovo biti prijatno iznenadjenje, ako nije znao).
Ina?e, ovo ?e SX imati tek u verziji 6... 8)
;)
i opet.. sve to logic vec ima ;)
a kako to cubase snima audio kada ne moze odmah snimljeni wav da se ucita u neki audio editor ??????
Mogli
31-05-2005, 02:46 AM
To mi je odmah upalo u oci i zasmetalo. Kazu, da je to zbog neogranicenog broja undo opcije i mogucnosti potpunog editovanja. :roll:
MilTon
31-05-2005, 08:02 AM
Zeleo bih da pomenem jedan od najboljih audio programa svih vremena - TripleDAT. Ljudi, ne biste verovali kako zvuci ovaj 16-bitni dinosaurus, bez delay kompenzacije, Asio drajvera, VST plug-inova, Uada i Powercorea... Kada pustim nesto sto sam radio na njemu pre xx godina, prosto mi se srce cepa sto nije napravljena neka novija 32bit asio aplikacija bazirana na njegovom audio endzinu. Na zalost, delim sudbinu vecine obicnih smrtnika i radim na Nuendu i nadam se da ce nam u neko doba Creamware ponuditi novu verziju TripleDAT-a.
Illiron
31-05-2005, 04:06 PM
Bas si smrtnik ako ti je nuendo legalan :)
Shady
31-05-2005, 09:15 PM
Kvu
Postoji li neka kvalitetna audio-video ?kola za logic, na cd-u ili dvd-u?
Postoji li ?ta od literature na na?em jeziku? Volio bih ga bolje upoznati.
Poz.
Kvu
Postoji li neka kvalitetna audio-video ?kola za logic, na cd-u ili dvd-u?
Postoji li ?ta od literature na na?em jeziku? Volio bih ga bolje upoznati.
Poz.
imas onu CSI skolu, kao sto postoji za Sonar...
Zeleo bih da pomenem jedan od najboljih audio programa svih vremena - TripleDAT. Ljudi, ne biste verovali kako zvuci ovaj 16-bitni dinosaurus, bez delay kompenzacije, Asio drajvera, VST plug-inova, Uada i Powercorea... Kada pustim nesto sto sam radio na njemu pre xx godina, prosto mi se srce cepa sto nije napravljena neka novija 32bit asio aplikacija bazirana na njegovom audio endzinu. Na zalost, delim sudbinu vecine obicnih smrtnika i radim na Nuendu i nadam se da ce nam u neko doba Creamware ponuditi novu verziju TripleDAT-a.Imao sam tu kartu kada se pojavila...CUDO!!!Jos kako je 16/44 opet u modi mozda ponovo postane aktuelna... :)
Logic je najnapredniji i vec dugo najbolji sekvencer...kod nas sve funkcionise tako sto pera vidi od zike,zika od mike,a ovaj je cuo da je to najbolje i da svi u germaniji to koriste,pa je to glavni razlog zasto je steinberg toliko zastupljen i zasto je cakewalk bio pre njega...
sada razlika i nije toliko drasticna,ali npr. kada je steinberg izbacio cubase vst 5 i logic je izasao u verziji 5...cubase je bio smesan u poredjenju sa logicom...automatizacija,vrhunski sempler,odlicni efekti,svemocni ruting,...perverzija...cubase i sada kaska barem dve verzije za Logicom...
Jedini problem je to sto je Logic mnogo "pipkav" i sporiji za rad od Nuenda,tako da u nekim studijima odlucuju i banalne stvari,npr. da li je za fade na duplexima potreban jedan klik ili tri...
Logic je najnapredniji i vec dugo najbolji sekvencer...kod nas sve funkcionise tako sto pera vidi od zike,zika od mike,a ovaj je cuo da je to najbolje i da svi u germaniji to koriste,pa je to glavni razlog zasto je steinberg toliko zastupljen i zasto je cakewalk bio pre njega...
sada razlika i nije toliko drasticna,ali npr. kada je steinberg izbacio cubase vst 5 i logic je izasao u verziji 5...cubase je bio smesan u poredjenju sa logicom...automatizacija,vrhunski sempler,odlicni efekti,svemocni ruting,...perverzija...cubase i sada kaska barem dve verzije za Logicom...
Jedini problem je to sto je Logic mnogo "pipkav" i sporiji za rad od Nuenda,tako da u nekim studijima odlucuju i banalne stvari,npr. da li je za fade na duplexima potreban jedan klik ili tri...
lesha
02-06-2005, 12:51 AM
ljudi.... konacno posle duuugo vremena i meni da se ispuni zelja... :D :D :D :D :D
ableton live 5 u najavi http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=44427#44427
konacno pdc i jos gomila unapredjenja !!!!!
sa zadovoljstvom cu da zaboravim na sx.. :hyper: :hyper: :hyper: :bounce2: :bounce2: :bounce2:
Altek
02-06-2005, 01:10 AM
:hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:
Kako volim ovaj smajli......A da, ma as-salaamah Steinberg 8)
idekius
02-06-2005, 01:23 AM
Na zalost, delim sudbinu vecine obicnih smrtnika i radim na Nuendu i nadam se da ce nam u neko doba Creamware ponuditi novu verziju TripleDAT-a.
Za stari TripleDat sam chuo, ali nikada video tu spravu. Mnogi su nostalgicni prema njemu, ali, ipak, verujem da je tu u pitanju samo nostalgija i nista vise... Neznam, da ne lupam... ne mogu da sudim o karti koju nisam ni omirisao. Znam da je otisla u zaborav pojavom Pulsar 1 1998., a tada sam je mogao samo da sanjam skupe zvucne kartice.
Sto se tice nove verzije, evo je http://www.majormusic.com.au/scopenew.html#triple (ako je to uopste to) samo neznam sta ce ti...
TripleDat je softver i kompatibilan je sa CW-om, procitaj na sajtu
MilTon
02-06-2005, 09:00 AM
TripleDAT je prva Creamwareova kartica, uz koju se dobijao istoimeni softver.
Idekius, veruj mi, TripleDAT software je po brzini rada, audio editingu i intuitivnosti bio inspiracija mnogim verzijama mnogih poznatih softvera. A sto se tice zvuka i dalje tvrdim da je bio vrh! Nije nostalgija, odavno vec TripleDAT nije aktuelan zbog nepodrske za ASIO, zbog nepostojanja MIDI, itd... Samo mi je zao sto nijedan od programa u kome sam kasnije radio, nije dostigao taj zvuk...
Inace onaj TripleDAT LE koji nude za Scope je vrlo osakacen i i dalje nema integrisanu VST podrsku, pa je samim tim potpuno neupotrebljiv u danasnje vreme za neki ozbiljniji rad. Ostaje mi da cekam i dalje na neku 32-bitnu Asio reinkarnaciju TripleDAT-a. Zajedno sa Scope platformom koju imam (2 Pulsara II i Luna), mislim da bi to bila ozbiljna konkurencija ProTools koncepciji. Trenutno radim tako sto iz Nuenda izbacujem buseve u Creamware Mixer 2448 i miksam u njemu. Tu se vrsi, po meni, bolje sabiranje nego u samom Nuendu.
TripleDat je bio referenca rada ranije, to znam ali sam mislio na sadasnji softverski tripleDat koji naravno nisam ni probao :)
Mogli
02-06-2005, 10:14 AM
Koliko se secam imao je i zescu cenu.Sad se sve pravi od plastike...
Koristim vecinom Nuendo 2.2.
Loopovi su iz nekog razloga bolji u Live 4 nego kod Steinberga jer ono sliceovanje kao i REX tu zvuce bez veze.
Reason mi je prva ljubav jer je lak i suuperdobar ali ima mana koje svi znamo.Rewire rijesava toliko toga.
Volio bih Logic 7,mislim da je za mene ali isto tako bih volio i Mac G5,isto tako bih volio i Porche 911,...
Poceo sam sa SX-om pa mi sve te price o prednosti vst32 nisu bitne.
Predpostavljam da svako zna sta mu je najbolje,dok cini posao.
Pozdrav svima.
lesha
02-06-2005, 11:39 PM
kod live 4 treba izbegavati time stretching koji nije bas vrhunski odradjen. bolji je u fruity-ju i sx 3..
jedva cekam da overim novi unapredjeni engine (Complex Warp Mode) u petici :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.