PDA

View Full Version : Poredjenje monitora...

bezsmisla
09-05-2005, 06:14 PM
Prelistavao sam Sound on Sound-ov forum i tamo "ispljuvase" Mackie824 u odnosu na Event20/20 i jos neke toliko da sam morao da pitam vas sta vi kazete o tome ...[ipak oni znaju manje od nas ovde :D :D :D ]
U stvari najvise bi voleo da mi kazete misljenje o : Mackie824 naspram Eventa 20/20 ili SP6 i Genelecs 8040...ova tri para me najvise interesuju,a koliko sam ukapirao u istoj su klasi :? ...ili gresim. pozdrav!

Oggy
09-05-2005, 06:25 PM
Nisu. Mackie je 8", Event 2020 je dve klase ispod (takodje 8"), dok 8040 je 6", naslednik je 1030 i o njemu ne znam nista osim da je stravicno gadan (vizuelno), nikad ga nisam slusao. Verujem da ne moze da bude lose ako je potpisan Genelec, ali ono sto me zbunjuje je review ekipe sa Rumskog koja je slusala Mackie i koji su ga strasno popljuvali... Ja sam poprilicno bio iznenadjen njihovim utiskom, posto znam da su kutije OK, ali je moguce da su naleteli na "fals" model ili se kvalitet izrade srozao (u sta jos ne mogu da poverujem). Cak mi nije jasno tvoje pitanje jer 2020 nije ni u cenovnoj klasi, a odavno se i ne proizvode. Moras da budes malkice odredjeniji da bi iko mogao da ti pomogne. Ja bi za 200 evra vise uzeo BM 15A (10").

dr.Ru
09-05-2005, 09:48 PM
Radili smo test HR824, i bio sam deo ekipe koja je "ispljuvala" Mackie.
Ne znam sta je po sredi. Znam koliko su ti monitori cenjeni, i isao sam sa predrasudom (i potajno zeljom) da cu se totalno oduseviti. Ipak, usledio je sok :!: Bili su potpuno ispod ocekivanja, mutni i spori u basu, dobri u srednjim, obojeni u visokim, nimalo flat. Ne znam zasto: subjektivno, uopste nisam protiv Mackie, cuo sam dosta hvale.... ali u nasem slucaju, na zalost, ne. Ponavljam, akusticni uslovi su bili ravni nuli, slusali smo "made in China" model, preko loseg Phonic mixera.....
Ne znam..... voleo bih da gresim.....

bezsmisla
09-05-2005, 10:04 PM
mislio sam na Event 2020bas V2 Bi-Amplified Studio Monitors ....8"...1000 americkih novcanica par ...kod nas 600-650 evra komad,Mackie 824 -690 evra komad...Event nahvalise kao da ne postoji posle njih nista...ja se razmisljam izmedju Mackie 824 i nekog ekvivalentnog Geneleca,a za Event pitam jer nisam cuo neke bas pohvalne reci o njima ...do juce !...sad sam zbunjen.Naravno da moram da ih poslusam sam da bih odlucio ali trazim i kod vas neke odgovore...jer imate sigurno vise prakse od mene i culi ste neke od njih sigurno...ako ne to sta se vama svidelo u tom rangu cena - do 700 evra po komadu?

lesha
10-05-2005, 02:15 AM
e, stvarno... kakvi su ti krk-ovi ?

rp-5 - 53Hz - 20kHz
rp-6 - 49Hz - 20kHz
rp-8 - 45Hz - 20kHz

v4II - 62Hz - 20kHz
v6II - 55Hz - 20kHz
v8II - 42Hz - 20kHz

koliko su oni bolji od mojih alesis m1 active mk2 - 38 Hz - 23.5 kHz ?

soba mi je oko 3,25 x 3,60m, visina 2,65m..
da li smem da stavljam osmicu ?

Oggy
10-05-2005, 02:32 AM
Nije frka, samo pazi gde je stavljas :D :D :D
To su sve price bez veze. Pitanje je tvojih potreba, zanra muzike kojom se bavis i na kraju i ukusa (o kojem se i ne raspravlja). Jedino ne treba slepo verovati u specifikacije proizvodjaca koji napise da 6" ide do 38 i 23,5 k. To je blago receno nonsens. Osmice su nearfield monitori i naravno da mogu bez problema da sviraju u tvojoj sobi. Petnaestke bi vec bile zategnute.... :D

bezsmisla
10-05-2005, 02:34 AM
Ma Oggy nece biti to samo hip-hop hocu da pazarim monitore koji ce prvenstveno da imaju sto vise kontrole u donjim frekvencijama [zato mi treba 8"] i koji ce mi koristiti i za 5 godina kad budem radio mnogo ozbiljnije[ nadam se :) ] i vrlo moguce i neke druge vrste muzike.Nisam ja "klinac zaludjen hip-hopom"...al bio sam :) i bila su to lepa vremena...

lesha
10-05-2005, 02:44 AM
Nije frka, samo pazi gde je stavljas :D :D :D
To su sve price bez veze. Pitanje je tvojih potreba, zanra muzike kojom se bavis i na kraju i ukusa (o kojem se i ne raspravlja). Jedino ne treba slepo verovati u specifikacije proizvodjaca koji napise da 6" ide do 38 i 23,5 k. To je blago receno nonsens. Osmice su nearfield monitori i naravno da mogu bez problema da sviraju u tvojoj sobi. Petnaestke bi vec bile zategnute.... :D
radim elektroniku (sto i vrapci na grani vec znaju :roll: ), znaci 909 kick.
zanima me razlika u odnosu na alesis...

volim da slusam na umerenoj jacini, cuvam usi... alesisi se cuju odlicno i na vrlo maloj jacini, pa me zanima da li je to slucaj i kod krk-a... ???

btw. kladim se da si ti svoju osmicu vec stavio :lol:

Oggy
10-05-2005, 02:54 AM
@lesha
Ma ja sam dao uopsten odgovor, ne misleci konkretno na tebe. Ako su ti Alesisi dobri i ne radis na velikoj snazi, onda ti je uvek bolji mali nego veliki zvucnik. ono za osmicu bih samo zeleo da udje u zapisnik da se prica o incima :D :D :D :D

@ dejan
Pa ja sam ti ono najozbiljnije savetovao (za Truth i gramofon :D :D :D ).
Adam p22 je verovatno lider u klasi i definitivno vrhunski monitor za sve vrste muzika (kako narodnu-tako i zabavnu :D :D :D ). p11 takodje, samo je nesto manji, sto ako je u pitanju slucaj kao kod leshe da volis na tiho, je samo prednost...

lesha
10-05-2005, 03:10 AM
volim na tiho da mixam kako bih sto bolje podesio nivoe, ali isto tako volim na kratko da odvrnem da bih dobio kakav takav utisak kako bi se to culo u klubu...
tako da bih voleo da znam koji zvucnik daje precizniji bass...

Oggy
10-05-2005, 03:30 AM
Za to o cemu ti pricas postoji opste prihvaceno resenje, a to su dva monitoringa. Onda ostavi Alesis, a stedi za neki bm15 ili za p22 ako ces manju varijantu.

dr.Ru
10-05-2005, 08:23 AM
Adam P22a
Adam P11a
Dynaudio BM6a
Krk V8 ili V6
Emes Black serija

ovo su lepi monitori (redosled je subjektivan)

lesha
10-05-2005, 12:19 PM
oggy, konkretno razmisljam o rp-6 ili rp-8 posto vidim da su im u americi pale cene, pa kapiram da ce i kod nas uskoro...

rp-8 na zzounds kosta 500$ par..
ima li ih neko ?

OFF
10-05-2005, 12:31 PM
Uuuu, taj JBL bi ti bio strava, samo ako imas malo vecu sobu i ako si dobar sa komsijama. Ja imam onaj Adam ANF10 koji je jedna od Oggijevih preporuka. To je zaista dobar izbor, ali mislim da tebi ne bi zavrsio posao, jer su malo tanusni i sporiji u bassu. Sa Genelecom nisam imao mnogo iskustva ( 1030a) , ali sam cuo od nekih ozbiljnih cika, da su mnogo bolji za rad na filmu nego u muzici. Cudi me za taj Mackie, mislim da bi Max mogao o njima vise da ti kaze. Moja preporuka ( ne znam kako ih niko nije pomenuo do sad) su TANNOY system 800. To bi trebalo da ti odgovori na sve zahteve, mozes da biras izmedju aktivne i pasivne varijante, cena mu je dosta umerena.......Uporedjivao sam ih sa Dynaudio AIR 15 sistemom ( 5.1 - oko 10000e) i........ :) , uopste nisu naivni, cak imaju znatno vise basa od AIRa ( bez Woofera)
A kao kompromisno resenje - uzmi Behringer i sigurno ces pogresiti :roll:

Oggy
10-05-2005, 12:41 PM
Ej lesho, nisam tebi napisao onaj prethodni odgovor, nego sam se nadovezao na Dejanovu salu. Ti si se "ubacio" posto si verovatno brze otkucao poruku.
Ja sam cuo od coveka koga jako respektujem da krk nije nista posebno. Nemam licnih iskustava sa njima, pa ne komentarisem.
Tannoy system 800 nisam spominjao da ne ispadne "hvali ciga svoga konja" :D
A nisu losi...