View Full Version : Kvalitet optickih kablova?
idekius
14-03-2005, 09:32 PM
Moze li se kvalitet optickih kablova odraziti na zvuk? Tj. ima li tu uopste neke razlike u kvalitetu? Po nekoj mojoj logici ne bi trebalo da ima...
zvincic
14-03-2005, 09:43 PM
Moze li se kvalitet optickih kablova odraziti na zvuk? Tj. ima li tu uopste neke razlike u kvalitetu? Po nekoj mojoj logici ne bi trebalo da ima...
malo sam ceprkao i ispada da na male udaljenosti (do cca 5 m) i nema neke razlike dok je za vece udaljenosti preporuceno koristiti sto kvalitetniji kabel od staklenih vlakana, nikako plasticni.
@eon:
ma brate, digitali nikada ne treba vjerovati ;)
kako sam gitarist moj zivotni moto je "digitala sux" :lol:
idekius
14-03-2005, 09:52 PM
Meni su potrebna ukupno 4 opticka kabla. Sada sam vezao 2 od po 1,5m i drago mi je ovo sto kazes za duzinu posto sumnjam u to da su Bog zna kakvog kvaliteta...
idekius
15-03-2005, 01:08 AM
u sustini ne bi trebala neka gigantska razlika da bude......razliku ti pravi clock....
Ufff... to za clock sam chuo, Alen mi je rekao.... Samo te externe sprave za synhronizaciju umeju da budu poprilicno skupe...
U svakom slucaju, koliko sam mogao da procitam o tome, prilikom rada sa externim AD\DA i slicnim spravama, pri snimanju bi externi hardware trebalo podesavati kao master.
clusterchord
16-03-2005, 07:28 AM
razgovarao sam sa tipom iz APOGEE-a o tome. jitter moze nastati i na kracim plasticnim kablovima od 5m. naravno veci je jitter, sto je veca duzina. zato Apogee i jos par high end firmi radi staklene (glass fiber). oni rade navodno jednako dobro kao i AES (tj. rade bolje od SPDIF).
dali imas ili nemas taj problem najlakse je provjeriti:
ukoliko slucajno imas spdif ili AES, i ADAT vezu izmedju dvije sprave - presnimis isti audio , jednom preko AES bal. kabela, drugi put preko ADAT optickog kabela. zatim ih u Nuendu (odn. bilokojem DAW programu) namjestis na dva kanala jednog iznad drugog - pocetke tocno u sample isto. zatim okrenes fazu jednog od njih .
ako se ne cuje nista - dobro je.
ako se nesto cuje - to su tocno frekvencije koje si izgubio zbog jitter-a. uglavnom se nalaze u rubnim podrucjima - visoki i niski.
sto se sihronizacije tice - ako imas vanjski konverter - on mora biti master, osim..
..ako imas takodjer externi clock generator koji je puno bolji/skuplji izvor clock-a od tvog A/D knovertera - tada on treba biti master.
idekius
16-03-2005, 02:44 PM
E sad jedno pitanjce, prvenstveno za Pureta i Clusterchord-a...
Imam Behringer ADA8000 (za slucaj potrebe snimanja vise kanala), RME ADI-2, Creamware Lunu 2 EX i Creamware Pulsar (znaci sto se tice kartica 4x ADAT interface).
Da li RME ADI-2 koristiti preko optike (ADAT) ili preko SP\DIF?
Koliko ja kapiram stvari, u systemu bi trebalo koristiti RME kao master prilkom usnimavanja, a CW kao master prilikom preslusavanja?
clusterchord
16-03-2005, 11:22 PM
kad snimas sa ADI-2: on sigurno ima puno bolji clock od CW, a pogotovo od ADA8000. RME se vec dugo bavi s time i imaju tehnike za prociscavanje jitter-a (STEADYCLOCK) . on ti moze biti MASTER uvijek. ne treba prebacivati na Lunu za preslusavanje.
obzirom da LUNA EX i RME nazalost nemaju wordclock, ta varijanta otpada, ostaje da posaljes SPDIF (ADAT ako nemoze SPDIF) u LUNU iz ADI-2, a iz LUNE ADAT u Behringer, i naravno ADAT audio signal iz Behringera u LUNU.
SYNC signal je u ovom slucaju sadrzan u digitalnom audio signalu (tzv. 'embedded sync signal'). drugim rijecima: RME > LUNA > ADA8000
to bi islo kad koristis RME ili sve od jednom, tj. snimas sa RME i ADA8000 istovremeno.
ako u nekom momentu hoces snimati SAMO na Behringer - dali da prebacis MASTER na njega umjesto ADI-2 to je tesko reci. mislim da ce biti losije - ali to je samo moja pretpostavka ..
Ako si ikad u dilemi sto ti bolje zvuci probaj snimiti neki signal sa jako puno HF materijala (nabrijani jako visoki) - tu se najbolje cuje razlika. pa ces vidjeti. naravno , uvijek mozes izvesti gore opisani test ako mislis da nema razlike - sa usporedbom file-ova i okretanjem faze. ali pokusni file mora biti apsolutno 'ponovljiv' - CD player je dobar primjer za to. snimis ga preko ADA8000 npr. i to tri put zaredom - sa sva tri moguca 'master' clocka - pa onda analiziras..
idekius
17-03-2005, 01:46 AM
obzirom da LUNA EX i RME nazalost nemaju wordclock, ta varijanta otpada, ostaje da posaljes SPDIF (ADAT ako nemoze SPDIF) u LUNU iz ADI-2, a iz LUNE ADAT u Behringer, i naravno ADAT audio signal iz Behringera u LUNU.
Imam dva SP\DIF, na Pulsaru i na Luni... Naravno i RME ima SP\DIF...
E sad, kakva je razlika izmedju ADAT i SP\DIF i da li uopste postoji razlika?
Dakle, treba da odlucim da li sa RME-a da koristim ADAT ili SP\DIF.
P.S. Puno ti hvala, od velike si mi pomoci...
clusterchord
18-03-2005, 03:56 AM
SPDIF. samo pazi da imas pravi spdif kabel . ne obicni linijski cinch , vec mora biti pravi 75omski koaksijalni SPDIF kabel. naravno , sto kraci to bolje.
P.S. Puno ti hvala, od velike si mi pomoci...
ma, zadovoljstvo mi je kad mogu nekome pomoci .. http://acapella.harmony-central.com/ubb/biggrin.gif
idekius
19-03-2005, 12:56 PM
Clusterchord, stvarno si genije! :D
Verovao ili ne, kada stavim RME ADI-2 kao master, a Plusar\Luna i ADA800 kao slave, bolje snima i ADA8000. Ajd' za zvuk da ne tripujem mnogo, ma da mislim da ADA onda zvuci malo toplije, ali nestaju ona pucketanja zbog synhronizacije! Naime ADA je pravila povremeni (doduse retki) pikcic u slucaju da je ona master. Kada stavim RME kao master, toga vise nema :!: :D
Tiki the Boyler
26-03-2005, 07:59 PM
Klotz radi optiku do 10m, a provjereno sa 6m nije bilo problema!!!
Ako ti trebaju vece duzine onda moras ubaciti booster signala!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.