View Full Version : Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX
milosjeftic
12-03-2005, 04:21 PM
Da li je moguce obradjivati samo levi ili samo desni kanal u audio stereo fajlu ? Ako jeste , kako ?
SandRob
12-03-2005, 04:34 PM
Da li je moguce obradjivati samo levi ili samo desni kanal u audio stereo fajlu ? Ako jeste , kako ?
he, he... to i mene muci a ne mogu integrirat wavelab. u kojemu je to moguce, ko vanjski wave editor.
ma bas me zanima odgovor na ovo pitanje, jer i ja zbog toga ludim. :taz:
milosjeftic
12-03-2005, 04:56 PM
Usput , imam i jedno " glupo " pitanje ( na prvi pogled ) : da li je moguce integrisati Cubase VST 32 u Cubase SX 2 ili SX 3 . Zasto ? Zato sto su unistili neke sjajne editore ( ne znam zasto ) , prvenstveno Logical editor ( i ne samo njega ) kojeg ne zelim da se odreknem bez borbe .
Da li je moguce integrisati u Cubase program u kome je moguce nezavisno obadjivati levi i desni kanal ?
SadRob , imam improvizovano resenje ( to nije to ) , a sa kojim sam bio odusevljen ( do pre tri dana ) :
Preko senda ( sa ili bez preregulatora ) posaljem levi i desni kanal na 2 fx kanala od kojih jedan stavim L100 , drugi R100 ; ali ponavljam to nije to ( mada lici ) .
P.S.
Obrisa li fantomsku traku u Nuendu ?
Everbeatz
12-03-2005, 05:08 PM
Pada mi na pamet jedino da se stereo audio wave razbije na dva mono i okupira dva audio track-a u Cubase....ne vidim drugi nacin.
cipela
12-03-2005, 05:11 PM
he, he... to i mene muci a ne mogu integrirat wavelab. u kojemu je to moguce, ko vanjski wave editor.
ma bas me zanima odgovor na ovo pitanje, jer i ja zbog toga ludim. :taz:
Nije mi jasno zasto su ljudi ukinuli onu finu opciju koja je bila u petici : mogao si pozvati eksterni wave lab : npr Sound Forge. Ali je zato poboljsan njegov obradjivac wave trakova i samom SX-u.
Kada zelim obraditi posebno L i posebno D, onda sam prisiljen to exportovati u SF koji dozvoljava posebnu obradu a onda vratiti u SX. Ali, to je sugav posao jer nemas kontrolu sta to znaci u samom mixu a upravo je cilj odvojene kontrole nad stereo kanalima da se ocisti prostor u miksu za smjestaj slicne frekvencije.
Ostaje, onoliko koliko ja znam, da se u SX uradi stereo sa onom opcijom exporta kada se prave odvojena dva traka koja cine stereo. to se moze uraditi u SX bez izlaska u drugi program. Zatim se jedan ili oba obrade po zelji - moze totalno razlicito, (dok to radis imas kontrolu uradjenog u mixu i mozes koristiti undo - redo opcije ako ti se uradak svidja ili ne), a onda se ponovo slijepe u jedan stereo trak. Ako nisam dovoljno jasan, pokrenucu SX i popisati radnje sa originalnim rutama. :D
p.s. @ milosjeftic
Ne mozes integrisati peticu u SX. Nije moglo ni prije. Jedino mozes u SX importovati peticin song ili arr. To sam cesto koristio dok sam imao Sound Blaster Live 5.
milosjeftic
12-03-2005, 05:26 PM
Sasvim je jasno to sto kazes , znam za stereo split . Teoretski to je tako , u praksi ne funkcionise . Uradi se sve tako kao sto kazes , ali se ne dobije to sto treba da
se dobije . Znam da je moguce kopirati audio i staviti jedan fajl levo , drugi desno - isti rezultat .
P. S .
Ko prati ovu temu neka prati i temu " Pitanje dobrim poznavaocima programa Sond Forge "
cipela
12-03-2005, 05:29 PM
P. S .
Ko prati ovu temu neka prati i temu " Pitanje dobrim poznavaocima programa Sond Forge "
Pratim. :wink:
SandRob
12-03-2005, 06:42 PM
Usput , imam i jedno " glupo " pitanje ( na prvi pogled ) : da li je moguce integrisati Cubase VST 32 u Cubase SX 2 ili SX 3 . Zasto ? Zato sto su unistili neke sjajne editore ( ne znam zasto ) , prvenstveno Logical editor ( i ne samo njega ) kojeg ne zelim da se odreknem bez borbe .
ovaj novi je unlogical editor. :wink:
jebate kad se samo sjetin kako je logical lipo radi jos u onon atarijevon verziji.... ma skroz je sx sjeban u odnosu na vst32, samo mi nije jasno zasto. :?
Shady
13-03-2005, 04:46 AM
Prosto mi je nevjerovatno da se u SX-u ne mo?e pozvati externi audio editor (Wavelav, S.Forge...).
U Sonaru, kliknem na neku audio traku pa u meniju "tools" izaberem integrirani editor. Selektovana traka se tada otvara u externom editoru i spremna je za editovanje. Obi?no to radim u S.Forge jer ga bolje poznajem od drugih. Kada editujem audio fajl, vratim se nazad u Sonar i u?itam promjene. Zar je stvarno mogu?e da ne ide tako i u SXu? :roll:
SandRob
13-03-2005, 09:03 AM
Prosto mi je nevjerovatno da se u SX-u ne mo?e pozvati externi audio editor (Wavelav, S.Forge...).
U Sonaru, kliknem na neku audio traku pa u meniju "tools" izaberem integrirani editor. Selektovana traka se tada otvara u externom editoru i spremna je za editovanje. Obi?no to radim u S.Forge jer ga bolje poznajem od drugih. Kada editujem audio fajl, vratim se nazad u Sonar i u?itam promjene. Zar je stvarno mogu?e da ne ide tako i u SXu? :roll:
tako je bilo u vst32, onda su to ukinuli jer sx ima odlican audio editor, ali jebiga, koliko god da je odlican, pun je rupa ko i cili sx.
u cubase vst32 nije trebalo nista posebno ucitavat. samo se je u cubaseu ukjucivala opcija 'release in background' (ili tako nekako) i external editor se 100% integrira u sequncer. jebiga, sad toga nema, jer su mislili da nece trebat. :?
Danny Lou
21-03-2005, 01:54 PM
mozda da na glavnom stereo panujes L ili R pa exportujes pa onda obradjuj do mile volje... :lol: :lol: :lol:
Salu na stranu, sto ce ti to?
veseli koljac
21-03-2005, 04:02 PM
u stereo mastering setup-u importujes fajl stavis "split channels" i kada te cubase pita kliknes na different track...imaces levi i desni kanal...pa ako je to to na sta si mislio....
milosjeftic
21-03-2005, 06:03 PM
Hvala na odgovorima .
@mr.lou ,
hocu da isprobam efekat stereo kompresije .
Mozda ovako:
Kopiraj kanal i onda svaki ponaosob:process-stereo flip(jednom Left to stereo drugi obrnuto i onda radis sta hoces. :roll:
SickBoy
23-03-2005, 09:34 AM
Kao recimo ?to su uni?tili odli?an sistem rukovanja takeovima u VST32... :x
Idioti... A i Drum editor su zakenjali...
Ne znam jel to u verziji 3.x dovedeno u red.
SandRob
23-03-2005, 12:03 PM
nije
SickBoy
23-03-2005, 12:59 PM
nije
Damn... :cry:
zvincic
23-03-2005, 03:59 PM
drum editor im se moze i oprostiti (navikao sam se brzo)...a i dodali su par caka...
ali take-ove....tj. sad audio partovi i eventovi....brrrr.... :scared:
sto im je to trebalo?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.