View Full Version : snimanje bass gitare mikrofonom
SandRob
11-02-2005, 08:29 PM
koji mikrofon koristit za ozvucit bass pojacalo (trace elliot - 15')!?
fipke
11-02-2005, 08:36 PM
kad snimam u split varijanti (DI+mic) obicno koristim kondenzarac sa vecom membranom, dok kad snimam samo sa mic onda gledam da to bude dobar dinamicki (ne neki midlarski)
Sand ....ne bih da budem partibreaker.....ali su to prebacili na sobu gde su instrumenti i to .....
Pozdrav
SandRob
11-02-2005, 09:04 PM
Sand ....ne bih da budem partibreaker.....ali su to prebacili na sobu gde su instrumenti i to .....
Pozdrav
ko je pribaci? ne razumin? zar ovo nije tehnika snimanja, a izbor mica je samo dio tehnike?
da buden precizniji.
produkcija je slicna country produkciji. sve je zivo (bubanj, bas, gitare, mandoline, harmonika...) aranzmani minimalisticki i sad treba snimit bass.
iman warvick petozicani i trace elliot pojacalo. postoji li neki uobicajen nacin kako se snima takva vrsta muzike ili da provan vise konbinacija?
hocu li radit split sa di i kondezatorom ili cu snimat preko dinamickog mikrofona i kojega cu koristit.
jeli akg d12 ok, ili cu stavit sm57, ili mozda sehnnheiser 421 (druge neman :oops:) ?!
fipke
11-02-2005, 09:32 PM
ja bi ishao sa 421 (nekako sam najvise navikao na njega u tim situacijama).
a sto se tice tehnike snimanja..tja...sta ja znam...s' obzirom da je country mislim da ti bass i ne treba suvise definisan u mixu tako da mozda bolje da ides bez dibox-a... a i sacuvaces koji kanal, ako ti to uopste nesto znaci :wink:
...dok sa druge strane, gde si nasao BAS TU kombinaciju warwick u trace-a aaaargh :? :x
Pedja
11-02-2005, 11:47 PM
...dok sa druge strane, gde si nasao BAS TU kombinaciju warwick u trace-a aaaargh :? :x
sta fali toj kombinaciji :?: :roll:
idekius
12-02-2005, 01:53 AM
Isto kao i za bass bubanj... Npr. AKG D-112, D-12, Sennheiser E 602 ...
zvincic
12-02-2005, 02:06 AM
jeli akg d12 ok, ili cu stavit sm57, ili mozda sehnnheiser 421 (druge neman :oops:) ?!
stavi slobodno 421....ja sam dobio jako lijepe rezultate sa njim ;)
sm57 mi zvuci malo tanko kod bas gitare...
za akg ne znam :oops:
Imam i ja md421 i nikad nisam ni pomislio da snimam bass sa njim...
p.s. Jel se praktikuje snimanje samo sa jednim micom? Ja recimo razmisljam da snimam zajedno sa sm57 da dobije malo fretless "topline" :))))))))
SandRob
12-02-2005, 08:38 AM
iman jos fender precission? jebiga, imalo smo jazza, ali smo ga minjali za warvick. :?
a trace elliot je onaj originalni, stari engleski model za petnaesticom, eq-om i kompresorom.
a trace elliot je onaj originalni, stari engleski model za petnaesticom, eq-om i kompresorom.
jel moras bas kroz njega?
idekius
12-02-2005, 11:52 AM
Ma sta fali Trace-u? Ja ga bas volim...
Stavi taj D-12 ispred njega, namesti farbu i pichi...
fipke
13-02-2005, 02:10 AM
D-12 ili D-112?? to su dva razlicita mikrofona. predpostavljam da si mislio na jaje (112).
Ja bas ne praktikujem d112 na bass jer on ima poprilicno krivu liniju. Kolko se secam ima izdignuce, pa pad u srednjima i onda opet boost u visim. Ne valja da ti je gitara vec tolko kolorisana vec pri samom snimanju. Zato mi 421 izgleda kao idealnija all-'round masnija varijanta. :wink:
Dok sa drugim jajima, tipa shurka mislim da je situacija nesto bolja.
idekius
13-02-2005, 02:23 AM
D-12 ili D-112?? to su dva razlicita mikrofona. predpostavljam da si mislio na jaje (112).
Ja bas ne praktikujem d112 na bass jer on ima poprilicno krivu liniju. Kolko se secam ima izdignuce, pa pad u srednjima i onda opet boost u visim. Ne valja da ti je gitara vec tolko kolorisana vec pri samom snimanju. Zato mi 421 izgleda kao idealnija all-'round masnija varijanta. :wink:
Dok sa drugim jajima, tipa shurka mislim da je situacija nesto bolja.
Cek malo... Sad mi nesto nije jasno... Imam ja MD 421, ali njega nikada nisam koristio u te svrhe... Mislim da je on jak gornjim srednjim i visokim, dok mu bass opseg i nije jaca strana...
Mozda bi trebalo da probam i sa njim...
Sto se D-112 tice, on je skoro skolska sprava za ozvucavanje bass pojacala... Moguce da je MD 421 bolji, mislim...verovatno si probao cim to tvrdis, a probacu i ja... jednostavno mi nije palo na pamet...
zvincic
13-02-2005, 02:55 AM
Cek malo... Sad mi nesto nije jasno... Imam ja MD 421, ali njega nikada nisam koristio u te svrhe... Mislim da je on jak gornjim srednjim i visokim, dok mu bass opseg i nije jaca strana...
kardioidni je ;)
priblizis ga i ima basa ;)
i iskljuci lowcut filter na njemu (ako imas verziju sa njim).
Mozda bi trebalo da probam i sa njim...
ovo je najljepsi dio :)
i nista ne kosta...osim koje minutice vremena ;)
Arthur
13-02-2005, 04:03 AM
ja snimah sa md421 bez ikakvih problema, osim sto je taj trace bio tranzistorac koji mnoogo shushti (BG ekipa zna dobro Sreckovog trace-ta) ... snimio sam i sa DI boxa jedan kanal pa cemo se igrati sad za koji dan u mixu.. close miking, ne bi smela biti velika razlika izmedju 421 i 57ice.. a za jajca i kondenze neznam, nisu me tako ucili, pa nisam bio ni radoznao, sto ne znaci da je to lose. Joj kolko sam se namucio dok nisam otkrio tu 'M-S' opciju na md421, neke timpane nikako nisam mogao izvuci jerbo je sekao bassove krvavo.
jel Sandro, a da ti lepo vezes taj DI-box, vezes jednu 57icu pod uglom, pa jos jednoj md421 naspram 57ice pod istim uglom, a sve to izdaleka uhvatis i jednim c414 il stagod imao od tih (po mogucstvu neki veci), pa snimaj do mile volje, i vidi sta ti je sta reklo... nema tu pravila..
SandRob
13-02-2005, 08:41 AM
d-12 je onaj mikrofon sto se u nas zove kocka. vise se ne proizvodi a d-112 je njegov nasljednik. d-12 je nekad bi standard za kick i jos nije izasa iz uoptrebe, a vidi san da ga koristu i za ozvucenje bassa.
ja san do sad uvik bass snima direktno u preamp, onda bi se s njim izivljava u cubaseu, ali sad bi voli snimit odma zvuk od pojacala.
sigurno cu provat vise opcija, ali san misli da postoju neki standardi, tako da ne gubin vrime.
nego, arture, vragteodni nesrico, kako ti znas sreckota i njegovo pojacalo? kojega sreckota? :shock: :? :roll:
idekius
13-02-2005, 09:11 AM
... ali san misli da postoju neki standardi, tako da ne gubin vrime.
nego, arture, vragteodni nesrico, kako ti znas sreckota i njegovo pojacalo? kojega sreckota? :shock: :? :roll:
Hmmm... Po knjizi "Uvod u tehniku snimanja zvuka" - Mr Blazo Guzina, standard za bass pojacalo ispada D12 - 112...
Kazu da je 112 bolji, ali ja D-12 nisam probao tako da neznam...
zvincic
13-02-2005, 04:51 PM
d-12 je onaj mikrofon sto se u nas zove kocka. vise se ne proizvodi a d-112 je njegov nasljednik. d-12 je nekad bi standard za kick i jos nije izasa iz uoptrebe, a vidi san da ga koristu i za ozvucenje bassa.
aha, sjetih se da sam sa d12 radio kod Nene Vilovi?a nedavno...
bio je na kicku....i nije mi nesto bio...no, vjerovatno je to sindrom "ajmo ekipa, da sto brze to snimimo"...
fipke
14-02-2005, 12:15 AM
meni se d12 odnosi prema d112 kao 545 prema 57 :P :P sto ne znaci da mi se nesvidja,... bas naprotiv :)
Tiki the Boyler
17-02-2005, 11:08 AM
Toj kombinaciji bassa i pojacala definitivno nista ne fali!!!
S tim sto ce ti sama konfiguracija boxa (1x15") praviti malo problema! Sto u principu, za tu vrstu muzike i nije previse strasno!
Ako je stari Trace u pitanju, moguce je da nema DI izlaz, ali ako ima obavezno ga iskoristi, a onda ces mikrofonom samo doobojiti :)
U krajnjem slucaju, ako imas kanala na raspolaganju, upotrebi vise mikrofona, pa preslusaj!!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.