View Full Version : Kako najjeftinije kod nas dobro snimiti ziv bubanj?
splatch
07-01-2005, 02:52 PM
Pisite sve sto znate i mislite o ovome,jer me zanimaju tudja iskustva.
Ja za sad u glavi imam kao najbolju(i naj jeftiniju) varijantu da pozajmim najbolji elektronski bubanj,jer on ima dosta dobre semplove u modulu,a pri tom bih izbegao problem gluve sobe i samog ozvucavanja.Naravno da ne mislim da je ovo najbolje resenje,ali uzimam u obzir uslove i cenu standardne varijante.Sve sto napisete bice mi od koristi i zato hvala u napred!
P.S. U pitanju je "funk-fusion" svirka
P.S.(2) Hristos se rodi!(za sve kojima to nesto znaci)
Ti si odmah opovrgao svoje pitanje ubacivanjem elektronca u varijantu. Odgovor na tvoje pravo pitanje je: Tesko ako zelis da prodjes jeftino, ali ipak izvodljivo. Problem je u tome sto da bi snimio ziv bubanj treba ispuniti najvise kriterijuma od svega sto zivo usnimavas. Moras da imas adekvatan prostor (nikako neke improvizovane prcvarnice koje se nalaze po ovdasnjim studijima), zatim dobar instrument, pravilno nastiman (opet retkost), zatim adekvatne mikrofone (sto je najmanji problem), tonca koji zna da uradi dobar miking sa minimalnim preslusavanjem (malo veci problem) i na kraju PRAVOG BUBNJARA (sto je najveci problem u zemlji Srbiji, pa i sire). Naravno i medju PRAVIM bubnjarima imas one koji su live bubnjari i one koji su studijski, pa i tu moze da dodje do poteskoca. Naravno, desi se da jedan covek moze i jedno i drugo, pa onda svira sa Stingom, Gabrielom, a zovne ga na snimanje i komsija Giboni :D
Istina je da programiran bubanj ne moze imati nikad izraz kao sto je to odsviran bubanj, ali je takodje istina da kod nas tehnicki retko ko moze da uradi zivi bubanj koji ce u samom zvuku parirati semplovanom :(
Nego ti taj elektronac, pa zajebes njegove boje, vec mu das neki storm drum ili sl. i da te vidi Bog.
Vaistinu se rodi!
dr.Ru
07-01-2005, 04:47 PM
Ja bih se slozio sa Oggyjem i nadovezao:
radi trigerovanje. Ako je dotle doslo, trigeruj zivog bubnjara sa losom opremom (samim tim i jeftinom), a signale posle menjaj semplovima. Kada zavrsis ritam, onda skuvaj jednu veliku kafu, pa sedi i radi na midi parametrima.
Samo retki studiji kod nas (na zalost) imaju mogucnost da usnime bubanj bolje nego sto bi zvucao jedan DFH ili Stormdrum.
Zapravo, niko nema celi skup opreme koja je potrebna. Naravno, moze i klasicni snimak da ide, ali onda bi morao da od jednog uzimas AKG, od drugog AT, od treceg...........
splatch
07-01-2005, 05:18 PM
Pod pojmom "ziv" bubanj sam mislio zivo odsviran bubanj,a ja ga i sviram.Imam vrlo ozbiljan bubanj(Premier RESONATOR),koji je naravno pravilno nastimovan,tako da mi nije problem u dobrom instrumentu,sviranju,mikrofonima.Najveci problem je u prostoriji i samom ozvucavanju bubnja(postavci i odabiru mikrofona).Razmisicu koliko bi mi trigerovanje pomoglo,ali bi mi znacilo jos informacija i saveta.Hvala!
Ma ja, ako me pitas za mikrofone, najvise volim 57 (dobos gore, dole, tomovi, noga iza). Za nogu unutra D112 (ili D12), a kao standard se sve vise probija Audix D6 koji radi izvanredno. Podeljena su misljenja da li kontru ozvucavas ili nje kupis sa overom, ali za over po pravilu idu mali (male membrane)kondenzatori tipa c1000 ili Nt3 (u jeftinijoj varijanti) ili 451 u skupljoj. Jako korisna stvar su i room mikrofoni koji su po pravilu (ako pravila uopste ima) veliki kondenzatori tipa c414 u paru ili slicno. Jako korisna fora pri samom usnimavanju (mada je svi bubnjari mrze jer je skroz neudobna) je da komponente medjusobno udaljis sto je vise moguce, kontru podignes od dobos (posto se tu dobijaju najgora preslusavanja, a cinele takodje podignes koliko ti duzina ruku dozvoljava. Razbija ti se koncept udobnog sviranja, ali je rezultat odlican. Tu dolazi do izrazaja ona moja prethodna prica o live i studijskim bubnjarima.
splatch
08-01-2005, 08:57 PM
Hvala Oggy,znaci mi ovo sto si mi napisao.
Nema na cemu! Drago mi je ako sam ti bar malo bio od pomoci, ali kako god bilo, nikada nemoj ovakve savete uzimati "zdravo za gotovo". Uvek postoji izuzetak, uvek postoji i drugi "pravi" nacin i videces da ce ti neko verovatno predloziti i neko drugo, isto tako dobro resenje, ali ti treba da nadjes svoje, i to svaki put ponovo. Razne situacije nas primoravaju da razlicito razmisljamo i radimo, pa se nekad desi da stari Shure 565 usnimi bolje nogu od D112 ili slicne stvari...
Probaj sve, a na kraju se odluci za ono sto ti se najvise svidi.
idekius
09-01-2005, 03:44 AM
Ja mislim da je za najjevtinije kvalitetno snimanje zivog bubnja najpametnije pozvati 063 7717492 i traziti Chedu. A ko mu je ekipa simpaticna, sam ce da sedne za bubanj (naravno ako ga pitas), a i ono sto je najbitnije ima cime da usnimi bubanj, ima prostor za to i.... ume to da uradi... E sad... treba skoknuti do Jagodine...
Arthur
09-02-2005, 02:02 PM
Ako je neko jos uvek zainteresovan, moze da se javi i na 064/1576075, studio je Free-Zone (ex-akademija), na Karaburmi BG. Odlican set mikrofona za bubanj, solidna soba, i fantastican mixer (AMEK). U tom studiju je snimljeno dosta dobrih bubnjeva, ukljucujuci poslednji BlockOut, Darkwood Dub, i jos puuno toga...
Mogli
09-09-2007, 11:59 PM
Lepo...udjes u najjaci studio u Beogradu, usnimis bubanj i onda pobegnes sa gotovom matricom dok je producent u wc-u! Prethodno mu neprimetno stavis neki laksativ u kafu......:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ma ja, ako me pitas za mikrofone, najvise volim 57 (dobos gore, dole, tomovi, noga iza). Za nogu unutra D112 (ili D12), a kao standard se sve vise probija Audix D6 koji radi izvanredno. Podeljena su misljenja da li kontru ozvucavas ili nje kupis sa overom, ali za over po pravilu idu mali (male membrane)kondenzatori tipa c1000 ili Nt3 (u jeftinijoj varijanti) ili 451 u skupljoj. Jako korisna stvar su i room mikrofoni koji su po pravilu (ako pravila uopste ima) veliki kondenzatori tipa c414 u paru ili slicno. Jako korisna fora pri samom usnimavanju (mada je svi bubnjari mrze jer je skroz neudobna) je da komponente medjusobno udaljis sto je vise moguce, kontru podignes od dobos (posto se tu dobijaju najgora preslusavanja, a cinele takodje podignes koliko ti duzina ruku dozvoljava. Razbija ti se koncept udobnog sviranja, ali je rezultat odlican. Tu dolazi do izrazaja ona moja prethodna prica o live i studijskim bubnjarima.
Kad smo kod ove price .... ko je od nas/vas .... ikada dobro snimio bubanj ???
Pozdrav
Arthur
10-09-2007, 12:38 AM
evo ja :) siguran sam da imam par dobrih usnimaka, cak me neki ljudi i placaju za to s'vremena na vreme :D
silicon science
10-09-2007, 12:43 AM
Istina je da programiran bubanj ne moze imati nikad izraz kao sto je to odsviran bubanj, ali je takodje istina da kod nas tehnicki retko ko moze da uradi zivi bubanj koji ce u samom zvuku parirati semplovanom :(
Vaistinu se rodi!
Kolega Bandar sa foruma tako dobro programira bubanj DA NEMA SANSE DA PROVALIS DA NIJE SVIRAN. Znaci, smem se kladiti. Ali isti taj kolega je ujedno i bubnjar i vrlo dobro zna sta radi. Koristi desetine kickova(istih) sa malim varijacijam kao i doboshe. Drugi primer ti je beng MESSUGGAH. Bubnjar odradi na kompu ceo album, a onda dodje na svirku i odlupa ti sve to:o Moze se to ljudi ali zahteva puno rada i znanja.:)
evo ja :) siguran sam da imam par dobrih usnimaka, cak me neki ljudi i placaju za to s'vremena na vreme :D
Ja zaista nisam cuo ni jedan odlicno snimljen bubanj ..... cuo sam korektno isproducirane i cuo sam dobro snimljene s' obzirom na ovo ili ono .... ali ako neko ima da okaci 10 sec mp3 suvih i dobro snimljenih bubnjeva , bio bih jako zahvalan
Pozdrav
Kolega Bandar sa foruma tako dobro programira bubanj DA NEMA SANSE DA PROVALIS DA NIJE SVIRAN. Znaci, smem se kladiti. Ali isti taj kolega je ujedno i bubnjar i vrlo dobro zna sta radi. Koristi desetine kickova(istih) sa malim varijacijam kao i doboshe. Drugi primer ti je beng MESSUGGAH. Bubnjar odradi na kompu ceo album, a onda dodje na svirku i odlupa ti sve to:o Moze se to ljudi ali zahteva puno rada i znanja.:)
Ima nekoliko ljudi koji to zaista dobro rade .... naravno kad slusas solo , nije tesko pogoditi ....
Ali to nije tema ovog threada .....
Pozdrav
silicon science
10-09-2007, 01:46 PM
Ima nekoliko ljudi koji to zaista dobro rade .... naravno kad slusas solo , nije tesko pogoditi ....
Ali to nije tema ovog threada .....
Pozdrav
Ispricavam se:D
Ja zaista nisam cuo ni jedan odlicno snimljen bubanj ..... cuo sam korektno isproducirane i cuo sam dobro snimljene s' obzirom na ovo ili ono .... ali ako neko ima da okaci 10 sec mp3 suvih i dobro snimljenih bubnjeva , bio bih jako zahvalan
Pozdrav
po meni... poslednja YU Grupa... recimo da poslusas pesmu "pustinja".. to je po meni vise nego dobro snimljen bubanj i odsviran naravno :)
Arthur
19-09-2007, 03:28 AM
evo pre neko vece dejo i ja se malko poigrasmo sa njegovim kompletom u Barbi... uz sat-dva igranja sa setupom i outboardom dobismo po meni prilicno spektakularan rezultat.. i to bi lako mogao biti odgovor na temu topika.. ne verujem da je u nasoj okolini negde drugde moguce postici takav rezultat za tu cenu.. a za cenu se ipak obrati Dejanu ;)
evo pre neko vece dejo i ja se malko poigrasmo sa njegovim kompletom u Barbi... uz sat-dva igranja sa setupom i outboardom dobismo po meni prilicno spektakularan rezultat.. i to bi lako mogao biti odgovor na temu topika.. ne verujem da je u nasoj okolini negde drugde moguce postici takav rezultat za tu cenu.. a za cenu se ipak obrati Dejanu ;)
sheruj to malo... cicijo!
this post is worthless without audio proof
:)
Arthur
19-09-2007, 04:09 AM
psst! ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.