PDA

View Full Version : Apogee Mini ME

djole970
21-12-2004, 08:20 PM
Konacno dobra vest ! SCOPE je vec na putu i za par dana ce biti kod mene ali me muci jos nesto. Treba da kupim i preamp i vec smo pricali o tome ali imam dobru ponudu za ovaj uredjaj (950 ?) pa se pitam mozda nije tako los Sandrov predlog da uz Scope uzmem i Apogee Mini ME s'obzirom da ima vec ugradjen preamp a uz to ima i kvalitetnije konvertore od CW-a? Mislio sam da uzmem Avalona M5 ali ipak mislim da je to previse za moje potrebe. Mozda ovo ipak nije losa alternativa i pretpostavljam da sto se tice kvaliteta nemoze da bude mnogo iza Avalona. Da li gresim ...?

Oggy
21-12-2004, 08:51 PM
Ma ako si spreman da das te pare, uzmi TLA PA 1 classic i miran si. To je klasa za sebe i ne mozes da se zeznes. Kod firmi kao sto su Apogee ili Avalon, u vecem delu platis ime, a dobijes u oba slucaja njihove najslabije modele(dok kod TLA dobijas njihov top-model). Realno, oni su sigurno losiji od ovoga sto ti preporucujem. Ako malo citas novine, videces da recimo Kipper (Stingov co-producer) i Coldplay u svojim studijima imaju bas TLA stolove u kojima su ovi preampi i ne da se ne zale, vec ih hvale. Poslusaj nesto, pa se uveri i sam. To da CW konvertori ne valjaju, bila bi mi poslednja zamerka kada je CW u pitanju, ili jos tacnije, ne bi uopste. Ako ti na snimak-snimak testu utvrdis slusno razliku izmedju CW i Pro tools (koji je jedini profi standard u digitalnoj "kompjuterskoj" produkciji), ja dajem glavu. Ja sam koristio CW i dosta toga sam snimio bas preko tih "losih" konvertora i bio sam jako zadovoljan (snimkom :D ). Ti imas "zver" medju CW kartama i ne treba da budes paranoican, bar ne po pitanju kvaliteta zvuka.

http://www.musicstorekoeln.de/englisch/shop/produktinfo.asp?info=REC0000361-000

djole970
21-12-2004, 10:40 PM
Al' kako bi se slagali K2 i TLA kada su oba lampasa. Neko cini mi se rece da nevalja da i mic i pre budu lampasi. Ako je to tacno onda znaci sa ovim modelom bih mogao da koristim samo mikrofone bez lampe. :roll: Nemoj mi samo reci zasto mora bas K2? Ustvari nemora ali uzecu njega dok ne uzmem U87 ili U89. Jeste da sam na zapadu al' brate mnogoo para treba za sve ove "zezalice". A da je samo to ... ma znas vec kako to ide. :D

SandRob
22-12-2004, 08:12 AM
ma to je bio moj prijedlog za kronicne 'cw converters skeptike'.
i mene su bili napunpali kako bolje da uzmen externe, pa san zajedno sa pulsarom bio uzeo i dbx konvertere. usporedjiva san njih, uadove i emulatorove (ugradjene na samplereu) i na kraju sam se odluci za pulsarove. 8)
to je sto se tice a-d konvertera.
dakle i ja predlazen tla. :)
ako imas love uzmi avalon vt737 (http://www.avalondesign.com/vt737sp.html) i miran si sto se mono snimanja tice. za stereo uzmi 2. ;)

sto se tice 'dvije lampe', ja takodjer koristim tu kombinaciju i meni je to ok. ako je dobar mic, nemas problema.
osim toga u87 (kojega ces kupit) nije lampas?

pulsarovi d-a konverteri (oni prema vani) meni zvuce malo tvrdje (nisan reka 'losije') od svih drugih ali sam se na njih navika i u pravilu mi sve sto smixam preko njih, na svakoj drugoj liniji zvuci 'finije'.
bolje da je tako nego obrnuto.

bdv: baci oko ode (http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=2360), pa ces vidit da i profesionalci koriste cw konvertere. :roll:

clusterchord
25-12-2004, 06:48 AM
Ako mozes uzmi Avalon M5 (solid state) ili jos bolje 737. pretpostavljam da ce ti to biti jedino pretpojacalo u studiju? ako je to tako, onda trebas uzeti ono koje ce biti dobro za najsiru upotrebu, za najsiri spektar signala (vokalista) itd.U tom slucaju se uvijek uzima cisce pretpojacalo, nego kolorirano.

M5 je isto kao u njihovom modelu AD2022 - high end solid state, a ne nikakav najslabiji model. nema puno bolje od toga osim mozda GML.

737 je tube pre, ali spada u klasu tzv. high end iliti HI-FI tube pretpojacala. Ovdje tube daje malo suptilne debljine odnosno 'magije' kosto ovdje ljudi kazu, ali osnovna zadaca mu je da radi sto linearnije i cisce. takva su i Manley, Pendulum i Tubetech tube pretpojacala. Uz pojacni input moze doci do lagane saturacije. Na slicnom principu rade i tube mikrofoni - da imaju overdrive nebi bas bili siroko upotrebljivi (osim ako snimas NIN, Sex Pistols ili Megadeth..). tako da Avalon plus NTK ili nesto tako nije losa kombinacija. Ako bas dobro cujes cijev - to je vec previse.

TL PA-1 spada u istu grupaciju kao i UA 610, Culture Vulture ili Sebatron. Kolorizacija je puno vise prisutna, i cijev se 'cuje'. To ni u kom slucaju nisu 'losija' varijanta tube pretpojacala, makar su u pravilu jeftinija, ali imaju drugaciju i uzu primjenu. Koriste se tamo gdje treba puno 'masti' i farbe od cijevi - a to nije bas svaki vokal. karakteristicno je da su sposobna i za overdrive. TL i UA su za neke rok vokale, za mikrofone na gitarskim i bas pojacalima, rhodes pojacala , te fenomenalan kao DI za el gitare, bass i klavijature.

kad se sve sabere htio sam reci da bi isao na PA-1 ako vec imam u studiju nesto puno cisce i 'normalnije', ali ne kao prvo i jedino pretpojacalo.

Ljudi dosta hvale Mini Me solid state pretpojacala. kazu da su definitivno iznad klase cijene za koju se prodaju. ukoliko imas samo 1000? a trebas odlicne konvertere i dva kanala solidnog 'transparentnog' pretpojacala, nema boljeg deal-a na planetu od Mini-Me.

djole970
25-12-2004, 09:32 AM
Ako mozes uzmi Avalon M5 (solid state) ili jos bolje 737. pretpostavljam da ce ti to biti jedino pretpojacalo u studiju? ako je to tako, onda trebas uzeti ono koje ce biti dobro za najsiru upotrebu, za najsiri spektar signala (vokalista) itd.U tom slucaju se uvijek uzima cisce pretpojacalo, nego kolorirano.

M5 je isto kao u njihovom modelu AD2022 - high end solid state, a ne nikakav najslabiji model. nema puno bolje od toga osim mozda GML.

737 je tube pre, ali spada u klasu tzv. high end iliti HI-FI tube pretpojacala. Ovdje tube daje malo suptilne debljine odnosno 'magije' kosto ovdje ljudi kazu, ali osnovna zadaca mu je da radi sto linearnije i cisce. takva su i Manley, Pendulum i Tubetech tube pretpojacala. Uz pojacni input moze doci do lagane saturacije. Na slicnom principu rade i tube mikrofoni - da imaju overdrive nebi bas bili siroko upotrebljivi (osim ako snimas NIN, Sex Pistols ili Megadeth..). tako da Avalon plus NTK ili nesto tako nije losa kombinacija. Ako bas dobro cujes cijev - to je vec previse.

TL PA-1 spada u istu grupaciju kao i UA 610, Culture Vulture ili Sebatron. Kolorizacija je puno vise prisutna, i cijev se 'cuje'. To ni u kom slucaju nisu 'losija' varijanta tube pretpojacala, makar su u pravilu jeftinija, ali imaju drugaciju i uzu primjenu. Koriste se tamo gdje treba puno 'masti' i farbe od cijevi - a to nije bas svaki vokal. karakteristicno je da su sposobna i za overdrive. TL i UA su za neke rok vokale, za mikrofone na gitarskim i bas pojacalima, rhodes pojacala , te fenomenalan kao DI za el gitare, bass i klavijature.

kad se sve sabere htio sam reci da bi isao na PA-1 ako vec imam u studiju nesto puno cisce i 'normalnije', ali ne kao prvo i jedino pretpojacalo.

Ljudi dosta hvale Mini Me solid state pretpojacala. kazu da su definitivno iznad klase cijene za koju se prodaju. ukoliko imas samo 1000? a trebas odlicne konvertere i dva kanala solidnog 'transparentnog' pretpojacala, nema boljeg deal-a na planetu od Mini-Me.

Da, slazem se potpuno. I jeste prvi preamp koji kupujem imam vec jedan mali Pesonus ali njega ne racunam. Bas zato sto Avalon M5 daje tako cist signal u prvo vreme sam se odlucio za njega. Medjutim kasnije mi se ucinilo da je to previse para za pocetak i da mozda ipak nije lose resenje Mini Me jer je jeftiniji i plus ima dva kanala i uz to je isto "cisti" preamp.

Sigurno je da to nece biti jedini preamp ali za sada mi ne treba vise. Pa posto nije tako lako odluciti hajde onda da mi pomognete u odnosu na vrstu muzike koju cu snimati. To ce biti uglavnom akusticni instrumenti gitara, klarinet, harmonika, naravno glas a prateci violine, celo i ritmika ce bar za sada biti sa Ketrona SD1. Elektricnih gitara nece biti, jedino bas ali i on ce biti sa Ketrona isto akustic.

Sta mislite ... :roll:

SandRob
25-12-2004, 09:52 AM
i ja iman namjeru kupovat mikrofon i pretpojacalo. sto se mikrofona tice, 99,9% je da cu uzet neumann u87, ali dvojin oko preampa.

bdv: od kondezatorskih mikrofona vec ima rode ntv i akg c-3000, a ko preamp/compressor koristin tla 5051.

nazalost, neman bas mogucnost usporedjivat, ali po svim informacijama mi se cini, kad je univerzalni preamp u pitanju, da je M5/AD2022 najoptimalniji izbor.
medjutim, ja san jos od vremena kad san ima samo jedan kompresor u studiju (nije bilo pluginova) nauci snimat odma sa konpresorom i ta navika mi je ostala do danas, samo sto koristin puuuno manji ratio, tek toliko da ne ide sve u % kad onaj na mikrofonu drekne.

zato je moj drugi izbor 737 za kojega i avalon kaze da ima losiji preamp, ali da mu lampa daje 'ono nesto'. osim toga 737 ima eq, koji ja ne mislin koristit, pa mi se cini da bi u slucaju 737 preplati ono (konpresor, eq) sto u procesu snimanja nije ni bitno.

sve vise citan da ljudi kad snimaju ne koriste nista osim preamapa ili da eventualno (za svaki slucaj) koriste limiter.

M5/AD2022 ima ogroman headroom, ali kako se zastit od digitalne distorzije?!
jeli dovoljno zbicit M5/AD2022 direktno u a-d pretvarac ili je pozeljno u lanac stavit 'nesto diskretno' sto ce zastit sistem a nece konpromitirat sound?

djole970
25-12-2004, 09:57 AM
...M5/AD2022 ima ogroman headroom, ali kako se zastit od digitalne distorzije?!
jeli dovoljno zbicit M5/AD2022 direktno u a-d pretvarac ili je pozeljno u lanac stavit 'nesto diskretno' sto ce zastit sistem a nece konpromitirat sound?

Iskren da budem nisam te razumeo bas najbolje. Nisam znao da postoji i digitalna distorzija i kakva zastita izmedju preampa i kartice? :roll:

SandRob
25-12-2004, 10:05 AM

Iskren da budem nisam te razumeo bas najbolje. Nisam znao da postoji i digitalna distorzija i kakva zastita izmedju preampa i kartice? :roll:

postoji i za razliku od analogne vrlo je neugodna.
naime, sve sto ti je iznad 0db u wav se zapisuje ko 0db i tako nastaju ti odvratni zvukovi :uhoh:

ustvari ja mislin da se ta izoblicenja dogode odma na a-d pretvaracu, ali neznan imaju li i oni neki headroom ili vec oni sve svode na 0db?

djole970
25-12-2004, 10:08 AM

postoji i za razliku od analogne vrlo je neugodna.
naime, sve sto ti je iznad 0db u wav se zapisuje ko 0db i tako nastaju ti odvratni zvukovi :uhoh:

ustvari ja mislin da se ta izoblicenja dogode odma na a-d pretvaracu, ali neznan imaju li i oni neki headroom ili vec oni sve svode na 0db?

A zar nemoze da se smanji signal na preampu, pre nego sto dodje do konvertora?

SandRob
25-12-2004, 10:27 AM
pa moze i to, ali onda je vise suma. mislin da je bolje drzat neki optimalni nivo a kad onaj drekne peakove srezat limiterom ili ih ublazit konpresorom.

meni je uzasno kad tijekom snimanja moran minjat nivoe.
recimo, snimas vokal i namistis nivo na A frazi, a onda ti u B frazi sve ide u peak i moras zaustavit snimanje i smanjivat nivoe. nakon B fraze u drugoj A frazi opet moras pojacat i sve tako. ja, kad koristin kompresor, neman te probleme, ali mozda je bolje wav snimit sto realnije, ili je mozda bolje koristit limiter?!

mene zanima kakva su iskustva iskusnih snimatelja?!

davormen
25-12-2004, 11:43 AM
Ja ne bih mogao nazvati sebe iskusnim snimateljem, ali cu ipak izneti svoje iskustvo. :D Kod mene se pokazalo da je kompresor/limiter izuzetno koristan i ne bih vokale snimao bez njega. Imam iskustva i sa podesavanjem nivoa izmedju fraza, ali mi to bukvalno uvek samo ostavi mnogo vise posla u editing-u/mix-u nego rad sa kompresorom odmah u startu. Ljudski glas ima izuzetan dinamicki opseg i mnogi pevaci to i koriste, za razliku od ostalih instrumenata koji su u vecini slucajeva manje-vise konstantnog nivoa, a spoj ta dva ne zvuci nikako...

Tiki the Boyler
25-12-2004, 12:03 PM
Radio sam neka live snimanja uz pomoc KORGovog D32XD... Usnimavanje sinhrono noa 16 kanala, s tim sto sam na prvih osam imao analogni kompresor, a na drugih osam ne! Moj zakljucak da su signali na prvih osam kanala bili daleko zdraviji i rijetko sam morao primjenjivati neku drasticnu dinamicku obradu, za razliku od drugih osam!
E sad...pitanje je kolioko kompresovanje promjeni prirodu izvornog signala (narocito kada je glas u pitanju), ali na kraju krajeva, moramo se pomiriti sa cinjenicom da su postojeci sistemi za snimanje i reprodukciju zvuka (sa narocitim problemima u fazi reprodukcije kod krajnjih korisnika) daleko od idealnog!
Ne znam bas koliko ovo ima veze sa temom, ali... :)

Eon
25-12-2004, 12:06 PM
ja sam za limiter pri snimanju vokala gde vikalu necu dozvoliti da ide preko -0.5 a za ostale dinamicke efekte se kasnije brinem

SandRob
25-12-2004, 12:12 PM
evo konkretnih pitanja!

je li za snimanje lead vokala dovoljan M5 ili je pozeljno kod snimanja iza M5 stavit neki limiter ili kompresor?!

jos konkretnije:

mic = u87
preamp = M5
comp/limiter = :?:

SandRob
25-12-2004, 03:46 PM
ja iman moj mali studijo, ali u mene se ne snima dovoljno da bi steka neko vece iskustvo.
meni je jasno da se moze M5 zbicit ravno u konpjuter, ali me zanima optimalni rad i iskustva onih koji rade u studijima di se snima na veliko i di su makine ukjucene 24 sata?!
na kraju krajeva, nije meni problem rijesit nivoe, jer mogu M5 zbicit preko line in u 5051, ali ne znan je li 'zlocin' napravit tako nesto?!

dakle, zanima me najoptimanija i najkonfordnija konbinacija.

mic = u87
preamp = M5
comp/limiter = 5051 (kojega vec iman) ili nesto drugo (diskretno) ili nista. :?:

clusterchord
25-12-2004, 05:19 PM
To ce biti uglavnom akusticni instrumenti gitara, klarinet, harmonika, naravno glas a prateci violine, celo i ritmika ce bar za sada biti sa Ketrona SD1. Elektricnih gitara nece biti, jedino bas ali i on ce biti sa Ketrona isto akustic.

Sta mislite ... :roll:

za klasicne akusticne instrumente u pravilu se koriste jako cista pretpojacala kao navedeni M5, AD2022, GML, Millenia HV-3 (2 kanala 1500?). Ali dobro je i imati dva kanala - jer je neki put (cesto) pozeljno uloviti instrument s dva mikrofona. jedan direktniji, jedan da ulovi malo sobe. ili npr, na ak. gitari, jedan mali kondenzatorac na zice/vrat i jedan veliki kondenzatorac ili tube blizu otvora (ali malo sa strane) itd.

Mini-Me ima dva kanala, koriste ga dosta za snimanje ak. instrumenata jer je relativno 'cisto' pretpojacalo, a i rjesava tvoju dilemu oko limitinga jer ima na sebi soft limit/compress prije A/D konvertera. M5 nema limiter.

Ali moze se snimati i bez icega: ako se smanji izlaz iz pretpojacala nece se povecati analogni sum - on je uvijek isti jer dolazi od mikrofona i preamp-a u istom odnosu van na A/D bez obzira na pojacanje. kabel izmedju preamp-out i A/D je balansiran i prekratak da bi tu skupio bilokakav mjerljiv sum zato sto je signal nesto tisi.

Ali zasto je bitno uci na A/D sto jace - zbog tzv. kvantizacijskog suma od samog konvertera. to je distorzija koja nastaje smanjenjem dinamike digitalnog signala - odnosno valni oblik (analogni) se prikazuje sa manjim brojem diskretnih levela sto je ulazni signal tisi. Medjutim, to je vise bio problem sa 16-bitnim konverterima - njihov teoretski maksimum dinamike je bio 96dB odnosno 65536 'levela'. S druge strane, 24-bitni zapis nije samo "malo" bolji odnosno 1.5 puta bolji ko sto neki misle, vec puno vise - za ilustraciju njegov teoretski maksimum dinamike je 144dB odnosno 16.7 miliona 'levela' !!! prema tome, bez bojazni mozes snimati i puno tise i prema tome pokupiti prirodnu dinamiku instrumenta (pogotovo vazno kod klasicnih instrumenata). Zasto je to moguce: cak ako ti je signal na A/D u i samo do pola jos uvijek si na 23-bitnoj rezoluciji odnosno pola od 16.7 miliona = mnogo vise nego sto je 16-bitni zapis ikad mogao.

E sad, druga bitna stvar je kod snimanja sa kompresorom ili limiterom - vani vecina velikih profesionalaca poput Georgea Massenbourga ili Boba Katza pricaju o tome da cak i sa comp/lim treba snimati da je input u A/D na -6 ili cak -12dB. Zasto? zato jer, prvo negubi se nista znacajno sto sam vec opisao zasto, a drugo - kazu da vecina analognih comp ili limitera na trzistu nije dovoljno brza da pokupi tranziente u nekim signalima i treba ostaviti prostora da ne zabiju konverter u 'crveno' odn. 0dB. inace nastaju veoma kratke ' peak' distorzije koje ni necujes dok snimas i slusas solo taj kanal, ali se gomilaju sa brojem kanala i krajnji snimak/miks dobije prljaviji ili 'digitalniji' zvuk a ljudi nemaju pojma zasto. e pa zato. naime analogni tranzienti mogu biti toliko brzi da se dogode izmedju dva sempla - ti ih necujes a svejedno su ti zakucali konverter.

problem se dalje prenosi na DAW - ista stvar je sa levelima kanala u nuendu - ne smiju ici u crveno - drugim rijecima za cist miks nije dovoljno skinuti master level vec individualne kanale. ili procesirati sumnjive sa L1 ili L2 da budes siguran. Sva ta sranja ti trose headroom i kad ides u mastering se cudis kako nemozes dobiti glasnocu kao na stranim albumima..

djole970
25-12-2004, 05:48 PM
@ clusterchord

I konkretno u mom slucaju sta je bolje M5 ili Mini Me? :roll:

SandRob
25-12-2004, 09:09 PM
mini me 8)

ali svejedno baci oko na milleniu. producenti ga jako hvale i cini mi se da bi tebi za akusticne instrumente bio odlican:
http://www.mil-media.com/docs/products/index.shtml

clusterchord
26-12-2004, 07:10 AM
@ clusterchord

I konkretno u mom slucaju sta je bolje M5 ili Mini Me? :roll:

Ipak Mini-Me cini mi se. bar za sada.

clusterchord
26-12-2004, 07:48 AM
meni je jasno da se moze M5 zbicit ravno u konpjuter, ali me zanima optimalni rad i iskustva onih koji rade u studijima di se snima na veliko i di su makine ukjucene 24 sata?!
na kraju krajeva, nije meni problem rijesit nivoe, jer mogu M5 zbicit preko line in u 5051, ali ne znan je li 'zlocin' napravit tako nesto?!

dakle, zanima me najoptimanija i najkonfordnija konbinacija.

mic = u87
preamp = M5
comp/limiter = 5051 (kojega vec iman) ili nesto drugo (diskretno) ili nista. :?:

SandRob, par ideja:

za 24h rad treba ti kompresor koji je sto transparentniji - tako ako ti negdje nesto pobjegne da ti ga ne ofarba u nekom smjeru koji ti poslije nece odgovarati u miksu. 5051 farba dosta pogotovo kad radi limiting, i ja ga imam. jedino sto je spor u piz.. ne hvata tranziente nikako. zato koristim nizi output level. meni se na njemu najvise svidja EQ, a daleko najmanje pretpojacalo (u prosjeku). STT1 ima 'fini' tube EQ, ali mi ovaj na 5051 nekako ima muda, makar ga ja vise korisitim za gitare i klavijature. vokal tu i tamo. tada idem iz STT-1 pre-out u balanced in od 5051.

znam da je to skuplja varijanta, ali U87 + STT-1 je fenomenalna kombinacija. Posudili smo stari U87 na par dana i usput receno, bar na vokalima, pokopao je nas Classic II :oops: . STT daje stvarno puno varijanti sound-a za pare. cisti ili tube kompresor, pre i eq. sve duplo. najkonformnija varijanta kao sto si rekao, a i jebiga najskuplja.

druga klasicna kombinacija ti je U87 u Great River ME1-NV ($1000). ovisi o stilu glazbe i vokala koji snimas. GR moze imati sound od tipicnog saturiranog NEVE zvuka pa do prilicno cistog - ne kao millenia HV3, vec jos uvijek sa karakterom. Ljudi stavljaju cesto RNC kompresor na insert u GR. i ja sam nabavio jedan, kosta $190. badava. a jako je transparentan - obicno kazu najcisci komp do 1500 dolara.

eto po meni jedno od ovoga:
U87+GR ME1-NV+RNC
U87+737sp
U87+STT1

Oggy
26-12-2004, 09:27 AM
A kad budes kupovao kola, kupi Ferari. To je sigurno dobro.

Pa ovoj setup je minimum 6000E, za te pare, ne treba da budes mnogo pametan, vec odes kod nekog dobrog dobavljaca, stavis na sto i kazes: "Mikrofon i preamp za sve pare!". On ti da, ti lepo odes kuci i ne pravis pitanje... :)

@ clusterchord
Pod "classic II" mislis na Rode? Bas me zanima kakvi su tvoji ustisci u radu sa njim i sta je to sto tebi smeta, a sta bi mu istakao kao vrlinu. Ja ovih dana treba da pazarim bas njega (jer imam odlicnu cenu), pa volim da cujem razlicita misljenja. Koji preamp koristis sa njime, koji bi koristio (ali realno u budzet klasi), sta mislis kako bi radio na Focusrite Voicemaster pro preampu?
Pozdrav

SandRob
26-12-2004, 12:29 PM
Ne znam sta podrazumevas pod provokacijom, ali opaska je sigurno bila. Ne dovodim u pitanje kompetentnost coveka, cak sam ga i sam pitao za savet, ali za opremu koju je napisao, ne treba ti savet vec pare. Lako je biti pametan za 6000 Evra (ne odnosi se konkretno na Clusterchorda), ali se ovde pricalo o mnogo manjem budzetu gde zaista moras da dobro razmislis kada dajes pare. Kod 87-ice je stvar jasna kao i kod Ferarija. Mada Millenia.... Bolje uzmi Manley (ovo je sala)

zajebajes :?

nije to bas tako. ja isto dvojin sto uzet.
ako bi uze u87 i stt-1, virujen da bi rijesi lead vokal i vecinu mono snimanja za cili zivot.
za snimanje neke akustare i sl. mozda bi trebalo imat i jedan kondezatorski mic sa malon benbranon (recimo akg c451), a nebi bilo zgorega uz njega imat i jedan c414 ili koristit u87, ali onda za njega trebas jos jedan preamp?! ok, ja bi tu iskoristi 5051.
ali sto je sa stereo tehnikama di se koristi mached par (overheads, zbor, klapa i sl.)?!
tu bi znaci trebalo imat jos dva identicna kondezatorska mikrofona i obavezno stereo preamp i optimalno stereo comp/limiter.
dakle, nije se lako odlucit. :?

kako sad stoju stvari, meni se cini da bi meni najbolje bilo za pocetak uzet AD2022, u87 i ako bude love akg c451, a onda bi uze neki diskretni stereo comp ili 2 rnc-a (ne znan ima li rnc u stereo verziji?!) a onda, u nekoj daljoj buducnosti (kad bude love), jedan mached par akg c414.
cica-mica - gotova prica. ;)

Oggy
26-12-2004, 12:41 PM
Pa upravo jeste lako da se odlucis. Ako imas para, uzmes U87 ineki pristojan preamp. Za stereo snimanje, uzmes 2x 414 i opet si zavrsio. Zaista ne dovodim u pitanje kvalitet Neumanna, ali U87 kosta 2800, a Millenia oko 3200, pa ti saberi. Jeste, tako se resava pitanje inputa za ceo zivot i ja bih najvise voleo da svi mi imamo dovoljno novac za takav istinski uzitak. Nemojte da se ljutite, nisam bio zlonameran (samo malo sarkastican).

dr.Ru
26-12-2004, 03:10 PM
mozda je problem u tome sto nismo definisali o kakvom studiju je rec. Mislim da su svi u pravu, ali u pozadini imaju viziju svog studija, koji su razliciti po prirodi. Ja komponujem i uzivam u muzici, ali se njome ne bavim profesionalno. Opremam project sudio samo za svoje potrebe i idealni setup bi bio TL Audio PA-1 (1000e) + Rode K2 (611e) + softverski kompresor (UAD-1 studio pack 804e). Mozda je to i moja preporuka za neki project studio. Sandro, koliko se secam, ti si koristio kombinaciju TLA + Rode za vokale i oni su bili uradjeni odlicno (za moj ukus). Sta si koristio kao kompresor? Vokali su ti bili, ponavljam, odlicni.
Problem kod RNC-a je taj sto je made in USA, barem ja ne znam nacin kako da ga kupimo u ovim krajevima. Mislim da je cak nikako zastupljen u EU. Ipak, slazem se da je mozda najbolji kompresor u klasi do 1500e a kosta deset puta manje. (ispravite me ako gresim.... stvarno nisam video gde moze da se kupi).
Dakle, o cemu pricamo? O budzet pro studiju, ili o project studiju, ili o home studiju..... ili o pro studiju koji ide na vrh?
Slazem se da Rode malo "farba" zvuk a da je Neumann sirov i realan. To je stvar ukusa, zato ne znam sta o mic da kazem

Oggy
26-12-2004, 04:08 PM
Ma nema potrebe za definisanjem. Pricamo o uredjajima iz vise klase (a neki su skroz hi-end) koji svakako prevazilaze okvire home recordinga (barem po performansama). Generalno, krajni kvalitet snimka na kraju u praksi njamnje zavisi od same opreme, vec od onoga ko sa njom radi. To sam imao prilike da vidim 1000 puta do sada i tesko da me moze fascinirati prica o skupoj opremi dok ne cujem konkretne rezultate. Bilo je situacija da su ljudi davali velike pare za dobar studio, a da na kraju nisu (realno) bili zadovoljni snimkom. Sta cemo sa time? Tu padaju u vodu price o skupom hardveru (koji svi mi jako zelimo) i postavlja se mnogo vaznije pitanje; Pitanje konkretnog znanja. Moje je misljenje da Djole nece pogresiti sta god da kupi od gore navedene opreme, a ako bude imao znanja da tu opremu iskoristi barem do polovine njenih mogucnosti, potpisujem da ce imati vrhunski snimak. U suprotnom... :D

djole970
26-12-2004, 04:11 PM
mozda je problem u tome sto nismo definisali o kakvom studiju je rec. Mislim da su svi u pravu, ali u pozadini imaju viziju svog studija, koji su razliciti po prirodi. Ja komponujem i uzivam u muzici, ali se njome ne bavim profesionalno. Opremam project sudio samo za svoje potrebe i idealni setup bi bio TL Audio PA-1 (1000e) + Rode K2 (611e) + softverski kompresor (UAD-1 studio pack 804e). Mozda je to i moja preporuka za neki project studio. Sandro, koliko se secam, ti si koristio kombinaciju TLA + Rode za vokale i oni su bili uradjeni odlicno (za moj ukus). Sta si koristio kao kompresor? Vokali su ti bili, ponavljam, odlicni.
Problem kod RNC-a je taj sto je made in USA, barem ja ne znam nacin kako da ga kupimo u ovim krajevima. Mislim da je cak nikako zastupljen u EU. Ipak, slazem se da je mozda najbolji kompresor u klasi do 1500e a kosta deset puta manje. (ispravite me ako gresim.... stvarno nisam video gde moze da se kupi).
Dakle, o cemu pricamo? O budzet pro studiju, ili o project studiju, ili o home studiju..... ili o pro studiju koji ide na vrh?
Slazem se da Rode malo "farba" zvuk a da je Neumann sirov i realan. To je stvar ukusa, zato ne znam sta o mic da kazem

Neznam kako da definisem moj buduci studio? Sigurno nece biti sam vrh, svi znamo koliko to kosta, mozda ipak project studio ili nesto vise od toga. Stvarno je vrlo tesko odrediti.

Razlog zasto sam ovoliko "razvukao" moju neodlucnost a i samu temu po pitanju preampa, mic-a i konvertora je zato sto je cinjenica da su ove tri komponente presudne ako hoces kvalitetan signal i dobar snimak. Kasnije je mnogo lakse kad vec imas dobar snimak u kompjuteru i sve je stvar zelja i finansija koliko ces uloziti i sta ces kupiti ili dodati. Znaci ono sto trenutno zelim je cist, jasan i sto kvalitetniji snimak. Recimo ako gledamo Mini Me i M5 su slicni po ceni TLA PA 1 je jeftiniji ali nije stvar u parama vec u tome sta je meni potrebno? Najbolje je imati sva tri ali sta ce mi? Mozda kasnije dokupim jos neki ali o tom' po tom'. Pitanje je sta sada?

Misljenja su kao sto i sami vidite veoma podeljena. I stavite se na moje mesto pa cete videti da nije tako lako odluciti se. Iskren da budem relativno sam stidljiv i povucen :oops: i retko kada volim da postavljam pitanja i da "dosadjujem" ljudima ali mi se ovaj forum od samog pocetka svidjao i narocito dobrodoslica kojom ste me docekali u pocetku pre pola godine otprilike i nekako sam osecao slobodnije da postavljam pitanja i trazim pomoc. Ako sam nekome dosadio izvinjavam se jer imam utisak da pocinjem da "davim" ali verujte mi nije zlonamerno.

A sto nebismo napravili par primera za sve tri verzija studija sa spiskom opreme (najosnovnije)? Tako da svi imaju neki uvid kako bi to izgledalo i koliko bi kostalo. Cisto eto neka osnova od koje se moze poceti.

fipke
26-12-2004, 11:50 PM
druga klasicna kombinacija ti je U87 u Great River ME1-NV ($1000).

znaci valja taj green river? nisam imo prilike da ga cujem. kakav je u odnosu na druge neve imitatore (chandler, phoenix audio...)??

clusterchord
27-12-2004, 02:16 AM
OGGY:

slazem se sa tobom, ali moja preporuka se temeljila na SandRob-ovim razmisljanjima . Kad je vec rekao da nabavlja U87 ionako, a spominjao je sprave klase AD2022 i 737sp; STT1 nije puno dalje. Kod Mise je 737sp oko 2100? export, AD2022 neznam tocno ali sudeci po US cijenama bi trebao biti bar 400? vise, a Millenia STT1 je 2390? export !!!! bar je bila kad sam ga zadnji put pitao. Tip ima jako dobre cijene za mileniju opcenito. to rijesava sve sto je nabrojao: ciste vokale, tube vokale, dobar 'transparentni' kompresor - podoban za 24-satni rad kao 'siguronosna mreza' da nesto ne 'preleti', a ima i tube kompresor za kreativnije zahvate.

PREAMPS: koristim od mog partnera STT1 na Classic II (5051 na NT1 ako nam treba 'room' drugi kanal)

CLASSIC II: Svidja mi se na nekim vokalima jako, daje suptilni osjecaj 'topline ili 'debljine' - ali sve je to subjektivno i JAKO ovisno o aranzmanu. Ono sto mi se ne svidja kod njega, dosta mu je usmjerena osjetljivost na visoke, tj. ako ti pjevac imalo 'mrda' dogodi se neki k... sa visokima, postanu mi nekako fufljavi. druga stvar je: opcenito RODE zvuci genijalno sam za sebe, ali u miksu ne prolazi tako dobro, nije toliko jasan i treba farbati. opet ponavljam - ima vokala na kojima nisam skoro nista morao dirati a miks je bio prilicno gust, osim mozda 1dB na 8 kila.

Vintage U87 zvuci u najmanju ruku cudno kad ga slusas solo. opor i nekako 'reze' u 2-6k. Medjutim, kad ga cujes u miksu shvatis zasto je to najkoristeniji mikrofon za vokale u povijesti glazbe. stavis na njega kvalitetni kompresor i to je fantazija.

Prigovori za Classic II koje sam naveo su relativni - naime on mislim vrijedi i vise nego sto kosta i bolji je od skoro bilo cega u toj klasi i ispod.

Jedna prednost Classica pred U87: mislim da je dobar(bolji?) za instrumente, U87 je malo vise orijentiran na vokale. probali smo ak. gitaru - obadva sounda su fantasticna. nijedan nije bolji. ali za totalno razlicite pjesme i mikseve.

clusterchord
27-12-2004, 02:47 AM
OGGY:

..zaboravio sam, pitao si za budget pre za Classic II ?

imam lose iskustvo sa platinum serijom. Voicemaster Pro sam snimao voiceovere za jednu crtanu seriju sa NT1 i SolidTube. nije mi se nikako svidio, a ni kolegi. pogotovo kompresor pumpa strasno. ostalo su samo 'lampice'. Jeftilen, sa "Focusrite" znakom.

Uzeo bi Great River ME1-NV. bez razmisljanja. High End pre za $1075. i RNC na insert ako hoces kompresiju.

ali za malu lovu nema bolje od FMR Audio RNP. s time da je cak dva kanala solid state za $450. on je u sredini po sound-u. niti precist, niti tube. Svi ga hvale. Kao stvoren za project i home studio. a imaju ga i profesionalci (preampa nikad dosta..)

FIPKE:

nisam opsirnije koristio niti jedan NEVE clone, ali mogu ti samo reci sto ljudi uglavnom kazu (uzmi s gramom soli):

Chandler blizi pravom NEVE, AMS-NEVE najblizi i najskuplji, Vintech i Phoenix losiji. GREAT RIVER u sredini po slicnosti, cisci, i drugaciji jer ima kvalitetniji transformator - manji sum i bolju karakteristiku od originala. Najprodavaniji bez sumnje. Vidim ga posvuda u americkim studijima, definitivno spada u high end bez obzira na cijenu.

http://www.mercenaryaudio.com/greatrivmp1.html

kad se nema para - prvo dobro pretpojacalo, pusti kompresore i farbe i tako dalje. to poslije dodajes kako stize nova lova. jeftini voiceboxovi kao Platinum , Toft i slicno su velika prevara. pogresni koncept.

SandRob
27-12-2004, 09:59 AM
OGGY: CLASSIC II: Svidja mi se na nekim vokalima jako, daje suptilni osjecaj 'topline ili 'debljine' - ali sve je to subjektivno i JAKO ovisno o aranzmanu. Ono sto mi se ne svidja kod njega, dosta mu je usmjerena osjetljivost na visoke, tj. ako ti pjevac imalo 'mrda' dogodi se neki k... sa visokima, postanu mi nekako fufljavi. druga stvar je: opcenito RODE zvuci genijalno sam za sebe, ali u miksu ne prolazi tako dobro, nije toliko jasan i treba farbati. opet ponavljam - ima vokala na kojima nisam skoro nista morao dirati a miks je bio prilicno gust, osim mozda 1dB na 8 kila.

ma potpuno ista stvar se meni dogadja sa rode ntv. na nekim (cak mogu rec 'na vecini') glasovima zvuci genijalno. toplo i visoki su preslatki, a ponekad se dogadja bas da zvuce 'frfljavo'

ja taj problem poprilicno rijesin sa de-esserom. prvo sa uadovim pultecom namistin prilicno sirok bandwith (mali q) na oko 12khz i to poprilicno naprdin, tako da glas bude poprilicno svijetao. nakon toga iskonprimiran sa uadovin la2a i nakon njega stavin de-esser. koji mi malo potamni (potopli) glas i prilicno ispegla te frfljave sibilante.

a sto se tice samog zvuka rode ntv, ja san ga svojevremeno i kupi zbog toga sto je onako sam po sebi, zvuca daleko bolje od svih mikrofona u toj klasi, pa cak i od mnogih skupljih modela.
zato je rode pozeljno imat u studiju.

kad se nema para - prvo dobro pretpojacalo, pusti kompresore i farbe i tako dalje. to poslije dodajes kako stize nova lova. jeftini voiceboxovi kao Platinum , Toft i slicno su velika prevara. pogresni koncept.
je. i ja san dosa do toga zakjucka. zato mislin da cu ja najprvo uzet AD2022, a ostalo cu uzimat kako buden ima love. :roll:

SandRob
27-12-2004, 10:23 AM
Sandro, koliko se secam, ti si koristio kombinaciju TLA + Rode za vokale i oni su bili uradjeni odlicno (za moj ukus). Sta si koristio kao kompresor? Vokali su ti bili, ponavljam, odlicni.

sigurno san sve snima sa rode ntv i tla 5051, sa vrrrrlo malom kompresijom i relativno malim inputom (minimalna saturacija).
one acapelle san snima sa 2 rodea i 2 tla koristeci ortf stereo tehniku.
e sad, koje pluginove san koristi neman pojma. prije san koristi cw vinco kompresor i wavesov onaj neki modri komprersor sto na njemu ima samo treshold (nema ni attack, ni release, ni ratio kontrola).
za eq san koristi nuendov channel eq za cut i onaj neki modri pultecov klon od nomad factory za boost. za reverb san koristi cw masterverb i masterverb pro, a za acapelle san koristi sir.

danas za vokale iskjucivo koristin la2a (i ponekad iza njega stavin 1176ln da vokal bolje sjedne u mix) za lead vokal, a na grupu od backova stavin uad fairchild.
za eq koristin iskjucivo uadov pultec i pultec pro, a ponekad nesto srezem sa nuendovim channel eq-om.
od jeka koristin timeworks (za scope) p-100, uadov p140, poco classicverb i ponekad (narocito na acapellama) sir ili ir1.

clusterchord
28-12-2004, 01:35 AM
SANDROB: za stereo snimanje klasicnih klapa, zbora itd gdje zelis sve cisto i linearno - svjetski standard za to je Millenia HV3. nema greske. svi to redovito preporucaju cim je 'akustika' i cisti zvuk u igri. (Imam ga u STT1, i zvuci fantasticno u 90% slucajeva - na lead, na pratece itd)

Onda AEA84 'Ribbon' mikrofoni. oni daju extra finocu i detalj, kao niti jedan mali kondenzarorac - u pravilu zvuce 'tvrdje' i 'ostrije'. mislit ces da si otisao u raj.. 8). Vani snimaju zborove i okrestre s ribbonima naveliko. sad su dozivjeli preoporod , inace su se rabili davnih 50-tih i 60-tih. Takodjer su odlicni za bubanj overhead-e i tako dalje..

U svakom slucaju nebi preporucio C451, ako mora SDC onda barem KM184. mislim, ima i drugih opcija za OH i zborove, ali spadaju, kosto Oggy rece, u 'ferrari' klasu.. (Schoepps i tako dalje) ili se koristi vise kanala od dva, itd

U svakom slucaju , export cijena je 1500? za HV3 (2 ch.), a to je znacajno jeftinije od AD2022. A sto se preporuka i 'korisnika' tice, ima ih 10 na 1 za Milleniu - nemora znacit nista, ali nije lose znati..

u svakom slucaju ostalo bi ti vise love za stereo mikrofone :wink:

Oggy
28-12-2004, 08:17 AM
Hvala cluster. Jedini problem je sto se kod nas Great River i slicne sprave jako tesko nalaze, da ne kazem, gotovo nikako. Evo ti na primer sta imam u budget ponudi: Focusrite voice master pro, Twin track pro, Mindprint En voice, Tla 5051 (za koji sam cuo da nema nikakve razlike u zvuku, tj da je isti kao i 5050 samo sto ima procesore, a on mi se ne svidja), Dbx 376 i 386, Spl chanel one. Ja nisam pametan koji bih od ovih sprava izabrao. Taman pomislim "ovu cu", kad iskrsne neki novi momenat... Opet, jako bih lako bio pametan da nisam ogranicen budzetom jer tu mi je sve jasno, ali ovde gde treba da se nategne... Sta bi bio recimo tvoj izbor?

SandRob
28-12-2004, 09:03 AM
SANDROB: za stereo snimanje klasicnih klapa, zbora itd gdje zelis sve cisto i linearno - svjetski standard za to je Millenia HV3. nema greske. svi to redovito preporucaju cim je 'akustika' i cisti zvuk u igri. (Imam ga u STT1, i zvuci fantasticno u 90% slucajeva - na lead, na pratece itd)

Onda AEA84 'Ribbon' mikrofoni. oni daju extra finocu i detalj, kao niti jedan mali kondenzarorac - u pravilu zvuce 'tvrdje' i 'ostrije'. mislit ces da si otisao u raj.. 8). Vani snimaju zborove i okrestre s ribbonima naveliko. sad su dozivjeli preoporod , inace su se rabili davnih 50-tih i 60-tih. Takodjer su odlicni za bubanj overhead-e i tako dalje..

U svakom slucaju nebi preporucio C451, ako mora SDC onda barem KM184. mislim, ima i drugih opcija za OH i zborove, ali spadaju, kosto Oggy rece, u 'ferrari' klasu.. (Schoepps i tako dalje) ili se koristi vise kanala od dva, itd

U svakom slucaju , export cijena je 1500? za HV3 (2 ch.), a to je znacajno jeftinije od AD2022. A sto se preporuka i 'korisnika' tice, ima ih 10 na 1 za Milleniu - nemora znacit nista, ali nije lose znati..

u svakom slucaju ostalo bi ti vise love za stereo mikrofone :wink:

u jebate :?
hvala ti na ovemu inputu 8)
ja san se uhiti avalona ko pijan plota, :oops: iako ti nisi jedini sto mi predlaze millenniu. :?
mislin da cu morat resetirat mozak. :wink:

nego, molin te pojasni mi koji je to AEA84? trazin na googleta, ali ne nalazin skoro nista. :? imas kaki link? izgleda da bi sa njim (i sa hv-3) zauvik rijesi snimanje klapa?
mislis li da bi AEA84 bio rjesenje i za akusticne gitare ili ipak neki sdcm? :?

kad kazes da nebi preporuci c451, jesi misli na snimanje klape ili opcenito (akusticna gitara mi je najbitnija) mislis da je KM184 bolji izbor?

SandRob
28-12-2004, 09:16 AM
evo san nasa ovaj AEA r84 (http://www.wesdooley.com/aea/R84.html). ajme kako je lip. :roll:
a di cu ga kupit? :?

Oggy
28-12-2004, 10:00 AM
Uopste mi nije jasno u cemu je fora sa ribonima. Njima opseg pada u visokim, a extended je u basovima, a opet ih svi hvale na "sva usta". Nikad nisam imao priliku da cujem kako rade (tj. da radim sa njima verovatno sam ih cuo na milion snimaka), ali mi nikako ne ide u glavu to da uprkos njihovog opsega mogu dobro da rade. Meni da neko pokaze grafikon ribona i pita da li zelim ovaj mikrofon, verovatno bih ga gledao kao da nije normalan. Medjutim, tesko da sam jedini ja pametan, a svi glupi . Verovatno to jeste dobro (samo meni jos uvek nije jasno kako).

SandRob
28-12-2004, 10:15 AM
hm, vjerojatno mu ta karakteristika daje taj 'smooth high end'. :?

nego, ima jos jedna stvar koja me buni kod r84.
tamo na sajtu pise da je r84 bidirekcionalan, a krivulja nije ista sa obe strane.
takodjer me buni kako se bidirekcionalni mikrofon postavlja u stereo tehnikama, poput a-b, ortf (meni je ova zanimljiva za klapu), xy...?

clusterchord
28-12-2004, 02:01 PM
ako imas kreditnu karticu, onda ovdje:

http://www.mercenaryaudio.com/audenas.html

to su najrespektabiniji dileri pro audio opreme. Oni nadugo testiraju sve sto misle prodavati - tako da ono za sto oni kazu da je dobro i stave na lager..

mislim da se dade s njima dogovorit da ti racun posalju posebno, a stave neki manji u posiljku. osim ako ne kupujes na firmu - onda ti je svejedno jer PDV se prebija i ide u trosak..

Cuo sam stare 451 kako rade i to mi se svidjelo. ali pricaju za ove nove da nisu isti - da su previse svijetli, ali na neprirodan nacin - tvrdi i 'hrapavi'. bolje KM184, KM84, AT4041 takodjer a jeftiniji je. Imas i Earthworks, DPA i tako dalje. u svakom slucaju dobro je imati barem jedan SDC u studiju.

par ideja za akusticnu:

mid-side recording - dobar SDC na MID , i veliki tube ili LDC (sa polarnim patternom u "osam") na side
ako je miks s manje instrumenata, gdje je ak. gitara najvaznija onda: 2 puta AEA84 u x-y
ako je gusti miks i gitara 'vesla' samo mono U87 da reze,
ako je gusti miks a gitara 'prebire' KM blizu i eventualno U87 dalje - opet mono i sl.

s time da, ako je SDC u igri; za ak. git. je to cardioid, dok se za zborove i takve stvari koristi vise Omni. je..ga nema jednog idealnog rijesenja nikad.

fipke
28-12-2004, 04:13 PM
takodjer me buni kako se bidirekcionalni mikrofon postavlja u stereo tehnikama, poput a-b, ortf (meni je ova zanimljiva za klapu), xy...?

ima jedna tehnika pod nazivom 'Stereosonic' (ili Blumlein) koja spada u koincidentne parove (XY) i koriste se samo dva bidirekcionalna. postavljaju se pod uglom od 90step. tj. tako da polarni dijagrami obrazuju nesto poput deteline s cetiri lista ( + ).
Ova tehnika se obicno koristi kada radite u prostoriji sa dobrom akustikom, ali mane su da se dosta remeti balans direktnog i reflektovanog zvuka a moze da dodje i do ponistavanja faze ako izvor dolazi iz ugla od 45stepeni, sto naravno znaci da nije mono kompatibilna.

dr.Ru
29-12-2004, 09:40 AM
Ovde je bilo reci o kompresoru RNC koji je mnogo hvaljen. Istina, ali sam ga ja slusao uparenog sa RNP i sve funkcionise odlicno. Ipak, RNC je nebalansiran i ide na -10, sto je idealno za -10 od RNP-a. Kao da su pravljeni da se upare, mada ja ne znam puno opreme koja ide na -10. Da li ga je neko proverio kao stand alone?
Steta bi bila dati 200e za neverovatan kompresor ako krene da pravi "nebalansirane probleme", isto tako, mislim da pravu snagu moze da pokaze jedino 4 RNC-a ako se vezuje za dual mono mic pretpojacalo.

SandRob
29-12-2004, 12:14 PM
pita san vladimira rackovica za misljene o AEA R84 i evo sto mi je napisa:
Naravno, nisam imao prilike da ga cujem, jer ga niko u ovoj sjebanoj zemlji nema. Ali tesko da ista moze da se promeni u njegovim osnovnim PROBLEMIMA, a to je cinjenica da je UZASNO osetljiv i na najmanji udar, (a o vlazi da ne pricamo), jer je ribbon veoma tanak. Zvuk je zaista plemenit, ali ga moras nositi kroz studio kao nedemontiranu explozivnu napravu. Jebes ga, sto je mnogo, mnogo je.

ima jos jedna stvar koja mene muci. naime, klapa, da bi funkcionirala, mora se postavit u polukrug, a i moj prostor je mali za a-b tehniku. znaci ostaju mi ortf i xy tehnike, tako da u oba slucaja dobijan (zbog bidirekcione karakteristike) tu 'djetelinu sa cetiri lista', sto kaze fipke. obzirom da klapa stoji u polukrug oko mikrofona, nije problem samo zvuk koji se reflektira, nego i direktan zvuk koji dolazi na straznje strane mikrofona. ovakva konbinacija mi se cini idealna za nekakve brass sekcije, back vokale, ali za klape i zborove mi se cini da bi ipak trebalo koristit a-b tehniku ili kako se vec zove, obzorom da mikrofoni nisu kardoidni nego figure8. u protivnom klapa nebi bila panirana kako treba, odnosno onako kako ona stvarno stoji. mozda bi se ove 'moderne klape' tipa cambi, fortunal i sl. mogle tako snimat, ali ove moje otocke, sa maximano 6 pjevaca, moraju zvucat prirodno i 'ogoljeno'.