Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-09-2014, 06:33 PM   #11
alfom
Pro Member
 
alfom's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,430
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Evo, raja :
http://www.filedropper.com/11analyzingeqshd
PoZzzz.
p.s. Ako ne neko radio ove zahvate, molim za komentar.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 06:55 PM   #12
awacs
VIP Member
 
awacs's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Zemun
Posts: 4,893
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Evo, raja :
http://www.filedropper.com/11analyzingeqshd
PoZzzz.
p.s. Ako ne neko radio ove zahvate, molim za komentar.
Po cenu da ispadnem glup u dru?tvu priznajem da u ovom videu nisam primetio ni?ta od onoga ?to si ti ranije napisao, a ponajmanje nekakvu ?kalibraciju?

Pozdrav,

Vasa
__________________
TEHNIKA NARODU!
awacs is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:01 PM   #13
DADDY Z
Moderator
 
DADDY Z's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Novi Sad
Posts: 1,689
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Quote:
Originally Posted by arthur View Post
...mi se čini da je cela priča prilično palamuđenje radi palamuđenja...
+1
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2014, 11:47 AM   #14
Shot
Stara Rumski Elita 2003.
 
Shot's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Zagreb
Posts: 1,092
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Pogledao sam video.

Ovo nije kalibracija nego mjerenje frekvencijskog odaziva.
Ja to radim često sa analognim spravama.
Metoda koju je ovdje na video pokazao je malo čudna jer koristi brzi sweep sinus generatora, a to se zapravo puno bolje napravi sa konstantim generatorom pink noise-a.
I to se zove frekvencijska transfer krivulja.
Ono što se u ovom sistemu mjerenja ne vidi, a jako je bitno, je koliki je fazni pomak.

Al ne vidim smisao zašto bi se ovo uopće radilo s pluginovima?!
To je metoda kojom se hardverske sprave kalibriraju, dakle otvori im se hauba i po raznim trimerima šarafi dok se ne dobije da sprava reagira na knobovima onako kako treba. A kod plugina toga nema. Ne možeš plugin otvoriti ispod haube!

Ja to obično radim sa Smaart7 softverom...
__________________
- -= - =- = - = - = - = - = - -
SHOT
http://www.elemental.hr
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2014, 12:53 PM   #15
NIelectroy
Member
 
NIelectroy's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bor-Timocka kajina
Posts: 342
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

VST Plugin Analyser odlical alat za te stvari!
__________________
http://soundcloud.com/nikola-nikolic
https://www.indabamusic.com/people/n...c?tab=overview
Trudim se da dobijem taj neki vintadje zvuk
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2014, 05:33 PM   #16
alfom
Pro Member
 
alfom's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,430
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Ja sam ovu proceduru razumio kao postupak sličan onom što je Shot opisao u svom postu. Također je vrlo moguće da sam pomiješao babe i žabe, pa ću se onda priključiti i awacsovom pridjevu.
Iz demonstratorovog prikaza sam razumio da je :
- izvršio analizu digitalnog signala koristeći Voxengo Span analizator.
- izvršio posmatranje djelovanja odabranog eq-a kada su mu dugmići nulovani,
- razliku dvije ordinate po vrijednostima apscise je smatrao 'šumom' eq-a kada je nulovan (ne bi trebao da djeluje na signal).
- izvršio predpodešenje dugmićima Att. i Att Sel. po opsezima, za vrijednosti boost = 0, tako da krivulju eq-q (doduše odokalno) približi krivulji signala očitanoj u Voxengo Span (to bi bili Shotovi trimeri).
- snimi stanje štelovanja kao preset.
- dalje koristi eq ne dirajući ovako pretpodešene trimere.
Ovo sam izradio kao preset za StudioOneEqPro koji postavljam na miks master bus. Uradio sam ovako jedan miks 'na slušalice'. Aktivirao sam ovaj eq preset tek nakon miksanja (bez ovoga), te 'domiksao' projekt.
E, sad, ako će ovo odrediti lijepljenje awacsove bojazni, ali na mene, neka.
Ako se radi o 'palamuđenju' proizvođača, probao sam i 'slučaj' iznio pred sve vas. Od ovoga ne može da bude baš nikakva korist ; bilo da valja, bilo da je palamuđenje proizvođača. Bitno je saznati primjenjivost postupka. Valja-valja ; ne valja-ne valja. I ok.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2014, 08:31 PM   #17
Shot
Stara Rumski Elita 2003.
 
Shot's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Zagreb
Posts: 1,092
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

Ma totalno si krivo sve shvatio!

Ja uopće ne razumijem što si ti ovdje napisao!

Nije nikakava kalibracija - samo je pogledao što radi taj EQ. Pustio je u njega (pogrešan) signal i pogledao odaziv na frekvencijskoj krivulji. I to sve napravio baš na Pultecu jer se zna da on ima nejasne kontrole, posebno to u low endu sa istovremenim podizanjem i spuštanjem gaina.

Nemaš tu šta sejvati presete. Poanta je da samo pogledaš što se događa. Ništa ne možeš promijeniti. Točnije - svaki puta kada postaviš iste pozicije imat ćeš istu količinu dizanja i spuštanja frekvencijskih područja.

Sasvim je druga prića kada se to radi s analognim EQ-om.
Na analogiji imaš sklop koji recimo diže i spušta neko frekvencijsko područje. Recimo da si na prvom bandu odvrnuo potenciometar od gaina do kraja u smjeru kazaljke na satu. Na prednjoj ploči uređaja je odštampano da piše +10db. Onda ti pogledaš da li je signal stvarno podignut za +10db i ovaj ti pokaže da nije nego je za +11.9db. Pa uzmeš šarafciger i na odgovarajućem trimeru unutra navrneš da ti to bude baš točno +10db. Ili na nekom drugom trimeru namjestiš da taj vrh bude baš recimo 750 Hz kako piše na front panelu a ne nekih 790 Hz koliko recimo izmjeriš.

I opet ću ponovit što sam prije napisao - ovo se radi s konstantnim pink šumom.
I radi se tako da dva kanala šalju isti identični signal, na jednom kanalu je ukopčan EQ a drugi nema ništa. Jedan s drugim se oduzmu, ostane samo njihova razlika - dakle ono što je EQ napravio, i zatim se to namješta.

Ako je softverski, ova procedura može služiti samo programerima da modificiraju kod da dobiju dočne rezultate kao što im piše na GUI-u.

Uglavnom... batali se toga i SLUŠAJ što radi EQ a ne kako to izgleda. A ako te baš zanima kako izgleda, onda ti je FabFilter Pro-Q lijepše nacrtan!
__________________
- -= - =- = - = - = - = - = - -
SHOT
http://www.elemental.hr
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2014, 07:02 PM   #18
Arthur
MAO
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Shenzhen, China
Posts: 6,981
Default Re: EQ : radite li kalibraciju ...

ne bi ja to ni na analognim spravama dirao.. jednostavno, vrti ga na uvo, dok ne zazvuči
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Na kojem najcesce BMP radite ? ugljesa Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike 37 04-11-2010 12:42 AM
shta radite kada.. Moan zone :) HeatMan Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... 45 02-07-2009 05:49 AM
Na kom sample rate-u radite? koki Audio Produkcija - Tehnike 63 29-12-2007 03:26 PM
Kako Vi to radite? Zid Audio Produkcija - Tehnike 7 11-02-2005 08:54 PM


All times are GMT +1. The time now is 11:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
vB.Sponsors