Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-08-2010, 03:46 PM   #81
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ma rekoh već, mnogo mi je trenutno veći problem domaće produkcije ?to :
- muzičari vi?e ne umeju da sviraju
- ne umeju da izeberu valjan instrument
- ako ga i izaberu ne umeju da izvuku maximum iz njega (?timovanje bubnja je mističnije od Peska vremena!)
- Nema previ?e adekvatnih prostora za snimanje (uglavnom ?pajzevi sa tapetarskim sunđerom, čast skupim izuzecima)
- Snimatelji su prečesto priučena deca sa VET? ili BK koja u principu ne bi prepoznala gre?ku u postavci mikrofona ni da im neko nacrta
- PESME I MUZIKA su generalno ni?eg kvaliteta i sadr?aja nego pre samo jednu deceniju u Srbiji
.....
e da, i tu negde pri kraju, klinci surovo glupo i sirovo spaljuju snimke sa plagovima na kompu, umesto da plate neke pare za pristojan mastering

kao ?to vidi?, nije ovde tema dali dana?nji snimci zvuče bolje ili lo?ije od na?ih i svetskih od pre par decenija, nego za?to na?i danas uglavnom zvuče po svim kriterijumima OČAJNO, i spram dana?njih svetskih i spram bilo čega. Opet, ka?em, čast izuzecima.
Sve ?to ka?e? je tačno, ali valjda to ?to je situacija u celini lo?a ne treba da sprečava svakog da u svojoj oblasti popravi stvari koliko je moguće. Zamisli da gitarista ka?e za?to da ve?bam solo kad će ionako pesma zvučati lo?e zato ?to producenti ne umeju da miksaju, kao ?to ti ka?e? muzičari vi?e ne umeju da sviraju. Osim toga, na onom crte?u gde se vidi pesma Haustora je prikaz jo? jedne, očigledno očajno masterizovane nove domaće pesme, koja nipo?to nije snimana u ?pajzu i sa muzičarima koji nemaju pojma. U pitanju je ne?to ?to bi trebalo da bude vrh u svakom pogledu, gde je svaki korak u produkciji rađen sa najboljom mogućom opremom i sa najprofesionalnijim muzičarima. (Ajde da ostanem pri tome da ne ka?em o kome se radi.)

Prevelika glasnost u muzičkoj produkciji često pretvara posao radijskih tonaca u noćnu moru. Bukvalno je nemoguće, čak i na najboljim stanicama, čuti isti nivo jačine tona u jednoj emisiji gde ima govora, d?inglova i muzike. U filmskoj i TV audio produkciji je ista priča. Umesto da se tehnologija iskoristi da sve zvuči bolje, gde god se kombinuje govor i muzika to je propast.

Ovde se govori o (po tvom mi?ljenju) malom ?rafu u celom procesu, ali čak i taj mali ?raf mo?e dosta da popravi stvari ako se zavrne kako treba (mada ja i dalje mislim da to uop?te nije sitnica, već bukvalno glavni razlog lo?ijeg zvuka).
Old 03-08-2010, 03:59 PM   #82
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Osim toga, na onom crte?u gde se vidi pesma Haustora je prikaz jo? jedne, očigledno očajno masterizovane nove domaće pesme, koja nipo?to nije snimana u ?pajzu i sa muzičarima koji nemaju pojma.
samo se ja ne bih slozio da je pesma igledno loshe masterovana, jer slika ne govori mnogo. Ne znamo o kojoj se pesmi radi, ali chesti su i sluchajevi da neke pesme koje tako izgledaju imaju i vishe dinamike (ne samo glasnoce) od nekih pesama koje izgledaju kao ta Haustorova pesma na slici.
Stoga ja ne bih sad podizao neku hajku na nesavesne mastering inzenjere.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2010, 04:05 PM   #83
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

ma vidi se iz aviona da ***** ne valja
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2010, 04:06 PM   #84
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
samo se ja ne bih slozio da je pesma igledno loshe masterovana, jer slika ne govori mnogo. Ne znamo o kojoj se pesmi radi, ali chesti su i sluchajevi da neke pesme koje tako izgledaju imaju i vishe dinamike (ne samo glasnoce) od nekih pesama koje izgledaju kao ta Haustorova pesma na slici.
Stoga ja ne bih sad podizao neku hajku na nesavesne mastering inzenjere.
Mo?e neki primer?
Old 03-08-2010, 04:27 PM   #85
Granata
Member

videcu ako nadjem, ne secam se sad konkretnih primera, al znam da sam video dovoljno da ne verujem slici
Old 03-08-2010, 05:16 PM   #86
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Mo?e neki primer?
I mene zanima.
google is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2010, 05:35 PM   #87
Granata
Member

primer je da losh mix ne maximizujesh i uporedish sa dobrim maximizovanim mixom.
Old 03-08-2010, 05:44 PM   #88
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
primer je da losh mix ne maximizujesh i uporedish sa dobrim maximizovanim mixom.
A jel mora u tom lo?em i tihom miksu da bude ra?timana gitara, da pevač fal?ira, da plastike na bubnju budu pocepane da bi ispalo kako si ti u pravu?

Majku mu, valjda se podrazmeva da poredi? muziku sličnog kvaliteta da bi video stvarnu razliku. I zar je tako te?ko naći jedan primer, ima? valjda nekoliko pesama u računaru?
Old 03-08-2010, 05:51 PM   #89
Granata
Member

pa lepo kazem da mastering obichno nije kriv, tu su chesto i loshi mixevi, a ako hocesh da dokazesh da glasnoca unishtava dinamiku, naravno da unishtava ako kompresiujesh previshe, zashto da uzmemo pesme pribliznog kvaliteta, uzmimo istu pesmu pa je maximizujmo, naravno da ce dinamika ispashtati, i tu dolazimo do toga koliko je bitan sam kvalitet pesme i kolko je mastering nebitan.
Old 03-08-2010, 08:29 PM   #90
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kad već pominješ Pola Makartnija, bend u kom je svirao kad je napisao stihove koji ti stoje u potpisu (And in the end - the love you take is equal to the love you make) je bio frustriran činjenicom da američki snimci zvuče "bolje" od britanskih snimaka, ali ih to nije omelo u stvaranju genijalnih pesama.

Eto tako

Pozdrav,

Vasa
Pa dobro, uvek čovek mora imati nekoga koga smatra boljim od sebe i teži da se približi tom kvalitetu. S produkcijske strane za Bitlse to jeste bio Motown.
Što se tiče naše scene, ubeđen sam da više uopšte nema potrebe pratiti šta je najnovije "preko bare". Mi tek treba da ponovo dođemo na nivo kvaliteta koji je u Jugoslaviji postojao 1979. A kriza produkcije i muzike uopšte je globalna i ne treba je toliko vezivati za domaću situaciju.

Eto.
Pozdrav,
Dragan

Last edited by Znak; 03-08-2010 at 08:29 PM. Reason: pozdrav
Znak is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules