Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-12-2010, 04:05 AM   #71
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Koju ste formulu koristili za proračun rezonatora?
Da li su merenja dala očekivani rezultat, odnosno da li su dokazala da je ta formula precizna i pozdana?
Šta se dešava kada se unutar rezonatora doda porozni, apsorbcioni materijal? Da li se rezonantna frekvencija u tom slučaju pomera?

Hvala
analog is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 08:27 AM   #72
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Eto DeMa lepo da si se vratio!

To što Analog pita i mene je zanimalo nekoliko postova unazad.

Ako je urađeno sve sa Helmholtzima (neki su uskopojasni neki si širepojasni) onda je mogučnost da RT 60 nije jednakomjeran kroz zvučni spektar jer Helmholtz oduzima jeku u području u kojem radi.
To se može poboljšati da se dodaju još porozni širokopojasni absorberi dakako.

Ako praviš sve sa širokopojasnim poroznim/pasivnim absorberima, truda/posla je puno, puno, puno manje nego napraviti dobro tjunovan Helmholtz (da je čim više efikasan, da ne kolorira zvuk...).
Na početku sam podao i neke linkove kako to neki rade.
Isto govore ljudi koji ih prave.

Koristili ste i perforisane ploče i taj Helmholtz ima veči obseg rada da.

Ali premalo je informacije što i kako, trebalo bi znati za vsaki absorber kako je pravljen.

Kao što sam rekao, sad kad je što je, kombinovati bi se trebalo još sa pasivnimi širokopojasnimi absorberima.

Ali vrstni red akustičkog tretmana ste zabrkali. Bilo kakva tjunovana rešenja se prave na kraju, bio to Helmholtz ili membranski absorber.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 08:30 AM   #73
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Pa čemu bi meni trebao certifikat za absorbere?
Mo?e? da vidi? kako djeluju "in situ"/ na licu mjesta/ on the face of the place
plus toga ?to su ?irokopojasni i porozni.

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com
Old 08-12-2010, 09:26 AM   #74
Zoki
Member

Pozdrav Denise.

Last edited by Zoki; 08-12-2010 at 10:05 AM.
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 10:02 AM   #75
Zoki
Member

NLP
Code:

Jesa li dobro izmjerio ili moj SketchUp Pro verzija la?e?
Da dobro si izmerio.

Čemu onda toliko Helmholtza?!
Čemu uop?te Helmholtz resonator?!
Čemu toliko truda badava?
Premnogo truda za takav rezultat.

Code:
Ni u pola manjim sobama ih nisam imao potrebe koristiti!
To je nekoliko kubika manje nego Valetova soba, tu bi se moglo sve odraditi samo sa pasivnom varijantom!

Ima? podvajanja da ali ni?ta nere?ljivo sa pasivnom varijantom i gledano na tvoj celokupni volumen prostora... koliko sad računam i gledam taj "nacrt" ne razumem takvu pravu malu operaciju tjunovanja Helmholtz resonatora?!

Je li ste ih tjunovali na modalne frekvencije ili naokolo?
Ba? me zanima kakav je detajlan RT60... verovatno je "nestabilan"
.

Po grafikonu ce se videti cemu toliko HelmHoltza.
Pa Helmholtze smo izabrali kao alatku za absorbciju.
Hmmm ne znam da li je badava trud,jos ce mo pricati pa ce mo videti,eto opet koristi po ceo forum.

Ne znam sta znaci podvijanje?

Da potpuno se slazem da moze i pasivno.

Zaboravio sam tacno na koje frevencije rade,ali znam sigurno da su ovi nazad na 30hz jer se rupa nije dala ispraviti nikako ,malo smo je ublazili.Videce se na grafikonu kasnije.

Nenade sta si mislo pod RT60 -nestabilan?Da li si mislio da se menja od situacije do situacije ili...?Ako je to tako kako to mozemo dokazati?Ja to
ne mogu cuti.

Pazi Nenade probao sam po uglovima umesto HelmHoltza staviti kamenu vunu citave pakete 60x60x280cm(po svim uglovima),pa onda malo pustim muziku i.. nije mi se svidelo kako zvuci, do duse bila je to vuna
50kg/m3 ,nile bilo nikakvog sendvica... primetio sam da je puno manje efikasna za niske frekvencije za razliku od HelmHoltza.

Na protiv meni je prirodnije zvuci sa HelmHltzom nego sa poroznim absorberom.

Nenade evo ovako postavljali smo HelmHoltze(prvo dva komada) pa merili
,dobili smo povratnu informaciju grafikon po kojem smo dalje dodavali HelmHoltze sve dokle god je bilo mesta..po nekoj mojoj zamisli kako ce na kraju prostorija izgledati.Na svu srecu bilo je dosta mesta pa ih ima dosta.

Sta mislis da li mozes napraviti previse Helmholtza za niske frekvencije i time upropastiti prostoriju?Ja mislim da ih nikada nema dovoljno.
Old 08-12-2010, 10:14 AM   #76
Zoki
Member

Evo jedno merenje sada je to malo i promenjeno ali to ce mo kasnije.
Ovo je samo da analiziramo RT60.

Ovde se vidikako smo malo ispravili rupu na 30Hz
Old 08-12-2010, 11:01 AM   #77
Zoki
Member

Code:

Pa reče ti čovek da uskopojasni apsorberi daju bolje rezultate na merenje, ali ne i na slu?anje. I da preporučuje ?irokopojasni pristup koji mo?e a i ne mora da bude helmholtz. Dobije? lo?ije merenje, ali bolje slu?ne rezultate. To je na kraju bino zar ne? Čovekov mozak je u stanju da "ignori?e" raznorazne anomalije koje su merljive mikrofonom, pa ne treba toliko pridavati značaj merenjima. Takođe se ranije pominjalo u ovom threadu da uskopojasni apsorberi znaju da zvone/sviraju. I upravo je to razlog za?to ih treba izbegavati.

Ne sumnjam da ti sada soba zvuči mnogo bolje nego pre akustičkog tretmana. Poenta priče je da se mo?da moglo uraditi bolje, i upravo je dao savet kako. WIDEBAND. Dao ti je iskustveni, slu?ni, empirijski savet, a ne knji?ki, laboratorijski. I ja tome vi?e verujem.

Izvini, znam da ima? dobru nameru sa celim ovim threadom, ali se ne sla?em sa tobom oko neprimerenih reakcija na Boggyjeve postove. Ako ne razume? o čemu priča, pitaj dalje, čitaj knjige, forume ili iskuliraj, nemoj da napada?. Nemoj očekivati da će ti neko pisati esej da bi obrazlo?io ne?to ?to ne mo?e da stane u jedan post. Tvoje je da li će? da prihvati? savet ili ne. A to zavisi od poverenja prema osobi koja ga je dala

analog moras razumeti da je frekventni odziv prvi i jedini preduslov da prostorija bude kvalitetna za kriticno slusanje.Iz sopstvenog iskustva pricam.

Opet iz svog iskustva ako na primer imamo rupu koja je siroka recimo od
500-2500hz recimo -2db ona je veoma cujna,gubi se balans...ne znam kako da napisem...znaci veoma je vazno,veoma je cujno.

Zato tvrdim da je frkventni odziv Sobe-zvucnika.... jako bitan da bude sto ravniji.

Sve ovo sto sam gore napisao se kosi sa Boggyjevim.

To da je bolje raditi sirokopojasnim a ne tjunovanim(koji takodje mogu biti sirokopojasni) absorberima...vec sam rekao da sam probao i sirokopojasne i
na kraju tjunovane i meni se vise svidja ova kombinacija koja je sada u mojoj sobi ,da ne pisem ponovo.

Ja ne mogu da cujem niti da izmerim nekakve anomalije sto se tice tjunovanih absorbera,
ali opet to sam samo ja.

analog pa ja ovo pisem takodje iz svog iskustva(koje je moram da priznam malo) a ne iz knjiga.
Moja reakcija prema Boggy-ju takva,tu mi ne mozes pomoci moze samo on.
Ja njega jako dobro razumem ali tebe ne?Boggy kaze bolje je WIDEBAND(sirokopajasno) ti isto tako mislis da bolje je sirokopojano...
Mogao si jednostavnije da kazes da i ja mislim da je bolje sirokopojasno itd..

Ok pisemo bas na tu temu pa da svi naucimo nesto.
Old 08-12-2010, 11:05 AM   #78
Zoki
Member

analog

Kada sam dodavao vunu Q bi bio siri a efikasnost na tjunovanu frekvenciju bila manja.
Old 08-12-2010, 04:29 PM   #79
NLP
Moderator

NLP's Avatar

RT60je u redu. Ako bi pravili previše uskopojasnih i nništa ili veoma malo perforiranih, RT60 bi bio gore dole, odnosno kako rade pojedini uskopajsni resonatori.

Praviti usporedbu među poroznim i tjunovanim absorberima bi bilo teško jer bi morao istu prostoriju dva puta na različiti način tretirati i brem jednom izvaditi napravljeno a to bi bilo mukotrpno.
Ne bi smelo biti na pola napravljeno.
Ali kada bi gledali troškove mislim da bi sa poroznim materijalom prošao jeftinije.

Ja sam u biti rekao što mislim, to je previše truda i para i za kontrolnu sobu ne bih to priporučio iz svih navedenih razloga.
Kao što sam rekao ja bih sve to rješi sa poroznim absorberima i na kraju ako bi stvarno zatrebalo bi dodao i kakav resonator.

Sad se pametno spremnite da tretirate još levu i desnu površinu.
I to če još pripomoči ka akustički ugodnosti sobe.
Trebate absorpciju i još difuziju da napravite kvalitetno difuzijsko polje.
Malo se poigrajte koliko čega je potrebno.
A i tamo gdje imate samo porozne absorbere (spreda i od zada) razmislite kako bi uključili nekako i difuziju.

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com

Last edited by NLP; 08-12-2010 at 04:31 PM.
Old 08-12-2010, 04:47 PM   #80
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
..............
Ali vrstni red akustičkog tretmana ste zabrkali. Bilo kakva tjunovana rešenja se prave na kraju, bio to Helmholtz ili membranski absorber.
BINGO!

Bravo Nenade!

pozdrav

bogi

p.s. Volim kada vidim zrno strucnosti, iskrenosti i mudrosti u necijoj izjavi na Rumskom, iako neki clanovi vise vole da dobiju odmah SVE, instant, gotova resenja, "kljuc u ruke"... bez "prljanja ruku" sa knjigama i bez preteranog razmisljanja i truda da SAMI SEBI pomognu

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 08-12-2010 at 05:53 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules