Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-12-2010, 04:49 PM   #71
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Studiji sa trakasima...?

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Valjda su SVI do sad skapirali da slusaoce vise ne zanima gde je muzika snimana i na cemu, a i ne primecuju neku razliku izmedju mp3 i CD-a...
Ti koji su skapirali uglavnom nemaju potrebe da borave na forumima. Uglavnom.

Pozdrav,

Vasa
Old 15-12-2010, 04:56 PM   #72
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ti koji su skapirali uglavnom nemaju potrebe da borave na forumima. Uglavnom.

Pozdrav,

Vasa
i to sto kazes....eno na Gearslutz-u, sve lozac do lozaca, 90% njih su
bedroom hobby producenti koji nikada nisu bili u pravom studiju / izdali plocu itd...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2010, 08:10 PM   #73
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Malo je to prenaglaseno sa odrzavanjem. Nije uopste da je bas tako da mora svaka 2 minuta kalibracija, dovoljno je ocistiti glave pre snimanja i mixa, nije da su studiji 80-ih pucali hiljade dolara nedeljno i tako, to je malo prenaglaseno. Isto je kao i sa analognim mixerima i slicno. Jel npr Arthuru cuci serviser na snimanju? Ne. Proveo sam 10 godina u analognom studiju, i servisi su trebali biti cesci nema sta, ali i onako relativno slabo negovani uredjaji tipa A80 su fantasticno zvucali u odnosu na kasnije nabavljenu opremu. I sad da ih sredis (dakle ciscenje i kalibracija,samo osnovno) i uz malo paznje,odrzavanja koliko se i koristi, svirace jos 30 godina...!

Traka kosta pa kosta, kostala je i onda, i ako se danas koristi, treba znati zasto. Neces paliti takvu spravu za Ajs Negrutina, niti ces takav "mjuz" uskratiti za nesto...

Treba imati pesmu?! Pa fala Bogu! Pa i onda je trebalo imati pesmu, samo sto je danas jako malo ljudi ima. Pa Zokijeva "Brazil" stara 20 godina pa je "klinci" obradjuju. Ko ce se secati Lady ove ili one za 20 g?! Onda je to bio dugacak i mukotrpan rad, biti muzicar, i iziskivao je zrtvu, uzmi samo biografije poznatih 60-70-80-ih...
A danas je to hobi. 100e blaster + P3 i kaci na facetube i vozi...

Mozemo i za lampe da kukamo. Jao trose se, jao menjaju se, jao jao... Menjaj pesmu, menjaj lampu...moze...

Mozes i svaki put da bacis U87 jer je pevano na njega pa je membrana kondenzovala dah..moze...

Neko voli da pravi cigarete rucno umesto iz pakle, neko da melje kafu pa je kuva umesto ekspreso sa varenikom, neko da radi "old fashion" way...

To svakako ne znaci da ne treba koristiti benefite svih novih tehnologija...

Radi kome sta odgovara....

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2010, 08:34 PM   #74
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ja, kad sam dosao u UK 1986, proveo sam jedno vreme po pravim studijima i tamo su PRE SVAKOG SNIMANJA, stelovali magnetofone. Tape op je morao to da nauci i to mu je bila glavna dnevna razonoda, (pre nego sto pocne da mota trake, snima brise, itd..)
A sto se kod nas nije stelovalo pre svakog snimanja, tome se i ne cudim (pa i snimci su nam vek bili malo iza onih iz Engleskih studija..bez obzira sto smo imali i mi Studere i MCI i sta vec..)
Tad su te sprave bile nove, a danas - posto se ne prave vec dugo - nisu nove i velika je sansa da ce da pocnu da zezaju cim pre....

mislim, ko ima vremena i vlje da se zeza...ako !
Meni je smaranje sve sto oduzima vreme i usporava (kreativni) rad...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2010, 09:06 PM   #75
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
(pa i snimci su nam vek bili malo iza onih iz Engleskih studija..bez obzira sto smo imali i mi Studere i MCI i sta vec..)
Jeste. Samo je pitanje koliko je to zbog kalibracije uredjaja bilo tako. Drugo, gomila ovdasnjih snimaka je isla tamo na mix, pa nije niko kukao da je "nenakalibrisan" snimak itd...

A sto se vremena tice, cika Zoki, potpuno si u pravu! Nema sta, traka zahteva vreme... Zato , kazem, treba znati za sta je koristis i kad je koristis.
Ako neko iz hobija moze da pravi instant hip-trip-shit-mp3-hitice, mogu i ja iz hobija da provlacim kanale kroz traku...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2010, 09:22 PM   #76
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
ja, kad sam dosao u UK 1986, proveo sam jedno vreme po pravim studijima i tamo su PRE SVAKOG SNIMANJA, stelovali magnetofone. Tape op je morao to da nauci i to mu je bila glavna dnevna razonoda, (pre nego sto pocne da mota trake, snima brise, itd..)
A sto se kod nas nije stelovalo pre svakog snimanja, tome se i ne cudim (pa i snimci su nam vek bili malo iza onih iz Engleskih studija..bez obzira sto smo imali i mi Studere i MCI i sta vec..)
Ma, ti tripuje? na te zapadnjačke standarde, ko je video vajdu od toga? Nema to veze, sedne? i snima?, pa ?ta bude! Mo?da je ba? dobro da ti traka vraća vi?e basa ili visokih ili ?ta joj se već ćefne na tom terminu! To je prava čar analogije - nepredvidivost!

Off topic: iz razloga porodične tradicije nosim mehanički ručni sat proizveden u istoj dr?avi iz koje dolazi Studer. Sat se ne zove ni Rolex ni Patek Philippe, ali nije ni Darwil. Ne?to između. Ko?ta me oko 20? godi?nje da ga sajd?ija na?teluje i očisti, i svake treće ili četvrte godine plaćam dodatnih 15? za zamenu wasserdichtunga . I nije ba? toliko tačan kao sat na mobilnom telefonu, ali ga volim i nosim iz ličnih razloga. A opet, kad hoću da znam koliko je zaista sati pogledam na mobilni telefon.

Pozdrav,

Vasa
Old 16-12-2010, 11:56 AM   #77
pecass
Member

pecass's Avatar

Mala istorijska razonoda

http://analogrules.com/Gallery/Stran...ers/Scully_100
pecass is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2010, 11:58 AM   #78
pecass
Member

pecass's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ma, ti tripuje? na te zapadnjačke standarde, ko je video vajdu od toga? Nema to veze, sedne? i snima?, pa ?ta bude! Mo?da je ba? dobro da ti traka vraća vi?e basa ili visokih ili ?ta joj se već ćefne na tom terminu! To je prava čar analogije - nepredvidivost!

Off topic: iz razloga porodične tradicije nosim mehanički ručni sat proizveden u istoj dr?avi iz koje dolazi Studer. Sat se ne zove ni Rolex ni Patek Philippe, ali nije ni Darwil. Ne?to između. Ko?ta me oko 20? godi?nje da ga sajd?ija na?teluje i očisti, i svake treće ili četvrte godine plaćam dodatnih 15? za zamenu wasserdichtunga . I nije ba? toliko tačan kao sat na mobilnom telefonu, ali ga volim i nosim iz ličnih razloga. A opet, kad hoću da znam koliko je zaista sati pogledam na mobilni telefon.

Pozdrav,

Vasa
Vaso a nase putesestvije sa Simketovim multiTascamom...za DR-a
Old 16-12-2010, 11:59 AM   #79
pecass
Member

pecass's Avatar

Quote:
i to sto kazes....eno na Gearslutz-u, sve lozac do lozaca, 90% njih su
bedroom hobby producenti koji nikada nisu bili u pravom studiju / izdali plocu itd...
Yeah, says fu...g BOB KATZ
Old 16-12-2010, 12:26 PM   #80
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by pecass View Post
Vaso a nase putesestvije sa Simketovim multiTascamom...za DR-a
Hahaha! Trauma.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 16-12-2010 at 12:29 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules