Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2007, 11:20 AM   #71
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Novi studio

Quote:
Originally Posted by dawid View Post
Ivane, zanima me, posto u rostilj nisi stavljao nista, koliko si sprecio zvuk da izlazi izvan prostorije? Ja razmisljam bas zbog toga da stavim jos jedan rostilj od 5cm, da ga napunim mineralnom vunom i zatvorim ivericom, pa onda sve isto kao ti. Jel potrebno tako nesto ili si ti zadovoljan sto se toga tice?
obicno se ne petljam u ovakve diskusije, ali sam skoro gledao kako prave profi programing sobe.

sve su bile u postojecoj, velikoj, prostoriji. kao kocke. konstrukcija od drvenih greda (za oblik sobe). Zidovi - od spolja: 2 reda gipsanih ploca (18mm svaka) zakucane na rostilj, ispod 12 cm (debljina greda) napunjena sa Rockwool-om. sa druge strane grede opet 2 reda gipsane ploce. Onda vazdusna pregrada 10 cm, pa sve opet isto..2 reda gipsa, rockwool i opet 2 rega gipsane ploce. Unutra u sobi, ide jos jedan mali rostilj ispo koda su tretmani za zvuk..bass traps, difuzori (sper ploca sa milion izbusenih rupica itd..) i preko platno.
A cela soba stoji na 10 cm gumi, da se nebi prenosio zvuk.
Vrlo dobra separacija, cepili smo unutra mnogo jako na velike zvucnike, a napolju se cuje kao da neko slusa walkman pored tebe. Ah, da..vrata su debele 20 sm, punjena peskom i imaju gumu na obodima.

ima tu jos sitnica, ali ovi je uprosceno. da zvuk ne izlazi iz sobe, glavna je masa (puni tabli svega i svacega) i svi spojevi zaliveni sa silikonom.

toliko..

ps ima na internetu tona clanaka i slika i skica.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 01:31 PM   #72
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Izgleda moze i malo drugacije...

http://www.zappataandpartners.com/prg_romus.htm
sRce is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 01:56 PM   #73
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by dawid View Post
Ivane, zanima me, posto u rostilj nisi stavljao nista, koliko si sprecio zvuk da izlazi izvan prostorije? Ja razmisljam bas zbog toga da stavim jos jedan rostilj od 5cm, da ga napunim mineralnom vunom i zatvorim ivericom, pa onda sve isto kao ti. Jel potrebno tako nesto ili si ti zadovoljan sto se toga tice?
zvuk meni ne izlazi napolje uopste jer iza sve te izlolacije nalazi se zid .. mislim .. kada sam u kontrolnoj sobi i iskljucim monitore ne cujem ama bas nista sta se desava u sobi za snimanje ..
Old 01-06-2007, 03:49 PM   #74
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
obicno se ne petljam u ovakve diskusije, ali sam skoro gledao kako prave profi programing sobe.
Super je sto si bio na licu mesta....

Quote:
sve su bile u postojecoj, velikoj, prostoriji. kao kocke. konstrukcija od drvenih greda (za oblik sobe). Zidovi - od spolja: 2 reda gipsanih ploca (18mm svaka) zakucane na rostilj, ispod 12 cm (debljina greda) napunjena sa Rockwool-om. sa druge strane grede opet 2 reda gipsane ploce. Onda vazdusna pregrada 10 cm, pa sve opet isto..2 reda gipsa, rockwool i opet 2 rega gipsane ploce. Unutra u sobi, ide jos jedan mali rostilj ispo koda su tretmani za zvuk..bass traps, difuzori (sper ploca sa milion izbusenih rupica itd..) i preko platno.
A cela soba stoji na 10 cm gumi, da se nebi prenosio zvuk.
Vrlo dobra separacija, cepili smo unutra mnogo jako na velike zvucnike, a napolju se cuje kao da neko slusa walkman pored tebe. Ah, da..vrata su debele 20 sm, punjena peskom i imaju gumu na obodima.
Drago mi je da si ovo sve napisao... barem da se zna da za sve to treba jako mnogo materijala, za pocetak... zatim, sve to "jede" prostor, i treba krenuti od prilicno velike prostorije, koja se kasnije nece svesti na "shpajz"...
zato se ovde najcesce gresi u startu.
Quote:
.... da zvuk ne izlazi iz sobe, glavna je masa (puni tabli svega i svacega) i svi spojevi zaliveni sa silikonom.
DA!
Quote:
toliko..

ps ima na internetu tona clanaka i slika i skica.
Ima, ali jako malo realnih, proverenih metoda, kao ova sto si opisao... cak i kad bi bilo... i u svetu malo koji vlasnik home studija ima dovoljno novca da utrosi za osnovni tretman desetak kubika gipsanih ploca (koje jesu najjeftinije "teske" ploce)... a to su samo gipsane ploce,... gde je sve ostalo...

Ivanovo resenje je uredno i skromno, uradio je prema svojim mogucnostima... a daleko od toga da je ispalo jeftino... ali se covek potrudio. Materijala je utrosio onoliko koliko je imao novca odvojenog za akustiku...

Da Bear, kad god imas ovakvu neku pricu, slobodno je napisi... ako pri tom uspes koju fotografiju "radova" da napravis,... super!!!

Jako dugo na ovim prostorima prakticno preovladjuje "studijska scenografija" umesto akustike ("lici" na studio spolja, a ispod platna ili gipsanih ploca, cesto nema nista!!! Osnovni zid!) ako se uporedi sa ovim sto si video da ljudi rade kod tebe.

pozdrav i hvala puno na ovim informacijama

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 05:32 PM   #75
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Dr.RU je bio kod mene neposredno posle zavrsenih radova i nisam imao konkretne rezultate, ali trebalo bi ponovo da dodje i onda cu mu prezentirati rezultate tj.snimke pre i sada .. razlika je da ne verujes, ponavljam da je veca razlika koliko-toliko sredjene akustike u sobi za snimanje ali i velicine sobe nego u kvalitetu hardware-a .. recimo pre odluke da uradim sobu kupio sam i avalon i mic i konvertor i dobijao sam za nijansu bolje snimke od low budget opreme .. i to me izludjivalo .. toliko novca ulozite u dobar hardware a dobijete veoma malo .. kada se sredi i soba gde se snima onda dodje do izrazaja taj kvalitet

zato ponavljam cinjenicu koju svi preskacu .. BITNIJA JE SOBA I AKUSTIKA NEGO KVALITET SAME OPREME ..

u mnogim studijima gde sam bio svi to zovu "gluva soba" i kada udjem unutra i ako se zadrzim duze od 5 minuta a ne stavim slusalice pocinje glava da me boli .. mislim da ljudi mnogo ozbiljno shvataju taj naziv i da to nije dobro .. a ja vise nemam gluvu sobu vec sobu za snimanje i nije uopste gluva,moze da se sedne i popije kafica u njoj
Old 02-06-2007, 11:11 PM   #76
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ima li boggy ili neko drugi neku ideju kako oni oradise sve sa staklom, bez icega drugog?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2007, 02:40 AM   #77
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

najbolje preko kamere..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2007, 03:34 AM   #78
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
najbolje preko kamere..

Leso druze, san je zdrav. Opet si pobraljavio

Mislio sam na onaj studio gore sto je okacen link sto je sav od stakla ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2007, 12:09 PM   #79
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

oops, sorry nisam video
lesha is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2007, 12:33 PM   #80
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

a moze i ovako
Attached Images

sRce is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules