Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-04-2015, 12:16 AM   #61
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Koji DAW koristite?

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
za gigantske projekte, a ponekad odu i u 120 kanala...
Kukala ti majka, kakva je to muzika kojoj treba 120 kanala? Izvinjavam se zbog off topica, po?to ovo pitanje nema veze sa softverom nego s mozgom

Pozdrav,

Vasa
Old 13-04-2015, 12:41 AM   #62
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kukala ti majka, kakva je to muzika kojoj treba 120 kanala? Izvinjavam se zbog off topica, pošto ovo pitanje nema veze sa softverom nego s mozgom

Pozdrav,

Vasa

Kuka mi stalno, pa recimo neki hibrid. Zamisli situaciju:

10-ak kanala programiranog elektronskog bubnja (a i vise ponekad)
malo manje od 10 livebubnja
Klavir
10 kanala sintova
4-8 kanala akusticne gitare
12-14 kanala elektricne gitare
vokali sa dupleksima u ko zna koliko kanala, od tihog pricanja/pevanja do glasnog dranja/pevanja, pa ponekad ima i po 4-5 ljudi u pesmi, pa to izadje na 15-20 kanala
Pa prateci vokali na 25-6 kanala...

Pa se to smenjuje u pesmama, show

I kad na to dodas subgrupe, i FX kanale to izadje 100+ i tako umirem stalno... Ja kao mladji "producent" mahom radim i sa mladjom ekipom koja trpa ako treba i kuhinjski lavabo u pesmu, pa ti Jane spakuj da se sve cuje... Stalno objasnjavam ljudima da covek ne moze da prati vise od 5-6 sekcija u isto vreme, al dzabe...

Last edited by Jan; 13-04-2015 at 12:46 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2015, 01:32 AM   #63
bole
Member

a dje jos bas gitara 8 kanala ... da mi je te cuti uzivo
Old 13-04-2015, 01:35 AM   #64
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
10-ak kanala programiranog elektronskog bubnja (a i vise ponekad)
malo manje od 10 livebubnja
Klavir
10 kanala sintova
4-8 kanala akusticne gitare
12-14 kanala elektricne gitare
vokali sa dupleksima u ko zna koliko kanala, od tihog pricanja/pevanja do glasnog dranja/pevanja, pa ponekad ima i po 4-5 ljudi u pesmi, pa to izadje na 15-20 kanala
Pa prateci vokali na 25-6 kanala...
Kapiram, ali na tebi kao miksadžiji je da ih ubediš da si upotrebio sve kanale, a ne da ih zaista upotrebiš Kažem, nema to veze sa DAW-om, arčenjem resursa i sličnim glupostima nego sa mentalnim zdravljem.

Pozdrav,

Vasa
Old 13-04-2015, 02:52 AM   #65
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Kapiram, ali na tebi kao miksadžiji je da ih ubediš da si upotrebio sve kanale, a ne da ih zaista upotrebiš Kažem, nema to veze sa DAW-om, arčenjem resursa i sličnim glupostima nego sa mentalnim zdravljem.

Pozdrav,

Vasa
Ne vredi, cuju, primete, pokusavao sam...

Nije da mi je svaki projekat koji dobijam 120 kanala, ali bilo ih je 5-6 takvih. I to po meni potpuno nepotrebno... Cesto ima gomila nekih zvukova koji nemaju nikakvu sluzbu u pesmi...

Pa nisam i ja jedini koji taj problem ima... Evo Ken Lewis koji ima ceo tutorial kako je miksao mega hit "Down On Me" od 50 Centa i Jeremih-a, na samom pocetku kaze "The whole song has 109 tracks to it, when you hear it on the radio it probably doesn't sound like there is much to it" ... A to je pesma koja je po meni mogla da se resi u 24-30 kanala, i nisam verovao da ima vise od toga, ali kad sam gledao sta radi, pa on se susrece sa istom problematikom kao i ja u istom zanru, gomila stvari koje gotovo da nemaju smisla, ali se primete, producent/aranzer primeti kad ih sklonis...

Da ne pricam sto izbace grubu demo verziju koja klipuje 13 db u plusu i ima RMS ono -6 i navikavaju se na to sto cuju, onda svaka promena kakva god je ih cini anksioznim ... Al to nije slucaj samo kod nas, videcete da je i masa poznatih svetskih artista imalo trip da im je prvi snimak odnet iz studija najbolji...

A najgora medvedja usluga koju mi snimatelj uradi je kad izbaci vokal abnormalno iznad muzike. Tu je kraj, vecinu pevaca/repera ne mozes ubediti da vokal treba da bude tisi i to je stvar ega. Da se razumemo, ja volim da vokal bude jasan i glasan, ali ovo sto su ljudi danas poceli da traze i sto pocinjem da cujem i u svetskoj muzici, nema nikakvog smisla...

Al to je sad sve druga problematika... Poenta moja je da se ja slazem sa vama svima, al to se radi, 100 kanala u tim modernim hibridnim hiphop/urban/sta god zanrovima, narocito ako ima vise od 2 vokalista nije nista cudno... Neretko su aranzeri/producenti u tim zanrovima ljudi koji ne znaju sta je C Dur, a uz nekakav uspeh nepotkovan nekim znanjem, neretko ide i veliki ego

Last edited by Jan; 13-04-2015 at 03:26 AM.
Old 13-04-2015, 05:03 AM   #66
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Quote:
Kapiram, ali na tebi kao miksad?iji je da ih ubedi? da si upotrebio sve kanale, a ne da ih zaista upotrebi? Ka?em, nema to veze sa DAW-om, arčenjem resursa i sličnim glupostima nego sa mentalnim zdravljem.

Pozdrav,

Vasa
Moram dodatno da odem u off - nisi video projekte benda u kome sam ja svirao a ti ga znas, 120 kanala je tu poprilican standard
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2015, 05:42 AM   #67
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Default Koji DAW koristite?

Imas i dalje zivaca jan .. Kad neko zna da nspravi pjesmu zna... Kad ne zna neko mu je 'spakuje' i tako u krug... Ain't no business like showbusinesss..
Old 13-04-2015, 02:23 PM   #68
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ali imam osjećaj da C8 stvarno ?vače pluginove jako stabilno...
A to je neusporedivo s C5...
Bas tako
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2015, 02:42 PM   #69
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

jedno je ljudi osecaj, a jedno je poredati iste plugine u oba pa videti sta kaze procesor.

Last edited by branoy; 13-04-2015 at 02:49 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2015, 07:18 PM   #70
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Imas i dalje zivaca jan
Na rezervi su
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules