Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-03-2011, 08:27 PM   #61
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Gde je gre?ka

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Nijedan normalan producent u svetu nece to kazati !!!
Producent nije taj koji menja koncepciju tek tako...
(ukoliko ON nije osnivac grupe i glavni kompozitor i pevac i gitarista)
Naravno da će kazati (inženjeru) prenoseći mu ono što se dogovorio sa kompozitorom, pevačem i gitaristom. Da se takve (da ne banalizujemo - slične) stvari ne dešavaju onda bi snimanje svakog albuma trajalo tri dana. Da ponovim podatak: CSN&Y "D?j? Vu" - 800 sati snimanja. Šta li su radili toliko?
Old 30-03-2011, 08:28 PM   #62
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

u pravu si, ja uglavnom znam tačno šta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-03-2011, 08:37 PM   #63
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
u pravu si, ja uglavnom znam tačno ?ta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem
To je zato ?to verovatno ima? sreće da sarađuje? sa muzičarima koji (a) takođe znaju ?ta hoće ili (b) ne znaju ?ta hoće pa odluku prepu?taju tebi.
Old 30-03-2011, 09:37 PM   #64
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ja uglavnom znam tačno ?ta hoću, pa to relativno lako i brzo i dobijem
Quote:
Originally Posted by Znak View Post
To je zato ?to verovatno ima? sreće da sarađuje? sa muzičarima koji (a) takođe znaju ?ta hoće ili (b) ne znaju ?ta hoće pa odluku prepu?taju tebi.
I ja bih voleo da pročitam odgovor na to pitanje, jerbo nikad u ?ivotu nisam dobio ni?ta ni blizu onoga ?to sam "hteo" (osim honorara), a kamoli "lako i brzo". Po?to se "ono ?to hoću" obično pretvaralo u "ono ?to mogu" (lako i brzo). Posle toga mi je obično preostajalo samo da ubeđujem sebe da sam "ba? to hteo".

Pozdrav,

Vasa
Old 30-03-2011, 09:47 PM   #65
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

pa sve to po malo, dok sam bio mlađi nisam umeo da izađem na kraj sa tim ljudima koji ne znaju šta oće i po pravilu sam im ja kriv za sve. U zadnje vreme sam posto tvrđi na komunikaciji pa ili ne radim sa takvima, ili ih lako upakujem u neki okvir. A i radim sa nešto boljim muzičarima u poslednje vreme i to je istina.
@awacs
ne znam, imao sam i sam taj neki trip, moguće je da su mi samo pali kriterijumi, pošto više ne pokušavam da pravim od govana pite, i uglavnom imam prilično jasnu predstavu šta se od čega može izvući, i to guram do tačke dokle je moguće. Naravno da ima i naknadne mudrosti, ali u manjoj meri nego ranije.
Old 30-03-2011, 11:59 PM   #66
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Ja verujem u ono "Bog je u detaljima" - i to upravo u onim najsitnijim, koji se ne vide golim okom. Oblikovati, klesati, brusiti, polirati... I možda na kraju odustati, kao Bitlsi od pesme "Not Guilty", posle (najmanje) 102 tejka. Nemam ništa protiv da većina ljudi radi drugačije, naprotiv - voleo bih da i mi možemo brzo i lako, ali ovo što radimo nije pečenje hleba, više liči na gajenje pšenice.
Old 31-03-2011, 12:39 AM   #67
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Oblikovati, klesati, brusiti, polirati... I možda na kraju odustati, kao Bitlsi od pesme "Not Guilty", posle (najmanje) 102 tejka. Nemam ništa protiv da većina ljudi radi drugačije, naprotiv - voleo bih da i mi možemo brzo i lako, ali ovo što radimo nije pečenje hleba, više liči na gajenje pšenice.
Pa sad... veličina Bitlsa nije u tome što su odustali od nekih pesama, nego što nisu odustali od onih drugih. Ponekad (ustvari - vrlo često) je važno dovršiti započeto i pokazati nekome gotov proizvod. Kakav god on bio.

@Arthur: Ipak, sve što mi radimo JESTE pravljenje pite od govana, i baš to je ono na šta se ložimo. Dogod verujemo da je ipak moguće napraviti pitu od govana taj posao ima smisla. Inače se svodi na puko gubljenje energije, zdravlja i moralnih kriterijuma.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-03-2011, 01:36 AM   #68
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Al ste "zakuvali"...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2011, 02:54 AM   #69
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

heh, nisi do kraja ispratio liniju sa pitom - više ne pokušavam da napravim pitu, nego nešto što više priliči onome što se da izvući. Uglavnom ljudi koji nisu svesni šta se maximalno može dobiti od nekog muzičara, snimka ili pesme, pate od tih frustracija i miliona tejkova, ponovnih mixeva i slično. I sam imam takvih momenata dosta, ali sve ređe nego ranije. Npr, evo trenutno na kompjuteru imam projekat benda koji je počeo sa snimanjem pre 2 godine, od čega je mixanje krenulo pre godinu dana, da bi na leto odlučili da se ipak počne pevati ceo album od početka. Pre nedelju dana smo počeli uterivanje tih vokala u stare mixeve, i ja sad opet ipak premixavam jedno 30-40% materijala jer
1. čujem bolje nego pre godinu dana
2. imam drugačije i bolje iskorišćene pluginove negoli ranije
3. Ložim se na neki 3ći sound u odnosu na onaj na koji sam se ložio kada sam kretao

ceo taj projekat je velikih 9krugova pakla za mene, i puno mi je pomogao u učenju samokontrole, i sada nove stvari koje počinjem, dramatično drugačije postavljam, i organizacijski, i tehnički, i na kraju, komunikacijski. A taj album.. završićemo ga jednom, pa ćete ga i vi čuti.
U međuvremenu sam snimio i završio još jedno 2-3 cela albuma,i sa duplo manje mučenja došao do sličnih ako ne i boljih zvučnih rezultata, i evo sad su u toku radovi na još 3-4-5 ploče, koje sve veoma lepo i kvalitetno odmiču dalje. Tako da kontam da mi je nešto došlo iz dupeta u glavu.
Old 31-03-2011, 06:44 AM   #70
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa sad... veličina Bitlsa nije u tome ?to su odustali od nekih pesama, nego ?to nisu odustali od onih drugih.
Joj, pa da su odustali od svega započetog mi sad ne bi pričali o njima. Ali svaka proizvodnja napravi neki procenat ?karta (naravno, ?to manji to bolje). Taj primer odustajanja od započetog sam naveo jer je kod mene jo? uvek otvorena mogućnost da sve započeto jednog dana zavr?i u kanti.

Quote:
Ponekad (ustvari - vrlo često) je va?no dovr?iti započeto i pokazati nekome gotov proizvod. Kakav god on bio.
Dakako, a mo?e se pokazati čak i nedovr?en proizvod - kao "Not Guilty" na Antologiji. Ako ni?ta drugo, nekome mo?e bar imati didaktičku vrednost.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules