Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-12-2010, 07:35 PM   #61
Zoki
Member

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Code:

Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj. 

Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno". 

"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.

Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!

Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.

Code:

Uopste ne filozofiram, upravo ti pomazem, samo ste se to ne uklapa u ono sto zelis/ocekujes da cujes.
Pa upravo ova izjava jeste dokaz da ti filozofiras.

Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi .
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 07:45 PM   #62
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
....

Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi .
Ponovo, samo zbog tebe, da ispisem ono sto sam vise desetina puta napisao na ovom Forumu?

Nemam vremena, zao mi je.

Citaj forum, za to sluzi, ne samo da se postavljaju pitanja.

Hvala na razumevanju.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 07-12-2010 at 07:56 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 09:10 PM   #63
Zoki
Member

Code:

Ponovo, samo zbog tebe, da ispisem ono sto sam vise desetina puta napisao na ovom Forumu?

Nemam vremena, zao mi je.

Citaj forum, za to sluzi, ne samo da se postavljaju pitanja.

Hvala na razumevanju.
Naravno opet nista od Boggy-a.
Old 07-12-2010, 09:13 PM   #64
Zoki
Member

Jos neka slika.
Attached Images

Old 07-12-2010, 09:31 PM   #65
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.....Naravno opet nista od Boggy-a.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 10:30 PM   #66
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Zoki baš gledam tvoj "My room sketchup".

Ovaj prostor je dosta obečavajuč.

Nešto mi uopšte nije jasno: soba je dimenzija 3,8m u širinu (nije baš nešto krpno ali nije ni tako malo gledano na druge prostore ovdje na forumu i u praksi) X čak dužine 7,4m! X 3m (okej visina a za domači teatar baš dobra visina).

Jesa li dobro izmjerio ili moj SketchUp Pro verzija laže?

Ako ne laže onda:

Čemu onda toliko Helmholtza?!
Čemu uopšte Helmholtz resonator?!
Čemu toliko truda badava?
Premnogo truda za takav rezultat.

Ni u pola manjim sobama ih nisam imao potrebe koristiti!
To je nekoliko kubika manje nego Valetova soba, tu bi se moglo sve odraditi samo sa pasivnom varijantom!

Imaš podvajanja da ali ništa nerešljivo sa pasivnom varijantom i gledano na tvoj celokupni volumen prostora... koliko sad računam i gledam taj "nacrt" ne razumem takvu pravu malu operaciju tjunovanja Helmholtz resonatora?!

Je li ste ih tjunovali na modalne frekvencije ili naokolo?
Baš me zanima kakav je detajlan RT60... verovatno je "nestabilan".

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 11:41 PM   #67
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by boggy
Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.

Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".

"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.

Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!

Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.
Pa reče ti čovek da uskopojasni apsorberi daju bolje rezultate na merenje, ali ne i na slušanje. I da preporučuje širokopojasni pristup koji može a i ne mora da bude helmholtz. Dobiješ lošije merenje, ali bolje slušne rezultate. To je na kraju bino zar ne? Čovekov mozak je u stanju da "ignoriše" raznorazne anomalije koje su merljive mikrofonom, pa ne treba toliko pridavati značaj merenjima. Takođe se ranije pominjalo u ovom threadu da uskopojasni apsorberi znaju da zvone/sviraju. I upravo je to razlog zašto ih treba izbegavati.

Ne sumnjam da ti sada soba zvuči mnogo bolje nego pre akustičkog tretmana. Poenta priče je da se možda moglo uraditi bolje, i upravo je dao savet kako. WIDEBAND. Dao ti je iskustveni, slušni, empirijski savet, a ne knjiški, laboratorijski. I ja tome više verujem.

Izvini, znam da imaš dobru nameru sa celim ovim threadom, ali se ne slažem sa tobom oko neprimerenih reakcija na Boggyjeve postove. Ako ne razumeš o čemu priča, pitaj dalje, čitaj knjige, forume ili iskuliraj, nemoj da napadaš. Nemoj očekivati da će ti neko pisati esej da bi obrazložio nešto što ne može da stane u jedan post. Tvoje je da li ćeš da prihvatiš savet ili ne. A to zavisi od poverenja prema osobi koja ga je dala.

Pozdrav

P.S. Super ti izgleda prostor

Last edited by analog; 07-12-2010 at 11:43 PM.
analog is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 02:26 AM   #68
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

E sada neka mi se prevede sve te engleke nazive na jedan jezik koji razimjem.
Ili rijecima i sa skicom.

Iza ovog svega stoji koncept i nemojte uzeti jednu komponentu. Nego sve sto dolazi u obzir
cemu sluzi sta. Samo na taj nacin mozete razmisljati. Ako zelite uspjesno zavrsiti projekat.
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 02:30 AM   #69
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Nenad sto to trebalo biti rt 60 nestabilan.

Ajmo na drugu stranu. Ko je tebi certificirao tvoje absorbere koje sam pravis.
Kakve ti imas uvjete. Valja znati ako budem radio jos jedan kombinirani absorber.
Pa da imam gdje doci provjeriti.

Pozz
denis
Old 08-12-2010, 02:42 AM   #70
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Kada mi se da psati.
Helmhotz je uvjek sadnja karika u lancu. Znaci zamislite EQ koji je odgovoran za jednu frkvenciju.
I na tom djelu teba raditi. I radi izvrsno. Sa malo malo para malo truda i znanja proracunati jednu formulu.
Nebjzite od jednostavnog rjesenja samo radi toga sto imamo i ljudi koje ne vole to rjesenje.
Ali nitko nemoze usporiti brz i odlican ucinak. I to u pozitivnom smislu.
To resenje je tako jednostavo i genijalno da mi nije jasno sto bjezati od njega.
Ako se nekome cini pre jednostavno neka. Nekada je i okolo blize.

Pozz
Denis
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules