|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 |
Pro Member
|
![]()
Neka moja razmišljanja.....
Ja bih se nadovezao uz priču o "zvuku" samplera. Svaki sampler od različitog proizvođača će zapravo imati drugačiji zvuk, makar imali identični sample rate i bit depth. Neki sample XYZ če potpuno različito zvučati kada ga transponiramo oktavu niže ili više - na različitim samplerima zbog: 1) različite metode transpozicije (algoritma), 2) interpolacije, i 3) antialiasinga. Druga bitna stvar su bitovi i sample rate. Doduše svi sampleri nude veći broj opcija brzina samplinga (npr. 11-44kHz), ali bitovi su ono što čini krucijalnu razliku. Razlika između 8bita i 16bita je dan - noć. Tu se nalazi 12 bita u sredini, koji je između kristalno čistog 16bitnog zvuka i tvrdog, hrapavog 8 bitnog. Mene je npr. 12bitni sampler Roland S-550 oduševio upravo zbog tog jednog tamnog i tvrdog zvuka koji je genijalan za bubanj, drum loopove i breakove. Instant techno ranih 90-tih. Kada sam samplirao prvi drum loop na tom sampleru, prva asocijacija mi je bio Prodigy (njihov prvi album najviše). Pa kako i nebi jer poslje sam saznao da je čovek koristio W-30 koji je zapravo S-330 + sequencer + klavijatura. Identičan sound! Mislim da ne možemo gurati ove stvari ispod tepiha kao nebitne i nevažne. Onom kom treba unikatan zvuk, te stvari su itekako bitne i nije svejedno dali se koristi Emulator II ili S-5000. Samplirani bass na 8-bita zvuči neusporedivo tvrđe i dobiva dodatnu definiciju i harmonike (iako i ovo ovisi o resamplingu uređaja) kojih nema u originalu. Nije kao jaje jednak originalu, već je dobio dodatnu hapravost koja ga dodatno gura kroz miks. Nedavno sam nabavio veču količinu 8-bitnih samplova s kraja 80-tih i oduševio se zvukom. EDIT: Što se brzine rada tiče na pojedinim samplerima, tu je očita prednost PC-a. Ko nema vremena, taj ionako sve radi na PC-u. Last edited by Don Solaris; 09-01-2008 at 08:21 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
VIP Member
|
![]() Pa "in your face" izraz se ovde koristi za sound ili celu zvucnu sliku koja je , kao sto bi rekli...in your face!! ![]() ![]() zezam se...mali prostori, koji priblizuju zvuk; kompresija koja izvlaci zvukove napred; agresivno; udara u glavu; suvo;...nema reverba i chorusa koji udaljava sounde u miksu;..krispy, kao da je ispred tebe... to je odprilike asocijacija kad ti kazu "hocu, in your face sound!!" ok? kad budem imao malo vremena , navesu ti par pesama gde se to moze cuti.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sve to stoji sto si rekao. Ali..kad su ti sampleri bili izmisljeni, niko nije znao kako 8Bit zvuci naspram 16Bita (jer 16Bit nije ni postojao tad!) Sad ljudi prave razlike, evociraju stare uspomene na neke od sounda koji su ih pratili u mladosti (kad je muzika radjena sa 8 ili 12 Bit tehnikom) sad se na sve to gleda samo kao na paletu zvukova! Ovo kroz ono je tvrdo, a kroz ono je meko, itd...ista stvar i sa starim outboardom! Samo paleta zvukova, kojom cemo lakse da opisemo datu ideju / pesmu / tezgu..sta vec! danas postoji mnogo plug ins koji mogu da smanjuju Bitazu, da filterisu i svasta da naprave od 24Bit zvuka i obrnuto!! Samim tim, mislim da je vrlo lako proizvesti slican , ako ne i isti zvuk, sa modernim spravama i kompjuterima! Zamislite koliko je danas lako dobiti na pr. zvuk kao kroz telefon!? samo okines preset na nekom filteru i tu si! A pre 10 godina je trebalo brdo EQ, pa compresori, pa svasta! Sve se menja, i sa tim se treba pomiriti! To sto danas za bagatelu mozemo da kupimo instrumente koji su nam nekad bili nezamislivi, ne znaci da su oni bog bogova! Nema tog 8 Bitnog ili 12 Bit zvuka koji ce me naterati da potrosim vreme trazeci ga i svirajuci ga kroz staru spravu i za to vreme da ubijem inspiraciju. Sve se to moze postici i drugacije... ja opet govorim sa prakticne strane, kao neko ko radi na vecem broju projekata u isto vreme. . . Last edited by DaBear; 09-01-2008 at 11:33 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Junior Member
|
![]()
Nabavio sam Roland S760. Sjajan, blistav sound sa puno detalja. Dobri filteri. Brz odziv. Jednostavno uzivanje u zvuku. Naravno, uz njega je dosao i CD drive.
Jedini problem je da trenutno imam samo 1 cdrom sa semplovima i programima. Zamolio bih sve koji mogu i zele, da me upute kako da dodjem do Rolandovih CD rom diskova. Znaci ne Akai, vec bas Roland format za S760, 750, 770 ili kompatibilne S550 ili W30 serije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
ALI - ako nisi znao CITA AKAI S1000 CDrom zvukove !! toga ima da se nadje po webu... ovde imas spisak diskova koji su izasli za Roland http://myweb.tiscali.co.uk/clouzeau/s760/ srecno trazenje...
![]() |
![]() |
#67 |
Junior Member
|
![]()
Znam da cita Akai, ali samo row semplove - bez patch/performance parametara, a bas su Rolandovi patchevi ono sto me zanima. Oni koriste sve sjajne mogucnosti ovog hardvera - filtere, EQ, panning, envelopes .... E sad postoje programi za PC koji to nesto mogu da konvertuju, ali nisam siguran da to na kraju ispadne dobro.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Member
|
![]()
"in your face"...po na?ki jeb.. te u glavu!
ili.... pljunem ti u oko a negdje sam pročitao da je to u stvari svr?.. ti po licu! malo balkanizma u doba postkomunizma uhvatila nas kataklizma nikako da priznam a sad kad ovo sempliram i pustim kroz debele 12 bitne konvertere jednostavno tu bubanj ni ne treba! off ali jbg ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|