Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2007, 07:57 PM   #61
Bota
Member

Bota's Avatar

Default Re: ?ta je apsolutni sluhista?

@tom, shvatam o čemu priča?. Standardi se kao i svaki drugi mijenjaju kroz istoriju i to je vi?e stvar dogovora. Mislim da smo veoma blizu odgovora, mo?da jo? samo iz par uglova da sagledamo.

Ako nekome ko ima apsolutni sluh ka?e? da otpjeva ton A, da li će on otpjevati ton od 440 Hz i za?to ba? taj? Za?to ne bi pjevao A 442 Hz? Neko ko se rodi sa osobinom apsolutnog sluha ne rodi se sa ''konvencijom'' koji je ton referenca.

Boggy je dobro prokomentarisao, ljudi su otkrili tonove prije nego ?to su opisali oscilatorne pojave i pojam herca i sigurno prije nego ?to su uveli standarde. Kako se tada do?lo do toga ?ta će predstavljati referentni ton?
Intervali koji se odnose kao mali cijeli brojevi čovjeku zvuče kao harmonični ali takvih kombinacija ima bezbroj.
Bota is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 09:07 PM   #62
tom
Senior Member

tom's Avatar

Hoce,otpjevace A odnosno neku frekvenciju iz opsega A(dal 440 ,dal 442 ne znam koji mu je frekventni opseg,sve je to A) upravo zato jer covjek nije masina a A ima svoj raspon u kome se moze zvati A.Ako mu kazes on ce otpjevati i bilo koji drugi ton.Da li ce on biti superprecizan ili ne zavisi i od njegove kontrole glasa,koncentracije,spoljnog ometanja,svaceg neceg...
Neko moze da cuje cetvrtinu,osminu tona(sve u okviru npr.A).Razlike su individualne.

Zato se i violinisti i kada imaju apsolutni sluh pred koncert stimuju uz klavir ili obou.Upravo zbog tog "ljudskog faktora".

U svakom slucaju ce otpjevati u okviru zadatog tona.

Mislim da bi ovo bio zakljucak:

Ton ima frekventni opseg unutar kojeg ima svoju karakteristicnu boju.Ako A ode na npr.470kHz(zaista ne znam te brojke,mozda i lupam) on polagano postaje Ais a ako ode na 415(takodje lupam) poprima "karakter" tona As.Tonovi se kroz svoj frekventni opseg lagano pretapaju jedan u drugi bas kao kad pravis lagani glisando(slide) na gitari.Mislim da bi trebao da zaboravis na referentni ton.Mozda te to zbunjuje.Nema referentnog tona sem u konvencionalnom "davanju stima".Konvencije se nauce.

Ponovicu:A nije referentni ton vec ton sa najmanje alikvota tj.najcistijom intonacijom.Samim tim je pogodan za davanje iste u orkestru ili solistima itd. Zbog toga je postao "referentan".

Danas se bas izblebetah...

Izvin`te na davljenju...
Old 28-09-2007, 09:32 PM   #63
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bota View Post
.....

Boggy je dobro prokomentarisao, ljudi su otkrili tonove prije nego što su opisali oscilatorne pojave i pojam herca i sigurno prije nego što su uveli standarde. Kako se tada došlo do toga šta će predstavljati referentni ton?
Intervali koji se odnose kao mali cijeli brojevi čovjeku zvuče kao harmonični ali takvih kombinacija ima bezbroj.

hm... namece se jos jedno pitanje,.... a kako su se informacije o tome prenosile iz generacije u generaciju, ako nije bilo brojcane/slovne konvencije i "etalona"?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 10:56 PM   #64
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

evo i mene

moj slucaj je sledeci. meni ne treba nikakav "referentni ton" na osnovu kog se "ravnam" i cujem ostale nego svaki ima svoje mesto u glavi. Takodje osetim da li je u pitanju 440 temperovanje ili nize ili vise. Stvar je prosta - uglavnom na radiju kad slusas muziku vecina toga je temperovana na 440 pa je samim tim i meni lakse da svakodnevno obnavljam osnovu i da osetim ako postoji promena u intonaciji.
...sto se tice opstanka muzike kroz vekove - pa tu je pre svega muzikalnost, pa stare lestvice, pa starocrkvene, pa modusi, pa mic po mic i tu smo danas istina je mogu da cujem i 440 i 442 itd ali misam siguran da mogu tacno da otpevam i ponovim, jer to zavisi od kvvaliteta i uvezbanosti glasovnog aparata.
ali znaci poenta je da je svaki ton u glavi, i sve varijacije. Obican covek moze vezbom da razvije sistem memorije kao sto su rekkli Dacko, Tikky i kolege, ako dovoljno dugo slusas nesto mozes da skontas, pa makar praznu E zicu na gitari.

Eto . Pozz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 11:22 PM   #65
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
....
...sto se tice opstanka muzike kroz vekove - pa tu je pre svega muzikalnost, pa stare lestvice, pa starocrkvene, pa modusi, pa mic po mic i tu smo danas ....
ok, lestvice... a ko je i kako instrumente shtimovao, ako nije bilo referentnog tona... ili ako je bila neka referenca, kako su tu "referencu" stimovali?

Izvin'te na gnjavazi... pitanja mi se sama postavljaju

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-09-2007, 11:47 PM   #66
Bota
Member

Bota's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ok, lestvice... a ko je i kako instrumente shtimovao, ako nije bilo referentnog tona... ili ako je bila neka referenca, kako su tu "referencu" stimovali?

Izvin'te na gnjavazi... pitanja mi se sama postavljaju

pozdrav

bogi
?timovao je neko sa apsolutnim sluhom...ali pitanje je ko je njega ?timovao
Old 28-09-2007, 11:49 PM   #67
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Štimovao je neko sa apsolutnim sluhom...ali pitanje je ko je njega štimovao
da.... i dodjosmo do kokoske i jajeta, sto nije lose za pocetak!

pozdrav

bogi

Old 29-09-2007, 12:08 AM   #68
Bota
Member

Bota's Avatar

Mislim da mi ni pojam alikvota nije baš najjasniji pa bih volio da mi to neko pojasni. Pročitah na vikipediji da su alikvotni tonovi zapravo viši harmonici jednog te istog tona. Ako je osnovni harmonik 110 Hz (ton A) onda bi alikvotni tonovi bili svi njegovi viši harmonici tj. 220 Hz (prvi harmonik), 330 Hz (drugi harmonik), 440 (treći harmonik) itd. Viši harmonici ne mijenjaju intonaciju već utiču na boju tona.

E sad mi nije jasno kako ton A ima najmanje alikvota?

Zavisno od toga na kom ga instrumentu sviraš, imaće drugačiju boju. Na nekim instrumentima će se pojavljivati određeni viši harmonici a na drugim ne ali kako broj harmonika varira od tona do tona istog instrumenta?

I ja bih želio da se izvinim ako nekoga smaram sa ovim pitanjima ali stalna (nesvjesna) želja da stvari posmatram iz oba ugla, inžinjerskog i muzičarskog dovode do konfuzije u mojoj glavi

Last edited by Bota; 29-09-2007 at 12:16 AM.
Old 29-09-2007, 12:37 AM   #69
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
E sad mi nije jasno kako ton A ima najmanje alikvota?
Nema...

Covek je pobrkao upotrebu oboe u simfonijskom orkestru za davanje intonacije (A1, kamerton). Njena boja je najegzaktnija, tj. sadrzi "manje" harmonika (tacnije "ujednacenijih") u zvuku od ostalih instrumenata u orkestru.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2007, 12:50 AM   #70
tom
Senior Member

tom's Avatar

Oboa od svih duvaca najmanje podleze temperaturnim i drugim promjenama i njen pitch se smatra najstabilnijim...

Sta sam pobrkao?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules