|
Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
VIP Member
|
![]()
pa...bus compressor je bus (stereo) compressor, a limiter je limiter..koliko ja znam nema "razlicitih za razlicitu muziku"...koristi ko sta ima. Probas - vidis!
![]() |
#52 |
Member
|
![]()
Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako slo?iti cool stereo sliku pjesme. Ba? se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?
http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija. Prva, panorama, levo-desno Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru. Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih. Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections. Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd... Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova. Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god ![]() Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Member
|
![]() Quote:
Jedno pitanje ?to se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kad cujem da ne treba, ne stavim... A inace koristim EQ posle kompresije, pre sam koristio obrnuto ali sad radim EQ posle kompresije... Recimo ako mi neki signal koji stavljam u miks (recimo vokal) ima previse low enda, onda taj low end koji mi ne treba skinem, pa onda kompresujem pa onda novim eq-om iza dodajem ono sto mi treba... Sve je pitanje da li zelis da vec kompresovani signal bojis eq-om ili pak zelis da obojeni signal da kompresujes ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Pro Member
|
![]()
po meni za dobar hip hop produkcija je na zadnjem mestu il ima dusu il nema
cak ni ovaj nas mish sa vozdovca nije los nema produkcije al pesma udara Download: FLVMP43GP Download: FLVMP43GP
![]() |
#57 |
Junior Member
|
![]()
jesi ti normalan da te pitam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Member
|
![]()
Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ja licno ne mogu da miksam bez bus kompresije |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
VIP Member
|
![]()
ne bi trebalo da smeta, jer je to tvoj zeljeni sound. Mastering treba samo da pojaca celu matricu i popravi eq (ako treba) .
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
VA synth - predstavnici i karakteristike | hrkljus | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 79 | 24-09-2007 08:06 AM |
Silly Grind - muzika bez produkcije | shpira | Promocija radova | 12 | 05-07-2007 10:22 PM |
Evo nesto iz moje produkcije | Manley | Promocija radova | 12 | 21-04-2007 12:25 PM |
"moderna muzika" i muzika za pare | balthazaar | Dragan Ivanović | 152 | 24-11-2006 05:21 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |