|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
Moderator
|
![]()
Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (što je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...
@Gulanfer A kako bi smirio monitore da se ne ljuljaju? Fazon sa kačenjem se vrlo često primjenjuje po diskotekama, kao i u live situacijama (svi line array sistemi se vješaju), ali to ima logike jer je visoko postavljena kutija imperativ u takvim situacijama zbog što veće zone pokrivanja. U studiju, složićeš se, to baš i nema logike, jer ovde upravo i težimo što manje "ozračiti" prostoriju, tj. što više slušati ono što zaista izlazi iz monitora.
![]() |
#52 |
Pro Member
|
![]()
[quote=Tiki the Boyler]Ukoliko je kod tog subwoofera bas refleks otvor sa donje strane (?to je čest slučaj), onda je logično da najbolje radi kada se podigne od poda na proračunatu visinu (jer tada pod postaje dio bas refleks konstrukcije)...
quote] Nije, bas refleks otvor i zvucnik su mu sa prednje strane, ali kontam da kada nije na siljcima previse vibracija prenosi na pod (znam ljude kojima se to i svidja kod woofer-a) i onda dobijem neki muljavi zvuk koji me opasno nervira. Mozda ima veze sto je ispod parket (mada je utegnut)??? U principu mislim da je najbolje probati svaku kombinaciju i onda videti sa kojom kombinacijom se dobija najbolji rezultat, prema licnom utisku naravno, jer to je i najbitnije.
![]() |
#53 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Pro Member
|
![]()
Cek da ja probam sa mojom logikom.
Primer sa siljkom i cekicem bi bio na mestu kada bi se zvucnik kretao gore dole, pa kada bi zakucavao siljak. Medjutim, zvucnik valjda ide napred nazad. Aj sad opet uzmite siljak i krecite se po zidu gore dole (sto bi za pod bilo napred nazad), a onda uzmite nesto sa velikom povrsinom, neku dasku npr. pa grebite po zidu pa vidite sta pruza veci otpor. Sto je veca dodirna povrsina to se vise energije prenosi. Bas je i poenta da imaju samo tri ili cetiri siljka, jer sva tezina zvucnika padne na tri tacke i one drze celu tezinu zvucnika, dakle sva sila mase i gravitacije pada na njih odozgo pa im je onemoguceno bilo kakvo horizontalno kretanje, dok kada bi ga stavio direktno na pod ili neku povrsinu koja upija, tezina zvucnika bi se ravnomerno raspodelila i on bi mogao da seta jer bi sila gravitacije bila mnogo manja sa tolikom povrsinom. Edit: Izvinjavam se ![]() Ne bi sila gravitacije bila manja vec bi se masa zvucnika raspodelila i bila manja.
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 20-01-2007 at 02:57 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako zelis i da se ne ljuljaju... onda moras u tri tacke.... i mozda nije lose koristiti ono sinteticko "kanapche".... Jeste.... nekada su i tako kacili zvucnike... na plafon... pazi samo kako ces da tiplujes u plafon... on je dosta kilav u stanovima... mozda da izbusis rupu 8-10mm i da gurnes ekser za koji vezes kanap (tako da ekser bude na "T" sa kanapom)... u rupu, pa se on popreci pa nema vise kud... ako ti je plafon pravljen od "monta" blokova... tako se lusteri kache. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#56 |
Member
|
![]()
Pa posto je prica kako se resiti vibracija koje zvucnik prenosi na stalak, siljak, policu... palo mi je ovo na pamet - tako nema prenosenja vibracija, ne ? E sad , kako tehnicki resiti kacenje mislim da nije toliki problem. Uvijanje i pomeranje se moze resiti sa vezivanjem u tri tacke , kao sto rece boggy, a problem plafona se moze resiti tako sto se ne kaci direktno u plafon nego na dasku pa ona u plafon sa dve ili tri tiple. Mada ne planiram to da uradim ( meni su monitori na gumenoj podlozi , na polici ) samo sam pomislio da takav nacin postavljanja monitora moze nekom pomoci da se resi vibracija. E sad , koliko je to prakticno...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Ali ovo definitivno nije kruta veza... a to ohrabruje... ![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#58 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#59 |
VIP Member
|
![]()
Decki, da li je ovo stvarno dobro (pa se znači može teoretski na bilo koji stalak staviti zvučnike uz pomoć spuzvi) ili je brija.....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Senior Member
|
![]()
Anita, vjeruj mi, ovo sa spuzvom (i to bez potpisa) stvarno dobro funkcionira! Probao ja!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Stalci za zvucnike | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 08-06-2008 09:21 PM |
drveni stalci za zvucnike | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 46 | 19-02-2008 10:34 PM |