Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2006, 03:33 AM   #51
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: snimanje i dizajn zvuka na FDU?

Kolko offtopika, stvarno nema smisla.Al dobro.
Evo ovako - 24 godine, 3 godine u "poslu". Ucio i radio godinu-dve u analognom okruzenju (amek, radar, pristojan outboard). Zbog nezainteresovanosti gazde i klijentele, kupio sebi RME i presao na DAW okruzenje (brze i jeftinije). Operativan u Nuendu, Reasonu i svim srodnim programima (sem PT).
Snimateljsko/produkcijski posao ucio od nekih prilicno referentnih likova cija imena necu javno da pominjem, i kao njihov asistent ucestvovao na 4 objavljenja albuma. Samostalno snimio 4 albuma, od kojih mixao 2, oba se mogu naci u sekciji Promocija radova.
Proveo godinu dana na BK, polozio 5 ispita sa 3 desetke, i batalio jer nemam novca na bacanje, a posle svadje sa upravom katedre/fakulteta (jest, i sa Djokovicem sam se svadjo)
Od polovine prosle godine zbog srpske price sa vlasnikom studija, postao free-lancer, sto mi JAKO NE ODGOVARA. Od tada trazim studio kome treba mlad par usiju, sa pristojnim predznanjem i ogromnom voljom za daljim usavrsavanjem.
Licno preferiram zivu gitarsku muziku, ali nemam etickih problema ni sa drugim pravcima . Oblasti expertize - snimanje i produkcija zivih instrumenata, narocito bubnja.
dovoljno??

@SVI
da li je neko iz cele price u ovom topiku shvatio da se SAMO sa skolom moze nauciti SVE????
ako jeste, neka procita ponovo
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 07:29 AM   #52
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Pozdrav svima.

Ne znam za stanje u vasoj struci, ali u mojoj struci i njoj srodnim, hm... pojava koja je tek pocela da se desava u vreme kada sam zavrsavao fakultet (oko '91.), je ulazak politike na fakultete (nije bez razloga to vrlo cesto zabranjeno)... tako da se u ovom proteklom periodu veliki broj ljudi na fakultetima bavio politikom i svojim nerazumnim i besmislenim ambicijama u tom smeru... nemastina je dosta kumovala tome. Nije lako uloziti petnaest do dvadeset godina u neku nauku i nemati para za benzin... to vam je svima jasno.... nauka se ne "maze na 'lebac". Sta god... skole i fakulteti su zapostavljeni totalno, uspevaju da prezive po inerciji, ali se posledice osecaju, i to sve gore i gore. Takodje pojava "privatnih" skola koje su , elem, zamisljene kao nacin za "zaradjivanje" jos para nekih koji ih inace vec imaju, postaje problem. Ako na fakultetima nema korektnog plana, sloge i dovoljno novca za uredan zivot nastavnika, nece biti ni skola...

Kako vidim, nije problem samo u tehnickim strukama,... sto je i logicno. Ne mozemo nista tu uciniti da se promeni... osim, recimo,... ahm... Rumski je logicna pojava... jedino sto nema sistematicnosti... da li je moguce da se ljudi sami organizuju... ne znam, videcemo, zavisi od ljudi.

pozdrav

bogi
Da, to je jedan od razloga shto ga ja nisam zavrshio.
Naravo postoji i drugi (pravi ), previshe zajebancije

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 10:40 AM   #53
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
@SVI
da li je neko iz cele price u ovom topiku shvatio da se SAMO sa skolom moze nauciti SVE????
Nisam siguran da razumem sta si naumio, ali mogu da kazem iz licnog iskustva da skola tipa "visoka skola" obezbedjuje prevashodno disciplinu i sistematicnost...
Prva stvar je "nauka" o koriscenju KNJIGE... zvuci blesavo, ali je definitivno znanje upotrebe literature izuzetno znacajno za mene... pocev od nalazenja literature pa do vestine preskakanja nebitnih stvari... kada bi se sve citalo od korica do korica nikada ne bi stigli... osecaj za sustinu stvari se tako razvija.

Druga stvar je svojevrsna akademska socijalizacija... puno ljudi oko tebe slicnog kalibra, veoma ste isti a pri tom veoma razliciti... ni za koga se ne zna sta ce uraditi sa tom skolom koju uci... ambicije teku u potocima... a bez te ambicije NIJE MOGUCE SKRLJATI pet ili vise godina zivota u nesto sto moze kasnije da ti bude sumnjivo isplativo... zbog svega toga donekle razumem one koji imaju mozda ocigledno pogresna shvatanja o tome sta ti neka skola pruza a sta ne... sta si ti posle a sta nisi... S jedne strane se to moze tumaciti kao zabluda, a sa druge strane... kako uci u tu celu pricu ako nema strahovite i pomalo nerazumne motivacije... verujte mi nije lako istrajati do kraja...
Za ostalo ne znam... ali sam za jedno siguran.... odgovor na pitanje sta sam konkretno ja a sta konkretno nisam nije u mojoj skoli....

Treca stvar je, barem u mom slucaju, obavezno ucenje posle te skole, tako da ovih dana ako se presaberem mogu malo toga da pronadjem u onome sto trenutno radim a da je to konkretno uceno na fakultetu... zato je zaposlenje jako bitno i jako je vazno gde radis barem deset godina posto fakultet zavrsis... Tada shvatis da se neke stvari mogu nauciti samo tamo gde radis i da je to drugi tip skole... pogotovo sto moras da radis SVE a ne samo ono sto ti se svidja. Tada primetis koliko je lako siroko znanje nekog profesora prevazici za relativno kratko vreme samo li se izabere smer... i kopa samo tuda... samo sto onda znas samo to sto si prokopao... a on i dalje za SVE OSTALO PO MALO.

Konkretno zvucnici... samo malo se pipnu u okviru Elektroakustike, i skole za pravljenje zvucnika NEMA u smislu fakulteta ili vise skole nigde u svetu... Znanje o tome je razbacano po mnogobrojnim naucnim radovima i retkim dobrim knjigama na tu temu... prsti jedne ruke su vise nego dovoljni da se te knjige prebroje... Ali, poznavanje ponasanja materijala, mehanika fluida (oblasti pretezno zastupljene u masinstvu) su dovoljna osnova za definisanje licno svoje teorije o ponasanju elektroakustickog transdjusera u prostoru... pa ko voli da pise formule... neka izvoli... treba mu samo par godina rada da pocne da dolazi do saznanja koja NEMA GDE da procita... Najvise zato sto gomila znanja o tome nikada nije objavljena niti je napustila prostorije firmi koje su investirale u to modelovanje...

Inace u mojoj bransi jako malo ljudi se bavi konkretnim stvarima koje su bliske kursevima koje smo imali na fakultetu... neko radi u banci... neko u posti... neko konstruise procesore... neko se bavi trgovinom, marketingom...

Mogu samo reci da su se svi nekako snasli.

E da, vazna stvar za svakog mladog coveka... NEMOJTE POCINJATI studiranje ako nemate nameru da zavrsite to... to je onda stvarno gubljenje vremena. Zato nije lose dobro razmisliti i prodiskutovati sa svima pre nego sto se krene... Nezavrsena skola je teze breme od nezapocete skole... kakva god ona bila, nije lako stalno dokazivati da je zemlja okrugla...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 11:41 AM   #54
perun
Pro Member

perun's Avatar

Boggy, u par segmenata si dotakao pravu sushtinu i ono najvrednije kad pricamo o shkoli! Nauciti UCITI! To bas nije lako... I odvojiti sto brze bitno od nebitnog! to je to...... za shkolu... i za zivot...
perun is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 11:50 AM   #55
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Kolko offtopika, stvarno nema smisla.Al dobro.
Evo ovako - 24 godine, 3 godine u "poslu". Ucio i radio godinu-dve u analognom okruzenju (amek, radar, pristojan outboard). Zbog nezainteresovanosti gazde i klijentele, kupio sebi RME i presao na DAW okruzenje (brze i jeftinije). Operativan u Nuendu, Reasonu i svim srodnim programima (sem PT).
Snimateljsko/produkcijski posao ucio od nekih prilicno referentnih likova cija imena necu javno da pominjem, i kao njihov asistent ucestvovao na 4 objavljenja albuma. Samostalno snimio 4 albuma, od kojih mixao 2, oba se mogu naci u sekciji Promocija radova.
Proveo godinu dana na BK, polozio 5 ispita sa 3 desetke, i batalio jer nemam novca na bacanje, a posle svadje sa upravom katedre/fakulteta (jest, i sa Djokovicem sam se svadjo)
Od polovine prosle godine zbog srpske price sa vlasnikom studija, postao free-lancer, sto mi JAKO NE ODGOVARA. Od tada trazim studio kome treba mlad par usiju, sa pristojnim predznanjem i ogromnom voljom za daljim usavrsavanjem.
Licno preferiram zivu gitarsku muziku, ali nemam etickih problema ni sa drugim pravcima . Oblasti expertize - snimanje i produkcija zivih instrumenata, narocito bubnja.
dovoljno??

@SVI
E, Arture, bas Dekiju kazem sinoc kako mi se dopao tvoj odgovor!!! Fina doza drchnosti, sigurnosti i vrlo jasna zelja da nesto zelis da uradish! Lepo... Vec si nesto i uradio, kako kazes... Jos bolje! Ja tebe nisam svrstao u kategoriju par "pljuvacha" po starijim kolegama sa po njima "chudnim" stavom o shkolovanju... Nisi mi tako zvucao... pa je odgovor na tvoje pitanje @SVI... Da, mnogi su tako skapirali postove nekog momka "sa konsultacija" iznad... To se nije (cela sprdnja) odnosilo na tebe...

Elem... ne dozvoli da zazvuchis malo depresivno oko svega toga o cemu pricas... malo si u fazonu... Ma... pun mi je k***c svega vishe, ajde bre! To bih odvojio od one simpaticne drchnosti i ambicioznosti koju slutim... Na zalost, znas i sam da je ceo moj post sa "poslom" bio NA PRIMER, procitao si... Ja imam firmu i nisam pricao o Peri, Miki... Sprave su "realne", posao takodje... klijenti... ovakvi, onakvi... Ali, svakako, nisam davao ozbiljne ponude za posao... Interesovao me je vas stav... a, iskreno, tvoj mi se dopao... Podseca me na "mene" nekada.... Mada, sad sam video gore, pa nisi ti mnogo mladji od nas... realno!

Ma tu smo, pricacemo jos, voleo bih da chujem sta radish... Dela i ideje presudjuju, to i sam znas! Pozdrav!

E, a onaj sto mu ispod avatara pise NEOCVALI PRDONJA te preduhitrio za posao!!! Ali, konzilijum reche jutros da nije za FDU PRODUCENTA... voli kafanu i "sojke"!!! On je za Buffet! Pozdrav...

Last edited by perun; 02-05-2006 at 12:04 PM.
Old 02-05-2006, 12:03 PM   #56
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Znas kako, sad sam taman u tim godinama da pocinjem da kontam neke zivotne cinjenice - racuni, hrana, stan i slicno.. Zato sam malo "depresivan" jer sam pre par godina, kada su mi se otvorila vrata jednog lepog studija i njegovog osoblja, bio u fazonu - SVET JE MOJ! Moj K... Dosta sam se u zivotu bavio i interesovao za razne stvari i oblasti, ali nijedna nije u meni probudila manijakalnu opsesiju kao produkcija. I gle malera, bas se od nje leba necu najesti, vec moram da vrtim reglere po nekim BigBrotherima ili jos gore, da trazim posao u trafici.
Inace, skontao sam da je pitanje bilo retoricko, ali sam u svakom slucaju napisao onako otvorenu ponudu, ukoliko nekome ZAISTA treba no-bullshit snimatelj, a i da bih istakao stav.
Sto se druzenja tice, definitivno bih voleo da cujem&vidim onog gutacha struje, a mogli biste i vi da svratite do mog skromnog "ateljea" da cujete Boggije SuperMEE koji je kod mene na radnom testu do 10maja.
poz !
Old 02-05-2006, 12:07 PM   #57
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Znas kako, sad sam taman u tim godinama da pocinjem da kontam neke zivotne cinjenice - racuni, hrana, stan i slicno.. Zato sam malo "depresivan" jer sam pre par godina, kada su mi se otvorila vrata jednog lepog studija i njegovog osoblja, bio u fazonu - SVET JE MOJ! Moj K... Dosta sam se u zivotu bavio i interesovao za razne stvari i oblasti, ali nijedna nije u meni probudila manijakalnu opsesiju kao produkcija. I gle malera, bas se od nje leba necu najesti, vec moram da vrtim reglere po nekim BigBrotherima ili jos gore, da trazim posao u trafici.
Inace, skontao sam da je pitanje bilo retoricko, ali sam u svakom slucaju napisao onako otvorenu ponudu, ukoliko nekome ZAISTA treba no-bullshit snimatelj, a i da bih istakao stav.
Sto se druzenja tice, definitivno bih voleo da cujem&vidim onog gutacha struje, a mogli biste i vi da svratite do mog skromnog "ateljea" da cujete Boggije SuperMEE koji je kod mene na radnom testu do 10maja.
poz !
Arture, nisam uochio detalj, pa sam izeditovao post gore... Mislio sam da si dosta mladji... kad ono, samo par godina od mene!!!???

A svakako mozes da svratis do nas, dogovoricemo se... uglavnom je sve u haosu ovih nedelja gore u studiju... cim malo sredimo, svakako! Pozdrav... Spremi i neke radove, chisto usput da chujemo, nikad se ne zna!

A onaj kiosk... To zajebi!!! I pesimizam, takodje... sta bi ja sad trebalo da uradim, tj. mi u firmi? Da se izrokamo zbog trenutne situacije... milion investicija i brdo para, a posao u celoj zemlji stoji??? Necemo, druze, sad smo jos jachi!!!

Last edited by perun; 02-05-2006 at 12:10 PM.
Old 02-05-2006, 12:15 PM   #58
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
poz !
Ocekujemo neku recenziju.

Last edited by diviner; 08-05-2006 at 05:35 PM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 01:17 PM   #59
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

radove obavezno.. i ja sam konto da ste vi tragovci matoriji? Javte se kad budete primali posete, moj poziv stoji do 10.5og, posle toga ostajem i bez kompa i bez superMEEa..
Old 02-05-2006, 01:29 PM   #60
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
radove obavezno.. i ja sam konto da ste vi tragovci matoriji? Javte se kad budete primali posete, moj poziv stoji do 10.5og, posle toga ostajem i bez kompa i bez superMEEa..

E, pa vidish, nismo matori!!! Samo smo dugo u svemu ovome... Vec sedam i po godina kao Atelje Trag... a muzika, ono... od osnovne... grupe i to... I Nebojsa i ja.

Za posete se sigurno dogovaramo! Pozdrav...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules