Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-05-2005, 04:51 PM   #51
Color
Senior Member

Color's Avatar

Oggy:

Quote:
Svaki ton, od najdubljeg do najviseg ima svoje alikvotne nizove (navise i nanize) koji ga odredjuju i od cijeg sleda zavisi kakva ce mu biti boja i njegove ostale karakteristike ( da ne duzim).
....sve lepo i apsolutno tacno receno!

Samo jedna mala greskica, verovatno u brzini nastala, pa da je ispravimo:

Alikvotni tonovi (visi harmonici) se stvaraju samo navise! Znaci, alikvotni ton nepostoji nizi od svog osnovnog tona.
Color is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2005, 05:08 PM   #52
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Subharmonici
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2005, 05:10 PM   #53
Max
Pro Member

U said it man !!!

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2005, 05:21 PM   #54
Color
Senior Member

Color's Avatar

Subharmonici (nisam na 100% siguran :oops: ) mislim da se prirodnim putem nepojavljuju! Mozes ih stvoriti vestacki (procesori, harmonizeri) ali da ih sam instrument proizvede nisam siguran.. Mislio sam da se debatuje o "prirodnom zvuku" i seckanju frekvencija... sorry ...ali za teoriju o alikvotama, boji i osobini zvuka= 5 sa *
Old 17-05-2005, 08:06 PM   #55
milosjeftic
Banned

Imam disk na kome su snimljeni cistih 20 , 25 ... 25000 Hz . Snimak su radili Dipl. Ing. Hans - Georg Herrmann , Markus Michalke , Edmund Feilner . Namenjen je testiranju hi - end sistema .

Slusali smo ga danas na zvucnicima Kef reference model two ( spisak opreme , nije moja - ne pisem ovo da bi se hvalio , imate na MASTERING TAKMICENJE , zadnja strana ) . Kutije imaju ravnu sliku od 45 - 20000 Hz a nize od 45 Hz sviraju tise , ali sviraju . Moguce je cuti na njima 25 Hz dok 20 Hz ne sviraju nego se pate , mada se cuje nesto . Od 25 Hz lepo rade ( nisu moje - tako da nemam razloga da izmisljam ili se hvalim ) .

Interesantno je da se te niske frekvencije ne cuju onako kako se inace cuje " SUB " na nekim zvucnicima u kaficu ili nekom klubu gde se moze cuti neki neprijatan ( za moj ukus ) zvuk koji nam se cini ultra - dubokim .

Dakle , to sto mi podrazumevamo pod " SUB " to sigurno nije , provereno nije .

Ako vas zanima , mozete i vi proveriti , pa se uveriti ( najbolji metod ) .

Sta je to sto se u kaficima i po klubovima cuje kao " SUB " ne znam mada se dobro uklapa u tehno , ko voli takav zvuk .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2005, 09:27 PM   #56
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Interesantno je da se te niske frekvencije ne cuju onako kako se inace cuje " SUB " na nekim zvucnicima u kaficu ili nekom klubu gde se moze cuti neki neprijatan ( za moj ukus ) zvuk koji nam se cini ultra - dubokim .

Dakle , to sto mi podrazumevamo pod " SUB " to sigurno nije , provereno nije .

Ako vas zanima , mozete i vi proveriti , pa se uveriti ( najbolji metod ) .

Sta je to sto se u kaficima i po klubovima cuje kao " SUB " ne znam , a i ne zanima me , jer mi se ne svidja ( subjektivan utisak ) mada se dobro uklapa u tehno , ko voli takav zvuk .
Slazem se!

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2005, 09:41 PM   #57
milosjeftic
Banned

Ne mogu da verujem da se neko slozio i sa mojim misljenjem .

Hvala !
Old 18-05-2005, 12:29 AM   #58
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
SUBwoofer zvucnik se cini ultra dubokim jer ima veci obim (sama kutija) od monitora ili klasicnih zvucnika i u sebi ima zvucnik (ili vise) od min 10 inca + lavirint u samoj kutiji da bi uopste mogao da proizvede tako niske frekvencije (odgovarajuce snage). Zvuk od 20 Hz treba da prevali putanju od 17m da bi uopste bio cujan!! SUBwoofer radi od 80 Hz pa nanize do nekih 20 Hz. Vecinom se koristi u bioskopima (visekanalna reprodukcija zvuka) za LFE (Low Frequency Effect) kanal i u Home Video sistemima... Naravno koristi se i za slusanje muzike (SUBwoofer + sateliti) sto je klasika u vecini lokala. Na taj nacin je mnogo jednostavnije postici ravnomeran zvuk u bilo kom delu prostorije. SUBwoofer postavis bilo gde u prostoriji, lokalizacija niskih frekvencija je prakticno nemoguca zbog njihove osobine "kretanja" u prostoru + dodas nekoliko satelita pravilno rasporedjenih i resio si stvar. Neko voli takav zvuk, neko ne. Opste receno SUBwoofer cini zvuk "bogatijim".. To neznaci da bi ga i pri radu sa zvukom i muzikom trebalo koristiti, dobro je prekontrolisati ali u principu ako napravis dobar mix na monitorima ili zvucnicima koje znas kako rade, zvuk ce biti dobar i kad pustis kroz sistem sa SUBwooferom...
Old 18-05-2005, 09:33 AM   #59
milosjeftic
Banned

Bas cu pogledati u kaficu gde sam zadnji put cuo " SUB " sta imaju od " opreme " . Siguran sam da je nesto bez veze . Ako imate ili znate ime neke pesme koja ima dobar " SUB " posaljite link ili ime . Pa cemo cuti i videti o cemu se radi . Mislim da su u pitanju obicnih 400 - 500 HZ .
Old 18-05-2005, 10:18 AM   #60
Color
Senior Member

Color's Avatar

Realno, mislim da jeftiniji sistemi sistemi sa SUBwooferom nemogu da izvuku ni 40 Hz... Nego samo proizvode te neprijatne duboke o kojima govoris..
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules