|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Super Moderator
|
![]()
Bravo VAI
![]()
![]() |
#42 |
ton magistar
|
![]() ![]() ![]() ustvari hocu rec da je ovo logicno i da nema tu neke velike nauke, osim ako se ne radi o balanceu a ne panu, ali onda ovo ne vazi. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#43 |
Super Moderator
|
![]()
O mono-u se i radi da je stereo bio bi balance-pot
![]() |
#44 |
Member
|
![]()
Naravno da je u pitanju pan-pot, jer balance ima dva ulaza i dva izlaza, tako da L i R zajedno idu ili levo ili desno, ne mesaju se.
Poz.
![]() |
#45 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
http://recforums.prosoundweb.com/ind...4ae58af2efa77a Kako znas. recimo, ako unaprijed obradjujes svaki kanal pojedinacno kako ce to da legne u miksu? Recimo da imas gitaru koja je snimljena kro z dobar D.I. (uzimam njega, a ne pojacalo kao primjer da bi sto vise izbjegli bilo koju dodatnu koloraciju, osim zvuka samog instrumenta...), i treba da miksas sa jos par isto tako sto-linearnije-snimljenih instrumenata, recimo da ih ima jos 2, bas i bubnjevi. Sta ce da definise nacin da koji ces ti da obradis svaki kanal pojedinacno? Zanr pjesme? Ideja producenta? Ili neka unaprijed formirana pretstava o tome kako treba/ne treba da zvuci gitara ili bilo koji drugi instrument? Koliko kapiram, bavis se ugavnom snimanjem akusticnih/klasicnih instrumenata, kod kojih je uglavnom najvaznije da budu snimljeni sto vjerodostojnije. Sa koliko kanala najcesce radis? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Member
|
![]()
Prvo odlucuje producent, ako sam ja samo u ulozi inzenjera. Znaci kako on/ona (da slucajno ne diskriminisem
![]() Eh sada, ako sam ja u ulozi producenta, oslanjam se na svoj licni kriterijum, medjutim postoje neka pravila kojih se uvek pridrzavam. Recimo, ako snimam elektricnu gitaru i stil je punk muzika, uglavnom postavljam mikrofon veoma blizu drivera od pojacala (nekih 3-4 cm). Ako pojacalo ima vise drivera, onda po jedan mikrofon za svaki driver. To je da bih dobio sto jaci zvuk, sa mikrofonom hvatam direktnu radijaciju pojacala i nista od reflekcija, cist direktan zvuk. Ujedno postavim i jedan mikrofon na otprilike jedan metar od pojacala da bih video kako bi zazvucalo sa malo ambijenta. Znaci sve definisem pocevsi od mikrofona. Naravno cilj mi je da sa druge strane stakla dobijem isti zvuk koji muzicar ima u sali za snimanje, samo ako je sala dobra i ako su instrument ili pojacalo dobri. Ako nemam sve ove mogucnosti, a tesko ih je imati, onda se oslanjam na svoj sluh i na osnovu licnog kriterijuma definisem kako bi taj instrument trebalo prirodno da zazvuci. Pre miksa posebno obradjujem signal po signal. U toj etapi odlucujem neke osnovne stvari, nesto sto kasnije u miksu sumnjam da cu promeniti. Recimo ako snimam funk, znam koji zvuk zelim da izvucem od bas bubnja, ne zelim previse tezak zvuk, ni briljantan, vec da bude lepo definisan ... znaci vec sam odlucio i pre miksa kakav bas bubanj hocu i tako ujedno uradim eq. Kad kazem da cistim signale, mislim na skidanje nekih frekvencija koje taj instrument jednostavno nema. Recimo na hi-hatu uvek secem nize frekvencije ne bih li izbacio dobos sto vise mogu, jer za hi-hat ne mogu da upotrebim gate. Bas bubanj i dobos uvek cistim gate-om, za sve muzicke stilove osim jazz-a. Znaci muzicki stil definise dosta toga ... barem za mene. Eventualno stavim neki kompresor na bas (ako basista ubaci po neki slap), ili na dobos da bih izjednacio transijente. Znaci ocistim signale od frekvencija kojih nema na tom kanalu, da kazem da se obezbedim unapred. Eq vec primenim pre miksa za odredjene instrumente, u zavisnosti od stila. Tek onda pocnem da radim pre-mix, slusam kako se sve uklopilo i za finalni miks polako ubacujem efekte, dodatni eq, autmoatizacija itd. U pravu si, imam tu srecu da snimam dosta akusticnih instrumenata, ali uvek se tu nadje i poneki synth, elektricna gitara i bas. Najveci broj kanala za sada je bio 23. To mi je ovogodisnji projekat na faksu, i sutra bih trebao da uradim mastering ![]() Poz.
![]() |
#47 |
VIP Member
|
![]()
O kojem faksu se tacno radi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Member
|
![]()
Tehnoloski fakultet Vicente Perez Rosales, Santiago de Chile.
![]() |
#49 |
VIP Member
|
![]()
Ok, mada licno ne volim takav pristup miksu...mnogo mi je Alan Parsons-osamdesete-Toto-svi instrumenti cisti i izgejtovani-upelgano-pedantno.
Obicno pocnem miks tako sto dignem sve kanale i cujem pjesmu par puta. Solo pritisnem 20 puta u toku miksa. Ne volim preveliku separaciju instrumenata, a narocito ne bubnjeva. Klasika je drugo, potpuno drugi pristup. Ne postoji fix-it-in-the-mix. Samo mikrofoni i preampi, kao sto si i rekao. Poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Member
|
![]()
Ne volim ni ja prevelike separacije izmedju bubnjeva, zvuci neprirodno. Bubnjevi su mi najzanimljiviji i najtezi za snimanje ... pored koncertnog klavira naravno. Ipak uvek ocistim kick, dobos, hi-hat i tomove a da bih izbegao tu "separaciju" uvek ubacim over-e, L i R, i ako raspolazem sa dovoljno mikrofona obavezno postavim cuveni "shower", mikrofon iznad glave bubnjara. Sa cistim elementima bubnjeva, i over-ima se postigne sjajan zvuk, barem po mom ukusu.
Jednom sam prisustvovao snimanju bubnjeva, predavac je bio jedan od najpoznatijih cileanskih inzenjera. Tip je koristio sledece mikrofone: za kick je probao sa "Electrovoice RE-20"; "AKG D-112"; "Shure Beta 52"; "Shure Beta 91". Za dobos gore: "Shure SM 57"; "AT AE 3000", i dobos dole: "Shure SM 57"; "Shure SM 81". Za tomove je koristio iste mikrofone kao i za dobos. Za over-e je koristio neke kondenzatore, nazalost nisam video marku i model. Za "shower" je koristio cuveni "BBC Coles" ![]() Ne da su mu bubnjevi dobro zvucali, to je bilo uzvianje slusati ![]() Samo sam se pitao kada cu ja biti u situaciji da snimim bubnjeve sa tim brojem mikrofona, ali dobro ... jos uvek se nadam ![]() Iako je tip ozvucio svaki detalj bubnjeva, opet je napomenuo da sve zavisi od stila i producenta naravno. Recimo, jednom je snimao klasican rok bend (poznat argentinski bend) i bubnjeve je snimio sa Shure-om SM-57, dva metra od bubnjeva i na visini od jednog metra ... i taj zvuk se jednostavno svideo producentu i muzicarima i tako su ostavili bubnjeve ![]() Poz.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najbolje rijeshenje? | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 56 | 16-02-2010 09:26 PM |
Kojim mikrofonom snimiti violinu? | MusicGirl | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 12-01-2008 01:00 PM |
Zvucna izolacija na niskim frekvencijama? | Madagascar | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 06-05-2006 12:30 PM |