|
Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ODUVEK su ljudi koji imaju veze sa snimanjem muzike ?eleli da dr?e ?to vi?e stvari (komponovanje, aran?man, snimanje, miks) pod svojom kontrolom, i sve vreme (od početka do kraja). Kao ?to je nekad bilo normalno da kompozitor (Betoven?) diriguje orkestrom koji izvodi njegovo delo. Ne razumem za?to bi sad trebalo da pljujemo ljude koji sami snimaju i miksaju pesme koje su sami smislili, a pritom imaju mogućnost da ih nekako zabele?e i plasiraju? Generaciji muzičara kojoj pripadam je to bio san, pa nemam srca da ru?im tuđe snove. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#42 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Sad mije?a? kru?ke i jabuke. Pričali smo o cijenama studija a ne o miksing in?enjerima. Pitaj ti tog Eddija koliko ko?ta karta do Amerike, smje?taj i koliko je cijena da ti bude? prisutan na miksu. Pa onda računaj. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
I ne mesam kruske i jabuke. Amerikanac ima izbor, oce da angazuje anonimnog momka iz dupeta Evrope da mu miksa album za 300 $ po pesmi plus 400 $ dnevno koliko kosta dan studija, meni treba dan da smiksam pesmu u najboljem slucaju. Dakle 700$ po pesmi, a da ne pricam da je 300 $ honorar mali jer bih morao da putujem u inostranu zemlju i tamo da imam novca za trosak, znaci morao bih da dupliram cenu. Da li ce americki reper, koji nije u Universal-u ili Sony-u, ili kojoj vec major izdavackoj kuci, platiti meni 18 000 $ da mu smiksam album ili ce platiti 6000 $ jednom od najvecih majstora u struci iz Amerike, koji btw tvrdi da vec nekoliko godina radi sve ITB. Poenta price je da u ovom zanru ljudi i te kako ekonomisu i ne trose megalomanski novce, jer novaca vise nema. Azad o kome sam pricao je ekskluzivac Universal-a, za zadnji njegov album nije bilo budzeta za mixing I moze se tebi svidjati to ili ne, ali veliki broj ljudi danas radi ITB mixing. Ja ni u jednom trenutku ne favorizujem ITB nad OTB-om, ali je realnost da se radi ITB. I ITB nije razlog zasto nesto zvuci kao smece, jer eto primera albuma snimljenih u najskupljim studijima koji zvuce kao najgori ITB. Ja razumem da si stariji od mene, i da si odrastao drugacije, i da si radio puno i slusao sam radove i postujem, zaista, ali isto tako mi nije jasno da kao kompozitor/aranzer toliko paznje samom cinu stvaranja pesme pridajes opremi kroz koju ce ta muzika da prodje. Last edited by Jan; 23-01-2012 at 11:17 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Prearogantno je biti na miksu? ![]() Pa ne plaća on meni, nego ja njemu. I nije Eddie ništa producirao, nego producenti. On je miksao par pjesama na albumu. Zato i košta 400$ po pjesmi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pardon u pravu si, na Illmaticu je miksao tri stvari. Jednu od najpoznatijih Nas-ovih NY State Of Mind i jos dve Last edited by Jan; 23-01-2012 at 11:22 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
VIP Member
|
![]()
alo momci.? Pa danas vise nema posla ko pre i skoro svi su spustili cene i rade tezge koje su do pre dve godine odbijali !!
A cak i u BG zaluta po neki poznati producent / snimatelj / session muzicar - nije im vise nista daleko ako ima neko da plati !! Cene su pale i za studije i za snimatelje...ali i to je pocelo da bude skupo !! I kad se sve sabere (da ce pesma da ima rok trajanja od 2 meseca, da ce se verovatno 10x vise distribuirati ilegalno, da nema avansa od labela itd..) - zasto trositi pare na studio - KAD IONAKO NIKO NE PRIMECUJE RAZLIKU ???? zbog nekolicine lozaca na par foruma ??? Nema teorije... ![]()
![]() |
#47 |
Member
|
![]()
Vrhunski studijski muzicari na svetskom nivou kostaju oko 300-500 e po pesmi plus putni i troskovi smestaja.
Jako dobri producenti svetskog nivoa (ne superproducenti tipa CLA i sl) su oko 2000-5000 e po pesmi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
i da ne kvoutujem sad sve i jan i vasa su rekli neke stvari koje su neosporive... i da ne zaboravimo cinjenicu a to je da je bar pola vas (nas) ovde krenulo u sopstvene snove (iluzije?) da sami budu svoj svirac/pevac, tekstopisac, producent, mixmajstor, aranzer, master itd itd... pa niko se od nas nije rodio sa apiem pod mishkom i reko jednog dana zelim da mixam ljudima albume i da nemam dodirne tacke u ostalom muzickom stvaralastvu... vec samo da mixam... Ne, nego je neko uspesan/proslavljen u tome, neko u masteringu, neko je skolu zavrsio za to, nekome je samo to isplativo... pa zato radi samo jedno... ili ga je zaposlio studio sa konkursa: traze se 2 mix inzinjera, 1 potrcko, 3 kompozitora, 5 piara itd... pa radi samo ono za sta je placen... i mozda tih 300 puta 18 pesama za rap album u nekom normalnom svetu negde tamo preko bare za klinca repera i nije mnogo... okej, krecem u rep biznis, ocu budem novi 50 cent pa "ne dam da me malo love deli od uspeha " ako je bal nek je maskembal, i platim ja to i sve kul... a to je sigurno tek mozda 10ina (ako ne i 20iina) budzeta za taj proekat, a ostalo spotovi marketing i masmedia... Ali na Balkanu (gde da se ne lazemo ima mnoooogo talentovanih mladih muzicara, ma umetnika u globalu) za neko probijanje dati taj novac... a gledas svakojake prim.lat. "vrisca dupetaria"-e na smesnim televizijama nemaju ni za cd a satro popularne... pa ja bi prvi pomislio cekaj da te pare bolje ulozim u neku malo bolju opremu, da mogu ozbiljnije ljude da dovodim, pa da zaradim to, pa tek onda razmisljam o big budzet masteringu Muziku ne trebaju da rade samo muzicki producenti... muziku bi trebao da radi svako ko je voli i oseca... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ja sam svojevremeno uzimao vece pare po remiksu !!! Kad je prestalo da se placa toliko - zapitao sam se jel isplativo da se nastavi za mnogo manje pare ( a pritom placa skupa renta za studio, ulaze u opremu, itd itd..)? meni nije bilo isplativo....
![]() |
![]() |
#50 |
Senior Member
|
![]()
Uglavnom da završimo ovu raspravu koja traje na 5 stranica a sve je počelo videom u kojem Noah Shabib priča da sve radi i miksa na laptopu sa pluginovima na slušalice.
Što je naravno totalni bullshit i stvarno ne mogu vjerovati da netko tko ima više od 18 godina to stvarno vjeruje ![]() Pa evo intervjua sa Noah Shabibom iz Mix magazina u kojem u detalje opisuje kako je snimao i miksao na "laptopu" u Metalworks studiju( kliknite na link dolje i bit će vam sve jasno kako se to radi na "laptopu"): http://metalworksstudios.com/home-page.html Pa ajmo prvo o snimci vokala u "hotelu" na "laptopu" u Metalworksu “MetalWorks has a nice set of 1073s, originals,” Shebib says. “They must have about 30 of them. I get my fair pick of the healthiest one on any given day and that makes me pretty happy.” Shebib also places an LA-2 compressor before Drake’s vocal, but touches it very lightly." ![]() Pa ajmo malo o tome kako on miksa u "hotelu" na "laptopu" u Metalworksu: "The album’s 17 songs, two interludes and two bonus tracks proved to be a full plate for Shebib to mix, so he brought in some tried-and-true production help in the final stages, including assistant Noel Cadastre and Ruben Rivera from L.A., whom Shebib had met when working with Dr. Dre. Shebib also brought in mixer Noel “Gadget” Campbell so that he could focus on the overall production and sound during the last month. “I knew I wanted the mixes to have a huge bottom end and I wanted it to have his vocal sit on top,” Shebib says." Pa ajmo o masteringu u "hotelu" na "laptopu" u Sterling Soundu: "Final mixes were handed off to mastering engineer Chris Gehringer at New York City’s Sterling Sound, with instructions to keep Drake front and center, “as well as not losing too much of the low end because Campbell and I really pushed the low end on this record." Ovo je lista inženjera koji su Noi pomogli da "sam"snimi i smiksa Drake album u "hotelu" na "laptopu": Derek Ali, Michael Cadahia, Noel Cadastre, Ariel Chobaz, John Holmes, Brent Kolatalo, Carlo Montagnese, Ruben Rivera, Noel Campbell, Just Blaze, Andrew Wright A za kraj ajmo o tome što Noah stvarno radi sam u hotelu na laptopu: "I feel like when you listen to it in a car or at home or with headphones or on a laptop, it’s magical each way.”" ![]() Last edited by Surfer; 04-02-2012 at 08:56 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Alex Da Kid - intervju (kako je "pocepao") | DaBear | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 10-11-2010 08:50 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |