Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2007, 05:09 AM   #41
RAJKO
Member

RAJKO's Avatar

Default Re: pitam se pitam dal na sae da skitam

Pozdrav svima

Retko se aktivno prikljucujem na forum,ali ponekad osetim potrebu da nesto i ja kazem.

Za pocetak totalno se ne slazem sa burek pripravnickim stazom,iz vise razloga:

1. U roku od 5 minuta svaki profesionalac vidi da li pripravnik uopste zasluzuje sansu za posao(bilo koji pa i studijski).Nikada mi nije trebalo vise vremena za 95% procenu nekoga u profesionalnom pogledu.Ne kazem da ne gresim nego da mi vec instikt i necije ponasanje,pogled,prica govori da li je on zaista to sto misli da jeste.

2.Drzati nekoga postrani mesec,dva tri da opsluzuje kafe,cisti usisava i zeljno gleda sa strane je isto kao mahanje koskom ispred nosa nekom kucovu.Rezultat je isti prvo ce misliti da je igra,a onda ce da te ujede.Svakoga ponizava da bude po strani i po meni ako neko ne izdrzi takav tretman recimo tri meseca u studiju nije odraz njegove nezainteresovanosti ili neozbiljnosti.Vreme je danas poprilicno iskrivljeno i skupo,tri meseca su dragocena da bi bila iskoriscena na balenje ispred miksera.Sve to moze da se dozivi za jedan dan na nekom sajmu.

3. Najbitnija stavka po meni je da ako bih nekoga primio u studio na pripravnicki rad zadnje sto bih uradio je da ga stavim sa strane da kuva kafu.Uz kuvanje kafe se covek najlepse odmori,a i setnja po klopu je dragocena.Pripravnik bi odmah imao direktan pristup svim spravama i svakodnevni zadatak bi mu bio da vrti sve moguce dugmice u studiju do mile volje,a bogami i da pritiska sve prekidace,tako bi on ucio,memorisao i osecao direktan kontakt sa opremom,bio presrecan i uzivao,a ja bih se resio najmanje 90% krckanja i suskanja potova i prekidaca u studiju.
I vuk sit i ovce na broju.

Nakon par dana bi bio pun ushicenja i pitanja sto je obostrano korisno,svi postaju stimulisani i za pitanja i za odgovore.Mnogo sam puta uhvatio sebe da jedva cekam da me neko nesto pita i kroz odgovor uvidim da ja njemu zapravo ne odgovaram nego da ja uzivam u tome sto nesto znam i mogu nekome da kazem.

Sve u svemu ovo je lep posao,muzicki i tehnicki,ali nije najbitniji na svetu i ljudi su uvek bitniji od opreme,oprema se caskom popravi ili baci ali dobar saradnik tesko se nalazi.Svi smo mi nekada pocinjali i na neki nacin negde stigli,bas zato trebamo da menjamo neke stvari,dobro da procenjujemo u startu a onda ljude koje odaberemo da stavimo uporedo sa nama samima.

Skola je u svakom poslu veoma bitna,idi na SAE zbog sebe,bices veoma ponosan kada u nekoj situaciji osetis da znas nesto o cemu se prica.Neces nauciti mnogo,vecina znanja te ceka u praksi,ali zato praksu biraj,to sto si pocetnik je mnogo bolje nego da imas 20 godina staza i trazis angazman.Mladog ozbiljnog coveka zeljnog znanja ce svi brzo prihvatiti,ako on to zaista zeli.

Najvaznije od svega,nikada ne radi nista za dzabe,govorim ti iz iskustva,naplati makar dinar,jer taj dinar je nesto sto nas obavezuje i vezuje i cini profesionalcima.

Izvinjavam se na ovako dugackom postu,u znak izvinjenja se necu aktivno prikljucivati barem mesec dana.

Jos jednom pozdrav svima
Uzivajte u privilegiji posla koji imamo.

Rajko
RAJKO is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 09:41 AM   #42
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

moram replayat na ovo

Rajko je dijelomicno u pravu , ali ne slazem se da totalni pocetnik dojde u studio i sarafi na sve strane....to se moze dozvolit nekome tko nema puno prakse, a teoretski je sa svime upoznat kao momci koji dolaze sa sae...

u 3 mjeseca "NOSENJA BUREKA" moze se puno nauciti samim time sto se pita, druzi i UCI...I NEMA SARAFLJENJA......

znam da su jako rijetki momci koji imaju predispoziciju za naucit sve u 3 mjeseca ali od necega se mora pocet...pa nemozes dat da ti neki novak dojde u studio sarafi opremu i istovremeno se pita zasto audio signal ne ide kroz midi (a imao sm puno takvih) ....postoji redosljed ucenja....

sarafljenje na naglo moze samo zbuniti ako neznas teoriju, zato je rijetko tko od boljih majstora dosao odma na SSL i mixao...islo se polako ..recimo od malih i jeftinih sprava prema vrhu..niti prosjecan ljudski mozak nemoze si u kratkom roku objasnit neke stvari u studiju....

kad ides recimo u el.skolu...nedaju ti odmah da sastavis audio pojacalo vec se krene od knjige i budalastina na praksi kao TURPIJANJE ZELJEZA ( a ide se na praksu u el skoli) glupost , ali postoje razlozi.....

e da ..ne slazem se s time da se u 5 minuta od amatera prepozna potencijal..... ne mislim na znanje nego:

postoje u pocetcima neki problemi:
radne navike, samo pocetnicka zelja koja brzo splasen jer nije sve kako izgleda, odgovornost i najvaznije respekt prema ljudima s kojima se radi...

izmedju ostalog zato postoji faza " NOSENJA BUREKA", naravno ako je neko jako sposoban, odgovoran i vrijedan da to moze trajat krace, ali sve ima svoje stepenice.....PRVA JE NAJTEZA

naravno ne mora biti BADAVA ali ja sam to tako odradio i nije mi zao!!!!!!!!!!!!!!!naucio sam jako puno!!!!!!! i vise mi vrijedi to iskustvo danas nego ista drugo!!!!

@ Strasni zmaj...
pa naravno da bi ucio , ali nebi previse dirao...nije da nedam...dapace...ali smatram da se treba prvo dooobrooo educirat , a onda dirat...
mislim da se od mene moze puuuno naucit...hmmm..mislim

uh ...eto
roginator is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 10:13 AM   #43
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

za zadnjih 8 godina boravka po profesionalnim studijima, nagledao sam se gomile klinaca koji dolaze na work experience (praksa) sto bi rekli kod nas!

99% od njih kad dodju u studio, sede prestravljeni, ne znaju sta da rade itd...kad im das da nesto odrade (pociste, odu u radnju, itd..) nema ih po dva sata, ili su spori itd...

Na svakih 100 pojavi se po jedan koji je 1000% resio da uradi sve sto treba da bi stigao tamo gde hoce...takvi opstanu. Zadnji koji je bio (pomagao sve i svasta, nosio, cimao), sad radi kao studio recepcionar, radi svoje stvari u studiju kad je prazan i skoro je uradio jedan remiks (za dzabe) koji je izasao na nekoj ploci...

Asistentima asistenta, uglavnom daju da razmotavaju kablove, pomazu u nosenju pojacala, bubnjeva, mozda (ako skapira) da povezuje patch polje, fotokopira recall sheets, CD sredjivanje, papirologija, itd...pa polako!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 10:52 AM   #44
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

e to DABear

to je faza " NOSENJE BUREKA"
roginator is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 11:12 AM   #45
Max
Pro Member

@ Rajko

Slazem se sa tobom 110% .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 11:41 AM   #46
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

slazem se i sa Rajkom i sve stoji....

Problem je sto u komercijalnom studiju, za vreme sessiona niko nema vremena da odgovara (ponekad na glupa) pitanja. Tu je klijent koji placa satnicu i sve treba da tece ko podmazano...

Nagledao sam se asistenata (koji kuci imaju neki set up, nesto znaju oko sekvencara ili audija) i konstantno se mesaju i daju svoje predloge IAKO IH NIKO NISTA NIJE PITAO!!

Pocinju da se mesaju u aranzmane, produkciju i zaboravljaju zasto su tu!
A to je po logici: "sad kad im predlozim nesto, svi ce da se ukake i ponude mi da odmah postanem glavni snimatelj / producent / programer!!"

U studiju treba da se zna kad nesto sme da se pita i kad sme da se prica uopste!!!

Asistent treba malte ne, da cita misli od inzinjera i klijenta i da radi sve sto treba da bi session protekao najbolje sto moze!!
Old 23-09-2007, 11:47 AM   #47
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Citam ovu temu... rekoh da se ne mesam, jer ovde ima mnogo boljih, uspesnijih i poznatijih od mene, pa sta ja tu imam da kazem...

No, medjutim...
Najblizi sam Rajkovom stavu...

Reko je covek lepo.. "ako procenim da je neko zainteresovan onda ga stavljam na "istu ravan"". E to je ono sto je bitno.

Ima veeeelike razlike ko hoce da nosi zvanje inzenjer zvuka za nedelju dana i ko dodje da nauci da bude inzenjer zvuka uceci ceo zivot.

Drugo...imate razne primere pocetnika i "pocetnika.

Da ne bih mlatio praznu slamu uzecu moj primer.
Muzikom se bavim preko dvadeset godina.. sviram gitaru, imao bendove, svirao na gitarijadama i na svirkama (koncertima), podesavao zvuk (tj. miksao te svirke), pratio deavanja u svetu muzike i opreme...modernizovao sam se, sklopio neku konfiguraciju i usao i u svet digitalnog audia.itd, itd.

Pitam sve, da li biste dozvolili meni da vam postavljam pitanja i da kazem JA neko svoje misljenje ponekad, takodje da li biste me pustili za mix pultom ili bih i ja morao da vam "kupujem burek" a celog zivota sam voljan da ucim, imam energije i imam predznanje....mislim ne treba mi sae ili vec kako se zove...valjda sam za ovo vreme nesto naucio.

Drugo, pricam iz ugla ucenika.. da li vi znate koliko nekom uceniku drago i koliko se zblizi sa uciteljem u smislu postovanja i volje jos vise da nauci ukoliko nekad i ucitelj skuva kafu uceniku. Ako nista drugo ucenik shvati da i tj ucitelj ume da bude obican covek i da je i on nekada bio ucenik.

Moje misljene je da sae treba nekom da nauci osnove, a svi vi ste uglavnom rekli da ce NAJVECE znanje ucenik dobti u praksi.
Pa da li je praksa ako nekog terate da vam sest meseci raznosi kablove, kuva kafu, ide po burek... i sta ako se desi da taj studio iz nekih razloga prestane da radi pre nego sto ucenik i sedne za mix pult. (ajd da ne idem na destruktivne elemente ali npr sudska zabrana...)

Razumem ja napredovanje u poslu i pocinjanje od osnova, ali onda trebate da razdvojite totalnog pocetnika od nekog ko ima predznanje ili vec barata stvarima samo mu treba "zavrsno brusenje".

Nadam se da me razumete sta hocu da kazem.

Edit:
Slazem u ovom slucaju s tobom da Bear!!!!

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 12:01 PM   #48
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

glavna stvar koja treba da se nauci je disciplina - verovali ili ne!!

Drugo, vec se poceo nazirati malo nas mentalitet....znam nesto, sto da krecem od pocetka?

Vrlo je verovatno da studio ima svoj nacin rada, svo redosled obavljanja posla itd i studio zeli da potencijalnog snimatelja nauci da radi i razmislja na njihov nacin!
A sve sto on zna, POSLE ce lako uklopiti u tu pricu...

I jos nesto, veliki broj tih tea-boy pomocnika, radi za DZABE 3-4-5 meseci !!!

Pa kad postane asistent, onda mozda ubije ?30 na dan (radno vreme i po 18 sati na dan!)...mozda ?30 zvuci puno kad se prevede na nase pare, ali ovde je paklo cigara ?6, sandwich ?3, karta za bus (najjeftinija) ?4 itd....!!)

Ali to sve spada u iskustvo...cutis i cekas svoj momenat.
Old 23-09-2007, 12:09 PM   #49
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

U studiju treba da se zna kad nesto sme da se pita i kad sme da se prica uopste!!!

A koji je to studio na TAKO VISOKOM tehnickom i poslovnom nivou, ovde i u okruzenju, da bi pravila FIRME bila tako striktna??? Roginin??? Moj??? Dajte, ne palamudite... prica je smesna. Mi bi zaposlili coveka sa malo ili malo vise iskustva (hipoteticki, jer nam vec dugo nije potreban, obzirom da ceo proces od kompozicije do finalnog snimka radimo sami, godinama unazad) samo ako bi imao sta da radi, tj. gde da pomogne! Neki add. editing i snimanje instrumenata ili nekih sitnica, reklama itd. kada nas mrzi da se drkamo. Realno, vec 2 godine me prijatelji oko mene pitaju zasto ne zaposljavamo ljude, kad imamo posla!? Pa, prosto... mozemo sami, jos uvek... jos uvek nas trese testosteron i nije nam nista tesko! Cak i knjige i dokumenta radimo sami, iako imamo knjigovodju, jedino pojacanje ocekujemo u sektoru RAZVOJa i Shpedicije od Januara sledece godine, to stvarno niti mozemo, niti treba sami da radimo... Al to i nema veze s muzikom iliti studijom, zar ne!?

A za snimanje i propratna zezanja, taj tonac ne mora da drnda SSL-a, vec samo jedan D/OP ili Mic gain pot na njemu i tastaturu od DAW-a dok se radi tracking... Ne vidim cemu sviranje kurcu oko "duznosti", ili nam treba pomoc ili nam ne treba, u suprotnom bih zavrsio fakultet i doktorirao, pa prenosio znanja GOMILI klinaca odjednom u nekoj "vecoj" skoli. I usput odradio ego i penis enlargement glumeci TATU u poslu...

Ne vidim ni cemu ta STREPNJA oko sjebavanja miksera ili opreme!? Ako se ja ne plasim toga, a jedan step pot na mikseru (ako se sjebe) me kosta kao ceo modul vecine "rumsko-shefovskih" stolova, stvarno ne znam zasto dizete dzevu oko takvih gluposti!?

Uzgred, meni setnja po burek predstavlja rekreaciju i jedva cekam (cesto) da po isti odem par ulica nize kad ogladnim!!! Hvala bogu, K mi se jos dize i noge mi rade kako treba, nisu me izdale, pa mi ne treba pomocnik da gura moja "kolica", jer invalid nisam, hvala Bogu!!! A sta ce vama... Imate problem?

Koliko vidim, ovde bi ljudi zeleli da glume shefove, iako to tehnicki nisu, imaju "firme" koje postoje samo u mislima, ne mogu da podele viziju poslovanja sa tim nekim pomocnicima... vec bi samo zeleli da budu "TI", da prenoze "znanje" neformiranim klincima i prikazuju im kako se radi posao, nazalost, uglavnom za neke neformirane klijente koji ni samim potencijalnim ASISTENTIMA ne predstavljaju nista! Klinci zele da vide pravi posao, ne samo mikser i EFX rack, toga ima i na netu... Tesko ce nekoga mladog bilo ko danas fascinirati samo tehnikom. Ovo je brz svet, vrti se oko novca i ako, gospodo, ne radite POSAO, vec neke svoje tripove realizujete u svom studiju, tesko da ce neko i jednom otici po taj burek!

Kod nas u ATG prica verovatno ne bi tako izgledala klincima, ali, nazalost, nam jos ne trebaju... Ne oni kao oni, vec dodatne odgovornosti, jer ja bih ih svakako, ako se pokazu, tretirao kao clanove tima, a ne polu-potrebna govna!

Srecno vam shefovanje svima! PEACE!
perun is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 12:11 PM   #50
perun
Pro Member

perun's Avatar

P.S. Ziveo Rajkov zdrav razum!!! Zao mi je sto nije ovde, on bi svakako bio deo tima, i kao prijatelj i kao inzenjer!!!

Pozdrav!
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules