Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-01-2007, 04:10 PM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: podnozje za zvucnike

Quote:
Originally Posted by alektom
Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....
1. Prenose vibracije na zid (jer MORAS krutom vezom da ih vezes za zid, inace ce da padnu), koji je ispred tebe, i ako ga ne smiris... onda ce da svira i on... ne mora on mnogo da se pomera... sicusni delovi milimetra su dovoljni, zato sto ima neuporedivo vecu povrsinu od membrana zvucnika... a intenzitet zvuka je proporcionalan povrsini izvora zvuka (membrana) puta duzina hoda te membrane... pa sracunaj sam koliko treba malo da se mrda zid da bi po intenzitetu stigao membranu zvucnika

2. kada su zvucnici blizu zida, posto inace zvucnik samo od srednjih pa navise usmereno znaci, a ispod neke frekvencije u srednjem opsegu je omnidirekcionalan, dolazi do pojave refleksija koje formiraju "cheshalj" filter... ili ti comb filter, i dobijas ponistavanje na nekim frekvencijama u donjem midu, a na nekim dobijas pojacavanje...

Ovo su dva glavna razloga za NE.

Sad... vidjao sam ipak svakakve kombinacije... od drvene police na zidu, pa zvucnici na njoj... i tako redom. RADE ljudi i tako, ali moraju da se prvo naviknu na probleme... sto zahteva odredjeno vreme i trud, a nigde ne pise da ce ucenje biti uspesno... zato to generalno ne preporucujem. Ko moze tako da radi uspesno, svaka njemu cast... i to je sve.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2007, 04:23 PM   #42
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

evo kod mene .. stalci u obliku kupe .. valjda od punog metala
Attached Images

Old 19-01-2007, 04:23 PM   #43
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

evo jos jedna
Attached Images

Old 19-01-2007, 07:03 PM   #44
alektom
Member

alektom's Avatar

Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....
alektom is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2007, 09:01 PM   #45
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by alektom
Da, ovo je definitivno interesantno resenje Ivane. Koliko stabilno stoje?
Fiksirao si kupe za sto verovatno, a sta si postavio izmedju zvucnika i siljka, neki mouse-pad ili .....
ispod kupe ima mogusnost da se zavije u sto .. na vrhu je masa od silikona pa se postavi zvucnik .. jako je stabilno i nema brige .. nema nikakvih oscilacija i smetnji ..
Old 19-01-2007, 09:30 PM   #46
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

srecom pa yamaha nema mnogo basova..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2007, 09:40 PM   #47
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
srecom pa yamaha nema mnogo basova..
sto?
Old 19-01-2007, 09:44 PM   #48
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

zbog rezonance/odbijanja zvuka od stola ispod. ne znam konkretne termine, ali mislim da me razumes.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2007, 10:23 PM   #49
Gulanfer
Member

Gulanfer's Avatar

A sta bi se desilo ako bi se zvucnici okacili o plafon na nekom kanapu ? Mislim palo mi na pamet pa pitam . Evo i skice nacrtane na brzinu.
Attached Images

Gulanfer is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2007, 11:42 PM   #50
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Evo ja da prenesem sta su meni rekli neki likovi kada sam ja pravio zvucnike pre malo vise od deset godina. To su likovi sa vise strana, znaci jedan koji profi pravi skretnice, vise njih koji se bave pravljenjem zvucnih kutija itd. Svi su mi rekli da treba zvucnike da postavim na tri siljka i da ispod njih postavim sto deblje parce mermera a ispod mermera neki tanak itison ili sl. S tezinom zvucnika nisam imao problema jer su podnostojeci i od 2cm medijapana + svasta od izolacije unutra + drajveri i ostalo... Tako mi rekli i ja tako i uradio... i potpuno sam zadovoljan.
Takodje sam primetio nesto kada sam kupio woofer (Infinity). Posto u kutiji od woofer-a nisam primetio siljke stavio sam ih na parce itisona i zvuk mi se uopste nije svideo, niti je zvucalo kao u radnji. E onda sam provalio da se u kutiji nalaze siljci (samo se sakrili), stavim ih na woofer i eto dobrog zvuka, mnogo jasnijeg. Ne znam ovo bas strucno da objasnim ali eto mog iskustva.

Pozz

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules