|
Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare..... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Moderator
|
![]()
Ja sam kada mi je bio Bogi uradio jedan brzi mix od pocetka bukvalno do kraja i jedino gde sam se zajebao je bio bass opseg gde sam malo pregruvao bas za otprilike 2 db i to sam cuo kad sam prebacio na bm 15, ali zato kad sam vratio na Bogijeve kutije, cuo sam isto to. DAkle. tu je ipak dosla do izrazaja navika koja je neophodna, ali je to zanemarljiva greska kad radis full mix za sat vremena na kutijama koje si pre toga slusao ukupno 2 sata. Iskreno, mnogo mi je vise vremena trebalo da "naucim" bm 15. tu sam experimentisao mesec dana, pomerao kutije i razne zajebancije dok nisam ukapirao kako rade.
Ove Bogijeve smo samo "bacili" i to mozda cak i presiroko, ali su davale odlican centar, bile su vrlo definisane i definitivno im ne nedostaje basa, ves se samo malo drugacije cuje nego sto sam ja to navikao. Moja glavna zamerka na kutije, a to vec spada u domen cisto subjektivnog je ta neka grubost u visokima na oko 2.5 khz ( tacnije 2445 ![]() Karakterom dosta podsecaju na NS 10, sa razlikom, sto su dosta muzikalniji (pa sad kako ko shvati ![]() Ovde odmah dobijas kompletan uvid bez potrebe da ista naslucujes. E sad... Ono sto je mene definitivno oborilo na dupe je bogijevo pojacalo, ali o tome sledeceg javljanja ![]()
![]() |
#42 | |
Senior Member
|
![]()
Evo i ja da nesto napisem posle par meseci
![]() Pre par dana sam naleteo na mix koji sam uradio na Bogijevim monitorima. Imao sam malo vremena da se sprijateljim sa njima, tako da to sto sam uradio ne mogu realno da uporedim sa mixevima koje radim na mojim Mackie824. Falilo im je dosta basa, ali su zato kick i visoki ispali ko bog. Ovi monitori bi mi legli prilikom mixanja muzike za TV jer sa mackie imam problem sto uvek, nesvesno, odradim niske frekvencije koje se ni ne cuju na TV. Zato mislim da bi meni licno SuperMEE legli za tako nesto. Inace muzika koju radim je uglavnom house i d'n'b tj. nema nekih zivih instrumenata sve je MIDI ili semplovi. Prva stvar je da ove monitore nikada ne bih koristio kao "prve" tj. glavne monitore. Valjda sam se previse navikao na mackie. Ono sto mi se na SuperMEE najvise svidja jeste srednji opseg koji se detaljno cuje u odnosu na moje monitore kao i posebno detaljan kick koji iz njih izlazi. Bas ta mogucnost da u detalje mogu da se lejeruju kickovi i da se detaljno cuje kako su legli jedan na drugi, sto ne mogu bas uvek da cujem na mackiu, a vazno mi je pri muckanju moje muzike mi posebno prija. Zato su me ovi monitori i kupili ![]() Visoki su malo izrazeniji, ali samo malo, mada su mi "meksi" u odnosu na mackie sto mi se isto svidja. E sada da ja ne bih pisao previse posto se potpuno slazem sa Arturovim postom (a i zato sto sam sramno lenj ![]() ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Hvala na komplimentima i lepom review-u ![]() Dodao bih samo da su postovi clanova Rumskog koje smo posetili tokom nase skorasnje "turneje" nekonzistentni sa tvojim samo iz razloga sto si ti slusao SuperMEE v.2.b, a on je sada SuperMEE v.3.f+ (u nasoj lokalnoj nomenklaturi i sistemu verzija) U novoj verziji koju sada imamo smo ispravili nedostatke koje ste nasli Arthur i ti... ali ne do toga da zvucimo kao Mackie (mislim na tvoj skup zamerki)... nego imamo RAVAN odziv na bassu... harmonican sa ostalim delom spektra. Kod Mackie smo inace nasli da se vrlo nesrecno snalazi u manjim prostorima... skoro da nema rezonancije u sobi koju on nece "probuditi"... svi vlasnici (kod kojih smo bili) imaju taj problem, i nekako to trpe i ignorisu... i jedino sto mogu da im kazem je "svaka cast!" Drugo znacajno poboljsanje je sto smo dovrsili razvoj studijskog pojacala, koje je ravno ovome sto navodis... (o)besno pojacalo i ovi zvucnici...:o Na kraju da kazem da su nam cene ostale iste ali da sada imamo i pojacalo koje ima izuzetno veliki odnos kvalitet/cena, tako da smo u sustini postali jeftiniji kao monitoring u odnosu na kvalitet (posebno na performanse koje si opisao da ti se svidjaju i koje nije nimalo lako niti jeftino isterati u dizajnu da bude jos bolje).... jer ne moramo vise da se snebivamo, "crvenimo" i spominjemo Bryston "poluglasno".... Znaci nas kompletan monitorski sistem je: 1. Pasivni monitorski zvucnici 970EUR (par) 2. Dvokanalno studijsko pojacalo A1802 750EUR 3. Par profesionalnih kablova Qlotz LY225T Twinax, 2x2.5mm2 od po pet metara sa Speakon-Speakon konektorima - besplatan za narucioce celog sistema (zvucnici plus pojacalo) kad sve saberes dobijes cenu od 1720EUR u koju je vec uracunat PDV, i vazi ovde... u Srbiji... Cena nije "sitnica", to znam... ali nije ni neuporediva sa trenutnom ponudom. Veruj mi da nikako ne bismo uspeli da napravimo Mackie (iako znamo sta su mu "radili") da bude bolji od samog sebe a da ostanemo u rangu njegove trzisne cene... to je nemoguce, isto vazi i za ostale monitoring sisteme za "siroku potrosnju"... najvise zbog izuzetno velikih serija i poprilicno jeftinih komponenti koje proizvodjaci izaberu (Adam je tu nesto hrabriji i to se odmah cuje). Zato nam je jedino preostalo da krenemo od "praznog, belog lista hartije" i da ispisemo prvo, sta mi to zelimo da napravimo... za pocetak je to bilo nesto sto NEMAMO na trzistu... jer se drugo ni ne isplati praviti... vec ima da se kupi po pristupacnoj ceni. Bez obzira na celu moju pricu o cenama, jer to i nije najvaznije, ako si raspolozen da ih ponovo cujes ovakve kakvi su sada i sa novim pojacalom, docicemo opet kod tebe i doneti ti ih... najvise zato da bi procenio sta smo unapredili na njima u odnosu na prethodno slusanje koje si imao... Jos jednom hvala... i tebi i svim ostalim domacinima na gostoprimstvu, dobrodoslici i kritikama... ![]() Ostaje mi jos da napisem detaljniji izvestaj o tome sta je radjeno od proleca do sada, ukratko sa svim znacajnim dogadjajima i promenama, posto dosta detalja nije objavljeno na ovom threadu... no sacekacemo jos Oggy-ja da izadje iz guzve, pa da nam natenane iskritikuje pojacalo... da bude sve po redu. ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#44 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() prvo (i jedino) sto cenim kod njih, i sto je NAJVREDNIJE je nacin na koji su resavali povecanje bassa iz kutije... Koristili su metodu "pasivni radijator" (pozadi se nalazi, ispod pojacala). To je skuplje jer trazi jos jednu elektroakusticnu komponentu sa vesanjem, kao zvucnicki drajver, samo bez namotaja i magneta. U sustini je jeftinija komponenta od zvucnika ali nije jeftina ako je dobra.... i sigurno je skuplja od bass reflex cevi (PVC cev odredjenog precnika i duzine, one od kanalizacije je super! Neki mi nisu verovali da Dynaudio na M2 ima bas takve, kao ove nase, domace, Pestan i sl. ... sive ![]() Bass reflex princip pati od sumova vazduha, i prilicnog lakog izlaza MIDOVA iz kutije... koji nisu pozeljni, ... potrebno je veliko umece da se dozira damping u kutiji ... da se ti midovi utisaju (strahovito prljaju one direktne midove jer kasne prilicno za njima) a da se ne pojede i bass pri tom... Drugi problem sa cevima, su turbulencije vazduha pri velikim SPL-ovima.... takozvano "duvanje u supu"... sum je slican, malo nizeg spektra... Sve sto sam naveo ne postoji u passive radiator principu... On boluje najvise od nekvaliteta samog pasivnog radijatora, .... bilo sta sto on napravi a da ne valja ce se cuti... zato mora biti kvalitetan... Ono sto je zajednicko za obe varijante... je da na kraju kostaju "isto"... i jedna i druga su za**bane da se naprave... a da zvuce dobro... bez obzira na preimucstvo pasivnog radijatora. E toliko o pohvalama i "skidam kapu!" prici. ![]() Drajver za midwoofer je Vifa P21(nesto).... ako se dobro secam... polipropilenska membrana... skolski ravan odziv kao "lenjir"... ali samo za casopise i slike... to je poznata prica... polipropilen je i uveden zato sto su trazili materijal koji je krut ali ne rezonira previse (oprecni zahtevi), da bi bio i na merenju "ravan"... posledica toga je gubitak detalja... ubij rezonace, ubio si detalje... to je pakao dizajna drajvera... Konkretno imamo u vlasnistvu drajver od Mackie 624 (onaj manji)... i to je slicna prica... manje basa ali karakter slican. Drugim recima... NEMA od polipropilenskih membrana Bog zna kakvih sicusnih detalja ("necujni" reverbi, blage kompresije...)... Ono sto polipropilen radi prilicno lepo... je bass... on je nekako mekan i dopadljiv... ljudi to vole Visokotonac... visokotonac je sa metalnom kalotom (titanijum ili aluminijum... ).... dobra stvar kod njih je sto su jako precizni i ne oprastaju nista... nevolja i nus pojava je uvek postojeca DIVLJACKA rezonancija na ultra visokim (mnogima necujnim) frekvencijama.... nekima to moze da smeta.... ne kao "cujem nesto jako visoko".... nego prosto smeta... "bez razloga".... Oko svilenih, fabric u jednoj grupi, i metalnih tvitera, je uvek postojao "rat ukusa" i to je stvarno individualna stvar... svaka konstrukcija zato ima svoju "publiku"... Cene drajvera nisu neke visoke, nisu ni male, "kineske" ![]() To su posteno i korektno dizajnirani drajveri, a woofer je predstavnik doktrine u pravljenju zvucnika koji "ulepsavaju" zvuk odnosno cine slusaoca zadovoljnijim (nemam nista protiv toga, to je stvar ukusa i licnog izbora) Ono sto je posledica u studijskom monitoringu (na stranu prica da u studijima treba imati i monitore koji dobro prenose miks na korisnicka slusanja)... je da sakriju detalje i da se sve utopi u celinu... To i nije toliko strasno, kada ne bi bilo CD-ova koji su prepuni filigranskih produkcijskih detalja (nisu mnogobrojni, ali ih ima) koji se NE MOGU cuti na polipropilenu ili bilo kom drugom njanjavom midwooferu... Znaci ako postoje, a ne cuju se... onda ih je neko negde na necemu cuo kad je to pravio ![]() Ostaje skretnica, kao druga stvar koju je konkretno radio Mackie a ne Vifa ![]() Tu osecam upliv marketinga i prodaje u dizajn... bas je znacajno pojacan (aktivna je skretnica i to moze sa lakocom da se "skroji" po zelji, kod pasivne je to mnogo teze i skuplje).... ne kazem da bi Mackie bolje zvucao kada bi se bass stisao... probali smo sa onim manjim drajverom... detalji izostaju naprosto zbog samog drajvera.... i zvuce njanjavo i dalje... Naime... Mackie bass stvarno impresionira "hvatanjem za nos slusaoca"... e to ne moze slucajno... i to je NEKO TAKO HTEO! Zasto? Zato! ![]() Ono sto sam rekao za "budjenje" rezonanci sobe, je verovatno posledica toga sto bass ulazi previse agresivno u sobu, agresivnije od ostalih frekvencija... i s tim se mora ziveti... Eto to je neka moja objektivno-subjektivna analiza/"pritraga" Mackie 824 bez ulazenja u sitnije konstrukcione detalje, a koji nemaju nekog preteranog uticaja na celu pricu... uticu, svakako, ali manje nego opisane glavne karakteristike. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#46 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kad sam birao monitore imao sam nekoliko " nearfielda " na testu u isto vreme . Mackie sam odabrao zato sto JEDINI nisu ulepsavali detalje , vec sam na svojim ( a boga mi i na nekoliko tudjih ) mixevima imao potrebu jos da radim , dok na primer Dynaudio mi je davao " nashminkanu " verziju istih gde sam mislio da je sve savrseno . Takodje sam na njima prvi put cuo neke stvari na albumima koje slusam godinama ...... cudno , ali upravo suprotno od onoga sto bi takav tip zvucnika trebalo da radi i onog sto si ti rekao ..... Viokotonac , radijator i sve ostalo ...... potpuno se slazem ...... to je ono sto sam negde i cuo ..... Hvala na odgovoru Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Moderator
|
![]() Quote:
to gde smo se sada obreli... e tu pocinje "magla"... sta tu na koga i zasto utice... detalji su zaj**ana stvar... "Prljavstinu" na midovima smo resili nasim pojacalom (svi primerci su je redom pravili... i neki stari HiFi pojacavaci, i oni snazni za razglas i svirke, i RAxxx)... "prljavstinu" na visokim smo resili ozbiljnim redizajnom transformatora za napajanje naseg pojacala(!?)... Zona Sumraka? Da bas to... barem za mene, kao dizajnera cele skalamerije, od sve nauke moram skoro jedino da se oslanjam na intuiciju ![]() Sto se detalja tice, o kojima pricas... nisam ja Mackie opljuvao kao najgoreg moguceg zvucnika koji ama bas sve detalje skriva.... ne... to je relativan pojam i vezan je i za covekov ukus i navike... cak ni svi polipropileni ne skrivaju detalje u istoj meri... ali im je to FAMILIJARNA boljka... veoma poznata. Tako sam i Mackie posmatrao, jer on sadrzi u sebi midwoofer drajver cija je membrana napravljena od polipropilena. Hocu da kazem da to moze i mora da bude bolje i jasnije, tako da u tom duhu shvati moju "kritiku"... mozda sam samo sa malo vise energije ispricao ovu pricu... ali ja tako jedino mogu ![]() Max, uvek mora i moze bolje i jasnije! ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#48 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kao glavno pojacalo koristim Alesis Matica 900 (2x450 / 4Ohm), dosta snazno za ADAMe, ali pazim ![]() ++++ zvuk, balansirane veze, mala masa, odsustvo potova, atenuatora, preklopnika potpuno eliminisani pucevi i krcevi pri gasenju ili nepazljivom rukovanju speakon konektori ------ nemogucnost da potera dva para zvucnika (ne odjednom, naravno) odsustvo potova (nekome je to i mana) konstruktor je hteo da napravi pojacalo bolje od Alesisa, Haflera i slicne konfekcije, a jeftinije od Brystona, i u tome u potpunosti uspeo
![]() |
![]() |
#49 | ||||
Moderator
|
![]()
Zdravo OFF,
Hvala na kritici! Prokomentarisacu neke "pluseve" i "minuse". Quote:
"puc" i "krc" koje nastane od "nepazljivog rukovanja" ce se cuti... Recimo gasite racunar PRE nego sto ugasite pojacalo, ili palite racunar POSTO ste VEC ukljucili pojacalo... to ce da se cuje! Reset ili blokada racunara ce "zvucati" u zavisnosti od ponasanja izlaza vase kartice... Cim se ukljuci, A1802 pocinje da pojacava... i realno, on nema blage veze sta je muzika a sta ne na njegovim ulazima.... Quote:
![]() ![]() Posto mi pravimo pojacalo, mogli bi da ucinimo presedan (ruke su nam odresene)... ALI... ni to preklapanje uopste nije jednostavno niti "necujno" na kraju krajeva... ti kontakti vremenom pocinju da oksidisu usled varnicenja...(A1802 realno moze da "dune" i 10 ampera kad god zatreba u zvucnik) Da je u pitanju bojler ili grejalica... iskreno... bas bi me bilo briga ![]() Ali s obzirom da oksid na kontaktima postaje vremenom znacajan... cucete ga kao prljavstinu u zvuku... vremenom sve goru i goru. Da bi se to koliko - toliko sredilo kako valja, trebalo bi koristiti neko ozbiljnije rele... ne samo energetsko nego i specijalno dizajnirano za preklapanje signala... a to bi lako moglo biti skuplje od samog pojacala... i opet ne bi trajalo beskonacno dugo (ne za struju koju A1802 moze da da), i moralo bi cesto da se menja... Na ovaj nacin smo (i ne samo mi), smanjujuci broj kontakata na MINIMUM u lancu... znaci imate samo XLR i Speakon... postigli da je drasticno smanjena tendencija "starenja" pojacala u smislu pogorsavanja zvucnih karakteristika. Pri tom smo namerno koristili Speakon konektore, specijalno dizajnirane SAMO za zvucnike, a ne binding post terminale (one koje srafite prstima, zubima, noktima ili novcicem), gde kvalitetna konekcija zavisi od svega i svacega, a ponajvise od umesnosti vlasnika... Ovako mozemo mi da isporucimo i kabl sa nekakvom garancijom da ce "umesnost" vlasnika biti bez uticaja na rad i zvuk pojacala i zvucnika. Quote:
Ocekuje se da korisnik IMA neki monitor kontroler makar to bio pot iz USB/FW kartice, sto smo i koristili... to inace vazi i za aktivne monitore, i oni potovi iza sluze samo za podesavanje osetljivosti i "kvarenje" zvuka kod nekih monitora... Na ovaj nacin nismo hteli da uticemo na lanac dodajuci jos jedan (suvisan) gain stepen sa atenuatorom, i time poskupljujuci pojacalo. Ovako zvuk zavisi prakticno samo od korisnika, jer je lanac vrlo cist. Ako neko voli SPL monitor kontroler... cuce ga bas kako zvuci... ako neko voli Mackie Big Knob... cuce i njega... Zato kada ukljucite A1802 i otkacite cannon konektore... nema nikakvog suma na tweeteru, makar stavili uvo na tweeter... nista se ne cuje (barem ja nista nisam cuo,... ok!) ... ali kada bilo sta nakacite na njega... cak i Lynx L22, sum pocinje da se cuje, tiho... ali se cuje kada naslonite uvo na tweeter. Inace pojacalo razvija nominalnu snagu kada je ulazni signal nominalno +4dBu... Quote:
![]() Jos jednom, HVALA NA KRITIKAMA! Ako se jos ko necega seti neka slobodno napise... necu mu nista! ![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#50 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Mozes li da opises pojam "guzvanje" Nekako sam prihvatio pojam "prljavstina"... da li je to slicna prica ili nesto novo. ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Rcf Monitor 5s | grada27 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 20-08-2007 03:27 PM |
profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi | boggy | Promocija radova | 64 | 22-05-2006 07:13 PM |