|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Member
|
![]()
To bas i nije sasvim tacno. Mozda za eq promene u sirokopojasnom signalu na nekima od frekvencija na koje smo manje osetljivi. Neke druge studije navode prag od 0.25dB, i to je iz mog iskustva tacno... Bez problema mogu da cujem promene reda 0.3dB na izvorima koji imaju energije u 1k-5k pojasu... Na basu, na primer, naravno, takve promene ne mogu da cujem (mnogo je teze)... Npr. ako hocu nesto da fino podesavam u miksu, skoro nikad ne radim promenu glasnoce vecu od 0.5dB na prvu loptu... 1dB je skoro uvek previse...
![]() |
#42 |
Pro Member
|
![]()
Pa sta znam, valjda, kada se uzme prosek svih frekvencija i prosek raznih ljudi dobije se oko 1 db. Ne moze samo da se gleda od 1-5 kHz.
A i mislim da je mix druga stvar, tu imas ostale komponente sa kojima uho moze da izvrsi poredjenje, dok sa solo zvukom ne bi imao. A i pitanje je da li se taj test radi tako sto neko pojaca zvuk za vreme dok on ide ili ga ugase, pojacaju ga, pa ga ponovo puste ... i to bi ja mislim uticalo na osecaj promene. Uho lako uocava promene u signalu ukoliko ima sa cime da uporedi signal, medjutim ukoliko bi mi neko pustio 50 dB, pa ih ugasio pojacao za pola decibela i pustio mi kroz pola minuta 50,5 dB, nisam nesto siguran da bi i najosetljivije uho osetilo da se nesto promenilo, opet ponavljam, ukoliko ne bi imalo sa cime da uporedi dati signal. Postavlja se pitanje, kako su ta merenja vrsena ... ovako se moze nagadjati svasta ...
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 01-10-2005 at 06:10 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|