|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Member
|
![]()
Ne, ne daje bolju preciznost, vec daje utisak da se zvuk koji se nalazi u sredini cuje dalje, kao da je u pozadini, tj. smanjuje mu nivo. Fazon je sledeci, ako dva monitora/zvucnika emituju dva identicna mono zvuka, energetska suma je od 6 dB.
Sada jedan primer, imamo na levom monitoru jedan signal (mono) od 50 dB, na desnom imamo isti signal (mono) od 50 dB, znaci na sredini ce da se cuju 56 dB. Ako se primenjuje pan-pot od 3 dB, to znaci da ce se u centru cuti 53 dB, jer pan-pot od 3 dB smanjuje nivo zvuka na sredini 3 dB. Kada budemo slusali sve signal zajedno, znaci ceo miks stereo, i ako levi monitor emituje 50 dB i desni emituje 50 dB, s obzirom da nisu isti signali na oba monitora, u sredini ce nivo biti od 53 dB ... znaci pan-ot od 3 dB je smanjio sumu dva mono signala 3 dB i tacno nam je dao nivo od 53 dB, ili ti isti nivo kada se cuje ceo miks stereo. Medjutim ako koristimo pan-pot od 6 dB, umesto 53 dB na sredini imacemo 50 dB, znaci taj signal na sredini ce se cuti za 3 dB slabije i stice se utisak da se taj zvuk cuje u pozadini. Zakljucak je taj da su pan-pot-ovi od 3 dB mnogo bolji jer su realniji. Nadam se da sam ovo dobro objasnio, tj. da ste me razumeli. Poz.
![]() |
#32 |
Super Moderator
|
![]()
Hm, malo si drugacije objasnio u prethodnom postu a to je da ako imas zvuk na levom i desnom zvucniku od 60db i ukljucis pan 3db pojacas zvuk u sredini za ta tri db u sredini i povlacenjem pana ce se ta 3db osetiti u pzeljenom pravcu.Ja imam na pulsarovom mixeru pan od 6db koje mi na sve kanale salje 6db znaci li to da ce se svi kanali na sredini cuti kao da su dalje?
![]() |
#33 |
Member
|
![]()
Ne, nisam rekao da pan-pot dodaje 3 dB, vec da se zbog energetske sume dobijaju jos 3 dBsamo u sredini, ako monitori emituju razlicite signale, i 6 dB ako emtiuju isti signal ili signale. Ako je pan-pot u sredini, oduzimaju se 3 ili 6 dB, i kada okrenemo pan-pot na levo, ono sto se zaista desava je to da smanjujemo nivo na desnom kanalu (potpuni fade out, u minus beskonacno, ako je pan-pot dobar) i povecavamo nivo ne levom kanalu (do 3 ili 6 dB). Mada su 18 dB dovoljna razlika da bi se mono signal cuo na jednom od monitora, dobar pan pot bi trebao potpuno da smanji zvuk na drugom kanalu.
Imam jednu odlicnu sliku koja objasnjava sve ovo, pokusacu da je skeniram kasnije pa ako hoces da ti je posaljem na mail. Poz.
![]() |
#34 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Bolje je okaci ovde, ima nas jos koje zanima ovo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
MAO
|
![]()
aman jasno je meni da mi "sirina" zavisi od mixa pobogu
![]() Problem je taj sto ja lepo u toj mojoj temi imam absinte koji su skroz stereo siroki, i gomilu stereo reverba i delay-a, a pesma slicne konfiguracije radjena u studiju ipak zvuci doosta, skoro duplo sire..znaci gitarska pesma sa lepo razvucenim gitarama i nesto vokalnih efekata.. Jedna enigma, posto ne kapiram bas kontrafaznost naskroz - kada smo snimali neki rhodes sa Motif-6 sinta, uboli smo neku farbu sa nekim blesavim stereo panningom, tako da bi u mono modu mixera taj rhodes POTPUNO nestajao. A u zivotu nisam cuo "razvuceniju" farbu na sintu, skroz me iza usiju tukao. Dakle, kako ovo postici bez upadanja u kontrafazu, i koliko to, napokon, ima veze sa tom -3 -6 dB pricom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Member
|
![]()
Ridge, nema problema, samo ne znam gde bih mogao da okacim sliku!?!?!
Zna li neko gde bih mogao da ostavim sliku???
![]() |
#37 |
Banned
|
![]()
Po?alji mi je na email, ja ?u probati da ne insertujem ovdje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
posalji sliku
![]() |
![]() |
#39 |
Member
|
![]() ![]()
![]() |
#40 |
Member
|
![]()
Izquierda=Levo
Centro=Centar Derecha=Desno Ganancia=Gain Canal D=Desno kanal Canal I=Levi kanal
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
najbolje rijeshenje? | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 56 | 16-02-2010 09:26 PM |
Kojim mikrofonom snimiti violinu? | MusicGirl | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 12-01-2008 01:00 PM |
Zvucna izolacija na niskim frekvencijama? | Madagascar | Dizajn i konstrukcija studija | 20 | 06-05-2006 12:30 PM |